Radnai Rudolf :  Lemez ismertetők/ CD Reviews  2010.        

 

2006   2007  2007/2  2008  2008/2  2009  2009/2  2010  2010/2  2011  2011/2  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019 

E-mail

 

 

A Gloria Dei Cantores   lemezei

A Gloria Dei Cantores negyven fős énekkar az USA Massachusetts államában fekvő Cape Cod városból. Az 1988-ban alakult együttes tagjainak életkora 20 és 70 év között van. Minden szerzeményt eredeti nyelven adnak elő, a világ 23 országában léptek már fel sikerrel és csaknem 40 lemezük jelent már meg. Az énekkar vezetője Elizabeth C. Patterson a 11. századtól a 21. századig terjedő időszak kórusmunkájának autentikus tolmácsolásában látja el az együttes feladatát.



 

FAITH OF HEART: Sacred Choral Music of Franz Liszt        hybrid SACD

Liszt Ferenc (1811-1886) változatos és utazásokkal tarkított életében több mint 1000 zeneművet szerzett. Ezek közül igen fontos szerepet töltenek be a kórusra írt vallási zenék. Erre a szép lemezre a kórus vezetői hét rövidebb szerzeményt és Liszt capella remekművét a Missa Choralist választották. Latin és német nyelven orgonakisérettel szólalnak meg Liszt varázslatosan szép, áhítatot keltő művei. A lemez felvételei, a két alábbi lemezhez hasonlóan az Orleansban lévő, kiváló akusztikájú Church of the Transfiguration - ban készültek.

 


MANDORLA - Choral Masterworks of Frank Martin, Edvard Grieg, Howard Hanson hybrid SACD

A mandorla mandula alakú dicsfény Jézus és Mária alakja körül a korai keresztény művészetben. Maga a szó olasz, forrása a kései latin amandola, a latin amygdala változata, ez utóbbi a tisztázatlan eredetű görög amügdalé megfelelője.

A lemez három XX. századi kórusra írt kevéssé ismert mesterművet tartalmaz. Frank Martin "Mass for Double Choir " című remekműve szerepel a lemez első részében, amely fenséges bevezetés az Isten és az ember találkozásának gondolatkörébe, és azokra a megvilágosult pillanatokra hívja fel a figyelmet, amikor föld és ég "találkozik".

A lemezen szereplő második mű Edvard Grieg skandináv népdal ihletésű "Five Salmer Op.74 kórusa. Ez a mű, amelyet a zeneszerző egy évvel halála előtt írt az egyszerűség és a szépség csodálatos együttese.

A harmadik mű Howard Hanson "The Cherabic Hymn" című alkotása, amely lényegében az emberi hang és az orgona megejtő szépségű duettje. Ez az első felvétele ennek a műnek azóta, hogy az 50-es évek közepén maga Hanson bemutatta.

 


UNTO AGES OF AGES - Sacred Choral Music of Sviridov, Rachmaninoff, and Tchaikovsky      hybrid SACD

Az orosz orthodox templomok semmihez nem hasonlítható hangulatát idézi fel ez a szép lemez, amely a két legismertebb és legjelentősebb liturgiából idéz részleteket. Csajkovszkij és Rahmanyinov két remekműve után Szvirinov hat részes szakrális műve az Ineffable Mystery szólal meg a lemezen. Ez utóbbi magán viseli a két nagy előd hatását, de érezhető benne a XX. századi zenei környezet hatása is. Hatalmas munka lehetett a műveknek betanulása orosz nyelven, de a kiváló kórus és a szólisták kitűnően oldották meg ezt a feladatot is.

A Gloria Dei Cantores kiváló minőségű lemezeit a Harmonia Mundi USA és a Paraclete Press forgalmazza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fine NF  japánkiadó lemezei

A fine NF lemez kiadót Suenori Fukui és Yoshinori Nishiwaki alapította audiofil komolyzenei lemezek kiadására. Mindketten a Philips Classics Japan kiadónál dolgoztak több mint 20 évig, itt szerezték meg a szükséges gyakorlatot Onno Scholze segítségével. A kiadó nevét Robert Fine a MERCURY Living Presence legendás hangmérnöke tiszteletére választották.

A fine NF különböző CD formátumokban és kivitelben gyártja a lemezeit hybrid SACD, DSD finest CD, Extreme HARD GLASS. CD lemezeik a japán Stereo magazin tesztjein gyakran a legmagasabb pontszámot érik el, és más elismerésben is részesültek.

Kiváló együttesekkel és művészekkel készítettek lemezeket: Tokyo Symphony Orchestra, Nagaokakyo Chamber Ensemble, Cello Ensemble Saito, Yuko Mori, Hitoshi Mizuno, Joseph Lin, Ikuyo Kamiya, Shounosuke Okura és még sokan mások.

Néhány lemezük, a széles választékból:

                 

 

 

                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A FARAO Classic  lemezkiadó nagysikerű kiadványai

 

A. Bruckner - IV. Symphony    hybrid SACD

Anton Bruckner (1824-1896) osztrák romantikus zeneszerző, orgonaművész. Pályáját falusi és kisvárosi segédtanítóként kezdte, majd dómorgonista lett Linzben. Ezalatt, zeneszerzőként, részben autodidakta módon, fáradhatatlanul képezte magát. 1868-ban, a bécsi konzervatórium tanára lett, majd az elkövetkezendő években több európai országban is koncertezett. Zeneszerzőként, ekkor már a szimfónia került alkotói tevékenysége középpontjába. Szimfonikus stílusában a meghatározó ifjúkori Wagner-élmény mellett, a beethoveni szerkesztésmód és schuberti formanyelv egyéni továbbvitele játszott lényeges szerepet. Művészetét mély vallásosság hatotta át.

Egyik legnépszerűbb (ha nem a legnépszerűbb) szimfóniája a IV., amelynek első változata 1874-ben készült el. 1878-ban Bruckner új scherzót írt a szimfóniához, a többi tételt részben átdolgozta. 1881-ben volt a mű bemutatója a Vienna Musikverein-ben, az előadás hatalmas sikert hozott a szerzőnek.

A lemezen Enoch Zu Guttenberg német karmester és zeneszerző a romantikus éra kiváló ismerője vezényli bajor KlangVerwaltung Szimfonikus zenekart. A lemez elnyerte a rangos Echo Classic díjat, a legjobb XIX. századi szimfonikus felvétel kategóriában.

 

G. Mahler - Symphony No. 5    hybrid SACD

Gustav Mahler (1860–1911) cseh–osztrák zeneszerző, karmester a szépség megszállottja volt. Művei élete során is sikeresek voltak, de ezek a sikerek nem voltak átütő erejűek. Halála óta azonban elnyerték helyüket a zeneirodalomban, és a fel-fellángoló Mahler-kultusz nyomán műveit rendszeresen előadják, és igen sok hangfelvétel készül belőlük.

Az V. Szimfónia Mahler életművének nemcsak fordulópontja, hanem egyben kulcskompozíciója. Fontosságát már az a sokatmondó külsőség is bizonyítja, hogy a zeneszerző életében összesen háromféle (egymástól erősen különböző) változatban mutatták be, hogy hangszerelésén gyakorlatilag haláláig, 1911-ig dolgozott, míg az első vázlatok 1901-ig nyúlnak vissza. Mahler életének talán legboldogabb korszakában készült ez az alkotás. Mint a bécsi Opera igazgatója, legnagyobb vezénylési sikereit éli, s zeneszerzőként is megtörténik a végérvényes áttörés: műveit egyre gyakrabban játsszák szerte Európában. Magánéletében ekkoriban ugyancsak kedvező változás történik: megnősül, boldog, egyszóval életének legnyugodtabb korszaka ez. Szimfóniájában ennek megfelelően hallatlanul nagy szellemi erő rejtezik, s minden üteméből sugárzik az az emberfeletti akarat, mely az öt óriási tételt s a szinte megszámlálhatatlan hangulatárnyalatú részletet egységbe foglalja. Jellegzetes motívumok, felejthetetlen hangszínek kötik össze a tételeket.

A lemezen Zubin Mehta karmester a Bajor Állami Zenekart vezényli. A legrégebben megalakult német zenekar technikai tökéletessége és páratlan hangminősége jól érvényesül a neves karmester irányítása alatt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 2L kiadó  újdonságai

 

Come Away Death    hibrid SACD

A halál épp úgy természetes része az életnek, mint a szerelem. De amíg a szerelem csillogó és szép, addig a halál sötét és visszafordíthatatlan. A nyugati civilizációban a halál szinte tabutéma. A lemez címe a Gyere már te halál, hívj! - William Shakespeare híres versének címét idézi.

Ezen a kissé komor hangulatú lemezen Marianne Beate Kielland mezzo szoprán énekesnő és Sergej Osadchuk zongorista által előadott zeneszámok - Korngold, Plagge, Sibelius, Ratkje, Finzi és Muszorgszkij szerzeményei - a halál méltóságteljesen szomorú hangulatát mutatják be. A zenei program a következő:

Erich Wolfgang Korngold

1. Come Away, Death

Wolfgang Plagge

2-5. Sodergran-sanger

Jean Sibelius

6. Come Away, Death

Maja Solveig Kjelstrup Ratkje

7. HVIL

Gerald Finzi

8. Come Away, Death

Modest Mussorgsky

9-12. Songs and Dances of Death

A lemezen elhangzó számok többcsatornás felvételi rendszerben hallhatók. A mellékelt ábra a felvételi módszert, a mikrofonok elhelyezését mutatja.

 

Engegård-kvartetten  - String Quartets  hibrid SACD

Korban és zenei stílusban is eltérő művek hallhatók ezen a szép lemezen. Beethoven és Bartók szerzeményei mellett az egyik legnagyobb élő norvég zeneszerző Ame Nordheim (1931 - ) String Quartet 1956 című szerzeménye is szerepel a lemezen. A 2006-ban alakult Engegård kvartett (Arvid Engegard és Atle Sponberg hegedű, Juliet Jopling viola, and Jan-Erik Gustafsson cselló) mind a négy tagja fiatal zenész.

Első lemezük, amely 2008-ban jelent meg a 2L kiadónál igen kedvező kritikákat kapott, ez sikeres pályakezdetet biztosított számukra. Ezen a lemezen a kvartett az alábbi számokat játssza:

Ludwig van Beethoven (1770–1827)

String Quartet In E flat major, Op. 74 “Harp”

1 Poco Adagio; Allegro 9:27

2 Adagio ma non troppo 9:14

3 Presto 4:52

4 Allegretto con Variazioni 6:33

Arne Nordheim (1931–2010)

String Quartet 1956

5 Lento quasi una improvisazione 10:28

6 Intermezzo 4:27

7 Epitaffio 5:37

Bartók Béla (1881–1945)

String Quartet No. 3, Sz. 85

8 Prima parte: Moderato 4:52

9 Seconda parte: Allegro 5:46

10 Recapitulazione della prima parte: Moderato 3:20

11 Coda: Allegro molto 1:54

A lemez befejező műve Bartók Béla 1927 szeptemberében írt III. vonósnégyese (Sz. 85, BB 93). A mű hangzása és formai megoldása egyaránt szokatlan, újszerű és a maga idejében meghökkentő volt. Bartók vonósnégyesei közül ez az a kompozíció, ahol a legélesebb ellentétek csapnak össze, a legkeményebb disszonanciák súrlódnak: mintha a szerző ekkor ütközött volna az őt körülvevő társadalom legridegebb ellenállásába.

Mindkét lemez a fizikai SACD formátum mellett FLAC (Free Lossless Audio Codec) 192 kHz és 92 kHz formátumban megvehető és letölthető a 2L kiadó honlapjáról .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az  Unipheye Music   lemezei

Az Unipheye Music az audiofil lemezkiadás egyik gyorsan fejlődő vállalkozása tehetséges kortárs zenészek új felvételeivel foglalkozik. A repertoárjuk igen színes: a klasszikus zenétől, a részben akusztikus, alternatív jazz-en át a jazz-világzene fúziós változatáig terjed. A vásárlási igények legteljesebb kielégítése érdekében különféle CD formátumban (SMRD-Studio Master Reference Disc valamint StudioBurnt CD-R) és számtalan Internet letöltési formátumban kaphatók lemezeik.

Az SMRD lemezeken Direct-to-PCM stúdió mester fájlok vannak .wav formátumban, Gold DVD-R adat lemezen. Egy tipikus zenei CD anyag 2 DVD-R lemezen fér el. Ezek lejátszásához számítógép, DVD olvasó, és 24Bit/192kHz or 32bit Floating-Point/192kHz felbontású hangkártya és/vagy külső DAC kell. Aki meg akar győződni arról, hogy a számítógépes rendszere alkalmas-e egy adott fájl formátum lejátszására az Unipheye Music  File Test  oldalán elvégezheti a tesztet.

A kiadó tulajdonosa, hangmérnöke és ötletgazdája Ira Norman Segall, akinek fő törekvése a hangszerek hangjának és az előadás akusztikus terének minél tökéletesebb rögzítése a felvételek során. Általában 2 mikrofonos felvételeket készítenek, és mellőznek minden ekvalizálást és dinamika-kompressziót.

 

Mendelsson- String Quartet No2.    CD

A Curtis Institute of Music fiatal (19-20 éves) hallgatóiból álló Poseidon String Quartet (Joel Link-violin, Bryan Lee-Violin, Milena Pajaro-van de Stadt-viola, Camden Shaw-cello) játszik ezen a lemezen tökéletes összhangban és példás egymás közötti zenei kommunikációval.

Az alábbi zeneszámok hangzanak el a lemezen:

Felix Mendelssohn String Quartet in A minor, Opus 13

1. Adagio – Allegro vivace 8’18”

2. Adagio non lento 7’57”

3. Intermezzo: Allegretto con moto – Allegro di molto 4’43”

4. Presto – Adagio non lento 9’46”

Claude Debussy String Quartet in G minor, Opus 10

5. Animé et très décidé 6’40”

6. Assez vif et bien rythmé 3’54”

7. Andantino, doucement expressif 7’57”

8. Très modéré - En animant peu à peu - Très mouvementé et avec passion 7’16”

 

Camden Shaw – Bach, Kodály, Ligeti   CD

Ezen a lemezen Camden Shaw a fiatal csellista nemzedék egyik legtehetségesebb tagja a cselló repertoár legnehezebb, technikailag legnagyobb kihívást jelentő darabjait szólaltatja meg kiemelkedő színvonalban. Az elhangzó művek:

Johann Sebastian Bach

Cello Suite No. 5 in C minor, BWV 1011

1. Prelude 5’50”

2. Allemande 4’41”

3. Courante 2’05”

4. Sarabande 3’21”

5. Gavotte I and II 4’42”

6. Gigue 2’21”

Zoltán Kodály

Sonata for Solo Cello, Op. 8

7. Allegro maestro ma appassionato 9’00”

8. Adagio (con grand' espressiono) 12’06”

9. Allegro molto vivace 10’40”

György Sándor Ligeti

Sonata for Solo Cello

10. Dialogo: Adagio, rubato, cantabile 4’52”

11. Capriccio: Presto con stancio 4’06”

 

A kiemelkedő produkció legnagyobb hatású része a Kodály mű, amelynek a lemezen elhangzó interpretációja csak Starker János Kodály által is csaknem tökéletesnek tartott produkciójához mérhető. Ennek a lemeznek a felvétele 2009. júliusában és szeptemberében történt Direct-to-PCM eljárással, két mikrofonos elrendezésben.

 

Ira Norman Segall - Four Genre-Neutral Improvisational Studies for Vibraphone Avant-Garde CD

Ezen az érdekes lemezen a kiadó vezetője, aki zenész családban nőtt fel (édesapja a The Philadelphia Orchestra zenésze volt) és maga is zenélt fiatal korában. Ezeket a zenei kísérleteket Khan Jamal vibrafon művész felvételeinek készítése idején rögzítette.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A John Marks Records (JMR )   audiofil komolyzenei lemezei

Kiváló zenei program, kiemelkedő előadók és professzionális, minden igényt kielégítő hangfelvételi technika, röviden így jellemezhetnénk a John Marks Records lemezeit. John Marks 1992-ben alapította a kiadót, azóta 14 országba szállítanak lemezeket, jelenleg az ArkivMusic forgalmazza lemezeiket.

John Marks a National Academy of Recording Arts tagja és rendszeresen jelennek meg zene és lemez kritikái a Stereophile magazinban. A JMR lemezek kivételes értékéhez hozzájárulnak azok az élményszámba menő zenei jegyzetek, amelyeket a komolyzenében kiemelkedő jártassággal bíró John Marks írt a lemezborítókra.

 

Arturo Delmoni - Sonatas of Brahm and Beach   CD

A kiváló hegedűs Arturo Delmoni Yuri Funahashi zongoraművésznő kíséretével adja elő Brahms Sonata No.1 in G major, Op.78 szerzeményét és Amy Beach méltánytalanul mellőzött amerikai zeneszerzőnő (1867-1944) Sonata in A minor Op.34 szonátáját. Kiváló zenészek játszanak a lemezen. Delmoni, a kiváló olasz származású hegedűs játékát az a romantikus melegség jellemzi, amely a hegedűjáték aranykorának géniuszaira volt jellemző. A művész a világhírű Juilliard School tanítványa volt, majd Jascha Heifetz és Nathan Milstein kurzusain csiszolta tudását.

A lemezen hallható másik előadó Yuri Funahashi zongoraművésznő szinte az egész világon szerepelt már kamaraegyüttesekkel, a Nordica Trio és a Pane - Funahashi zongora duó tagja.

Brahms 1879-ben írta a G-dúr hegedűszonátát, és az hamar rendkívül népszerűvé vált. Nyilván az tette fokozottan érdekessé, hogy vidámsága, tavaszi derűje, fiatalos bája ellentéte mindannak, ami egyébként Brahms muzsikáját jellemzi.

Amy Beach, a kiváló amerikai zeneszerző nő és zongorista 1896-ban írta a Sonata for Violin and Piano in A Minor, Op. 34 c. szerzeményét. Ez a késő romantikus stílusú mű méltatlanul elhanyagolt remekműve az amerikai zeneirodalomnak.

A csodálatos hangminőségű lemezen Delmoni az 1780-ban készített Guadagnini hegedűjén játszik. Az alábbi repertoár hallható a lemezen:

Johannes Brahms: Sonata No. 1 in G major, Op. 78 ("Rain"):

Track 1: Movement 1: Vivace ma non troppo

Track 2: Movement 2: Adagio

Track 3: Movement 3: Allegro molto moderato

Amy Beach: Sonata in A minor, Op. 34:

Track 4: Movement 1: Allegro moderato

Track 5: Movement 2: Scherzo: Molto vivace

Track 6: Movement 3: Largo con dolore

Track 7: Movement 4: Allegro con fuoco

 

Nathaniel Rosen - J.S. Bach Cello Suites   2 CD

Nathaniel Rosen a világ egyik legismertebb és legelismertebb cselló művésze. Nevére akkor figyelt fel a nemzetközi zenei világ, amikor 1978-ban első amerikai művészként megnyerte a moszkvai Csajkovszkij verseny aranyérmét. Tanulmányai során Gregor Piatigorsky segítette, majd a legendás művész asszisztense lett, egészen annak 1976-ban bekövetkezett haláláig.

