Radnai Rudolf: Lemez újdonságok/Record Reviews

 

2006   2007  2007/2  2008  2008/2  2009  2009/2  2010  2010/2  2011  2011/2  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019

 

(Ha a bemutatott lemezek vagy más CD ritkaságok érdeklik írjon nekünk segítünk a beszerzésben)

 

 

Fidelio Audio – egy különleges kiadó Kanadából

 

A hanglemezkiadók hatalmas családjának van egy kis csoportja amelyek a High End igényeket kiszolgáló, különleges minőségű felvételeket és lemezeket készítenek. Ezek közé tartozik a Fidelio Records egy dinamikusan fejlődő fiatal vállalkozás. Alapelvük egyszerű: a hangszerek eredeti hangját megszólaltató lemezeket készítenek. A dolog már a hangszer választásnál kezdődik, csak olyan zenészekkel készítenek felvételeket, amelyek kimagasló hangzású akusztikus hangszereken játszanak. A valóságos sztereó hangkép megtartása érdekében a felvételekhez minimális számú mikrofont használnak. Minden eszköz amit felvételkor és a lemezkészítés során használnak a legmagasabb műszaki színvonalat képviseli. A Fidelio műszaki vezetője René Laflamme elkötelezett híve az analóg hangzásnak, ezért a felvételi láncban csak olyan elemek vannak, amelyek ezt szolgálják: RODE Classic kondenzátor mikrofonok, TASCAM ATR-60-2T és Nagra IV-S magnetofonok, Weiss A/D konvertert, és Nirvana, Transparent Sonic Solution kábeleket. A műszaki igényesség nem ér véget a zene rögzítésével, a CD gyártás lépéseit is úgy dolgozták ki, hogy megőrizzék a zene térhatását. A Fidelio XtractHD eljárása ezt a célt szolgálja.

 

FSI, Festival Son & Image 2006Fidelio Reference

Ez a különleges CD 12 számos válogatás az FSI 2006 fesztiválon fellépő zenészek és együttesek legjobb felvételeiből. Ezenkívül különböző frekvenciájú 20 másodperces mérőjelek is találhatók a lemezen, amelyekkel a teljes lejátszó rendszer tulajdonságai mérhetők. Néhány név az előadók listájáról: Nemezis ütős együttes, Konstantin Lifschitz, Jon Gearey & Frédéric Alarie, Rouvim Ostrovsky és Raymond Daveluy.

 

Frédéric Alarie – The Moon Bass

Ez a CD a Fidelio Records és a neves kanadai Hifi gyártó a Simaudio Ltd. közös kiadványa. Referencia és teszt lemez, amelyet a ma létező legtökéletesebb technikával és technológiával készítettek. Eltérően sok más hasonló célra készült lemeztől ezen nem különleges sokkoló hanghatások vannak, hanem igényes zene. Frédéric Alarie a kiváló bőgős szólóban és együttesekkel együtt zenél, saját és más kanadai szerzők számait adja elő. A lemez címe egyúttal a Simandio cég elismert MOON készülék sorozatára, és ezzel a hangminőség etalon színvonalára is utal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Finn lemezújdonságok

 

The World Mänkeri Orchestra Valkoista Sukea

 

Európa egyik legkülönösebb zenekara a The World Mänkeri Orchestra (TWMO). Az 1984-ben alakult együttes primitív jazz/folk/etno zenét játszik módosított hagyományos finn fúvós és ütős hangszereken. A hangszereket az együttes két tagja: Olli Penttilä és Pekka Westerholm készíti, a régi hangszerek sajátos hangja jól illeszkedik a  zene improvizációs stílusához. A TWMO első lemeze az EKÉ 1996-ban jelent meg. Azóta számtalan fesztiválon és kulturális programban szerepeltek sikerrel. Új lemezük a VS 5 számot tartalmaz, ezek mindegyike kísérletezés a hangszerek és Meri Tiitola énekesnő hangjával, tökéletes hangtechnikával, amely a legfinomabb részleteket is visszaadja.

 

Niklaus Winter QuartetLive in Stockholm/Abovoice

 

2002-ben alakult a quartet négy ismert skandináv zenész határozta el, hogy az addigi közös alkalmi zenélés mellett közös együttesben is szerepelni fognak. Niklaus Winter a legjobbnak tartott finn jazz gitáros számtalan formációban játszott az évek során és olyan zenészeket kísért mint Kenny Wheeler, Ted Curson vagy Lars Jansson. A kritikusok szerint az együttes stílusa emlékeztetett Keit Jarrett 70-es énekbeli American Quartett-jének stílusára. Első lemezük élő felvétel, 2004-ben Stockholmban, a Miller’s Café-ban rögzítették. Winter és Fredrik Nordström saxofonos szerzeményei mellett Tomasz Stanko és Keith Jarrett egy-egy szerzeménye is szerepelt a programban. A zenekarvezető stílusa és hangszere mindig meghatározó a jazz zenében. Gitáros ritkán vezető jazz zenekarban , ezért a Niklaus Winter Quartet üdítő színfoltja a modern finn jazz zenének.

 

 

 

 

 

 

Az Opus 3 kiadó  referencia lemezei

Az 1976-ban alapított Opus3 svéd lemezkiadó időtálló akusztikus zenék kiadásával foglalkozik jazz, blues, folk és klasszikus zenére terjed ki programjuk. Elkötelezettek a természethű hangrögzítés iránt, felvételeik során nem használnak elektronikus effekteket, a lemezek borítóján megtalálható a felvételek során használt berendezések felsorolása is.

 

Showcase „Depth of Images-Timbre-Dynamics” Test SACD

Ez a teszt lemez híven tükrözi az Opus3 felvételi filozófiáját, amelynek lényege, hogy minél kevesebb elektronikus áramkörön haladjon át az analóg jel a felvétel során. A lemezcégek manapság bonyolult keverőpultokat használnak, nemritkán 30-40 erősítő fokozaton halad át a jel mielőtt digitalizálják. Az Opus3 felvételek készítése során 3-4 erősítőn halad át a jel, ezek többsége csöves elektronikájú. A felvételek során a Blumlein-féle sztereo mikrofon technikát alkalmazzák. Ezt a módszert 1934-ben dolgozta ki Alen Dower Blumlein angol mérnök. Ezzel a felvételi technikával egyetlen, gondosan kiválasztott pontban vehető fel a teljes „hangkép” és a későbbiekben nincs szükség kompresszorok vagy limitálók használatára, amely a közel-mikrofonozott felvételeknél elkerülhetetlen. Ennek köszönhető az Opus 3 lemezek tiszta természethű hangképe.

A Showcase SACD a fentiekben vázolt felvételi technika segítségével jól illusztrálja a hangkép mélységének (3 dimenziós hangkép) hangszerek hangszínének és dinamikájának sokféleségét. A felvételek Jan-Eric Persson az Opus3 vezető hangmérnökének szakértelmét dicsérik.

 

Jazz Delights SACD

A legkiválóbb svéd jazz zenészek 1976 és 1999 közötti felvételeiből készült válogatás található ezen a lemezen. A felvételek egy része stúdióban, a másik része természetes akusztikus környezetben pl. jazz klubokban készült. Néhány név a lemezről: Joakim Milder, Benny Waters, Cirrus, Bob Barnard.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

intuition/BirdJam újdonságok

 

Joe Zawinul – Brown Street (2 CD)

74 éves a modern fusion jazz élő legendája a híres billentyűs, termékeny zeneszerző Joe Zawinul, de lassításnak nyoma sem látszik rajta. Az osztrák születésű művész legújabb, dupla lemezét Zawinul bécsi Zawinul Sydicate nevű együttesén kívül a WDR Big Köln is játszik rajta. A közös zenélés, amely kihívást jelentett mind Zawinul, mind a 15 tagú WDR Big Band számára, kiváló eredményt hozott a lemezen. A lemezen több Weather Report szám szerepel újra hangszerelve a nagy létszámú zenekarra. A Zawinul Syndicate 2007-ben ünnepli majd megalakulásának 20. évfordulóját. Zawinul előző zenekara, a Wayne Shorterrel együtt alapított Weather Report 15 éves fennállása alatt számtalan személyi változáson ment keresztül, a jelenlegi zenekarban csak egyetlen Weather Report tag játszik, a basszusgitáros Victon Bailey. A WDR is kitűnő együttes, 2005 óta több fesztiválon és koncert körúton vettek részt a Zawinul Sydicate kiséreteként. 30 éve létező zenekarról van szó, a lemezen többen szólót is játszanak, pl. Paul Hellev, John Marschall és Kenny Rampton.

 

Peter Giger’s Family of Percussion – A Drum is a Woman (2 CD)

2006 augusztusában jelent meg ez a dupla CD, amelynek zenei anyagát 1974 és 1980 között vették fel. A számok egy része már megjelent LP-n Peter Giger saját „nagara” nevű lemezkiadójánál. A Family of Percussion együttes volt gyakorlatilag az első jazz-orientált ütős együttes, 16 éves fennállásuk alatt az egész világot bejárták, többször léptek fel Afrikában és ahol a dob zenészek különleges jelentőséget tulajdonítanak. Az együttes kiváló jazz zenészek egész sorával szerepelt egy szinpadon, pl. Zakir Hussain, Sergio Boré, Nana Vasconcelos és Max Roach.

A dupla CD-n nyolc eddig nem kiadott szám is található, a lemez a kiemelkedő felvételi hangtechnika miatt valószínűleg népszerű lesz nemcsak a jazz, hanem a Hi-Fi rajongók táborában is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az enja kiadó új sorozata – 24 bites master CD-k

A jazz zenében különleges jelentősége van a finom zenei részleteknek és az egyes hangszerek egyedi hangszínének. Ezek pontos visszaadására az analóg lemezek (bakelit lemezek) alkalmasak voltak. A CD technológiával együtt járó mintavételezés és a CD gyártási lépések során fellépő pontatlanságok viszont sokat ronthattak a minőségen. Valószínűleg ez a felismerés vezethette az enja kiadót arra a döntéshez, hogy 24 bites mintavételezéssel és precíziós gyártással készítsenek CD-ket a több évtizede készült mester-szalagokról.

 

BENNIE WALLACE - MYSTIC BRIDGE

Bennie Lee Wallace 1946.november 18-án született az amerikai Tennesseeben, 12 éves korában kezdett saxofonon játszani. Zenei iskoláit klarinét szakon végezte, de végig a tenor saxofon volt az igazi hangszere. 1979-ben a „The Fourteen Bar Blues” lemez hozta meg számára a világsikert. Nevét azóta is Sonny Rollins, Albert Ayler és Coleman Hawkins nevével egy sorban emlegetik.