Bach tökéletesen ismerte a vonós hangszerek zenei karakterét, ezt legjobban a lemezen elhangzó 6 violincselló szóló szvitjéből tűnik ki. Bár pontos dátumot nem ismer a zenetörténet Bach ezen darabjai valószínűleg 1717 és 1723 között nyerték el végleges formájukat. Közös jellemzőik mellett egyedi karakterük van például ilyen a napjainkban rendszerint átiratként hallható 6. szvit, amelyet Bach a többitől eltérően 5 húros csellóra írt. Rosen azon a Domenico Montagnana által 1738-ban készített violincsellón játszik, amelyet egykoron Adrien-Francois Servais (1807-1866) cselló művész és zeneszerző használt.

 

Nathaniel Rosen in Concert    CD

Csajkovszkij és Shostakovich szerzeményei szólalnak meg ezen a lemezen, Nathaniel Rosen és a Sofia Philharmonic Orchestra előadásában, Emil Tabakov vezényletével. Rosen érzékeny muzikalitása elsőrangú szólistává teszi a művészt és szinte az egész világon keresik a nagyzenekarok, többek között a Szófiai Filharmonikusok. A Balkanton kiadó licensz lemezén a kiváló együttessel olyan darabokat játszik Rosen, mint a Rococo variációk, amely a cselló teljes hangterjedelmét kihasználó alkotás és erős kihívást jelent a szólista számára.

Az alábbi zeneszámok szólalnak meg a lemezen:

Tchaikovsky:

Vars on a Rococo Theme, Op.33

Pezzo Capriccioso, Op.67

Nocturne, Op.19, No.4

Shostakovich:

Con for Vl & Orch No.1 in E-flat, Op.107: Allegretto

Con for Vl & Orch No.1 in E-flat, Op.107: Moderato

 

Music for a Glass Bead Game  CD (HDCD)

Arturo Delmoni és Nathaniel Rosen hegedű-cselló duo játéka hallható ezen a csodálatos hangminőségű lemezen, amely a JMR kiadó egyik legelismertebb kiadványa, amely 1998-ben megkapta az Absolute Sound magazin Golden Ear Award díját.

Ez az eklektikus válogatást a Nobel-díjas német író Hermann Hesse Glass Bead Game (Az üveggyöngyjáték) című műve inspirálta. A regény egy pedagógiai utópia, amely 2200-ben, egy képzeletbeli tudósállamban, Kasztáliában játszódik: a regény hőse a világ erkölcstelensége elől menekülve megalapítja az Üveggyöngyjáték Rendet. A tudósállamban az üveggyöngyjátékosok teljes elszigeteltségben élő szerzetesi rendje különleges játékot fejlesztett ki, amely a tudomány, a szellem és a tiszta művészet csúcsát foglalja magában. Josef Knecht, a tudósállam nagy tekintélyű játékmestere fölismeri a játék öncélúságát és a valóság felé fordul: a játék puszta művelése helyett a gyerekek nevelését választja.

J.S. Bach: Invention No. 1 in C, BWV 772

Zoltán Kodály:

I. Duo, Op. 7: I. Allegro serioso, non troppo

II. Duo, Op. 7: II. Adagio

III. Duo, Op. 7: III. Maestoso e largamenete ma non troppo lento-Presto

J.S. Bach: Invention No. 7 in e, BWV 778

J.S. Bach: Invention No. 13 in A minor, BWV 784

Tommaso Giordani: Duetto II:

I. Allegro moderato

II. Tempo di Minuetto

J.S. Bach: Invention No. 9 in F minor, BWV 780

J.S. Bach: Invention No. 10 in G major, BWV 781

Bohuslav Martinu: Duo for Violin and Violoncello:

I. Preludium: Andante moderato

II Rondo: Allegro con brio

J.S. Bach: Invention No. 6 in E major, BWV 777

J.S. Bach: Invention No. 3 in D major, BWV 774

G.F. Handel: Passacaglia, from Suite No. 7 in G minor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amy Beach

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hermann Hesse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beckmannmusik    újdonságok

Ezt a kiváló komolyzenei lemezkiadót Matthias Michael Beckmann violincselló művész alapította 2000-ben. A művész 8 éves korától tanult violincsellón játszani, 10 éves korától a nürnbergi Meistersinger - Konservatóriumban tanult Claus Reichardt és Reiner Faupel irányításával. A diploma megszerzése után további mesterkurzusokon kapott zenei impulzusokat olyan tanároktól, mint André Navarra vagy William Pleeth. Különböző kamarazenekarokban játszott és szólistaként olyan nagy zenekarokkal szerepelt, mint a Nürnbergi Filharmonikusok. 1996-ban alapította meg a The Salzburg Mozart Quartet kamara együttest.

A Beckmannmusik kiadó lemezei különleges művészi élményt jelentenek nem utolsósorban a kifinomult akusztikai és CD gyártási technika miatt, amelyeket lemezeik előállításánál használnak.

 

J.S. Bach - 6 Cello - Suiten     3 Gold CD

Különleges hangszeren hangzanak fel ezek az örökbecsű Bach szerzemények,. A híres hegedű készítők Roger Hargrave és Bertrand Bellin 2007-ben készítettek 5 húros violincsellót Matthias Beckmann számára, amely 5 oktávot fog át. Ez a hihetetlenül széles frekvenciasáv lehetővé teszi a Bach művek előadásakor a mély basszusok és a kristálytiszta magas hangok közvetítését. A violinchello és a felvételeknél használt Bechstein Grand Piano 432 Hz-re voltak hangolva. A felvételeken Clarissa Bürgschwendtner játszik nagybőgőn és Michael Walter zongorán. Az alábbi művek szerepelnek a lemezeken:

Suite Nr.1 G-Dur

Suite Nr.2 d-Moll

Suite Nr.3 C-Dur

Suite Nr.4 Es-Dur

Suite Nr.5 c-Moll

Suite Nr.6 D-Dur

BWV 1007

BWV 1008

BWV 1009

BWV 1010

BWV 995 / 1011

BWV 1012

 

J.S. Bach - Gamben - Sonaten      Gold CD

Sonate Nr.I G-Dur

Sonate Nr.2 D-Dur

Sonate Nr.3 g-Moll

Choral "Jesus bleibet meine Freude"

BWV 1027

BWV 1028

BWV 1029

aus Cantate BWV 147

 

 

W.A. Mozart - Mozart Hommage 250th    Gold CD

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) születésének 250. évfordulója tiszteletére született ez a jubileumi alkotás. A lemezen az 1996-ban alakult The Salzburg Mozart Quartet az a nagy zeneszerző ünnepi alkalmakra szánt darabjait adja elő.

Mozart élénken tanulmányozta az olasz zenét, ennek hatása érződik ezekben a remekművekben, amelyek Salzburg város előkelő polgárainak alkalmi ünnepein (esküvő, születésnap, névnap) hangzottak el általában szabadtéri előadás formájában gyertyafény világítás mellett a Mirabell Palota kertjében, vagy az Egyetem épülete előtt. A lemezen az alábbi előadók játéka hallható:

Mozart Quartett Salzburg (Joanna Kamenarska, 1.Violine · Bozena Angelova, 2.Violine

Eva-Maria Zwick, Viola · Matthias Michael Beckmann, Violoncello)

Szólisták: Radovan Vlatkovic és Markus Hauser, Naturhorn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

K&K Verlagsanstalt   lemezei

 

A K&K kiadó egyik fontos törekvése, hogy autentikus formában dokumentáljanak klasszikus koncerteket, eredeti helyszíneken, korabeli hangszerelésben, élő előadásban.

Ez a tiszteletre méltó törekvés érezhető az alábbi szép lemezek hallgatásakor, szinte érezzük az UNESCO Világörökség részét képező Maulbronn kolostor hangulatát. A zenei felvételek kiváló hanghűséget biztosító két mikrofonos felvételi technikával, Andreas Otto Grimminger irányításával készültek.

 

Georg Friedrich Händel – Israel In Egypt    2 CD

Händel, alkotóművészetének csúcsát, az oratóriumaiban érte el. Az Izrael Egyiptomban Händel ritkábban hallható oratóriumai közé tartozik, pedig a zenekritikusok a Messiás után Händel második legjelentősebb művének tartják. A mű alapja, a Bibliai történet, mely szerint a több száz éve egyiptomi fogságban levő zsidóknak, Mózes megígéri, hogy megmenti őket a rabságból és elvezeti népét az ígéretek földjére. Az egyiptomi fáraótól kéri szabadon bocsátásukat, ellenkező esetre égi csapásokat jövendöl, melyek Egyiptomot sújtják majd. Mivel a fáraó hallani sem akar a foglyok szabadon bocsátásáról, a Mózes által jövendölt tíz csapás sorra bekövetkezik. Ezek hangulatát sikerült igen kifejezően megragadnia Händel-nek az oratórium néhány részletében.

Az oratórium két részből áll. Az első rész az „Exodus” a vándorlás leírása, a zsidók menekülését jeleníti meg az egyiptomi szolgaság alól. A második rész „The Song of Moses” alapvetően egy győzelmi ünnep, az Úr felé mondott köszönettel, amely az ellenség csapatainak vesztét is említi.

A monumentális mű megszólaltatásában kiváló énekes szólisták, a Hannoversche Hofkapelle zenekar és a Maulbronn kamara kórus működött közre. Jürgen Budday karmester, amely 1979-ben került a kórus élére és a Händel oratóriumok dokumentálásában elévülhetetlen érdemeket szerzett, kiválóan tartja kézben az előadást, amely maradandó élményt nyújt a hallgatóknak, mindenekelőtt a kórus monumentális megszólalásai jelentenek nagy élményt.

A minden szerkesztés nélküli koncert felvételei 2009. szeptember 26/27-én készültek. Ez a dupla lemez a kiadó sorrendben 10. Händel oratórium felvétele, amely önmagában is egyedülálló jelentőséggel bír.

 

Wolfgang Bauer Consort – Musique Baroque De Telemann   CD

A lemezen Georg Philip Telemann (1681-1767) német barokk zeneszerző alábbi művei szólalnak meg korabeli előadásmódban:

Concerto in D for trumpet, 2 violins & Bauer Consort

Concerto a 3 (Clarin, Tympani, 2 Violin, Viola e Cembalo)

Violin Sonata in A Major aus der Tafelmusik für Violine & B.C.

Trumpet Concerto No. 2 in D Major for trumpet, 2 oboes, bassoon & B.C.

Sonata "Sabato" & Sonata "Domenica"

Ouverture in D Major

Telemann korának legnépszerűbb zeneszerzője volt, de halála után a neve gyorsan feledésbe merült. Pedig - ha nagysága nem is mérhető Bachéhoz vagy Händeléhez - kiváló ízlésű, sokoldalú zeneszerző volt, aki csaknem minden műfajban jelentőset alkotott. Igen termékeny komponista volt, életműve a zenei műfajok szinte minden területét felöleli (zenekari darabok, operák, oratórikus művek, kantáták, misék, versenyművek, passiók). Műveinek száma meghaladja Bach és Händel műveinek számát együttvéve. Ez a hihetetlen produktivitás azonban előkelő, könnyed és derűs szellemmel párosul, amely sohasem keresi a túlméretezett arányokat.

Ez a lemezfelvétel is a Maulbronn Kolostorban készült 2009. május 16-án. A lemezen hallható együttes a Wolfgang Bauer Consort barokk kamarazene művek autentikus előadására alakult együttes. Vezetője Wolfgang Bauer az egyik legkiválóbb német trombitás, több zenei verseny győztese, világhírű zenekarok, mint a londoni Royal Philharmonic Orchestra vendégszólistája. Bauer 1994-ben alapította az együttest, amely azt követően rendszeres vendége a német zenei fesztiváloknak és hangverseny sorozatoknak.

 

 

 

 

 

 

 

Georg Friedrich Händel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Georg Philip Telemann

 

 

 

 

hänssler CLASSIC SWR   újdonságok

 

Robert Schumann - Eichendorff-Lieder op. 39 I Kerner-Lieder op. 35    DVD+CD

1987-ben Baden-Baden-ben tartott dalesten hangzottak el ezek a szerzemények Dietrich Fischer-Dieskau (ének) és Hartmut Höll (zongora) előadásában.

Dietrich Fischer-Dieskau-t az elmúlt fél évszázad egyik legkifinomultabb énekeseként tartják számon, különösen a német dalirodalom interpretációja miatt. A felvétel idején a kiváló bariton 62 éves volt, hangja kicsit fátyolosabb, mint fénykorában, de intellektusa és hatalmas felkészültsége segíti abban, hogy az egyes dalokban a zenei anyag és a költészet elválaszthatatlanságát és tartalmának értékét érzékeltetni tudja.

A 75:48 programidejű DVD-hez csatolt Bonusz CD-n Dietrich Fischer-Dieskau egy másik oldalát ismerhetjük meg, a kiváló énekes ezen balladákat énekel: Schumann "Ballade vom Haideknaben", Liszt Ferenc "Der traurige Mönch" és "Leonore", valamint Viktor Ullmann "Weise von Liebe und Tod des Cornets Christoph Rilke" szerzeménye szerepel a programban.

A kiadvány aktualitását az adja, hogy Robert Schumann német zeneszerző, a zenei romantika egyik legnagyobb lírikusa kétszáz éve született. Schumann (1810-1856) életműve a 19. századi német romantikus zenében központi helyet foglal el, a német zenei romantika konzervatívabb, a klasszikus hagyományok megőrzésére is vállalkozó irányához tartozik. Fiatal korában írt nagyszerű zongoraművei mellett helyet kapott életművében a dal műfaja is, amelyet mint Schubert méltó társa képvisel a zene történetében. Rövid élete második szakaszában áttért a szimfonikus művek komponálására, majd a kamarazenére, utóbb oratóriumot (Az Éden és a Péri, 1843) és operát (Genovéva 1848) is írt.

 

Guiseppe Verdi - Messa da Requiem  2CD

A halál elkerülhetetlenségének drámaisága és a halállal való szembenézés gondolata, igen sok zeneszerzőt inspirált a gyászmise Requiem aeternam (Örök nyugodalom) - Requiem szövegének megzenésítésére. A legismertebbek: Mozart, Cherubini, Berlioz, Liszt, Dvořák, Bruckner, Britten és Verdi Requiemje.

Guiseppe Verdi  (1813-1901) 1868-ban kezdte komponálni, az eredetileg Rossini emlékének szánt Requiem-et, úgy, hogy a gyászmise minden tételét más-más kortárs zeneszerző szerezte volna. Ebből a tervből nem lett semmi, így Verdi saját maga fejezte be a művet, amelynek bemutató előadására a milánói San Marco székesegyházban került sor 1874. május 22-én, az előadást maga Verdi vezényelte.

A hänssler CLASSIC SWR lemezén a Helmuth Rilling vezényeli az SWR, a stuttgart-i rádió szimfónikus zenekarát, a Gächinger Kantorei Stuttgart kórust és a nemzetközi szólóénekes gárdát. Kiemelkedő drámai erővel szólal meg a lemezen a híres mű, elsősorban a a kórus és a zenekar tökéletes együtt működését, kell megemlítenünk. Az 1933-ban született Helmuth Rilling, karmester, kórusalapító, tanár és az egész világot beutazó Bach-nagykövet. Ezen a lemezen is érezzük azt, ami Rilling egész munkáságát jellemezte: ő színházat csinál a zenéből. Minden eszközt bevet a mű drámai erejének kifejtése érdekében.

 

 

 

 

 

 

 

 

Robert Schumann

 

 

 

 

 

Guiseppe Verdi

A fonè lemezkiadó  audiofil klasszikus lemezei

Csaknem 30 éve tartozik a klasszikus zenei lemezkiadás élvonalába az olasz fonè lemezkiadó. Giulio Cesare Ricci kiadója több szempontból is különlegesnek számít. Az egyik ezek közül mindjárt Signor Ricci. A kiadó alapítója, hangmérnöke, marketing vezetője, egyszóval meghatározó személyisége 1958-ban született és már 11 éves korában hangfelvételeket készített. Változatos pályakezdés, több kitérő után 1983-ban alapította meg a fonè kiadót, azóta több mint 300 lemezük jelent meg, kivételes helyszíneken, audiofil szempontok szerint felvett lemezcsodák. Az alábbiakban ezekből mutatunk be néhányat.

Érdemes néhány szót előre bocsátani arról, miért szólnak olyan különösen jól a fonè lemezek. Mindenek előtt Signor Ricci különös gondot fordít a hangfelvételek helyszínére. Nem stúdióban veszik fel a lemezeiket, hanem lehetőleg ott, ahova a zeneműveket eredetileg szánták a szerzők. Kiváló akusztikájú templomokban, kastélyok, paloták termeiben készülnek a felvételek, olyan környezetben, ami inspirálja a művészeket. A felvételek és a lemezkészítés során a minimális beavatkozás elve érvényesül. A felvételek során használt 1947-ben és 1949-ben készült kiváló Neumann mikrofonokat (U47, U48 és M49) úgy helyezik el, hogy később már ne kelljen beavatkozni elektronikusan a felvételekbe. Saját készítésű kábeleket, és a legkiválóbb elektronikákat használják a lemezanyagokkal kapcsolatos műveletekben. Az eredmény kézzel fogható, akarom mondani füllel érzékelhető.

 

Salvatore Accordo Antonio Vivaldi: The Four Seasons  hybrid SACD

Antonio Vivaldi (1678-1741) a késői barokk legkiválóbb olasz mestere, kiemelkedő zeneszerző és hegedűművész volt. Legismertebb alkotása a Négy évszak, amelyben A tavasz, A nyár, Az ősz és A tél egy-egy önálló versenymű, amelyben kiemelkedő szerepet kap a hegedű, mint szóló hangszer.

A fonè kiadó új lemezén az Olasz Kamarazenekar világhírű igazgatója Salvatore Accardo vezényli, és ő játssza a hegedűszólót is. Csembalón Laura Manzini játszik.

Accardo aki 1968-ban alapította meg legjobb tanítványaiból az Olasz Kamarazenekart elsősorban Paganini műveinek mesteri előadójaként ismert, de ezen a lemezen is megcsodálhatjuk kivételes előadói és zenekarvezetői képességeit.