1982-ben jelent meg ez a lemez LP változatban és 4,5 csillagot kapott a Downbeat értékelése szerint. A szaklap kritikája kiemeli, hogy mind a 4 zenész – egyenként is világhírességek – pályája csúcsán zenélt a lemezen, amelynek szinte minden száma felkerült a jazzlistákra. A My One and Only Love című számot a legszebb jazz balladának tartják azóta is.

Felállás: Bennie Wallace tenor saxophone, Chick Corea piano, Eddie Gomez bass, Dannie Richmond drums

 

TERUMASA HINO - TARO'S MOOD

Terumasa Hino Tokyo-ban profi zenész pályafutása 1955-ben indult. 1969-ben jelent meg a „Hi-nology” c.album, amely meghozta számára a sikert. 1971-től lépett fel a nagy európai jazz fesztiválokon, majd 1975-ben NY-ra költözött. Ott is sikeres pályát futott be, sokan Mile Davis 60-as évek beli stílusához hasonlították játékát. A „Taro’s Mood” c. lemeze 1973-ban jelent meg, máig a freestyle hardbop stílus kiemelkedő alkotásának számít.

A 24 bites CD változat egy bonusz lemezt is tartalmaz, így sokkal bővebb áttekintést ad Hino zenei stílusáról.

Felállás: Terumasa Hino trumpet, Mikio Masuda piano, Yoshio Ikeda bass, Motohiko Hino drums, Yuji Imamura percussion

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

St Martin - Égi vár 

A sokoldalú előadóművész két év után újabb nagy lemezzel jelentkezik. „Égi Vár” című albuma november elején jelent meg a Tom-Tom Records gondozásában. A lemezén tizenkét szám kapott helyet, amelyek a szoprán, alt és tenor szaxofon jellegzetes hangszínei mellett a pánsíp finoman zengő hangján szólalnak meg. A pánsíp a címadó dalban is külön szerepet kap. St. Martin verselése mellett ugyanis egy gyönyörű szóló teszi igazán expresszívvé az Égi Vár című számot.

A lemezen van egy olyan szám, amelyet egy nem mindennapi helyen rögzítettek. A szaxofonművész ugyanis meghívást kapott a svájci Saas Fee nevű városkába, amely arról híres, hogy ott található a világ legmagasabban fekvő, a közönség számára is nyitott jégbarlangja. Ezen a szokványosnak egyáltalán nem mondható helyen rögzítették az „Örök titok” című felvételt, és itt készült a szám videoklipje is.

Természetesen erről a lemezről sem maradhatnak el a szaxofonon előadott világslágerek: A Can’t take my eyes off you vagy a Desperado című film betétdala.

A lemez a Tom-Tom Records gondozásában került kiadásra.

 

CLS Records kiadó  BABOS PROJEKT SPECIAL - VARIÁCIÓ

A hazai jazzélet egyik legismertebb gitárosa, Babos Gyula Közép-Európai-Kortárs-Zenekar-nak nevezi 2005 óta létező zenekarát, a lemezén játszó formációt. Babos az alábbiakat mondja új lemezéről: "A térség zenei kincseit szeretném integrálni az általam képviselt improvizatív összefoglaló zenébe. Ehhez fantasztikus partnereket találtam. A zongorán Szakcsi Lakatos Róbert játszik, aki a Basel-i Zeneakadémia klasszikus, majd jazz tanszakán tanult. Legjelentősebb elismerése a Montreux-i jazz-zongora-verseny első díja. Dobokon egy új felfedezett, Balogh László, basszusgitáron és bőgőn a méltán elismert Hárs Viktor játszik. A különleges adottságú Veress Mónika énekkel, s éneken alapuló hanghatásokkal járul a zene megvalósításához." A lemezen hallható számok összekapcsolják a roma zenei hagyomány világát és a mai jazz birodalmát.

 

NarRator Records kiadó   Nosztalgia és elegancia - dupla CD

Végre egy magyar lemez, amely feltétel nélkül dicsérhető! A Bárzongorista CD sorozat új tagja a 2005-ös Bárzongorista Verseny komplett hanganyagát tartalmazza.  A lemezen  Farkas Sándor, Orosz János, Ökrös Ottó, Taligás Tibor, Táborosi István és Weszely Ernő játszik, Udvarias Anna és Weszely Ernő énekel.

A zongora hangja köztudottan a legnehezebben felvehető zenei hang, ezért számít különleges dícséretnek, hogy ezt a lemezt kifogástanaul rögzitették.Emellett izléses a lemezborító és ami a legfontosabb a közreműködő zongoristák egymást felülmúlva játszanak ezen a hangulatos lemezen. Az album újdonsága, hogy azon valamennyi zongorista egy dalt is elő adott Udvarias Anna énekesnővel, így néhány nagysikerű, múlt századbeli sláger is rögzítésre került. A lemezeken felcsendül többek között a Halálos tavasz, a Holdvilágos éjszakán és az Egy kis édes félhomályban című sláger is.

 

ARC lemezkiadó újdonságai

A világzene egyik legnagyobb terjesztője az angol ARC Music, amelynek kitűnő lemezeit kivétel nélkül színvonalas zene és kiemelkedő hangminőség jellemzi. A jó hangtechnikára szükség is van a világzenében, mert az egyes népek különleges hangszerei csak jó hangzás esetén érvényesülnek a lemezeken.