 

La Scala Quartet Verdi: Dal “Rigoletto” riduzione per quartetto d’ archi, Quartetto in MI Minore       hybrid SACD

A 18.századi olasz hangszeres zenének Cherubini, Donizetti és Bazzini szerzeményei mellett értékes darabja Antonio Melchiori (1827-1897) Verdi Rigoletto operájából vonós zenekarral készült átirata. Ez a mű, amely kiválóan adja vissza az opera legfontosabb jeleneteinek drámai erejét avatott előadásban, a La Scala Quartet tolmácsolásában szólal meg a lemezen. A La Scala Quartet az operaház fiatal szekció vezetőiből alakult kiváló hangszereken szólaltatják meg a művet. A Rigoletto átirat mellett Verdi egyetlen 1873-ban írt kvartettje a String Quartet in 2 menor is szerepel a lemezen. Ennek a darabnak az érdekessége, hogy Verdi „senza importanza” (jelentéktelen) alkotásnak tartotta ezt a művét és egy ideig publikálni sem kívánta.

 

I Musici lemezek a fonè kiadó programjában

A legendás I Musici di Roma kamarazenekart 1952-ben alapította tizenkét fiatal és ígéretes muzsikus, többségük római és az Accademia di Santa Ceacilia egykori növendékei. A hat hegedűsből, két mélyhegedűsből, két csellistából, egy nagybőgősből és egy csembaló játékosból álló kamaraegyüttes 1952. március 30-án, óriási sikerrel tartotta első nyilvános hangversenyüket a Santa Cecilia Akadémián. Azóta számtalan személycsere történt az együttesben, és nevük mára fogalommá vált, mely a világ minden szegletében óriási vonzerővel csalogatja a koncerttermekbe a zeneszerető publikumot. Budapesten is többször felléptek, hatalmas sikerrel.

 

Bossi-Respighi-Rota-Puccini: Serenata Italiana   hybrid SACD

A szerenád (olaszul serenata) esti vagy éjjeli zene, valamely kiváló egyéniség tiszteletére vagy női ideál üdvözlésére. Az éjjeli zene még a lovagkorra, a trubadurok idejére vezethető vissza, alapjául ének vagy instrumentális zene vagy mind a kettő együttvéve. Tartalma, hangulata mindig gyöngéd, lágy, epedő dallamú. Ez a válogatás rendkívül széles korszakot fog át Puccini 1890-ben Amedeo di Savoia halálára írt elégiájától (Crisantemi) Nino Rota 1964-ben írt Concerto per archi művéig, amelyet a zeneszerző egyenesen az I Musici együttesnek ajánlott.

 

Concerts and Follies in Pergolesi's time     hybrid SACD

Az idén ünnepli a zenei világ Giovanni Battista Pergolesi olasz zeneszerző születésének 300. évfordulóját. A nápolyi vígoperastílus (opera buffa) egyik megteremtője 1710. január 4-én Ancona tartományban, Jesi városában jött a világra és mindössze 26 évet élt. A család eredeti neve Draghi volt, a "Pergolából való" jelentésű Pergolesi név azért ragadt rájuk, mert a kézműves nagyapa e közeli városból származott. Tizenöt évesen került a szegények számára fenntartott nápolyi egyházi konzervatóriumba, ahol előbb szopránénekes volt, majd idővel az intézmény zenekarának elsőhegedűse lett, emellett zeneszerzést is tanult. A kísérletező kedvű és az újításoktól sem idegenkedő Pergolesi számára az igazi népszerűséget Az úrhatnám szolgáló című rövid, két felvonásos vígopera hozta meg 1733-ban.

A fonè kiadó ezen válogatásán az I Musici együttes Pergolesi és négy kortársának darabjait adja elő. Az alábbi szerzemények hangzanak el a lemezen:

Francesco Geminiani

Concerto grosso n. 12 “La follia” per archi e cembalo

Giovanni Battista Pergolesi

Concerto per violino, archi e basso continuo in Si bem. magg.

Antonio Vivaldi

Concerto in sol min. per due violoncelli, archi e continuo RV 531

Concerto in Re Magg. per violino, archi e continuo “Grosso Mogul” RV 208

Francesco Durante

Concerto per archi n. 8 in La Magg. “La pazzia”

 

Végezetül néhány szó arról, hogy milyen hordozó formában érhetők el a fonè lemezei. A bakelit kedvelők számára különleges sorozatok készülnek, limitált példányszámban, akár egyoldalas nyomással (Club of the 496, Signoricci Vinyl).

Az digitális lemezeket kedvelők számára készítenek SACD és  Signoricci CD lemezeket. A letöltés pártiak a Linn Records honlapjáról tölthetnek le akár master minőségű fonè lemezeket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antonio Vivaldi

 

 

Guiseppe Verdi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

G. B. Pergolesi

Pentatone Classics  újdonságok

A Pentatone SACD lemezek különleges hangminősége többek között a zenei felvételeket készítő Polyhymnia cég munkájának köszönhető. A Polyhymnia 1998-ban alakult a Philips Classic Recording Centre utódjaként. Óriási gyakorlattal és speciális, jórészt saját fejlesztésű elektronikai berendezésekkel készítik a felvételeket. Kiváló munkájuk eredménye jól hallható az alábbi két lemez esetében is.

 

Mozart - Arias   hybrid SACD

Ezen a szép lemezen Lenneke Ruiten holland szoprán énekesnő a Concertgebouw Chamber Orchestra kíséretével ad elő Mozart áriákat. A programban hét ária és egy motetta szerepel. Az énekesnő különböző hangulatú áriákat választott a lemezre, tisztán hallható a fiatal és az idősebb korban született Mozart darabok közötti különbség. A fiatal korban írt áriák egyszerűbb szerkezetűek, jól megkülönböztethetők az idős kori kromatikusabb és komplexebb művektől. A kísérő zenekar a világhírű Royal Concertgebouw Orchestra tagjaiból alakult 1987-ben, mára Hollandia kulturális életének egyik legfontosabb képviselője, tapasztalt összeszokott együttes, amely Ed Spanjaard karmester vezényletével játszik a lemezen.

Lenneke Ruiten énekesi karrierjét egy 2002-ben megrendezett énekversenyen elért első helyezés alapozta meg. Azóta rendszeresen vendég a világ nagy operaházaiban és koncerttermeiben. Rendszeresen lép fel olyan kiváló együttesekkel is, mint a Monteverdi Choir és az English Baroque Soloists. Az énekesnő nagyon szeret Mozart áriákat énekelni, mert elmondása szerint nagyon megfelelnek a hangfekvésének, erőlködés nélkül tudja előadni azokat. Ez a kiváló lemez is bizonyítéka ennek.

 

Salieri - Requiem   hybrid SACD

Antonio Salieri (1750-1825) nem tartozik az európai zenetörténet legismertebb alakjai közé, de van egy különleges műve: megkomponálta saját Requiem-jét. A gyász számtalan zeneszerzőt megihletett, de saját gyászmisét csak Salieri szerzett. 1804-ben született a mű, amely a temetésekor hangzott el először. A lemezen Lawrence Foster karmester vezetésével portugál zenészek (a Gulbekien Chorus és Orchestra of Lisboa) közreműködésével hangzik el a kissé elfeledett, de megragadó Requiem in C minor, amelynek ez a lemez a világ premierje. Salieri temetésén részt vettek tanítványai: Beethoven és Schubert akinek egy-egy műve ugyancsak szerepel a lemezen:

 

Ludwig van Beethoven - Meeresstille und Glückliche Fahrt Op. 112

Az 1815-ben született BeethovenGoethe két versére írt rövid kantáta, amellyel a két költemény zenei képét alkotta meg a zeneszerző, aki Goethe-nek ajánlotta a művet. A Schubert mű a zeneszerző életének utolsó évében 1828-ban született tenor ária.

 

Franz Schubert Intende voci (Offertorium) in B flat, D 963

Lawrence Foster túlzás nélkül a világ egyik legfoglalkoztatottabb karmestere. Los Angeles-ben született román szülők gyermekeként, 2002 óta zeneigazgatója a portugál együttesnek, számtalan más elfoglaltsága mellett. A élő lemez felvétele is Lisszabon-ban készült a Calouste Gulbenkian Foundation nagy előadótermében.

 

 

 

 

 

Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophillus Mozart

 

 

 

 

 

Antonio Salieri

 

 

 

 

 

 

 

 

Acoustic Music Records  újdonságok

 

Pedro Tagliani – Ao Vento   CD

Pedro Tagliani a kiváló gitáros, zeneszerző és zenei rendező Brazíliában született, zenei tanulmányait a Porto Alegre-ben lévő zeneiskolában végezte kiemelkedő eredménnyel. Ezt követően „Raiz de Pedra” együttesben zenélt. 1993 óta Münchenben él, és egész Európában vannak fellépései, modern brazil gitár-iskola kiemelkedő egyéniségeként tisztelik. Első szóló lemeze 2006-ban megjelent Arvoredo, amelyen a neves osztrák szaxofonistával Thomas Kugi-val játszik. Tagliani játéka a brazil zenei hagyományokhoz való szoros kötődés ellenére igen sok modern elemet tartalmaz. Az Ao Vento lemezen gazdag hangszerelésben hallható játéka. Partnerei: Alberto Barreira (Hute, tenor saxofon) és Flavia Torga (percussion). 11 szám hallható a szép lemezen, két kivétellel Tagliani saját szerzeményei.

 

Rory Block & Stefan Grossman – Country Blues Guitar   CD

Ezen zenetörténeti érdekességnek is beillő lemezen a 60-as évek amerikai folk zenei mozgalmának két kiváló gitárosa Stefan Grossman és Rory Block hallható.

Stefan Grossmann, az 1945. április 16-án Brooklyn-ban született amerikai gitáros 1963-ban az Even Dozen Jug Band megalapítójaként vált ismertté. Az együttes tagjai voltak Maria Muldaur, Joshua Rifkin, Steve Katz és David Grisman, akik nevét azóta megismerte az egész világ. A zenekar igen rövid életű volt, egyetlen albumot adtak ki. Grossman 1972-ben meglakította a Kicking Mule Records nevű kiadót, azóta az egész világon koncertezik, népszerűsíti és tanítja előadások, könyvek és videók útján a fingerstyle gitárstílust, és a stílus előadóinak lemezeit gondozza. „Rory” Block a country blues egyik legelismertebb női előadója, a 60-as években Stefan Grossmann hatására country blues irányzat akkor pezsgő világába. A két kiváló zenész, 1961-ben ismerte meg egymást, attól kezdve rendszeresen játszottak együtt fesztiválokon és blues workshop-okon. A lemezen hallható számok a két kitűnő zenész tisztelgése a nagy elődök, zenei mentoraik: Reverend Gary Davis, Son House, Mississippi John Hurt és Robert Johnson emléke előtt. A lemez két részből áll. Az 1-14 számok a két előadó 1963 és 1971 közötti felvételeiből álló válogatás. A 15-30 számok az 1964-ben felvett How To Play Blues Guitar lemez zenei anyagát tartalmazzák. A szöveges oktató anyag ugyancsak szerepel a lemezen pdf formátumban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Magna Carta  Records

 

Oz Noy – Schizophrenic   CD

2005-ben jelent meg Oz Noy első lemeze a Magna Carta lemezkiadónál. Az USA-ban élő, izraeli születésű fusion-gitáros pályája korán indult, 13 évesen már gitározott, 16 évesen vezető izraeli zenészekkel játszott együtt, 24 éves korára az ország egyik legkeresettebb stúdió gitárosa lett. 1996-ban költözött New York-ba, ahol hamarosan bekapcsolódott a város lüktetően gazdag zenei életébe. Olyan ismert zenészekkel volt alkalma játszani, mint Richard Bona, Chris Botti, Cyndi Lauper, Toni Braxton és Jeff „Tain” Watts.

Eddigi lemezei: Ha! (2005), „Live” (2006), „Fuzzy” (2007) elkészítése mellett filmzenéket szerzett például Josg Gilbert népszerű dokumentumfilmjéhez (A/K/A Tommy Chong) és 2009-ben megjelent negyedik albuma a groove/funk stílusú Schizophrenic, amelyen 9 saját szerzeménye hallható. Ezen a lemezen a modernebb ízlést tükröző 2007-es Fuzzy lemeznél tradicionálisabb gitárzenét hallunk kevesebb effekttel és maguk a számok is a mainstream irányzat felé mutatnak. Összességében, ez a negyedik lemez Oz Noy leginkább „fogyasztható” lemeze, kiváló kísérő zenészek egész sorával játszik ezen a lemezen: Keith Carlock: drums (1, 2, 4, 5, 8); Will Lee: bass, tambourine (4); Ricky Peterson: organ (1, 2, 4, 5); Chris Palmaro: Wurlitzer (1, 5), Rhodes (2, 3, 6-9), clavinet (2); Shai Bachar: synth (1, 5); Anton Fig: drums (2, 4, 5, 8); Steve Lukather: rock guitar (2, 4), outro solo (2); Sheri Miller: claps (2, 6); Dave Weckl: drums (3, 6, 7, 9).

 

 

Capri Records újdonságok

Az amerikai Capri lemezkiadót 1983-ban alapította Tom Burns lemezgyűjtő/jazz rajongó/befektető. Első lemezük Spike Robinson tenor szaxofonos albuma volt. Az alapítás óta több mint 100 lemezt adtak ki, közöttük több jazz történetileg is jelentős albumot. Ezek közé tartozik az alábbi CD is. A Capri Records kiadót Colorado állam vezető jazz lemezkiadójának tartják.

 

Curtis Fuller - I Will Tell Her    2 CD

Az 1934. december 15-én született Curtis Fuller harsonás egy igazi jazz legenda, a hard bop irányzat egyik vezető képviselője.Ó az egyetlen élő zenész azok közül, akik játszottak John Coltrane Blue Train című lemezén, amely a jazz, vagy legalábis a szaxofonos jazz történetének egyik legfontosabb albuma. A két lemezen a Curtis Fuller szextet ugyanabban a felállásban játszik.      

Az egyik lemez studió felvételeket, a másik Denver leghíresebb étterem klubjában, a Dazzle jazzklubban készült élő felvételeket tartalmaz. Az élő felvételek lényegesen hosszabbak és több energia sugárzik az együttes játékából, nyilvánvalóan a közönség hatott inspirálólag a zenészekre. A két lemezen elhangzó számok többségét Fuller szerezte a néhány kívétel Sonny Rollins, Kenny Dorham és Billy Eckstine szerzeménye. A lemez a Capri lemezkiadó 100. lemezeként, az első dupla albumként számít különlegességnek. A jazz történetébe pedig a most is élő legendának számító Curtis Fuller miatt fog bekerülni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 2L kiadó  újdonsága

 

In Nativitate Beatae Mariae Virginis   Hybrid SACD

Nagyon kevés liturgiai ének élte túl Norvégiában az 1537-es Reformációt. Ezen kevesek közé tartozik ez a mű, amelyet a 13. században írtak a Trondheim-i Nidaros Cathedral számára. A művet tartalmazó 10 oldalt borítóként, fedőlapnak használták, így maradtak észrevétlenek, ennek köszönhető fennmaradásuk. Az énekek Szűz Mária születéséről szólnak. Jézus szeplőtlen anyjának születéséről csak apokrif (nem kánoni) iratokból tudunk részleteket. A felbecsülhetetlen szellemi értékű művet a Schola Sanctae Sunnivae énekegyüttes előadásában hallhatjuk. A változó létszámú, 12-14 fős női énekkar 1992-ben alakult, ma Európa egyik vezető gregorián énekegyüttesének tartják. 2005-ben Magyarországon is felléptek, a Mátyás templomban adtak koncertet.

Az együttest alakulása óta Anne Kleivset művészeti vezető irányítja, aki kiváló lemezeik megszületését is irányította és a gregorián ének egyéb művészi formákkal együtt történő megjelenésében is kezdeményező szerepet játszott.

A tökéletes hangminőségű lemezen a női kórus megkapóan szép hangja mellett, kissé megbontva az eredeti hangulatot egy ütőhangszeres páros (Espen Aalberg és Lars Sitter) játéka hallható. Valószínűleg a modern ízlés kedvéért kerültek ezek a részletek a lemezre, de talán az angyali szépséggel éneklő együttes nem szorult volna rá erre a "segítségre".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beegie Adair - Into Something  CD

Csodálatosan felvett zongora hang, kifinomult, igényes jazz, szép énekhangokkal. Röviden igy foglalhatnánk össze Beegie Adair lemezének jellemzőit. A Kentucky Államban született és Nashville-ben élő és dolgozó művésznőnek ez a 24. lemeze. Valamennyi lemez komoly siker volt, fülbemászó, nagy slágerekkel olyan szerzőktől, mint Cole Porter és Frank Sinatra, Duke Ellington, George Gershwin és még sokan mások.

Aki meghallgatja a 11 számot ezen a lemezen, az mindjárt megérti miért tartják Adairt az egyik legkiválóbb jazz zongoristának a tengerentúlon. Tökéletesen érzi az arányt a hallgatható kellemes dallamok és az elvontabb improvizáló részek között. Ez egyúttal magyarázatot ad arra is, hogy miért számit az egyik legkeresettebb session zenésznek, amit jól jelez az a tény, hogy olyan művészeket kísért színpadon és lemezen, mint Chet Adkins, Dolly Parton, Johnny Cash vagy Peggy Lee. Az Into Something nem szóló lemez, bár vannak rajta szóló számok is. A szerzők listáján Thelonius Monk, Stevie Wonder, Benny Golson és George Gershwin mellett maga az előadó is szerepel egy saját szerzeménnyel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Origin/OA2 Records  újdonságok

 

Hadley Caliman -Straight Ahead  CD

Egy nagy visszatérő, a csaknem 80 éves  Hadley Caliman új lemeze arra bizonyíték, hogy élő legendák is készíthetnek top formában lemezeket. A kiváló tenor szaxofonos azokat a kedvenc számokat tette a lemezre, amelyeket zenekarával nagy sikerrel játszanak a fellépéseiken. Nyolc szám van a lemezen, egy Caliman szerzemény (Cigar Eddie) mellett többek között felhangzik Billy Strayhorn, Joe Locke, Harold Land és Thomas Marriott 1-1 szerzeménye.

 

Hal Garper - E Pluribus Unum, Live in Seattle  CD

A 2009 októberében, az Earshot Jazz Festival-on készült felvételeken a trió Hal Garper (zongora), Jeff Johnson (bőgő), John Bishop (dobok)összeállításban játszik. Garper drámai erejű improvizáció adják meg a lemez alaphangulatát. Négy saját szerzemény mellett Berlin, Ellington és Parker egy-egy szerzeménye is elhangzik ezen a kiváló hangminőségben rögzített lemezen.

 

Scenes - Rinnova  CD

A fenti lemezzel azonos ritmusszekció a kitűnő John Stowell gitárossal kiegészítve - röviden igy irhatjuk le a 9 éve alakult Scenes együttes felállását. A John Abercrombie Trio zenei világát idéző lemezen 10 szám szólal meg, kettő kivételével a tagok szerzeményei. A kivételesen jó hangminőség a húros hangszerek hangjának különleges hangsúlyt adva bűvöli el a hallgatót.

 

Gail Pettis - Here in the Moment  CD

Szigorúan magánvéleményem, hogy a jó jazz énekes ritkább, mint a fehér holló. Éppen ezért jelentett igen kellemes meglepetést számomra a Gail Pettis új lemeze. Az énekesnő rendkívül kellemes kontra-alto hangja szinte simogat, az énekstílusról pedig tényleg csak felsőfokon lehet beszélni.

Pettis 2007-ben a May I Come In című lemezzel tette ismertté nevét. Ez a lemeze kiváló példája annak, hogyan kell egy énekesnőnek együtt élni a kísérő zenekarral. Gail Pettist kiváló zongoristák kísérik ezen a lemezen, Randy Halberstadt és Darin Clenderin játéka önmagában is felejthetetlen élményt nyújt a hallgatónak. 13 szám hangzik el ezen a lemezen valamennyi kiváló hangszerelésben, de ezek közül is kiemelkedik a Desafinado című szám, amelyen Marco De Carvalho virtuóz gitár játékát is megcsodálhatjuk. Nem véletlen, hogy ez a lemez jelölést kapott mint "2007 NW Recording of the Year" az Earshot Jazz szervezettől.

 

A Here in the Moment CD hatalmas slágereket (Night and Day, In the Still of the Night, Nature Boy) tartalmaz és olyan hangulatos, hogy csak remélni tudjuk a mielőbbi folytatást.

 

Ray Vega & Thomas Marriott - East - West Trumpet Summit  CD

A két kiváló trombitás Ray Vega (New York) és Thomas Marriott (Seattle) játékára épül a kvintet játéka. Az együttes további tagjai Travis Shook zongora, Jeff Johnson bőgő és Matt Jorgensen dobok. A két művész zenei együttműködése hosszú ideje tart, a magánéletben is barátok, annak ellenére, hogy nagy távolság választja el őket egymástól. Ez a lemez kötelező darab a trombitajáték szerelmesei számára, de maradandó élményt nyújt minden jazz kedvelőnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisa Reedy Promotions  ajánlja

 

Bob Mamet Trio - Impromtu   CD

Ezzel az izgalmas és szép lemezzel Bob Mamet triója szinte azonnal a nemzetközi jazz listák élére került. A trió tagjai: Bob Mamet (zongora), Darek Oles (bőgő) és Joe La Barbera (dobok) valamennyien ismert, jónevű zenészek számtalan sikeres lemezzel a hátuk mögött. Mamet előző, Adventures in Jazz című CD-je például 65 hétig szerepelt a jazz listák élén. A címadó Impromtu számmal induló lemez különlegessége Mamet könnyedségében is professzionális biztonságot sugárzó zongora játéka. Szinte elvarázsolja a hallgatót a kitűnően felvett zongora hang, a csillogó szellemes futamok és a szép lassú dallamrészek. A ritmus szekció játékáról csak a legnagyobb elismerés hangján lehet szólni. Darek Oles bőgős, akit Charlie Haden protezsált be az amerikai jazz világába, mára igazi nemzetközi sztárrá vált, az elmúlt évben elnyerte a Jazz Forum Magazine "Best Acoustic Bassist" cimét.

Aligha kell bemutatni a jazz rajongóknak Joe La Barbera-t, aki Bill Evans legendás triójában dobolt, és olyan, a jazz történetében meghatározó lemezeken játszott, mint a Turn out the Stars és a The Final Village Vanguard Recordings.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Braithwaite & Katz Communications  ajánlja

 

The Mark Lomax Trio - The State of Black America  CD

Érdekes lemezt adott ki az Inarhyme Records, egy kiváló afroamerikai dobos/zeneszerző Mark Lomax II keresi identitását és zenéjének helyét a dominánsan fehérnek mondott amerikai jazz zenében. A lemez zenéjének írása során ébredt rá Lomax II, hogy fekete zenészként és zeneszerzőként nem tagadhatja meg a vérében ívódott gospel és blues hagyományokat, sőt be kell azokat építenie az általa szerzett művekbe. Kiválóan sikerült számokat ad elő a trió, amelynek másik két tagja Edwin Bayard szaxofonos és Dean Hulett bőgős egymást múlja felül a lemezen. Öt igen hosszú szám szerepel az albumon, a számok címei is a zeneszerző Lomax II identitás keresését tükrözik. A zene viszont rácáfolva a borítón olvasható szkeptikus fejtegetésre csodálatos, bárki - legyen, bőre színe fekete vagy fehér - számára élvezettel hallgatható vibrálóan érdekes jazz. Kitűnő album!

 

A Two for the Show Media ajánlja

 

A Two for the Show Media ügynökség Chris DiGirolamo vezetésével 2004 óta foglakozik jazz zenészek lemezeinek reklámozásával. Rugalmasak, kampányaikat a zenészek anyagi lehetőségeihez igazítják és fő üzleti szempontjuk az ügyfelek megelégedettsége. Fantasztikus zenész és lemezkiadó körrel dolgoznak együtt, nyugodtan elmondható, hogy "kézjegyük" látható az amerikai jazz világán.

 

Carl Fischer & Organic Groove Ensemble - Adverse Times  CD

A CD boritót olvasva meglepőnek tűnhet, hogy Fischer a lemez hangminőségéért felelős Dan Zank munkáját méltatja elsőként, de belehallgatva a lemezbe gyorsan megértjük miért. Ritkán hallani ennyire kiegyenlített finom, részletekben gazdag hangot CD-ről.

Az Adverse Times Fischer harmadik lemeze, és akinek szerencséje van ezt meghallgatni, hamar meggyőződhet a trombitás kivételes tehetségéről. Fischer mögött, bár ma is fiatal, hosszú zenei pálya áll. Öt évesen kezdett trombitálni, családi hagyományt folytatva, ugyanis apja és nagyapja is trombitált. Professzionális zenei karrierje mintegy 20 évvel ezelőtt indult a Wynton Marsalis vezette Lincoln Center Jazz Orchestra-ban, majd a legendás Maynard Ferguson zenekarához került, sőt Ferguson fellépésein előtte játszott nyítóművészként. Majd egy slágergyáros, Billy Joel professzionális teamjének tagjaként zenélt. Az új lemezén saját szerzemények mellett egy Miles Davis szerzemény (TuTu) és két Billy Joel darab (Downeaster Alexa és Elegy for the Fischerman) is hallható. Két énekes szám is van a lemezen, egy kíváló énekes vendégművész Brent Carter hangja színesíti a lemez amúgy is igen változatos anyagát.

 

Ryan Keberle - Heavy Dreaming  CD

A trombone (harsona) már a neve alapján is a hangos, harsány hangszerek közé tartozik. Ezzel szemben Ryan Keberle lemezét hallgatva a harsona finom hangú, érzékeny fúvós hangszernek tűnik. A fiatal zenész különleges tehetsége már tanulmányai során is kitűnt, ezt jelezte a rangos William H. Borden díj, amit egy évben csak egyetlen végzős kap a Manhattan School of Music zeneiskolában. 2001-ben végzett. 2007-ben jelent meg a " Ryan Keberle Double Quartet" című első lemeze, a nyolc tagú együttest New York legkiválóbb zenészeiből verbuválta. Ö maga is játszik rendszeresen több mint 15 formációban.

Az új lemezen 10 szám hallható. Három kivételével Keberle saját szerzeményei. A kivételek Ellington "I like the Sunrise", Gerswin "Our Love is Here to Stay" és McCartney "Mother Nature's Son" című számai. A lemez különlegessége a végig előtérben lévő szinte elképzelhetetlenül finom trombone játék, amely keretbe foglalja az egész lemezt. Keberle szerzeményei az un. Third Stream irányzatba sorolhatók a klasszikus zenei elemek miatt.

 

Randy Klein - Sunday Morning  CD

Randy Klein, ha lehet ilyet mondani, fontos személy az amerikai jazz világában. A kiváló zeneszerző/zongorista 1991-ben alapította meg a jónevű Jazzheads lemezkiadót, amely azóta kiváló improvizációs lemezek tucatjaival gazdagította a jazz lemezkiadást.

A Sunday Morning (Vasárnap reggel) címéhez híven kellemes, relaxált hangulatot sugárzó mű, amelyen Klein Oleg Kireyev szaxofonossal és Chris Washburne harsonással játszik duókat. A lemez egy új sorozat része, a Two Duos sorozat lemezein Klein a partnei számára írt darabjait adják elő. Klein szerint: "A zenei duó, tulajdonképpen beszélgetés, amelyben egyszer az egyik beszél, majd a másik, esetleg mindketten egyszerre. Kisérőként támogatnom kell a partnerek interpretációját, de arra is figyelnem kell, hogy a saját zenei hangom is jelen legyen". Még felsorolni is nehéz lenne, hogy Klein film- és szinházi zeneszerzőként hány díjat kapott. A kivételes tehetség és a hatalmas zeneszerzői rutin az első hangtól az utolsóig érezhető a lemezen, amely egyúttal méltó szereplési lehetőséget ad két kiváló fúvós művésznek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CeePeeVee  Records   lemezei

Claes Parmland gitáros, aki mellesleg a lemezkiadó vezetője nem kevesebbre vállalkozott, mint a kortárs svéd blues zene legjobb együtteseinek és előadóinak zenei dokumentálásra. Két kitűnő lemezét az alábbiakban mutatjuk be.

 

Sture Eldin And His Blues Harp CD

A kiváló svéd blues harmonikás stílusát Walter Hortonhoz és James Cottonhoz szokták hasonlítani, aminél nagyobb dicséret el sem képzelhető. Kivételes technika és meggyőző, hatásos előadásmód jellemzik játékát. A lemezen szereplő felvételek 1995 és 2001 között készültek. A 18 számos lemez nyilván nem véletlenül az 50-es évekbeli lemezek hangzásával készült. Ha egy apró kifogásunk lehet a lemezzel kapcsolatban, az az, hogy Sture énekében nem jelenik meg az az elsöprő szuggesztív erő, és érzelem, ami harmonika játékában van jelen.

Sture Eldin a 70-es évek óta játszik bluest. Nemzetközi elismertségére jellemző, hogy a híres Living Blues Magazine 1983-ban jelölte őt a Best Blues Instrumentalist címre. Járt az Államokban is, a blues őshazájában, ahol olyan előadókkal léphetett fel, mint Magic Slim és Big Jack Johnson.

 

Back To Their Roots  CD

Ez a szép lemez egy blues történeti kirándulás négy kitűnő előadó/zenekarvezető közreműködésével: Sven Zetterberg voc/gtr/hca, Knock-out Greg voc/gtr/hca, Thomas Grahn voc/hca/gtr, és Thomas Hammarlund voc/gtr. A stúdióban készült felvételeket „élőként”, keverés és vágás nélkül vitték a lemezre, úgy ahogy kell. A jelentős és élénk blues élet a 60-as években kezdődött, így már lehet kezdetekről beszélni és visszaemlékező lemezeket készíteni. A négy zenekarvezető elhozta a lemezre zenekarának legjelentősebb és legkedvesebb számait. Végül is egy szám (Little By Little) kivételével blues örökzöld számok hangzanak el igazi retro stílusban. Érezni a lemezen, hogy a különböző zenekarokban játszó zenészek jól ismerik egymást, nyilván közös fellépéseik utáni jam-ekről. Bármennyire is furcsának tűnhet egy „blues roots” lemez svéd előadókkal, de a dolog működik, ezt minden túlzás nélkül állíthatjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cala Records   lemezei

 

Jeanne Baxtresser - Chamber Music for Flute  CD

Ezen a lemezen Jeanne Baxtresser a világ egyik legismertebb fuvolása rangos kísérő művészekkel, angol, amerikai és francia szerzők kamarazenei darabjait játsza. Baxtresser 14 éves korában már nagyzenekarban (Minnesota Orchestra) játszott, majd a híres Juilliard School elvégzése után a Montreal Symphony vezető fuvolistája lett. Innen került Zubin Mehta zeneigazgató meghívására a New York Philharmonic zenekarhoz. 15 évig volt a világhírű zenekar vezető fuvolistája, emellett zenei pályája bővelkedett nagysikerű vendégszereplésekkel a világ vezető zenekarainak előadásain, számtalan lemezen hallható kiforrott játéka. Jelenleg tanít, több zenei főiskolán, és könyveket ír.

Ez a lemez kiváló példája Jeanne Baxtresser kivételesen kifinomult játékának és az abszolút tökéletes zenei megoldások iránti elkötelezettségének. Kiváló kollégái, a New York Philharmonic tagjai kísérik, akikkel számtalan kiváló karmester irányítása alatt zenélt hosszú évekig. Devienne, Dring, Gaubert, Barber és Copland darabjait élményszámba menő muzikalitással adják elő.

 

The London Horn Sound - Give It One  CD

Sokféle Big Band van a világon, de olyan csak egy van, amelyben csak kürtösök jazzt játszanak. A London Horn Sound a legkiválóbb angol kürtösökből álló zenekar. A London Philharmonic, a London Symphony, a Royal Philharmonic, a BBC Symphony és más kiváló zenekarok kürtösei, összesen 19 művész játszik ezen az érdekes lemezen, ritmus szekcióval kiegészítve. Külön említést érdemel az együttes kísérő zongoristája Gwilyn Simcock, akit a legjobb angol jazz zenésznek választottak, 2008-ban, és akinek finom játéka ezen a lemezen is élményszámba megy. A lemezen hallható számok részint az együttes tagjainak szerzeményei, részint kiválóan hangszerelt feldolgozások. Az együttes létrehozásában és szervezésében Geaffrey Simon karmesternek és Hugh Seenan kürt művésznek, az együttes tagjának volt kimagasló szerepe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Braithwaite & Katz Communications  ajánlja

 

Red Piano Records   újdonságok

Ran Blake/Christine Correa - Out Of The Shadows  CD
Ez a lemez a második közös munkája Ran Blake zongorista/zene szerzőnek és Christine Correa énekesnőnek. 14 ritkán hallott, de mindenképpen figyelmet érdemlő szám hangzik el a lemezen. Blake nemcsak eljátsza, hanem saját zenei izlése szerint átformálja a számokat. Musical- és filmzenék, egy Jimmy Hendricks szám, egy Billie Holliday számára írt dal (Deep ong) és más ritkaságok kelnek új életre az indián származású énekenő érdekes hangján. A lemez első száma Troup-Rugolo/ Out of the Shadow című száma, amely a lemez végén ismét felhangzik rövidített formában Correa capella stílusú előadásában.
Correa, aki a Columbiai Egyetem jazz fakultatásának ének szakán professzor elsősorban modern amerikai és európai költők és jazz zeneszerzők műveinek avatott előadásával vált ismerté. Iskolázott hangja és tökéletesen érthető szöveg-kiejtésének köszönhetően a lemezen szinte drámai erővel szólalnak meg a szerzemények, ennek hatását csak fokozza a kivételesen jó hangfelvételi technika.

Frank Carlberg - Tivoli Trio  CD
A Finnországban született, de zenei tanulmányait a leghíresebb amerikai iskolákban végző Frank Carlberg zongorista igen nyitott, kísérletezésre mindig kész művész. Iskolái befejezése után 1992-ben jelent meg első lemeze a Blind Drive, amelyen triójával saját szerzeményeket játszott. Már ez a lemez is felkeltette a kritikusok érdeklődését a fiatal művész szokványosnak egyáltalán nem nevezhető munkássága iránt. Azóta több lemeze jelent meg kis jazz kiadóknál és olyan ismert művészekkel szerepelt közös produkcióban és projetekben, mint Steve Lacy, Bob Brookmeyer és Kenny Wheeler.
Ezen a lemezen, a Helsinkiben, szülővárosában lévő híres Tivoli-parkról elnevezett triójával hallható. Zenésztársai John Hebert bőgős és Gerald Cleaver dobos igen kiváló elismert zenészek a tengerentúlon. 13 számot játszanak a lemezen valamennyi Carlberg szerzeménye. De senki ne számítson hagyományos andalító kávéházi zongora-trió muzsikára. Ezek a zenészek alaposan kiforgatják a helyükből a megszokott sablonokat, erre utal az egyik szám címe is: Two For Tea.

 

A JayDell kiadó új lemeze

 

Bobby Avey - A New Face CD

Az Új arc (New Face) című lemez stilszerűen egy fiatal (25 éves) zongorista bemutatkozása. Bobby Avey 2007-ben fejezte be zenei tanulmányait a Purchase Conservatory of Music Jazz fakultásán, majd ezt követően New York-ba költözött, ahol vezető jazz zenészekkel volt alkalma koncertezni. Még Konzervatóriumi ideje alatt meghívást kapott Dave Liebman neves szaxofon művésztől klasszikus dalok adaptálására, majd ezen projekt keretében 2006-ban elkészítették a Vienna Dialogues című lemezt (ZOHO Records), amely nagy feltűnést aratott.

A New Face lemezen a David Liebman-al kiegészült trió játszik, Thomson Kneeland bőgős és Jordan Perlson dobos alkotják a ritmus szekciót. A lemezen Bobby Avey nyolc szerzeménye hallható, közöttük a címadó A New Face című szerzemény, amelyben Liebman mesteri előkészítése után hallható Avey izgalmas szólója, amely a lemez egyik zenei csúcspontja. Liebman játékát négy számban csodálhatjuk meg, ezekben a számokban elsőként rövid felvezetés után az ő kiváló interpretálásában szólalnak meg a témák, majd a zongora trió válaszol mintegy ellensúlyt adva határozott, szigorúan koordinált játékával. Avey játéka, határozott és érett dallamvezetése foglalja keretbe ezt a kiváló lemezt.

 

Britton Brothers - Uncertain Living  CD

Két testvér első lemeze ez a kiadvány, a Britton fivérek közül Ben szaxofonon, John trombitán játszik rajta. A fivérek kiváló fiatal jazz zenészeket gyüjtöttek maguk köré a felvételekhez: Jeremy Siskind zongorista, Taylor Waugh bőgős és Austin Walker dobos már letette névjegyét az amerikai modern jazz világában. Egy igazi nagyágyú is játszik két számon: Chris Potter a kíváló tenor szaxofonon művész. Nyolc szám szólal meg a lemezen, egy kivételével a fivérek szerzeményei.