 

UMOYA – Tribal Beatz of Africa

 Ez a lemez némiképp kilóg az ARC albumok közül, ugyanis nem autetikus afrikai népzenét, hanem kitűnő ízléssel komponált modern afrikai számokat tartalmaz. Az UMOYA formációt ismert dél-afrikai zenészek (Robin Hogart, Barry van Zyl, Johnny Clegg) alkotják. Fehér zenészek játszanak tehát a hagyományos afrikai hangszereken, de ebből a kegyes csalásból a hallgató semmit sem vesz észre. 15 szám található a lemezen, ezek az afrikai emberek életének fontos eseményeit dolgozzák fel énekes formában, kiemelkedő szerephez jut az erős vallási érzület, amit bárki érezhet, ha a szerencse segíti eljutni a fekete földrészre.

 

Cheb Nacim – Algerian Raï

A Raï (ejtsd: ’rye’) népszerű algériai zenei stílus, amelyben a tradicionális arab és modern nyugati elektronikus hangszerek hangja keveredik, az énekek kritikai hangvételűek és igen hangosak. Cheb Nacim a Raï zene egyik feltörekvő fiatal énekese. Pályáját Franciaországban kezdte, de első igazi sikereit Angliában érte el. A lemez a fiatal algériai kivándorlók életének problémáival foglalkozik, fontos szerepet kap benne a párválasztás, a szerelem és a vágyakozás. A sodró hangulatú lemez sikerét nem kis részben a kitűnő hangszeres zenészeknek köszönheti. Néhány név ezek közül: Illyes Nazali, Aggad Brahim, Benaziz Krimo és Mohammed Fanda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Miklósa Erika - Az Ég Szabad

Kevesen tudják, hogy Miklósa Erika egy sok reménnyel kecsegtető sportkarriert váltott fel az életében.  Fiatalon hétpróbázónak készült, majd egy baleset miatt fel kellett hagynia a sporttal. Egy nyilvános próbaéneklés után lett az Operaház történetének legfiatalabb tagja. Azóta több hazai is nemzetközi díjat nyert és olyan nagy nevekkel lépett együtt színpadra, mint például Placido Domingo. A rengeteg fellépés és utazgatás ellenére mindvégig megőrizte személyiségét, és előadásának egyediségét, amelyet legújabb albumán is megcsillogtat.  Az új lemez a Tom-Tom Records gondozásában került kiadásra és különleges zenei világot foglal magában.

Az Ég szabad című lemez szerzőpárosa Wolf Péter és Sztevanovity Dusán. Az alkotók tizenhárom olyan dalt írtak, amely mélysége, érzékenysége és mondanivalója odafigyelést, elmélyülést igényel a hallgatótól.  A zene, a gondolat és a szöveg tökéletes egységgé fonódik össze a dalokban.

 

A finn Alba Records újdonságai

 

Camille Saint-Saëns: Preludes & Fugues, Fantasies (SACD)

Jan Lehtola, orgona

 

 

 

Jukka Tiensuu: Minds and Moods (SACD)

Tampere-i Filharmonia zenekara; vezényel Susanna Mälkki, zongora Juhani Lagerspetz

 

A lemezek az Alba kiadó Web-shopján keresztül szerezhetők be wwww.alba.fi  a vásárlási útmutató angol nyelven is rendelkezésre áll. Vásárlás credit card-okkal (Visa, MasterCard), a tranzakciókat a Visa and MasterCard biztonsági kódok védik.

 

 

 

Burmester audiofil készülékgyár   CD 3 tesztlemez

Az audiofil gyártók termékeik kiemelkedő színvonalának bemutatására gyártanak teszt lemezeket, amelyeken kiemelkedő hangminőségű zeneszámokat gyűjtenek egybe.

Ezek sorába tartozik a Burmester CD 3 lemez, amelyen 10 felvétel hallható, a legkülönbözőbb zenei stílusokban. Néhány ismert név az előadók listájáról: Melissa Walker, Bennie Wallace, John Lee Hookop, Hans Theessink. Az egzotikumot az afrikai Hugh Masekela, és a hangfalak képességét maximálisan kihasználó kínai ütőhangszeres Yim Hok-Man képviseli. Zenei változatossága és kiemelkedő hangminősége miatt a lemez nemcsak Burmester berendezések, hanem bármely gyártótól származó rendszerek tulajdonosainak szerezhet örömet.

 

Kirkelig Kulturverksted (KKV) egy audiofil lemezkiadó Norvégiából

1974-ben alapították ezt a kiadót, kortárs és templomi zene kiadására. Azóta világhírnévre tettek szert lemezeik kiemelkedő hagtechnikai szinvonala és igényes, változatos művészi programjuk miatt. Az alábbiakban eltérő zenei stílust képviselő 4 lemezüket mutatjuk be.

 

FRODE ALNĆS, ARILD ANDERSEN, STIAN CARSTENSEN: HØSTSLØV

Az ősz a témája a lemeznek, amely az őszi színek változatosságához hasonlóan különböző hangulatokat áraszt. A trió új lemezének várhatóan ismét sikert hoz az egyedi hagzás, a három kitűnő muzsikus ugyanis gitáron, bőgőn és harmonikán játszik. Saját szerzeményeik mellett két kitűnő feldolgozás az "Autumn leaves" és a "Raindrops keep falling on my head" is hallható a lemezen.

Sondre Bratland and Javed Bashir: Dialogue

Az iszlám és a nyugati vallás ellentétéről sok szó esik napjainkban. Erre a tévhitre kíván rácáfolni a KKV egyik új albumán SONDRE BRATLAND norvég és JAVED BASHIR pakisztáni énekes. A két kiváló művész együtt énekel vallási énekeket a lemezen, amelynek különlegessége, hogy az énekszámokat tradicionális vllási környezetben és hagyományos hangszerek kiséretével vették fel.

SKRUK and Nymark Collektive: deep still strong mild
A SKRUK az egyik legnépszerűbb norvég kórus és a Nymark Collective jazz kvartett lemeze a kórus zenélés és lágy melodikus jazz elemeit ötvözi. Az alkalmi együttest Per Oddvar Hildre vezényli. Az ő kivételes muzsikálása gondoskodik arról, hogy a hallgató tökéletesen összhangban érzi a két teljesen eltérő zenei formáció játékát.

SUSANA PENA: SENTIMIENTO
A Sentimiento Susana Pena első szóló lemeze a szerelemről szól, finom dalok a szülőhazájából Ecuador és más Latin-Amerikai országokból. A norvég és latin-amerikai zenészekből álló kíséret az énekkel egyenrangú szerephez jut, tökéletes hangulatot varázsol a hallgató számára.

 

Wrasse Recordsegy kitűnő angol jazz kiadó

 

Natural Jazz – A Journey through American and South African Jazz

Ez a különleges válogatás az amerikai és a dél-afrikai jazz kimagasló egyéniségeit mutatja be. Kevesen tudják, hogy Afrika déli csücskén a jazz már az 1900-as évek elején megjelent. A gyémánt-láz által vonzott amerikai kalandorok szórakoztatására sok néger zenész telepedett le itt, ez alapozta meg a dél-afrikai jazz kultúrát, amely ma is kiemelkedően magas színvonalú. A lemezen hallható első szám Ella Fitzgerald és Louis Armstrong közös száma a They Can't Take That Away From Me. Armstrong-nak óriási szerepe volt abban, hogy a jazz hamar elterjedt világszerte. Ő volt az első fekete zenész, akit az amerikai „fehér” társadalom elfogadott, ő adott erőt és kitartást sok fiatal fekete zenésznek akik hasonló sikerre és látványosan fényűző életvitelre vágytak. A CD fele - fele részben tartalmaz ismert amerikai előadóktól és dél-afrikai együttesektől számokat. Az utóbbiak közül kiemelést érdemel Miriam Makeba neve, akiből világszerte ismert énekesnő lett. A dél-afrikai számok java az 1926-ban alapított Gallo Records gondozásában jelent meg, ezt feltétlenül érdemes megemlítenünk. Néhány ismert név az előadók hosszú sorából: Stan Getz, Billie Holiday, Dinah Washington, Nat King Cole és Oscar Peterson.

Enzo Avitabile & Bottari: Save the world

Enzo Avitabile 1955-ben született Nápolyban. Az olasz saxofon művész fiatalon kezdett zenélni, elsőként a nápolyi amerikai klubokban játszott, 1982-ben jelent meg első lemeze, rövidesen elindult fényes karrierje. 11 lemeze jelent meg az EMI és CNI kiadóknál, következő évtizedekben megszámlálhatatlanul sok világsztárral lépett fel együtt. 2001-ben új fejezet kezdődött zenei pályafutásában, az új projekt „Enzo Avitabile & Bottari” címet viseli. Ebben a projektben egy tradicionális (XIV századi) ütős-zenét játszó csoporttal lép fel. Az ütősök korsókat és hordókat használnak hangszerként, ez teljesen egyedi hangzást ad az együttesnek. A zenei koncepció eredete, hogy a parasztok ütögetéssel űzték el a gonosz szellemeket a hordókból, így jött létre ez a mai formájában kifinomult egyedi zenei hangzás.

A lemezen számtalan kitűnő vendég zenész és énekes működik közre: Khaled, Manu Dibango, Hugh Masekela, Amina, Luigi Lai. A lemez bevételének egy részét a gyermekek megsegítésére átutalják az Amnesty International-nek.

 

JARO CD-k

 

Bremai Stadt immigranten Orchester: Home Away From Home

 

Egy Grimm mese, a Brémai muzsikusok elevenedik meg a világzenét kiadó JARO lemezgyár újdonságán. Az „Otthon – távol az otthontól” címet viselő lemezen a 9 országból érkezett 11 kiváló zenész ad ízelítőt hazája zenei világából. Vendégként játszik és énekel lemezen Németh Mátyás a Rákóczi kocsmában című számon.

The Shin: EgAri

 

A JARO másik újdonsága a grúz népzenét játszó The Shin együttes lemeze. A trió tagjai hazájukban ismert zenészek számtalan filmzenét írtak, TV és rádió műsorokhoz szereztek zenét. 1998-ban kezdték az együttes munkát, az együttes stílusa a grúz népzene és a hagyományos jazz elemeiből tevődik össze. Az EgAri tulajdonképpen tánc előadások kísérőzenéje, élénk ritmusa és sajátos keleti hangzás magával ragadja a hallgatót.

 

DIVOX újdonságok Antiqua sorozat

 

Claudio Merulo: Complete Works for Organ. Vol.1-2

 

Az orgona zenében Claudio Merulo (1533-1604) munkássága nyitotta meg a barokk periódust. A fiatal orgonista Stefano Molinardi az 1500-as években épült orgonákon játssza Merulo szerzeményeit, így a hallgató valóban érezheti ennek a kreatív korszaknak a vonzó hangulatát. A történelmi hangszerek hangját Paolo Carren hangmérnök vezetésével a lehető legtökéletesebb minőségben rögzítették. A nagy gonddal készült lemezek, az orgonazene kiadás történelmi eseményei.