Jó benyomást keltő bemutatkozás ez a lemez, a két fiatal zenészről még bizonyára hallani fogunk a jövőben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Melba Recordings  kiadó újdonsága

 

Volupté - Music for Viola and Piano CD

Charles Koechlin (1867–1950) és Joseph Jongen (1873-1953) szerzeményeit játsza ezen a szép lemezen Roger Benedict Viola művész, Timothy Young zongorista és vendégként Ben Jacks kürtős. A francia és a belga zeneszerző kiváló, de kevéssé ismert alakja a XX.századi zeneirodalomnak. Mindketten saját egyéni utat jártak a művészetben és csodálatosan szép szerzeményeket írtak. A lemez első részében Koechlin két szerzeménye hangzik fel:

 

- Sonate pour Piano et Alto, Op. 53 (1912-15)

- Quatre Petite Pieces

 

A második részben Jongen műveit játszák a zenészek:

 

- Concertino pour Alto et Piano, Op. 111

- Introduction et Danse, Op. 102

- Andante Espressivo

- Allegro Appassionato, Op. 79

 

Az előadók közül Roger Benedict igazi nemzetközi nagyság, 22 éves korában került a Londoni Filharmonikusok zenekarába, 29 évesen az első viola művésze volt a nagynevű együttesnek. 2002-ben költözött Ausztráliába, ahol Sydney Szimfonikus Zenekar első violinistája lett. Jelenleg az ausztrál zenei élet egyik meghatározó alakja, művészi munkája mellett fiatal zenészek tanításával is foglalkozik.

A lemezen Timothy Young az egyik legkiválóbb ausztrál zongorista játszik. Sokat foglalkoztatott művész ő is, szóló fellépések mellett gyakran működik közre ausztrál és nemzetközi művészek és együttesek fellépésein. A lemez Digipak kiadvány formájában jelent meg, a CD a zenei anyag mellett életrajzi és zenei jegyzeteket is tartalmaz.

 

 

 

 

C. Koechlin

 

 

J. Jongen

Antonio Valdetaro & Grupo - Leticia  CD

A kiváló brazil gitáros saját kiadásában megjelent első lemezén igen kellemes, könnyen befogadható zenét hallhatunk. Valdetaro Rio közelében Niteroi városkában született. Európai utazása és tartózkodása során Portugáliában és Spanyolországban töltött el hosszabb időt, olyan gitárosoktól tanult, mint Barney Kessell és Kurt Rosenwinkel.

Stan Getz és Astrud Gilberto csodálatos lemezeire emlékeztető hangulatot áraszt ez a lemez, amelyen Valdetaro mellett a "Grupo" (Fábio Leandro, Josné dos Santos, Roberto Carvalho és Pepa D'Elia) játéka árasztja az igazi brazil hangulatot. Valdetaro zeneszerzői kreativitása és virtuóz gitár játéka legjobban a címadó Leticia című számban nyilvánul meg. Ez egy igazi sláger jelölt szám, nagyon szép alkotás.

 

Ramon Taranco   lemezei

 

Music From The Bermuda Triangle CD

A kiváló kubai származású gitáros/zeneszerző első lemezét a kanadai Torontóban vették fel és igen nemzetközi gárda játszik lemezen, kanadai, argentin, kolumbiai, ghanai, holland jamaikai, dél-afrikai és amerikai zenészek szerepelnek a kísérő zenekarban. Ezek a zenészek Torontó jazz életének prominens képviselői. Ez a lemez 1992-ben jelent meg, de olyan nagy nemzetközi siker volt, hogy megnyitotta az utat Taranco előtt a legnevesebb World Music /Jazz rendezvényeken való fellépéshez.

A lemezen 8 szám hangzik el, valamennyi Taranco szerzeménye. A számok fele hangszeres, másik részük kiváló vokális szám. A kritikusok nehezen kategorizálják Taranco lemezeit, egyesek World Music, mások jazz, és van aki blues gitárosként tartja számon. A lemezt hallgatva megértjük a kategorizálással kapcsolatos problémát, ez a zene - Taranco szerzeményei és játéka - egy különleges érdekes keverék, amelyet sokkal egyszerűbb élvezettel hallgatni, mint kategóriába sorolni.

 

The Adventures of BO SEGOVIA CD

Ezen a 2007-ben megjelent lemezen 8 számot játszik Taranco és Havanna Blues Review Zenekar. A kubai név ne zavarjon meg senkit, az elnevezés kiváló New York-i session zenészeket takar. A lemez felvételei New Yorkban készültek és a zenészek mellett a nagyváros kiválóbb énekesei közül többen is szerepelnek a lemezen: Denosh Bennett, Eddie Robe, Craig Derry, Danny Frazier, Marchelle Jackson mellett maga Taranco is énekel a Spirit of Muddy Waters című számban. Ezen a lemezen is Taranco szerzeményei szólalnak meg, változatos témák ihlette számok: indián zenék (Buffalo Skies és Host Dance), reggae-ballada (Babes Elusive) és blues stilusú számok (Blues Keep Thrillin' Me és ST. George Street Overture). Maga a címadó dal a Bo Segoria kalandjai, Taranco nagyapjának kalandos életét meséli el Pancho Villa forradalmi harcától a Los Angeles-i letelepedésig.

Ez a lemez sem helyezhető semelyik zenei kategóriába, legfeljebb egy olyanba, ami így hangzik Ramon Taranco kitűnő lemezei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Yarlung Records  újdonságai

 

John Walz - A Tribute to Pierre Fournier  CD

John Walz a kiváló cselló művész 1965-ben, 12 éves korában hallotta lemezen a nagy francia csellista Pierre Fournier játékát, amely egy életre szóló nyomot hagyott lelkében. Fiatal művészként abban a kiváltságban volt része, hogy játszhatott Fournier előtt és az elfogadta tanítványának. Ezen a szép lemezen Martina, Vivaldi és Couperin szerzeményei szólalnak meg. Walz játékának lebilincselő muzikalitása mellett feltétlenül érdemes szót említenünk a lemez kiváló hangminőségéről. A művész egy 1763-ban Németországban készített csellón varázsolja el lelkünket és páratlanul szép hangú Steinway Concert zongorán játszik az őt kísérő kiváló Edith Orloff.

 

Elinor Frey & David Fung - Dialoghi, Dialogues for chello and piano CD

Elinor Frey a fiatal, virtuóz csellista egyaránt otthon van a barokk és a kortárs zene világában. Együttes játéka David Fung zongora művésszel mágikus hatású lemezt eredményezett. A zenei program a csodálatos Bach Suite No.1 for Cello mellett tele van nehéz modern számokkal, közülük három World Premiere Recordings is szerepel. Bach mellett de Falla, Britten és Machant csellóra írt művei szerepelnek a programban. A két csodagyerekből érett, elismert művésszé avanzsált előadó lemezének méltó felvételi technikát biztosított a Yarlung mérnöki stábja. A sorok írója élete eddigi legjobb hangú komolyzenei CD felvételének tartja ezt a szép és érdekes lemezt.

 

Antonio Lysy At The Broad - Music From Argentina CD

A The Broad Stage egy csodálatos akusztikájú előadóterem Santa Monica-ban. Az albumon szereplő zeneszámok, Ginastera, Bragato, Golijov, Piazzola és Schifrin szerzeményei. Közös vonásuk, hogy az argentin népzenei hagyományok ihlették születésüket. Az Egyesült Államokban élő, de igazi nemzetközi sztár-zenésznek és zeneoktatónak számító Antonio Lysy Argentínában született édesapjának emlékére válogatta össze ezeket a zeneszámokat. A válogatásban ismert számok - mint Piazzola Le Grande Tango című szerzeménye - mellett ismeretlenek is szerepelnek, mint Lalo Schifrin e lemez számára írt Pampas című száma.

Az album a csellót, mint szóló hangszert mutatja be és egy csodálatos zenei kultúrával rendelkező ország zenéjéről is átfogó képet ad. Ez a lemez is különleges hangmérnöki gondossággal készült és maga a CD gyártás is rendkívüli volt ezt jelzi a borítón olvasható German Audiofil Pressing felírat is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cumbancha World Music  kiadó lemezei

 

Rupa & The April Fishes - Este Mundo  CD

A kiadó a Global Agit-Pop kategóriába sorolja ezt a lemezt, magam a világzene polcra tenném, igen jó helyre. Páratlanul izgalmas és változatos zenét játszik Rupa és együttese. Rupa egy indiai származású énekes, gitáros hölgy, aki úgy tűnik a világ minden nyelvén jól énekel, az együttes pedig képzett, különböző zenei kultúrákon nevelkedett tagokból áll. 15 szám hallható az Este Mundo (Ez a világ) című lemezen, amely izgalmas keveréke keleti, európai, latin-amerikai zenének.

 

Sierra Leone's Refugee All Stars - Rise & Shine  CD

Az együttest egy dokumentum filmből ismerhette meg a világ. A film azt mutatta be hogyan alakult meg az együttes nyugat-afrikai menekült táborokban és milyen kihívásokkal találkoztak hazatérésük után a háború sújtotta országukban.

A lemez néhány számát Freetown-ban (Sierra Leone) vették fel, majd New Orleansba utaztak, ahol Steve Berlin, a neves producer segítségével fejezték be a projektet. Csodálatosan áradó zenét játszanak, amely a tradicionális nyugat-afrikai zene, a root-reggae és a New Orleansi zenei stílus izgalmas keveréke.

 

Sarazino - Ya Foy!  CD

A Sarazino együttes ötlete Lamine Fellah világutazó zenész agyában született meg. Az Algériában született, diplomata szüleivel az egész világot bejáró Fellah végül is Eucador fővárosában Quito-ban telepedett le 1996-ban. A lemezen igazi nemzetközi sztárcsapat játszik. Van benne afrikai énekes (Revelio Auidisson), reggae csillag (Toots Hibbert), spanyol gitáros (Pablo Estrella), hogy a többiekről ne is beszéljünk. 14 szám hallható ezen a szép lemezen, igazi mozgalmas világzene kiváló hangszeres szólókkal.

 

Kailash Kher & Kailasa - Yatra  CD

Kailash Kher az indiai pop zene egyik legismertebb énekese. A Yatra (Nomád lélek) című lemez a kiváló formáció első nemzetközi porondra készített albuma. Az együttes odahaza Indiában tradicionális számokat ad elő, de ezen a lemezen funk, grove és reggae beat stílusban szólalnak meg, természetesen összetéveszthetetlenül indiai maradt a zene jellege.

 

Nova lima - Coba Coba Remixed  CD

2001-ben alakult meg ez a négytagú együttes Limában, Peru fővárosában. Zenei alapjaik a tradicionális afro-perui népzene és a modern DJ kultúra. Harmadik lemezük, a Coba Coba is a fiatalabb korosztály számára készült. Még a tradicionális számok, mint a Concheperla is izgalmas dub "ruhát" kaptak. A lemez bemutató előadásán 30 ezer ember tapsolt az együttesnek Lima főterén.

 

Luisa Maita - Lero-Lero  CD

A Sao Paulo-ban született szép énekesnő, zenész családban nőtt fel, édesapja is népszerű énekes volt. Zenei ízlésére a brazil stílusok (samba, bossa nova) mellett a cool jazz (Billie Holliday és Chet Baker) hatott. Hét éves kora óta énekel, még iskolás korában az Urbána együttes énekese lett, amelyet Morris Piccioto gitárossal alapított. Majd saját szóló karriert kezdett építeni. Első lemeze különlegesen jó hangminőségű és igen szép album, amely bizonyára elismertséget hoz a fiatal művésznek. Luisa a lemezen különleges érzékkel vegyíti a brazil népzenét az alternatív pop és elektronikus zenei irányzatokkal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suramusic   újdonságok

 

Quique Sinesi - Cuchichiando  CD

Quique Sinesi-t Argentína legjobb kortárs zenét játszó gitárosának tartják. A kortárs jelző dél-amerikai zenészek esetében semmiképp sem azt jelenti, hogy az illető elszakadt volna népének, országának hagyományos zenéjétől. Így van ez Sinesi esetében is. Az ő egyéni, kifinomult zenei stílusa is a tangó, az argentin folk, a jazz és a klasszikus zene elemeire és mindenekelőtt Gustavo "Cuchi" Leguizamón, a 2000-ben elhunyt nagy argentin zeneszerző munkáira épül.

Sinesi sokoldalú zenész, tehetségét számtalan formációban játszva bizonyította, a dél-amerikai jazz sok nagy egyénségével szerepelt már koncerteken, vagy lemezfelvételeken. 1999-ben kezdett el duóban játszani Charlie Mariano-val a legendás szaxofonossal, majd Pablo Ziegler billentyűssel szerepelt "New Tangó Duo" néven.

Ezen a lemezén Leguizamón szerzeményeit játssza, kiváló kísérő zenészekkel és énekesekkel (Marcelo Moguilevsky, Juán Falú, Luciana Jury, Nora Sarmoria, Franco Luciani, Santiago Vazquez). Luciana Jury és Nora Samoria énekesnők egy-egy számot énekelnek a lemezen.

 

Eva Ayllon canta Chabuca Granda  CD

Eva Ayllon az USA-ban élő kiváló perui énekesnő új lemezével a Chabuca Granda néven ismert legendás perui énekesnő és zeneszerző Maria Isabel Granda Larco (1920-1983) emléke előtt tiszteleg. A lemez élő felvétel Buenos Airesben készült egy koncerten, amely egy hosszabb argentin koncertsorozat része volt. Eva Ayllon a 70-es években kezdte énekesi karrierjét Limában, helyi népszerű zenekarokkal, mint a Los Kipus készített sikeres lemezeket. 1989-ben kezdett énekelni a neves Los Hijos del Sol perui jazz együttesben, ez megalapozta nemzetközi hírnevét. Tehetsége révén egyenes út vezetett számára a sikerhez egészen a Carnegie Hall szinpadáig. Yma nagysikerű teltházat koncertje volt 2008-ban. Eva Ayllon lemezeit háromszor jelölték a Latin Grammy Best Folklor Album kategóriájában, hatalmas sikerű koncerteket adott világszerte, több mint 20 lemeze jelent meg eddig. 18 szám hangzik el a lemezen, amely méltó emléket állít Chabuca Granda páratlan tehetségének és az afro-perui zenének.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hänssler classic  újdonságok

 

Gustav Mahler - Symphony No. 9 CD

A Roger Norrington vezette Stuttgart Radio Symphony Orchestra ezen lemeze elnyerte a nagytekintélyű Gramophone Magazine Editor's Choice - May 2010 címet, ami igen komoly elismerésnek számít a zene világában. Gustav Mahler, aki 1888-tól 1891-ig Budapesten az Operaház karnagya és igazgatója volt, meglehetősen nehéz természete miatt viharos életet élt. Szerzeményei mindenek előtt szimfóniái, halála után kapták meg az igazi elismerést. Mahler művészetének egyik fontos jellemzője a népköltészethez való vonzódás. Szimfóniái átvitt értelemben a népdalok nyelvét beszélik. A 9. szimfónia négy tételes, tisztán zenekari mű, kevéssel halála előtt írta, bemutatóját (1912) már nem élte meg.

Norrington felfogása a szimfóniáról pro és kontra vélemények özönét gerjesztette, az egekbe emeléstől az alpárian sértő leszólásig. Egy bizonyos, a vibrato elhagyásával a karmester a tárgyszerű előadás mellett döntött a lélegzetelállító koncert élménnyel szemben. Az érdekes lemez meghallgatása, vagy inkább a zenemű más előadásokkal, többek között az 1938-as Bruno Walter előadás felvételével összehasonlítva mindenki maga döntheti el kinek van igaza. A Gramophone szerkesztői mindenesetre megszerették ezt a 9. szimfóniát

 

 

 

Gustav Mahler

Gavin Whelan lemezei, Tallaght Records

 

Gavin Whelan CD

Another Time  CD

In full flight CD

Mary Bergin és Dean Ryan zenéje inditotta el pályáján Gavin Whelant, akit - fiatal kora ellenére - a hagyományos ír fúvós hangszerek a tin whistle és az ulean pipe legnagyobb mesterének tartanak. 2001-ben jelent meg első lemeze, amelyet a kritikákban gyönyörű, megragadó, feledhetetlen és ehhez hasonló jelzőkkel illettek a kritikusok. 2002-ben az Irish Music Magazine az év legjobb tradicionális zenész felfedezettjének választotta, ami hatalmas elismerésnek számít a népzenéjére oly büszke Írországban. Ettől kezdve rengeteg fellépésen vett részt, hazai és külföldi fesztiválokon, szólóban vagy együttes kíséretében. Zenei diplomát szerzett és Dublin-ban és környékén számtalan fiatalt tanított és tanít ma is tradicionális ír fúvós zenére.

2006-ban jelent meg második lemeze az Another Time ugyancsak saját lemezkiadója, a Tallaght Records gondozásában. Ezen a lemezen 13 szám hallható, felerészben tradicionális számok Whelan mesteri adaptációjával.

Zenészi pályájának valószínűleg fontos mérföldköve lesz a 2009-ben megjelent harmadik lemeze, az In full flight CD. Ez a gyönyörű borítójú album egészen kiemelkedő hangminőségű is egyben, kiválóan érvényesül rajta Whelan virtuóz, avatott játéka. Ez a lemez is 13 számot tartalmaz, két lassú szám kivételével pergő ritmusú, eleven dallamokkal pezsdíti fel hangulatunkat. 

 

 

Bodacious Records  CDk

 

Jimbo Ross - Driven By The Blues CD

Jimbo Ross - Steady Rollin' Man CD

Sokan azt hiszik, hogy a blues csak lehangoló, szomorú zene lehet. Akik viszont meghallgatják a kiváló hegedűs Jimbo Ross lemezeit egész más véleményen lesznek. Az elektromos hegedű virtuóz művésze gitáron tanult zenélni, majd felismerte, hogy milyen sok lehetőség rejlik a hegedűben, ez az a hangszer, amely csaknem valamennyi zenei műfajban megszólaltatható és egyedi hangzást eredményez. Ross stúdió zenészként olyan híres előadók lemezén játszott, mint Ray Charles, Roy Orbison, Frank Sinatra és Barbara Streisand. Fellépéseken egyaránt játszott rock, jazz és fusion zenét játszó bandákban, évek óta társ-vezetője a kiváló Swingstreet együttesnek.

Lemezei új, eredeti szint hoztak a blues világába, ahol a gitár és a harmonika a megszokott hangszerek. Driven By The Blues című lemezén 11 szám hallható, a címadó saját szerzeménye mellett Junior Wells, Jimmy Reed, Elmore James és más klasszikusnak számító blues zenészek számai is felhangzanak. A hegedűjáték mellett Ross kiválóan énekel is a lemezen.

Legújabb lemezén a speciálisan számára készített 5 húros elektromos hegedűn (ahogy ő nevezi guit-fiddle) játszik olyan ismert számokat, mint az I Put a Spell On You, a The Hunter, vagy a My Babe. Saját, avatott hangszerelésében ezek a számok új életre kelnek, megtelnek elevenséggel és varázslatos improvizációval.

 

 

Italian World Music  újdonságok

Az olasz népzene színes világának újdonságait kínálja csodálatos minőségű lemezeken ez a szervezet. Legújabb lemezeikről adunk egy áttekintést.

 

Bizantina - Orlando Tarantato   CD

Ez egy nyolctagú firenzei együttes a dél-olasz népzenei hagyományokra épülő muzsikájába beépíti a mediterrán és a balkáni zene elemeit is. Az együttes vezetője és szóló énekese Michaela Astuto, akinek egyedülálló hangja meghatározza zene alapvető hangulatát.