 

Carl Philipp Emanuel Bach: Keyboard Sonatas

 

Johann Sebastian Bach 11 gyermeke közül négy lett zenész. C.P.E. Bach (1714-1788) édesapjához hasonlóan kiváló zeneszerző és zongoraoktató volt. Haydn írta egy barátjának: minden tudásomat C.P.E. Bachnak köszönhetem. Zeneszerzőként elsősorban zongoradarabjai, többek között 150 szonátája dicséri kiemelkedő munkásságát. A svájci DIVOX kiadó új lemezén Jean Goverts a 18.századi zene és hangszerek avatott ismerője korabeli tervek alapján épített fortepianón játssza Bach szerzeményeit. A 24 bites - 96 kHz felvételi technikával készült album tökéletesen adja vissza a három évszázaddal ezelőtti zene hangulatát.

 

A Linn lemezkiadó új teszt lemezei

 

A hangrendszerek egységeinek (lemezjátszók, erősítők, hangfalak) jellemzőit műszerrel nem igazán lehet mérni, Ehhez egy érzékenyebb eszköz az emberi fül kell. Fülünk olyan kis eltéréseket érzékel például egy jól ismert hangszer hangszínének változásait, vagy a sztereo tér torzulását, amelyet semmiféle műszer nem képes kimutatni. Az ilyen hallgató tesztekhez szükség van olyan tökéletes hanghordózókra, amelyek referenciaként használhatók a tesztek során. Ilyen hangforrásokat, referencia CD-ket ad ki az angol Linn Records.

 

Gourmet Jazz HDCD

 

A francia eredetű gourmet (ejtsd gurmé) szó a magyar ínyenc megfelelője, olyan valakire szokták mondani aki finomat szeret enni és ért is hozzá. A Linn kiadó Gourmet Jazz című válogatása a jazz ínyencek számára készült. Ez a CD egy igényes válogatás a Linn kiadóhoz tartozó jazz zenészek és együttesek műveiből. Kiemelést érdemel a lemez méltatásakor az énekesek kiemelkedő szinvonala: Claire Martin, Sarah Moule és Tina May nevét érdemes megemlítenünk. A férfi jazz énekesek sorából Ian Shaw, Richard Radney, Bennett és Tommy Smith nevét kell megemlítenünk. Egy számmal szerepel a lemezen az 1997.december 1-én elhunyt kiváló jazz hegedűs Stéphane Grappeli is.

A lemez HDCD technológiával készült, ennek hangzásbeli előnyeit a megfelelő lejátszóval rendelkezők élvezhetik, de a CD kiemelkedő hangszínvonala normál CD játszón is érzékelhető.

 

The Linn Surround Sound Collection Vol 2.  SACD

 

Audiofil hangfalak és komplett lejátszó rendszerek tesztelésére szánták ezt a hibrid SACD lemezt, amely egyúttal bemutató válogatás (sampler) a Linn legújabb kiadványaiból. Klasszikus-, jazz- és kelta folk stílusú számok váltakoznak a CD-n, valamennyi kiemelkedően jó hangfelvételi technikával készült.

Több zenésznek és együttesnek ez az első Linn kiadásában megjelent száma, ezek közé tartozik a Scala és a Covent Garden ünnepelt szoprán énekese Emma Bell, a Girl Talk együttes, Ian Shaw az idei BBC Jazz Awards győztese és a kiváló cselló szólista Alison McGillivray.

 

Rebekka Bakken koncert a Millenáris Teátrumban

2006.10.05. Budapest: Jövő Háza Központ (Millenáris Park)

 

Rebekka Bakken egy kis norvég faluban nőtt fel, majd színpadi tehetségét felismerve 1994-ben New York-ba költözött. Nyolc amerikai tanulóév után visszatért Európába és már első albumával berobbant az élvonalba. A „The Art of How to Fall“ aranylemez lett, 2003-ban megkapta az áhított „JazzAward“-ot is. Következő CD-je (Is That You? - 2005) ismét egyöntetűen dicsérő kritikát kapott.

Rebekka Bakken intelligens és érzékien elragadó jelenség, karizmatikus személyisége rendkívül magas szintű szakmai tudással párosul. Kivételes szövegírói és zeneszerzői kvalitásait egyenesen Bob Dylan, Tom Waits és Joni Mitchell nagyságához szokták hasonlítani. Kitűnő adottságai mellett erőssége továbbá, hogy legképzettebb zenészbarátait gyűjti maga köré, akikkel az idén ismét felvett saját szerzeményeiből egy új lemezt. Az „I Keep My Cool“ jórészt önéletrajzi ihletésű, zenéje ezúttal is tökéletes biztonsággal ível az északi balladáktól a nagyvárosi blueson és bővérű funkon át a legfinomabb jazz- és r&b zenékig, létrehozva a jellegzetes, „szomorúan áradó“ hangzást a külvilág és saját érzelmei között. “Everything Can Change” című dala már a megjelenés előtt a “Life Ball 2006”, Európa legnagyob AIDS ellenes jótékonysági eseményének himnusza lett.

Budapesti hangversenyének további érdekessége, hogy - a harminckét fellépésből álló európai turné nyitányaként- az I Keep My Cool CD koncert-verziójának világpremierje is.

 

Savina Yannatou & Primavera en Salonico

2006.10.19. Budapest, Művészetek Palotája,  Fesztivál Színház

 

Savina Yannatou – ének, Leftheris Angouridakis – ütőhangszerek, Yannis Alexandris – lant, gitár, tambura, Kostas Vomvolos – qanun, harmonika, tambura, Kyriakos Gouventas – hegedű, Haris Lambrakis – nay, Michalis Siganidis – nagybőgő

 

A mediterrán fesztivál számára nehéz elképzelni méltóbb nyitányt a világszerte ismert görög énekesnő, Savina Yannatou koncertjénél. Athéni és londoni zenei tanulmányait követően a kortárs operától a dzsesszen át a középkori zenéig számos műfajban kamatoztatta képzettségét és nyitottságát, majd 1996-ban megalakította Primavera en Salonico nevű zenekarát, amellyel azóta elsősorban a mediterráneum dalait fűzi színpompás és rendkívüli érzékenységű csokrokba. A Sumiglia CD a kiváló énekesnő egyik legsikerültebb lemeze.

 

 

Dee Dee Bridgewater

 

Szeptember 29.-én lépett fel a Művészetek Palotájában Dee Dee Bridgewater, jazz énekes aki kétszer is kiérdemelte a legnagyobb zenei díjat a Grammyt. Pályája során nem csak jazz énekesként alkotott eddig maradandót, hanem musical színészként is jól ismerik a Broadway-n a nevét, ahol már a hetvenes években elkápráztatta hangjával a közönséget. New York-i évei során a kor nagyágyúival lépett fel, mint például Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Dexter Gordon, Max Roach, Roland Kirk, vagy Norman Connors, és Stanley Clarke. Több mint 15 albuma jelent meg eddig, ízelítőnek említsünk meg párat: Afro Blue, Victim of Love, Keeping Tradition, Dear Ella vagy a legújabb albuma, a francia szerelmes dalokat tartalmazó J'ai Deux Amours. Karierrje során eltelt több mint harminc év, de temperamentuma, karaktere és mindenek előtt énekhangja jottányit sem fakult.

 

Sundance Music újdonságok

Hans Ulrik: Jazz and Mambo

Hans Ulrik: Tribal Dance

Hans Ulrik a legismertebb és legnépszerűbb dán saxofon virtuóz. Népszerűségének gyökere abban rejlik, hogy lemezein gyakran dolgoz fel slágereket saját, egyéni stílusában. Eddig legismertebb lemeze a Jazz & Mambo 15 ezer példányban kelt el és több évig vezette a dán jazz listákat. Legújabb lemeze a Tribal Dance az első olyan lemeze, amelyen egy klasszikus jazz trió kíséri. A lemezen játszó zenészek: Hans Ulrik (ts), Jacob Christoffersen (p), Anders Christensen (b) és Mikkel Hess (dr). A lemezen hallható számok Hans Ulrik szerzeményei, stílusukban a Blue Note aranykor hangzása keveredik a skandináv jazz lírai hangjával.

 

A Piranha Records  újlemezei

 

Cabrûera: Sambas For Sleepness Nights

A Piranha nemcsak egy személyes ragadozó halfajta neve, így nevezik az egyik legkiválóbb német lemezkiadót is. A Piranha Musik világzenét ad ki, kiemelkedő minőségű felvételeket készítenek. Ez érvényes a brazil Cabrûera együttes Sambas For Sleepness Nights című lemezére is. Nehéz lenne a lemezen található valamilyen kategóriába sorolni! Talán a városi szamba elnevezés illik rá a legjobban, hozzátéve, hogy a hagyományos dallamok helyett egy Rhythmini Blues, Hip-Hop és Techno elemeket ötvöző zenére számíthat a hallgató. Az együttes tagjai kivétel nélkül képzett zenészek rock és jazz zenei háttérrel.

 

Tango Brasileiro - 20th Century Brasilian Classics

A brazil és német csellistákból álló Cello Trio brazil zeneszerzők szerzeményeit játssza a lemezen. A repertoár Ernesto Nazareth populáris szalon zenéjétől Villa Lobos nemzeti gyökerű zenéjén át Miranda és Zenamon modern szerzeményéig terjed. A brazil zenei nyelv tökéletes ismerete sugárzik az együttes játékából, a lemez egyszerre szórakoztat és irányítja figyelmünket egy hatalmas zenei hagyományokkal rendelkező ország felé. A lemezt a Piranha kiadótól megszokott magas színvonalú hangminőség jellemzi.

 

 

 

SHANTI Records  újdonságok

 

Existence: Tibet-Heart-Beat-Meditation

Az Existence ( Létezés ) projekt Margot Reisinger zeneszerző, énekes/zenész nevéhez fűződik. Célja az egyetemes emberi boldogság és lelki egészség elérése a meditációt segítő zene segítségével. Ezen a lemezen Tibeti buddhista papok és művészek többek között Phenpo Tendhar Thangka festő és Tom Batos Grammi díjas hangmérnök közreműködésével mitikus hangok, csodálatos nyugalmat sugárzó ének és ázsiai hangszerek segítik a lélek emelkedését.

 

Dahmani with Existence

Dahmani algériai énekes egyedülálló hangja és az Existence projekt zenészei hallhatók ezen a különleges lemezen. Változatos keleti hangulatok, szerelmes dalok az arab esküvő eufórikus táncai és a Palesztin föld békéjéért való fohászkodás vezetik a hallgatót a Kelet csodálatos világába.