 

Ghetonia - Rizza (live in Salento)   CD

Ez a csodálatosan letisztult, egyéni hangú zenét játszó, csak férfiakból álló együttes Dél-Apulia-ból származik, ahol még ma is Homérosz nyelvét beszélik. A kis görög nyelvű közösséget példátlan hagyomány őrző törekvés jellemzi. Ennek a törekvésnek egyik kimagasló eredménye a 7 tagú Ghetonia együttesnek a léte és páratlanul sikeres zenei karrierje.

 

Mattanza - Il Meglio Dei   CD

A Mattanza rituálé a tonhal halászat vége a tonhalak leölése. Ezt a nevet választotta egy kiváló Calabriai zenekar, amely a zenéjében valamennyi mediterrán zenei stílus jegyeit összesíti. Az együttes név választása a dél-olasz kultúrát veszélyeztető etho-mészárlásra utal. Az együttes valamennyi koncertje az alábbi mondattal fejeződik be: A hagyományaira nem emlékező ember olyan, mint a gyökértelen fa - halálra van ítélve. Kemény, de igaz szavak!

 

U'munacidde - TRA MBARAVAGGHIE E SUNNE  CD

Az U'munacidde együttes igazi "élő" zenekar. Fellépéseiknek fontos alapeleme a két tradicionális ruhába öltözött énekes Loredana Savino és Sandra Varvara tánca és mozgása a zenekar előtt.

 

Briganti Di Terra D'Otranto - Focu De Paja   CD

Ez a Salento-i együttes zenéjében a Pizzaca, a Taranta és a Griko melódiák tökéletes szintézisét adja. Repertoárjukban a tradicionális és a modern zeneszámok egyaránt megtalálhatók. A nevükben szereplő Briganti kifejezés olyan embert jelent, aki felemeli szavát a globalizáció ellen és következetesen támogatja a hagyományok őrzését.

 

Tamburellisti di Torrepaduli

A Lecce városából származó legendás zenekar a 80-as évek óta folyamatosan lép fel külföldön is, vezetőjük Pierpaolo De Giorgi énekes, nemzetközileg elismert filozófus és esztéta. Az együttes fontos része Salento legjobb tamburin szekciója és Serena D'Amato táncosnő, a Taranta tánc élő ikonja.

 

 

 

 

 

 

JARO  újdonságok

2010 valószínűleg fontos év lesz a kitűnő JARO lemezkiadó életében. Egy olyan élő dupla-lemezt adtak ki, amely egyedülálló kísérlet a világzene színes világában. Bolgár női folk énekegyüttes, Ázsia kellős közepéből származó nomád pásztor együttes és improvizáló jazz trió együttes előadása, kiváló zenei rendezéssel, elképesztően jó hangminőségű felvételen – ez mondható el röviden új lemezükről.

 

The Bulgarian Voices Angelite with Huun - Huur - Tu & Moscow Art Trio - Legend   2CD

Ennél érdekesebb és szebb előadást kívánni sem lehet! Ez az album 28 zenész csodálatosan összehangolt együttműködésének zenei dokumentuma. Három együttes, amelyek egyenként is megtöltenének bármely koncert termet mindenütt a világon - ez a Legend című élő koncert lemez. Ez a különleges zenei együttműködés 1995-ben kezdődött a Fly Fly My Saddness című lemezzel, a második album (Mountain Tale) 1998-ban készült, ezt követően koncerteken is előadták a műsort világszerte óriási sikerrel. A projekt zenei vezetője Mikhail Alperin kitartó munkája és kivételes szervezői, zenezerzői és zenészi tehetsége kellett a nagy sikerhez. Aki kiváncsi a bolgár, az orosz és a tuvai népzene varázslatos egyvelegére, a modern jazz és az érintetlen etno zene tökéletes egybefonódására, az hallgassa meg ezt a lemezt.

 

Gone to the Dogs  sampler   CD

A Jaro lemezkiadó 2010 évi válogatása 10 számot tartalmaz. Kiváló hangminőségű felvételek kivétel nélkül. Ez a sampler CD tökéletesen bemutatja a kiadó kiváló lemezeit. Néhány együttes azok közül, melyeknek 1-1 száma hallható a lemezen:  Oxalá te veja, Warsaw Village Band, Hazmat Modine, The Shin, Karolina Glazer, Sarband.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Corina Bartra   lemezei

Corina Bartra egy elbűvőlően szép hangú énekesnő, aki perui gyökereit nem elfeledve hozza be a délamerikai ország zenéjét az amerikai jazz világába.

 

Corina Bartra - Travel Log  CD

Corina Bartra & Azú - Bambu Sun  CD

Corina Bartra - Son Zumbon  CD

Corina Bartra & Azú - Afro Peruvian Jazz Celebration  CD

 

A Peruban született, de zenei tanulmányait az USA-ban végző Corina Bartra a spanyol, afrikai és andokbeli zenei hagyományokból táplálkozó afro-perui jazz zene jeles képviselője. Kiváló éneke mellett zeneszerzőként is csodálhatjuk tehetségét, mivel lemezein egyaránt szerepelnek saját szerzemények, tradicionális perui dalok és nagy jazz standard-ek.

Corina bátran utazik a zenei stílusok és ritmusok változatos világában, és hallhatóan valamennyiben otthon érzi magát.

Kiváló zenészek kísérik a lemezeken: Cliff Korman, piano, Vince Cherico, drums, and Perico Diaz, cajon.

 

 

Homerecords  újdonságok

 

Karim Baggili - Lea & Kash  CD

A magát modern folk kiadónak nevező homerecords lemezkiadó újdonsága a jugoszláv / jordán szülőktől származó Belgiumban élő gitáros Karim Baggili negyedik lemeze. A melankolikus hangvételű album elegáns és magával ragadó számokat tartalmaz, mind a 13 szám saját szerzemény. A fiatal gitáros 2000-ben első díjat nyet az Osnabrück-ben rendezett Open String fesztiválon, azóta számos formációban csillogtatta tehetségét. Egyik érdekes projektje az Aton Lua rock formáció, amelyben főleg elektromos gitáron játszik és különböző nyelveken énekel.

Néhány további lemez a homerecords háza tájáról:

 

Turdus Philomelos                    Klezmic Zirkus

Ici maintenant là pouf              13, chemin des mandarines

 

                    

 

 

 

 

 

 

Stockfisch   újdonság

 

Ewen Carruthers - One Red Shoe  SACD hybrid stereo

Aligha kell bárkinek is bemutatni ezt a lemezkiadót, a magyar Hi-Fi rajongók előtt. Jól tudják, hogy a Stockfisch különleges mikrofonokkal és speciális elektronikával készült felvételei élmény számba mennek. Új lemezükön Ewen Carruthers énekli és játsza 13 saját szerzeményét. A Kaliforniában élő gitáros/zeneszerzőnek ez a második lemeze a kiadónál, az első When Time Turns Around címmel jelent meg. Csodálatosan megkomponált hangszereléssel kiváló zenészek kiséretében szólal meg ezen a lemezen Carruthers éneke. Meleg, kellemes hangját hallgatva, mintha egy régi barát énekét hallanánk. Kiváló lemez, méltán illik a Stockfisch remekművek sorába.

 

 

 

 

 

Maggie's Music  kiadó lemezei

Ezt a különleges népzenei kiadót Maggie Sansone csaknem 25 évvel ezelőtt alapította, kortárs és tradicionális akusztikus zenék, mindenekelőtt ír és skót eredetű zenék kiadására. Mára a híressé vált kiadó több mint 20 előadó 50-nél is több lemezét adta ki, és forgalmazta sikerrel világszerte. Zenei igényesség és kiváló akusztikus hangminőség jellemzi kiadványaikat. Az évek során a kiadó lemezei tucatnál is több WAMMIE és több AFIM (A2IM) díjat nyertek.

 

The Maggie's Music Sampler Vol.I és Vol.II   CD-k

Kiváló gyűjteményes lemezek ezek, a kiadó legjobb albumaiból tartalmaznak 1-1 számot. A Vol. I válogatáson 20 szám, a Vol. II. lemezen 19 szám hallható. Ezek az albumok tökéletes képet adnak a Maggie's Music elbűvölő zenei világáról.

 

Karen Ashbrook & Paul Dorts - Celtic Cafe  CD

Egy ír fuvolás hölgy és egy belga gitáros játéka hallható ezen az elbűvölő lemezen. Ír, francia és flamand zeneszámokat játszanak kiváló vendégművészek kiséretével.

 

Maggie Sansone - Mystic Dance  CD

Kromatikus cimbalmon és perzsa santur-on játszik ezen a szép lemezen a lemezkiadót alapító művésznő. Rajta kívül hét vendégművész is játszik a lemezen, amely a tradicionális dallamok és az improvizált kortárs zene harmonikus találkozása. Sansone ismert és igen nagyra becsült művész, a tengerentúlon a cimbalom zene élenjáró megújítójának tartják. Ezt a kiváló lemezt hallgatva méltán.

 

 

Playscape Recording lemezek

 

Michael Musillami - From Seeds   CD

Michael Musillami - Old Tea  CD

Csaknem 25 éves sikeres karrier áll Michael Musillami a kiváló gitáros mögött. A zenész, zeneszerző és zeneoktató művész Kaliforniában született és Joe Diorio-tól tanult gitározni. A 80-as évek elején a keleti partra költözött, ahol Junior Cook, Dewey Redman és Curtis Fuller és más nagyságok zenekarában is játszott. Rövidesen saját triót szervezett Joe Fonda bőgőssel és George Schuller dobossal. 1999-ben Playscape Recording névvel saját lemezkiadót alapított, máig mintegy 40 lemezt adott ki, amelyek a kritikusok szerint elérik a legnevesebb jazz kiadók színvonalát.

A 2009-ben megjelent From Seeds című albumon a trió három vendég zenésszel hallható. Marty Ehrlich (alto sax), Matt Moran (vibes) és Ralph Alessi (trumpet) nemcsak tökélesen "beszéli" a Musillami trió zenei nyelvét, de saját névjegyüket is felmutatják a lemezen, gazdagítva a zenei szerkezetet és a hangzást. Hat hosszú szám hallható ezen az albumon, valamennyit erre a zenész-felállásra írta Musillami.

A 2010-ben megjelent Old Tea című lemez szomorú tisztelgés Musillami fia emléke előtt, aki önkezével vetett véget fiatal életének. Emlékezés a fiával közös teázásokra és beszélgetésekre, amelyek igen fontosak voltak Musillami számára. Ezen a lemezen a szokásos trió felállásban játszanak, 11 szám hallható rajta, valamennyi Musillami szerzeménye. 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Dreyfus lemez kiadó  új lemeze

 

Jean - Michael Pilc - True Story   CD

Az 1960-ban Párizsban született Jean-Michael Pilc önképzéssel lett a világ egyik ünnepelt jazz zongoristája. Kivételes tehetségének köszönhetően már fiatalon zenei nagyságok egész sorával léphetett fel: Michael Portal, Dave Liebman, John Abercrombie, Richard Bona, hogy csak egy párat említsünk. A 1955-ben New Yorkban települt, ma már amerikai állampolgár Pilc itt alakította meg első trióját, François Moutin (bass) és Ari Hoenig (drums) voltak akkori partnerei. 2000-ben két lemezük jelent meg az A-Records lemezkiadónál. Pilc ezt követően szerződött a Dreyfus Jazz lemezkiadóhoz. Attól kezdve évente jelentek meg lemezei szóló vagy trió felállásban. Jelenleg a lemezkészítés mellett zenét tanít, és világszerte sikeres koncerteket ad.

Jelenlegi zenekarában igazi "nagy ágyuk" játszanak: Billie Hart dobol és Boris Kozlov bőgőzik. A True Story című lemezén 17 szám hallható, 3 kivételével Pilc saját szerzeményei. Aki ismeri a Dreyfus Jazz kiadó lemezeit, az jól tudja, hogy csak a legkiválóbb művészekkel készítenek lemezt. Pilc egyik koncertjére egy lelkes újságíró azt írta a kritikájában, hogy az előadás és mindenekelőtt Pilc játéka megváltoztatta életét, más ember lett belőle. Valóban csodálatos élményt nyújt True Story album is, lehetőséget ad arra, hogy megváltozzunk, legalább is zenei ízlésünket illetőleg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waterbug Records - egy önszerveződő művész-kiadó

 

1992-ben alakult meg a Waterbug kiadó, amely amerikai zenészek egy kis csoportjának (dalszerzők, folk zenészek) együttműködése, összefogása, valamennyiűk lemezeinek minél sikeresebb terjesztése érdekében. Az alapító Andrew Calhoun maga is zeneszerző és folk zenész, aki saját dalain keresztül mondja el a véleményét a világ dolgairól. Az Illonios állambeli Glen Ellynben működő, kis kiadó csodálatos hangminőségű albumokat ad ki, hosszú évek óta azonosan igen magas színvonalúak a lemezei. Rendszeresen adnak ki úgynevezett antológiákat, amelyek tulajdonképpen válogatás (sampler) lemezek.

 

Waterbug Anthology Nine   CD

A Waterbug kiadó 9. antológiája 20 szép számot tartalmaz, közötte több eddig lemezen még nem megjelent számot. Néhány a lemezen hallható előadók közül: Leslie Smith, Jonathan Byrd, Gina Forsyth, Drew Nelson, Kate MacLeod, Casey Calhoun, Annie Gallup, Sam Pacetti stb.
A Waterbug honlapján ITT meghallgathatóak az egyes számok rövid bemutatói.
 

Elizabeth Nicholson & Stringed Migraton - Fly Not Yet   CD

A kelta-zene igen népszerű az egész világon, és különösen az Egyesült Államokban. Számtalan fiatal zenész és zenekar játszik ebben a műfajban, közülük való Elizabeth Nicholson, aki kelta hárfán játszik és emellett igen szépen énekel. Különböző zenei fomációkban szokott fellépni és lemezt készíteni. A Fly Not Yet című lemezén a Stringed Migration nevű kvintett tagjaként játszik és énekel. Zenéjük ír és skót népzenei alapokra épített világzene, amelyben valamennyi földrész zenei hatása érvényesül.

És ha ez nem elég, hát a jazz zenét is behozzák az összhatásba Eddie Parente élénk hegedű improvizációi. Rajtuk kívül az alábbi zenészek szerepelnek az együttesben: Rob Barrick (bagpipe), Jim Chapman (bouzuki, whistle) és Bob Soper (drums).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GoMedia PR  ajánlja

SMS Jazz   újdonság

 

Mort Weiss - Raising the Bar   CD

A szóló klarinét lemezek a kedvenceim! Főleg ha nagy slágereket is játszanak rajtuk, kissé "kicsavarva" az eredeti számokat. Hát pontosan ilyen lemez Mort Weiss új albuma. 17 szám szólal meg a lemezen, egy részük saját szerzemény, de van közöttük svéd népdal-feldolgozás, és hát a hatalmas slágerek, mint a Smile cimű Chaplin szerzemény, az Alfie, az As Time Goes By, az It Might As Well Be Spring, vagy Paul Anka feledhetetlen My Way című slágere. Weiss páratlan bravúrral improvizál ezekre a nagy slágerekre, élményszerű, ahogy a vibráló klarinét szóló során egyszer csak felbukkan az ismert dallam, de csak röpke pillanatra, utána ismét a szabad futamok dominálnak.

Mort Weiss igen érdekes életpályát tudhat magáénak. Kilenc évesen kezdett klarinéton játszani. Eleinte komolyzenét tanult, majd tanulmányait befejezve jazz zenészként dolgozott, kis klubokban lépett fel. A 60-as évek elején megtört művészi pályája, megjárta az élet sötét oldalát, még börtönben is ült. Az újrakezdés zenebolti eladóként indult, rövidesen boltvezető lett, sőt 14 évi munka után saját zeneboltot nyitott, amely Dél-Kalifornia legnagyobb nyomtatott zenemű boltjává nőtte ki magát. Jómódú üzletemberként látott egy hirdetést, amely így szólt: Do You Want To Play Jazz? Elővette a rég letett klarinétot és 30 év kihagyás után gyakorolni kezdett, majd saját lemezkiadót alapítva, 5 év alatt 7 kiváló lemezt adott ki, amelyeken maga is játszott, ismert zenészekkel, mint Sam Most, Luther Hughes, Dave Carpenter vagy Ramon Banda.

A kiváló hangminőségű Raising the Bar albumot feltétel nélkül ajánljuk a klarinét és a jazz improvizáció szerelmeseinek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Braithwaite & Katz Communications ajánlja

Satoko Fujii és Natsuki Tamura lemezei

Desert Ship    CD
Zakopane       CD
Cut the Rope CD
Shiro                CD

Két sokoldalú és igen tevékeny művész Satoko Fujii zongoraművésznő és férje Natsuki Tamura trombitás legújabb lemezeit a meglepő zenei változatosság jellemzi. A két zenész egymással és külön külön is számtalan zenei formációban lép fel és készít lemezeket. Alább legújabb albumaikról adunk tájékoztatást.
A Desert Ship cimű lemezűkön akusztikus kvartett formátumban játszanak. A ma-do elnevezésű együttesben rajtuk kívül Norikatsu Koreyasu (bass) és Akira Horikoshi (drums) játéka hallható. Ennek az együttesnek 2008-ban jelent meg az első lemeze Heat Wave cimmel. A lemez kiváló kritikát kapott, az együttes ezt követően három sikeres turnét tett Európában és Észak-Amerikában. A Desert Ship CDn Fujii szerzeményei szólalnak meg, változatos hangulatú számok, valamennyi egy-egy önálló történet, a zene nyelvén elmesélve.
A Zakopane című lemez teljesen más oldaláról mutatja be a párost. Ez a Satoko Fujii Orchestra Tokyo negyedik albuma, egyben az első stúdióban felvett lemezük. Ez a formáció 1999-ben alakult, a lemezeken és a fellépéseken Fujii vezényli a nagyzenekart és ő írja a számokat is. A lemez a lengyel Zakopane városról kapta címét, egy ottani kirándulás emlékére. 8 dinamikus, nagy energiájú szám hallható ezen a lemezen, és ismét megcsodálhatjuk Fujii zeneszerzői képességét, amellyel a 15 tagú együttes számára is tudott lírai szerzeményeket írni.
A Cut the Rope című lemezen kvartett formátumban játszik a két művész, az együttes további tagjai Kelly Churko (guitar) és Tatsuhisa Yamamoto (drums). A First Meeting nevű együttes "kényszerből" született, a zenészek egy gyors bemutató előadásra álltak össze "zaj" együttesként és valóban nagyon kellemes zajforrássá bizonyultak. A zeneszerző Tamura számai az absztrakt improvizáció legszabadabban értelmezett vonalát képviselik. Nem sokan neveznék zenének az egymást követő és együtt is megszólaló különös hanghatásokat. Néha nehéz megkülönböztetni a lemezen hallható hangok forrását, a preparált zongora hangját például nem könnyű megkülönböztetni az ütős hangszerek hangjától. Érdekes módon ez a lemez sem nélkülözi a szépséget, a finom csengőhangok a tökéletes hangminőségű lemezen élményt jelentenek a kifinomult hangok kedvelőinek.
A Shiro című lemez ismét új zenei koncepciót hordoz. A lemezen hallható Gato Libre formáció folk zenére épülő szerzeményeket játszik. Ez a negyedik lemezük, Fujii ezen tangóharmonikán játszik. További tagok: Kazuhiko Tsumura (guitar) és Norikatsu Koreyasa (drums). A Gato Libre zenei stílusokon átívelő, szokatlan, de nagyon hallgatható zenét játszik, néha úgy tűnik önmaguk szórakoztatására.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Saponegro Records újdonságok

 

Gabriel Alegria - Nuevo Mundo CD

Gabriel Alegria - Pucusana CD

Aki meghallgatja a kitűnő perui jazz trombitás Gabriel Alegria két lemezét egy csodálatos utazást tehet a dél-amerikai ország népzenéjében. Az 1970-ben született Alegria családjából hozta magával a kivételes művészi ambíciókat, azt már természetesen saját tehetségének köszönheti, hogy fiatal kora ellenére a perui jazz élet meghatározó egyéniségének tartják. Együttese a Gabriel Alegria szextet játékában meghatározó elem a Peru tengerparti vidékeinek un. afro-perui zenei stílusa, pergő dobok és más különleges perui ütős hangszerek hangja egészíti ki a páratlanul szép trombita futamokat.

2007-ben jelent meg a Nuevo Mundo című lemez, amelyen vendégként nemzetközi jazz sztárok (Tierney Sutton, Bobby Shew, Russell Feerrente és Bill Watrous) is játszanak.

Hét szám hallható a lemezen, a Summertime című Gershwin szerzeményt kivéve Alegria szerzeményei, a perui tájak és emberek ihlette megkapóan szép alkotások.

2010-ben jelent meg Pucusana című lemez, amely az egyik tradicionális perui halászfaluról kapta címét. Ez a lemez mintha a folytatása lenne az előző albumnak csodálatos zenei utazás a változatos perui tájakon Alegria vezetésével. Mindkét lemez kiemelkedő hangminőségű! 

 

 

 

Roseanna Vitro lemezei

 

Tropical Postcards CD

Live At The Kennedy Center CD

Delirium Bluues Project CD

Roseanne Viro-t a kíváló énekesnőt hosszú barátság fűzi Kenny Wernerhez, így nem csoda, hogy a lemezein feltűnik a kíváló zongorista/zeneszerző/zenei rendező neve.

Zenei világuk közös nyelve az improvizáció, mindketten kíválóan élnek ezzel a lehetőséggel a lemezeken.

A lemezek közül a Tropical Postcards Brazilia zenei világát idézi, Roseanna Vitro olyan szerzők műveit énekli kíválóan, mint Antono Carlos Jobim, Dori Cayami, Ivan Lins és Milton Nascimento. Nagy sztárok játszanak ezen a lemezén az énekesnőnek: a Trio Da Paz, Mino Cinelu és Tom Lellis, hogy csak néhány nevet emlitsünk a tekintélyes listáról.

A Challenge Records kiadónál megjelent Live At The Kennedy Center című lemezét, élőben vették fel a Kennedy Centerben 2005. szeptember 16-án és 17-én. Ezt a lemezt 2006 egyik legjobb jazz lemezének választották a zenekritikusok. Vitro ezen az albumán kísérletező, elementárisan vitális oldalát mutatja meg, a Kenny Werner vezette kísérő trió pompás partner a kísérletezésben.

2008 végén megjelent Delirium Blues Project album szintén élő lemez, ennek felvételei a New York-i Blue Note jazz klubban készültek 2007 augusztusában. Ez a lemez zenei anyaga szerint a jazz, a blues, a rock és a funk keveréke. Ez a lemez megint új oldaláról mutatja be Vitro-t a kiváló Delirium fúvos szekció (Ray Anderson/trombone, Randy Brecker/trumpet, James Carter/tenor saxophone, és Geoff Countryman/baritone saxophone, bass clarinet) dinamikus kiséretével.

Az énekesnő sokoldalúsága bizonyítja, hogy Roseanna Vitro különleges érték a jazz világában, nem véletlenül volt évekig az USA világjáró "Jazz Ambassador"-a.

 

 

 

 

 

Iris Ornig - New Ground   CD

A bőgő művészek saját lemezein általában kellemes, finom jazz szólal meg, nem kivétel ezek közül a fiatal, New Yorkban élő művésznő Iris Ornig első albuma. 12 szám hallható a lemezen, négy számot kivéve saját szerzemények. A feldolgozások közül a Caravan (Tizol/Ellington) érdekes újszerű előadása jelentett lebilincselő élményt. Elegáns, finom, ízléses zenét játszik a formáció (Daisuke Abe/guitar, Yoshiro Okazaki/trumpet, Danny Grissett/piano, Tomy Jefferson/ drums).

Ornig német származású, Svájcban tanult zenét, majd londoni tanulmányok után költözött New Yorkba. Azóta gyakori fellépő az ottani klubokban, mint az 55 Bar, a Garage és a Kitano. Kiváló művészek egész sorával szerepelt együtt, mint Ambrose Akinmusire, Tomy Jefferson, Danny Grissett vagy a lemezén egy számot éneklő Rebecca Martin.

A fiatal tehetséges művésznő jelenleg már a második lemezén dolgozik, amelynek már meg van a címe “There’s no place like home” és amerikai folk dalok, himnuszok és gospel számok szerepelnek majd rajta.

 

A Resonance lemezkiadó  újdonságai 

 

John Beasley - Letter to Herbie  CD

John Beasley - Positootly!  CD

A Luisiana államban született John Beasley kiváló zongorista, e felől kétsége sem lehet senkinek aki meghallgatta ezt a két lemezét. A Letter to Herbie c. lemez tisztelés Beasley zenei példaképe Herbie Hancock az 1940-ben született amerikai zongorista és zeneszerző munkássága előtt. A 10 szám közül 7 Hancock szerzemény, egy Wayne Shorter szám (Diana), kettő pedig Beasley szerzemény. Kiváló zenészekkel játszik Beasley a lemezen: Christian McBride (bass), Jeff "Tain" Watts (drums) mellett a nagyszerű trombitás Roy Hargrove játéka jelent maradandó élményt.

A Positootly! szó jelentése: abszolút pozitiv. És valóban ez egy jókedvre derítő, pozitív élményt nyújtó lemez. Ezen a lemezen is 10 szám hallható, ebből 7 Beasley saját szerzeménye (kiválóak) egy Piazzolla szám, Bobby Tommons So Tired c. szerzeménye és egy Carlos Jobim szerzemény. Ezen a lemezen a számok némelyikén Beasley szintetizátoron játszik ez különleges hangulatot hoz a zenébe.

 

 

Waveton Records  lemeze

 

Mark Egan - Truth Be Told CD

Mark Egan a legendás Pat Metheny Group basszus gitárosa volt 1977-1980 között, így aligha kell bemutatni a gitár rajongóknak. A Grammy Award nyertes basszusgitáros és zeneszerző zenekar vezetőként jegyzett 6. lemezén igazi szuper-group játszik: Bill Evans (sax), Vinnie Colainta (drum), Mitch Forman (keybocards). A kíváló zenészek csaknem 30 éve ismerik egymást, számtalan formációban játszottak együtt, de így kvartett formában még nem zenéltek egymással. 11 szám hallható a lemezen, egy kivételével Mark Egan szerzeményei, a kivétel a billentyűs Mitch Forman szerzeménye a Shadow Play ballada. A Truth Be Told csodálatos lemez minden szempontból, kiemelkedő a hangminősége és élményszámba megy a neves zenészek önfeledt játéka.

Mark Eganról kevesen tudják, hogy zenész édesapja nyomdokaiban járva trombitásként kezdte zenei pályáját és csak Jaco Pastorius tanítványaként tért át a basszus gitározásra.

Három platina és három aranylemez után elismerhetjük, hogy sikeres váltás volt!

 

Strong Brew Music lemezek

 

Terrence Brewer - QuintEssential CD

                                - Groovin' Wes CD

2007-ben jelent meg Terrence Brewer  QuintEssential című lemeze. Az 1975-ben született fiatal gitáros fúvos hangszereken kezdett zenélni és komoly főiskolai együttesekben ért el sikereket játékával. Csaknem húsz éves volt, amikor gitárra váltott és attól kezdve ez a hangszer állt zenei tanulmányai középpontjában. 1997-ben diplomázott, de utána is folytatta jazz zenei tanulmányait különböző művészeti műhelyekben. 2000-ben kezdett el aktívan, előadóművészként zenélni. Kiváló művészek egész sorával volt alkalma fellépni: Pete Escovedo, Dave Ellis, Gerald Albright, hogy csak néhányat említsünk.

Saját lemezkiadót alapított Strong Brew Music néven, itt adta ki lemezeit a The Calling: Vol. I és Vol.2 címmel 2005-ben és 2006-ban, amelyek gyorsan megalapozták hírnevét. A kritikák elsősorban zenei érettségét méltatták, teljes joggal, ezt a QuintEssential lemez is bizonyítja. Ezen kvintet formációban hallható briliáns gitár játéka Kasey Knudsen (sax), Ben Stolorow (piano), Ravi Abcarian (bass) és Micah McClain (drum) kiséretével.

2009-ben jelent meg Groovin' Wes című lemeze, amely tisztelgés John "Wes" Montgomery (1923-1968) emlékének. Montgomeryt az egyik legnagyobb hatást gyakorló gitárosnak tartották és tartják Amerikában, egész gitáros nemzedékek próbáltak nyomába járni. A Groovin' Wes lemez, a kiváló, Wil Blades lenyűgöző orgona játékával igazi szenzációja Los Angeles és környéke eleven jazz életének.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jienmat - Mira    Blu-ray /SACD hibrid
Igen különleges alkotás Andreas Fliflet norvég ütőhangszeres művész/zeneszerző lemeze. Rituális hangfoszlányok a távoli Északról - talán úgy fogalmazhatnánk meg röviden azt, ami a lemezen hallható. Érdekes énekhangok és elemi erejű dobok hangja mellett környezeti hangok (utcazaj stb.) hallhatók mind a 11 számban. A Jienmat honlapon a lemezen hallható számok története is olvasható angol nyelve. Módfelett érdekesek ezek a jegyzetek és hja a lemez meghallgatása előtt olvassuk el, tényleg ad irányítást, megkönnyíti  a különös, néha monotonnak tűnő zene befogadását.
Az ilyen jellegű zene csak tökéletes minőségű hangfelvétel esetén élvezhető, nos ennél a lemeznél ez a feltétel teljesült ugyanis a lemez hangfelvételei és a CD gyártás a norvég 2L kiadó gazdája a Lindberg Lyd gondozásában készültek.

 

    lemezek


Claudio Arrau - Piano Recital     2 CD
Claudio Arrau (1903-1991) chilei zongoristát a huszadik század legjobb előadói között tartják számon. Ezen a csodálatosan szép dupla lemezen az SWR (South West German Radio) két felvétele hallható, amelyeket a Schweitzinger Fesztiválon rögzítettek, 1963-ban, illetve 1973-ban. A programban Beethoven és Brahms zongoradarabjai szerepelnek. Az első lemez felvétele idején Arrau 60 éves volt, művészi és zongoratechnikai kvalitásainak teljében. Fiatalos elánnal, briliáns technikájával adja elő kedvenc zeneszerzőinek szerzeményeit. A második rész felvétele idején 70 éves volt a művész, ezen az előadáson a dinamizmus helyett az érettség dominál, a két Beethoven szonáta igy is maradandó élményt jelent.
1952-ben rendezték meg első ízben a Schwetzingen Fesztivált, amely azóta a legnagyobb németországi zenei fesztiválok közé tartozik. Különösen a fesztivál zenei dokumentációi számit szinte tökéletesnek, a kezdetektől fogva minden előadás zenei anyagát felvették kiváló hangminőségben. Ezen dokumentáció jelentős kiadványa ez a szép dupla album.

Meta 4 - Haydn String Quartets Op. 55, 1-3    CD
A Meta4 fiatal zenészekből álló vonósnégyes, amelyet a nemzetközi kamarazene egyik ígéretes csillagának tart a világ. A 2001-ben alakult együttes: Anti Tikkanen és Minna Pensola (hegedű), Atte Kilpelainen (viola) és Tomas Djupsjöbacka (csello) jelentős zenei versenyeken bizonyította tehetségét, többek között első díjat nyertek 2004-ben Moszkvában a Nemzetközi Shosztakovich Quartet versenyen. Repertoárjuk igen széles Haydn-tól az avant-garde kortárs darabokig mindenre kiterjed. Kiváló hangszereken játszanak, többek között egy Stradivári hegedűn. A Meta4 a komolyzene világán kívül is keresi a szereplés lehetőségét, gyakran vállalnak fellépést jazz, pop és tánc zenét játszó művészekkel.
A lemezen szereplő Haydn darab a zeneszerző (1732-1809) páratlan tehetségének egyik legszebb példája. Az együttes Haydn jelzéseit gondosan követve adja elő ezt az élettel, humorral és meglepetésekkel teli művet, a lemez kiváló hangminőségének köszönhetően tökéletes zenei élményt nyújt az előadás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Masha Stepina Trio - The place we're longing for    CD
A fiatal, szép és igen tehetséges orosz származású jazz zongorista Masha Stepina Hollandiában él és dolgozik, itt adta ki triójával első lemezét. Stepina szülővárosában a Don parti Rosztovban, 6 éves korában kezdte zenei tanulmányait. A konzervatórium elvégzése után zeneoktatással kezdett foglalkozni, majd a hét éves sikeres oktatói karriert feladva Hollandiába költözött jazz zongora tanulmányokra Johan Clement irányításával. 2007 óta a Rotterdam Dance Academy of Contemporary Art zongoristája, de több más projektben is érdekelt. Triójában Wim Essed bőgőssel és Hans van Oosterhout dobosssal játszik. Ez az első lemezük, 8 szám hallható rajta valamennyi Stepina saját szerzeménye. A lemezt hallgatva nehéz eldönteni, hogy a fiatal művész zeneszerzőként, vagy zongoristaként nagyobb tehetség. Kiváló a lemez, zenéjében érződnek az orosz zenei örökség elemei, a késő romantikus korszak zeneszerzőinek hatása, ezek kiegészülnek a fiatal zeneszerzőnő sajátos, fiatalon is érett stílusának jegyeivel. Említést érdemel a kiváló hangminőség is, amely az audiofil kiadványokat készítő STS Digital lemezgyártót dicséri.

Salvatore Russo - La Touche Manouche   CD
Fiatal kora ellenére hosszú, több mint 20 éves művészi pálya áll Salvatore Russo mögött. Kisért híres énekeseket, mint Adriano Celentano, szerepelt az olasz nemzeti televízió zenei műsoraiban és rock - fusson gitárosként két CD-je jelent meg a Guitar9 kiadónál.
Jelenleg a Salvatore Russo Gypsy Jazz Trio formációban szerepel és a legutóbbi időben Stochelo Rosenberg holland gitárossal kvartett formában is zenélnek és lépnek fel. Ezen a lemezen is minden számon hallható Rosenberg játéka. 11 szám van a lemezen a többségük Russo szerzeménye, de van két Rosenberg szerzemény és egy tradicionális szám is. Az akusztikus gitár kedvelőinek nagy élményt jelenthet ez a lemez, amelyen a két kiváló gitáros tökéletes összhangban zenél.

 

      lemezei

Különlegesen jó hangminőségű SACD lemezeket forgalmaz ez a kiadó. Jellemző a hangzás iránti figyelemre és felkészültségre, hogy a lemezeken szerepel a felvételeknél használt hangtechnikai berendezések és kábelek neve és tipusa is. A CD-k legyártását Németországban a Sonopress végezte el.

 

Ella és Louis - Antumn in New York     SACD

Ella Fitzgerald és Louis Armstrong a világ talán legismertebb jazz előadói voltak. Élményszámba megy varázslatos énekhangjukat hallgatni ilyen tökéletes minőségű lemezen. Sajnos a lemez nem tartalmaz részletes adatokat a felvételről és a lemezen játszó zenészekről, viszont a két kíváló müvész rövid életrajza megtalálható a borítón. 16 számot énekelnek a lemezen, többek között olyan nagy slágereket, mint a Summertime, az A Foggy Day vagy a címadó Antumm in New York.

 

Petula Clark - Kiss Me Goodbye     SACD

Más a műfaj (pop, rock) de nem kevésbé ismert előadó énekel ezen a lemezen. Kevesen tudják, hogy Petula Clark gyerekként már a II. világháború alatt énekelt, páralanul népszerű volt az angol katonáknak adott koncertjeinek köszönhetően. 1957-től Franciaországban, majd Német- és Olaszországban szerzett hírnevet magának, különböző nyelveken készültek felvételei. Az 1960-as évek elején készítette a Downtown című kislemezét, amely az amerikai slágerlista elejére került, 1964-ben Grammy-díjat kapott ez a felvétel. Ezután USA-ban folytatta pályáját, idővel country és western számokat is lemezre énekelt nagy sikerrel. Máig teltházasak a fellépései.

 

Ben Webster - My Romance     SACD

Ben Webster (1909-1973) a tenor szaxofon mestere 1939-ben került Duke Ellington zenekarába, ahol rövid idő alatt az egyik vezető szólista lett. Három évig zenélt Ellingtonnal, majd saját zenekart szervezett, stúdió zenészként működött, majd a 60-as évekbeli inaktiv periódus után Hollandiában valamint Dániában élt és zenélt. Rövidesen az európai jazz élet egyik elismert és sokat foglalkoztatott tagja lett. A lemezen 1965-ben Koppenhágában készült felvételek hallhatók, 12 szám, ebből az első nyolc számot 7 tagú zenekarral vették fel, az utolsó négyet kvartettel. Ez utóbbi számok érdekessége, hogy a kiváló zongorista Kenny Drew is játszott a zenekarban. A felvételek audiofil minőségűek.

 

McIntosh Demonstration Reference Disc    SACD

Az 1940-es években kezdődött a ma már legendás amerikai audio erősítő gyár a McIntosh története. Ez a CD valószínűleg a cég megrendelésére készült reklám kiadvány.