 

 

 

 

Crosscut blues újdonságok

Colin Linden: Easin’Back To Tennessee

Colin Linden énekes, zeneszerző és gitáros a kanadai blues egyik legismertebb alakja. Számtalan kitűnő zenész lemezén játszott például Sam Chatmon, Sue Foley és Colin James, lemez producerként több Juno Award (a kanadai Grammy-díj) díjat nyert. Ez a lemeze igazi mestermű, az akusztikus blues kedvelőinek valódi csemegéje lehet. 13 szám hallható a lemezen, ezek többségét Linden írta, de szerepel zeneszerzőként Bo Carter, Son House és Blind Willie neve is. Linden kitűnő session zenészekkel készítette a lemezt, elég Larry Taylor (bass) és Stephen Hodges (dob) nevét említenünk. A kritikusok szerint kiemelkedő erőssége a lemeznek Colin Linden gitár játéka is.

 

Memo Gonzalez & The Bluescarters: Live in UK

Memo Gonzalez & The Bluescarters zenéje egy izgalmas keverék: blues, swing és rock’n’ roll elemek keverednek benne. Az együttes 1995-ben alakult, azóta több mint 1000 sikeres fellépés van mögöttük. Ez a lemez angol klubokban tartott legsikeresebb koncertjükből készült válogatás, hangulata igazolja, hogy a Bluescarters igazi „live” zenekar. A fergeteges élő blues nem kis részben Kai Strauss gitáros érdeme, akit az európai blues egyik kiemelkedő alakjának tartanak. A banda nemzetközi: az énekes/harmonikás Memo Gonzalez Texasból jött, a basszusgitáron játszó Erkan Özdemir pedig török származású. Első lemezük a Let’s All Get Drank And Get Tattooed sokatmondó címet viselte és megnyitotta előttük világszerte a blues klubok kapuját. Ez az új lemezük ígéretes folytatás a megkezdett úton

 

" Flötenwellen " - MDG

Johann Sebastian Bach-tól Henri Mancini-ig terjed a 14 berlini fúvós repertoárja ezen az SACD lemezen. Bach születésétől (1685) Mancini haláláig (1994) sok minden történt a világban nem beszélve a közizlés változásáról a lemezen hallható felvételek mégis egységes zenei világot képviselnek! Ebben a világban jól érezzük magunkat még egy fárasztó nap után is, a zene egyszerre stimulál és andalít! A lemezen játszó zenészek megérdemlik, hogy név szerint is megemlékezzünk róluk: Andreas Blau (művészeti igazgató), Thomas Beyer, Wolfgang Dasbach, Rudolf Döbler, Wolfgang Dünschede, Christina Fassbender, Jochen Hoffmann, Christiane Hupka, Hiko Iizuka, Frauke Leopold, Robert Lerch, Ulf-Dieter Schaaff, Beate-Gabriela Schmitt, Werner Tast és Birgit Roth mint vendég.

 

" Diabelli Gitarrenduos " – MDG

Anton Diabelli a 19. század egyik legsokoldalúbb muzsikus személyisége volt. 1781. szeptember 5-én született a Salzburg közeli Mattsee-ben. Első zenei élményeit a michaelbeuren-i rendház és a salzburg-i katedrális kórusainak tagjaként szerezte. Mivel eleinte a papi hivatáshoz vonzódott, 1800-tól a raitenhaslach-i apátságban töltött három évet a rendház feloszlatásáig. Ekkor döntött a zenei pálya mellett, s ment Bécsbe 1803-ban. Az itt töltött első években zongorázni, gitározni tanult és a Steiner & Co. cégnél végzett korrektúra munkák hatására egyre nagyobb érdeklődéssel fordult a kiadói tevékenység felé. Tehetségét igen hamar felismerték, számos művét már Bécsben is kiadták, a város legelismertebb muzsikusaival állt kapcsolatban, zenei képzését ebben az időben Michael Haydn segítette. 1858-ben halt meg.

Az MDG kiadó ujdonságán Johannes Tappert és Thomas Müller-Pering játszik Rossini és Diabelli szerzeményeket gitáron, amelyeket Johann Georg Staufer készített. A felvételek kiemelkedő minőségűek, ami megszokott az MDG kiadótól.

 

" Franz Liszt Organ Works Vol. 1-2 " - MDG

Michael Schönheit a Merseburgi dóm Ladegast-orgonáján játszik ezen a különleges minőségű lemezen. Az SACD lemez jól visszaadja az orgona hangját és a dóm akusztikáját. Az MDG hangfelvételi technikája is megér egy "misét" Itt olvasható angolul: MDG Sound Ideal

" Closer to the Music " - Stockfisch-Records

Referencia CD lett a Stockfish válogatás, egészen elképesztő minőségű ez a hibrid SACD lemez, ráadásul a zene is első rangú. 17 szám található rajta, ezek hangminőségben és stílusban is tökéletes egységet képviselnek. Néhány név a kitűnő előadók közül: Allan Taylor, Sara K, Chris Jones, David Munyon.

 Scotland - The Music and The Song A 20 Year Profile of Greentrax (3CD)

A legnagyobb skót folkzenei kiadó a Greentrax 300 lemezének legjobb számai találhatók ezen a válogatáson, néhány név az előadók közül: Aly Bain, Alasdair Fraser, The McCalmans, Heather Heywood, Chris Stout.

Egy csodálatos jubileumi lemez: Bagad Kemper Collection 1995-2005 CD+DVD

 

"Channeling Chet" - tisztelgés Chet Baker előtt Leif Arntzen trombitás lemeze 

 

Magyar jazz CDk

A külföldön leghíresebb magyar jazz zenész, a tragikus sorsú Szabó Gábor élete

Ki kicsoda a magyar rock zenében?