Mindez semmit sem von le a lemez zenei értékéből. 15 egészen kiemelkedő hangminőségű felvétel szerepel rajta, főleg komoly zenék, de van egy Piazzolla szám is a Libertango. A lemez semmiféle adatot nem tartalmaz az előadókról és a felvételekről, így nem marad hátra más számunkra, minthogy hátradőlünk és felhőtlenül élvezzük a csodálatosan szép hangokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BR KLASSIK  lemezek

A bajor rádió zenei "műhelyében" kivételes zenei értékű és kiváló hangminőségű lemezek készülnek. Ezekből két újdonság:

 

Martin Messe für Doppelchor - Kodály Missa Brevis -Poulenc Litanies á la Vierge Noire     SACD

Frank Martin svájci zeneszerző (1890-1974) hét évig dolgozott a két kórusra írt misén. A vallásos témákat feldolgozó zeneszerző időtlen szépségű alkotásai csodálattal töltenek el bennünket, különösen, ha tudjuk, hogy önképzéssel jutott el erre a zeneszerzői szintre.

Kodály Zoltán 1944-ben fejezte be a Missa Brevis-t, közvetlenül a háború után, 1945 február 11-én volt az ősbemutató az Operaházban. A háború szörnyűségei árnyékolják be ezt a páratlanul szép művet, a lemezen a kitünő kórus mellett orgonistájuk Max Hanft játéka is élményszámba megy.

Francis Poulenc francia zeneszerző (1899-1963) Martin-hoz hasonlóan autodidakta módon lett zeneszerző. A párizsi léhai életet habzsoló fiatalemberből egy vallási zarándoklat után mélyen vallásos alkotóvá lett Poulenc 1996-ban írta ezt a művet, amely ugyancsak orgona kísérettel szólal meg a lemezen.

A Bajor Rádió énekkarát Peter Dijkstra vezényli. A fiatal holland karmester a 2005/2006-os szezon óta művészeti vezetője a kiváló kórusnak.

 

Bruckner Symphonie Nr.7    SACD

1949-ben alapították a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarát, amely azóta komoly nemzetközi hírnévre tett szert. A hírnév kialakitásában fontos szerepet játszottak a nagy nevű, kiváló vezető karmesterek. Eugen Jochum, Sir Colin David és Lorin Maasel neve fémjelezte a zenekar eddigi müködését. 2003-ban a litván származású Mariss Jansons került a posztra. A közreműködésének köszönhetően kiváló CD lemezek készültek az együttesel, ezek közül a Sosztakovics 13. Szimfóniája c. lemez 2006-ban Grammy-díjat kapott.

Anton Bruckner (1824-1896) alkotói pályája szerényen indult, fiatal korában orgonistaként és zeneoktatóként dolgozott. Hírnevét az idős korában 1881 és 1883 között írt 7. Szimfoniája alapozta meg. Bruckner igen egyszerű, puritán ember volt, de művészként szerette a monumentalitást, művein érződik Wagner hatása. A négy részből álló 7. Szimfóniát a bajor királynak ajánlotta a szerző és hatalmas sikerrel mutatták be Lipcsében. A lemezen kiváló hangminőségben, avatott előadásban szólal meg ez a korszakalkotó mű, amelynek ez talán az egyik legkiválóbb felvétele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linn Records SACD lemezek

 

Prince Consort - Ned Rorem - On an echoinh road   SACD

A kiváló, többszörös díjnyertes dalszerző,  a tavaly 85-ik életévét betöltő Ned Rorem amerikai zeneszerző szerzeményeit éneklik ezen a szép lemezen a Prince Consort tagjai, Alisdair Hogarth vezényletével. A Prince Consort-ot Alisdair Hogarth zongorista alapította, pályájuk gyorsan ível felfelé, ami annak köszönhető, hogy mind az öt énekes kiváló hangú, önálló zenei egyéniség és ezek a tulajdonságok kiválóan ötvöződnek előadásukban. A kiváló hangminőségű lemezen élményszámba megy a zongora kísérettel megszólaló szóló és csoport énekes dalok előadása.

A kiváló énekesek, különösen Anna Leese mezzoszoprán énekhangja a legigényesebb elvárásoknak is megfelel. Összesen 29 dal hangzik el a lemezen, közöttük az ismert Early in the Morning és az Evidence of Things Not Seen. És még egy elismerés: a lemez 'Editor's Choice' díjat kapott a Gramophone magazinban.

 

Phantasm - John Ward: Consort music for five and six viols   SACD

A Phantasm Consort az Oxford-i Egyetemhez kötödő kamara együttes  1994-ben alakult és az alapozta mag nemzetközi hírnevét, hogy első lemezük 1997-ben elnyerte a Gramophone award for the Best Baroque Instrumental Recording díjat. Személyi összetétele nemzetközi (brit, finn és USA),  vezetője Laurence Dreyfus, aki nemcsak zenész, hanem zenetörténész, több publikációja jelent meg Bach műveiről és zenei újításairól.

Ezen a szép lemezen a mintegy négyszáz éve élt, kevéssé ismert angol madrigál zeneszerző John Ward (1571-1638) szerzeményeit adják elő. A öt és hat viol-ra (viola da gamba) művek ez az első teljes felvétele. A lemezhez kitűnő akusztikus környezetet biztosit az oxfordi Wadham College kápolnája, részben ennek is köszönhető, hogy tökéletesen korabelinek érezzük az előadást. A csaknem 80 perces lemezen rövid számokat hallhatunk és csodálattal adózunk annak a ténynek, hogy zenészeknek a rövid remekművekre milyen pontosan sikerült ráhangolódniuk.

 

 

 

 

 

 

A Two for the Show Media ajánlja

 

Gnote Records  újdonság

 

Gia Notte - Shades CD

Margie "Gia" Notte egy igen kellemes hangú és szép fiatal jazz énekesnő, aki a Shades című lemezén jazz standard számokat ad elő kíváló egyéni felfogásban, tele érzelemmel. Olyan nagy slágerek hangzanak el, int a Caravan, a My Funny Valentine, az Autum Leaves és az I Don't Mean a Thing. Ezeket az örökzöld jazz slágereket nem lehet megunni, különösen, ha ilyen finom és ízléses csomagolásban hangzanak el. Kiváló a kísérő zenekar és Don Braden (tenor sax) és Cecil Brooks III (drum) zenélését kell

kiemelnünk a kiséretből.

A Shades Gia Notte második lemeze, az első a Just You, Just Me, and Friends élő lemez volt, 2008-ban vették fel a Cecil's Jazz Club-ban.

 

 

Yummy House Records

 

Tobias Gebb & Unit 7 - Free At Last CD

Tobias Gebb a New York-ban élő dobos (zeneszerző) hangszerelő fiatalságát a híres Angi's jazz klubban (most Smoke klub) töltötte el, ahol jazz hírességek egész sorát hallotta játszani. Zenei tanulmányait a Berklee College of Music és a Manhattan School of Music zeneiskolákban végezte. Ezt követően szabadúszó zenészként számtalan területen kipróbálta magát, majd saját lemezkiadót alapított Yummy House néven és négy lemezt adott ki, amelyeken különböző formációkban szerepelt. A Free At Last lemezen 8 számot játszik a speciális vendégekkel kiegészült Unit 7 formációval, felerészben saját szerzeményeket, valamint olyan ismert számokat, mint a You Don't Know What Love Is It, vagy Lennon/McCartney szerzeménye a Tomorrow Never Knows.

 

Jazzheads kiadó  lemezújdonsága

Mark Weinstein - Timbasa CD

Ez egy igazi nyerő lemez. Mark Weinstein fuvolás/zeneszerző 1996-ban megjelent első fuvolás lemeze a Seasoning egy érdekes kirándulás volt a Post-Bebop és a világzene birodalmába. Weinstein az 1960-as évektől kezdve játszott fuvósként, főleg trombon-on ismert zenekarban, mint Eddie Palmieri La Perfecta elnevezésű együttese.

Játszott Chick Corea-val, Maynard Ferguson-nal és Clark Terry-vel.

Ezen a lemezen a legjobb feltörekvő kubai jazz zenészekkel fogalmaznak át olyan jazz klasszikus számokat, mint a Watermelon Man, a Milestones és a Footprints.

Izgalmas ritmikus muzsika, gyönyörű fuvola szólókkal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisa Reedy Promotions  ajánlja

 

Thomas Lorenzo Quartet - Spanish Breese CD

Az ausztrál és a sapnyol zenei kultúra találkozik ezen a lemezen. Thomas Lorenzo a spanyol gitár elismert művésze még gyerekkorában került Ausztráliába szüleivel. Fiatalon, 10 éves korában kezdett gitározni. Franco tábornok halála után a család visszaköltözött Barcelonába, ott kezdődött zenei pályafutása. 1993-ban a híres bostoni Berklee College hallgatója lett, zenei rendezést tanult.

A kiváló gitáros 2003 óta Barcelonában él és dolgozik, saját kiadót alapítva (Barcelona Music). Ezen a negyedik lemezén ismert jazz zenészek Alphonson Johnson, David Garfield és Walfrendo Reges a társai. Izgalmas, vérbeli jazzt játszanak, erős spanyol zenei akcentussal. Külön említést érdemel a CD kézzel rajzolt csodálatosan szép borítója, amelyhez hasonlót ritkán látni manapság.

A Two for the Show Media ajánlja

 

Fresh Sound World Jazz kiadó

Emilio Sola & The Tango Jazz Conspiracy - Bien Sur!   CD

Emilia Sola a kiváló argentin zongorista / zeneszerző/ zenekarvezető ezzel a hatodik lemezével egy érdekes zenei keveréket tár a hallgató elé. Ez a zene nem tangó, nem argentin folk zene, nem jazz, hanem mindhárom varázslatos keveréke. Olyan jazz nagyságok játszanak vendégként a lemezen, mint a legendás dobosok Billy Hart és Richie Barshay, a szaxofonos Chris Cheek és a bőgős Jorge Roeder. A Tango Jazz a hazájuktól távol élő argentin zenészek megszokott zenei címkéje, ezen a lemezen kiváló oldaláról mutatkozik be.

 

Michael Janisch - Purpose Built   CD

Többségében saját szerzeményeit játssza első lemezén Michael Janisch a fiatal bőgős és kiváló zenészekből álló alkalmi együttese. Az amerikai Wisconsin-ból származó zenész úgy tűnik Londonban találta meg az éltető szakmai közeget, ahol karrierje kiteljesedhetett. 2005-ben került Londonba, azóta számtalan fellépése volt, az angol jazz nemzetközileg is elismert kiválóságainak egész sorával szerepelt együtt. Nem mellékesen tanít a Royal Academy of Music és a Trinity College nívós zenei iskolákban. A lemezén kiváló kísérő művészek hallhatók, néhány ezek közül: Aaron Goldberg (piano), Jim Hart (vibrafon), Jason Palmer (trumpet) és Paul Booth (tenor saxofon). A lemezt Janisch saját maga által alapított kiadója a Whirlwind Recording jelentette meg.

 

Soren Moller & Dick Datts - The Clounds Above   CD

Egy kreativ zenészekből álló duo játszik ezen a lemezen. Első albumuk a Storytelling 2005-ben jelent meg. Ez a lemez koncepciója szerint a repülő utazásról szól. Egy szám kivételével Soren Moller dán zongorista szerzeményei szólalnak meg a lemezen, a kivétel Prokofjev Romeo és Julia balettjének balkon jelenete, amelyet Moller adaptált két hangszerre. Lírai hangulat és szabad szellemű, friss improvizáció jellemzi a lemezt, amely két eltérő gondolkodású, de egymás zenei világát tökéletesen elfogadó zenész munkája.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    újdonságai

 

Marius Nordal  -  Boomer Jazz  CD

Ez egy nagyon szép, szóló zongora lemez. 11 szám hallható rajta, egy saját szerzemény, egy tradicionális (a Simon & Garfunkel nevéhez kötött Scarborough Fair) és 9 hatalmas világsláger a 60-as, 70-es évekből. Mindez briliáns technikával díszítve, de mégis szigorúan visszaadva az eredeti slágerek hangulatát.

Mrs. Robinson, Elanor Rigby, Good Vibration, Killing Me Softly… de jó visszaidézni a múltat!

 

Matt Vashlishan  - No Such Thing  CD

Matt Vashlishan   a fiatal fúvós, a 2009 évi ASCAP Young Jazz Composer Award nyertese ezen az első lemezén Dave Liebman-al és annak zenekarával hallható. A világhírű szaxofonos régóta segítette és támogatta fiatal kollégáját a jazz-nyelv elsajátításában. Két kivétellel saját szerzemények hallhatók ezen a finomlemezen, ahol fiatal szaxofonos egyértelműen bizonyítja tehetségét. Élményszámba megy a kísérő zenekart alkotó  Vic Juris (g), Tonny Marino (b) és Michael  Stephans (d) játéka is.

 

John Moulder  -  Bifröst  CD

A chicagói gitáros John Moulder lemeze nagy hatást gyakorolt rám. A zene hangulatába a két norvég zenész Bendik-Hofseth (sax) és Arild Andersen (bass) belopta az északi jazz elemeit, talán ettől olyan sejtelmesen borongós. Moulder virtuóz gitárjátékára sokáig fogok emlékezni. Feltétlenül említést érdemel a lemez kivételesen jó hangminősége.

 

Dana Hall  -  Into The Light  CD

A veterán dobos Dana Hall számtalan formációban bizonyította már tehetségét, ez az első saját lemeze. Jól ismeri a zenészeket akikkel játszik a lemezen, mivel évek óta lépnek fel együtt különböző együttesekben. Hall energiája és agilitása sodró lendületet ad a zenészek, a lemez talán legjobb száma a Jabil című saját szerzemény, amelyben a dobos egyik példaképe Billy Hart előtt tiszteleg.

 

Curt Berg & The Avon Street Quintet -  At Stagg Street Stúdió  CD

Curt Berg zeneszerző/zenei rendező/trombon művész bemutatkozó albumán a Los Angeles vezető jazz zenészei közé tartozó barátai szerepelnek. Az ASQ 8 számot ad elő a szép albumon.

 

Phil Kelly & The Northwest Prevailing Winds-Ballet of the Bouncing Beagles  CD

Elképesztő dinamikával harsog ez a lemez, amelyen Phil Kelly zenekera, a NW Prevailing Winds hangzását kiváló vendégek: Pete Christlieb, Jerry Dodgion, Grant Geissman és Pete Coil gazdagítják.

 

 

    kiadó újdonságai

 

Tom Tallitsch  -  Perspective  CD

Ennek a lemeznek van perspektívája!  Tom Tallitsch a Philadelphiában élő kiváló fúvós, akit vibráló szaxofon játéka miatt gyakran hasonlítanak Joe Henderson-hoz, saját szerzeményeit mutatja be ezen a jó hangú lemezen.

 

Josh Moshier & Mike Lebrun  -  Joy Not Jaded  CD

A zongorista Moshier és a szaxofonos Lebrun, a 2009 Chamber Music America Jazz Works Grant kedvezményezettjei ezen a 11 saját szerzeményt tartalmazó lemezén a speciális vendégként számon tartott John Moulder gitáros virtuóz játéka is hallható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opus3 kiadó újdonságai

 

Dan & the Electros -  It's Never Too Late         SACD stereo

Két év óta most jelentkezett új albummal az Opus3 kiadó és az új album egy alapos meglepetéssel szolgál. Az 1954 és 1963 közötti rock-pop éra inspirálta lemezen eredeti, korabeli hangszereken (Fender Strato-caster, Hammond Cord) játszanak a zenészek és a felvételeknél is autentikus eszközöket (régi amerikai RCA 44A és STC 4038 Coles Electroacoustic szalagmikrofont használtak a minél hűebb hangzás érdekében.

A lemezen hallható számok kivétel nélkül Bert Östlund szerzeményei és az ő kivételes zenei sokoldalúságát dicséri a hangszerelés is. Érdekessége a lemeznek, hogy az űrben két alkalommal járt svéd űrhajós Christer Fuglesang nevét adta a Telstar-számra emlékeztető szerzeményhez. Igazi retro-feeling keríti hatalmába a hallgatót a zene hallatán.

 

Eric Bibb – Rainbow People   SACD hibrid

Ez a lemez Eric Bibb 1977-es bemutatkozó albumának audiofil hangminőségű kiadása. Az Opus 3 kiadónál eddig 3 albuma jelent meg a kiváló gitáros/énekesnek. Ez az album csodálatos zenei szivárványt tár a hallgató elé. A jazz, a blues, az afrikai és a latin-amerikai zenei elemek keverednek a lemezen, egészen kivételes hangminőségben.

 
 

 

 

 

Memphis International Records    újdonságai

 

Az amerikai Deep South világát hozza közénk ez a kis kiadó, amely egy legendás zenész, producer életének és munkásságának is emléket állít. Jim Dickinson emlékét fia Luther Dickinson és más környékbeli zenészek kiváló albumokkal tartják életben.

 

South Memphis String Band -  Home Sweet Home  CD

Ha valaki igazi autentikus amerikai Delta-blues zenét akar hallani, akkor megszerzi ezt a lemezt, vagy megkér engem, hogy adjam kölcsön egy meghallgatásra. Három fiatal zenész (Luther Dickinson, Alvin Youngblood Hart és Jimbo Mathus mutatja be ezen a lemezen, hogyan kell húrokat pengetni és több szólamban énekelni Memphis környékén, ha jó hangulatot akarnak teremteni egy helyi kocsmában. 12 számot játszanak és énekelnek Huckleberry Finn utódai, varázslatos összhangban.

 

Jim Dickinson – Dinosaurs Run in Circles  CD

Jim Dickinson (1941-2009) utolsó lemezén saját gyerekkorának állított emléket. Annak az időnek, amikor egy zongora és énekhang elég volt a szórakoztatáshoz. A Louis Jordan és Jimmy Dorsey dalok ebbe a régmúlt szép világba varázsolnak bennünket.

 

Luther Dickinson & The Sons of Mudboy – Onward and Upward  CD

Három nappal Jim Dickinson halála után vette fel fia ezt a lemezt az öreg zenész emlékére. A gospel dalokat tartalmazó lemez családtagok, és a legközvetlenebb zenész barátok hangján közvetíti a legfontosabb üzenetet a zene hallhatatlanságáról.

 

 

 

 

homerecords  újdonságok

 

Wang Wei 4tet  CD

A végzős konzervatóriumi hallgatókból alakult Kvartett a 8.században élt költő, festő és zenész Wang Wei -nek dedikálta első lemezét. Emmanuel Baily (zeneszerző, gitáros) Marine Horbaczewski (csellós), Laurent Meuhier (szaxofonos) és Xavier Rogé (dobos) szokatlan hangszerelésű lemezzel lepi meg a hallgatót. A zene inspiráló és melodikus. A lemezhez tartozó CD-ROM-on Fred Darras „Chant De Frontière” című rövidfilmje látható.

 

A Consommer De Préférence – Doré à point  CD

Öt vidám fickó és egy fiatal hölgy (Sophie Bayet fuvolás) alkotják ezt az együttest, amelynek ez a második lemeze a homerecords-nál. Az Aussems fivérek szerzeményei nem fognak slágerlistára kerülni, de könnyed és felhőtlen szórakozást nyújtanak mindazoknak, akik szeretik a zenei meglepetéseket.