Radnai Rudolf :  Lemez ismertetők/ CD Reviews  2010/2         

2006   2007  2007/2  2008  2008/2  2009  2009/2  2010  2010/2  2011  2011/2  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019

E-mail

 

Lew Tabackin   lemezei

Lew Tabackin-t aligha kell bemutatni a magyar jazzrajongóknak. Az 1940-ben Philadelphiában született kiváló tenor szaxofonos és fuvolás érdekes egyénisége a nemzetközi jazz életnek. Pályája kezdetén nagyszerű zenekarokban játszott (Maynard Ferguson, Joe Henderson, Clark Terry stb.), majd 1967-től sokat szerepelt japán feleségével Toshiko Akiyoshi zongoraművésszel. 1999-től trió formációban játszik leggyakrabban.

 

Lew Tabackin Trio - Tanuki's Night Out   CD

Lew Tabackin Trio - Live in Paris   CD

Mindkét lemezen ugyanazon partnerekkel játszik Tabackin: Boris Kozlov (bőgő) és Mark Taylor (dobok). A Tabackin lemez felvételei egy japán koncert körúton készültek egy kis japán város, Kasahara F stúdiójában 2001-ben. A hely azért érdemel említést, mert a Kimio Oikawa hangmérnök egészen kivételes minőségű felvételeket készített ott. A következő számok hangzanak el a lemezen:

1. Wise One, 2. Tanuki's Night Out, 3. Desert Lady, 4. Dancing Maja

5. Studio F, 6. Body and Soul, 7. Rythm-A-Ning

Ez a lemez Lew Tabackin egyik legsikerültebb albuma, valamennyi szám egy-egy önálló remekmű. Kiemelkedő élményt nyújt a címadó számban Mark Taylor nagyszerű és igen hatásos szólója.

A Live in Paris lemez más szempontból nagyszerű alkotás. Amíg az előző lemez a fegyelmezett precizitásról, a misztikus zenei meditációról szól, ez az album egy könnyed, felszabadult és energikus örömzenélés. A lemezen, amely Tabackin saját kiadásában jelent meg elsősorban rádiók számára az alábbi számok hallhatók:

1. Self Portrait of the Bean, 2. 'Til The End of Time, 3. The Wise One

4. Eronel, 5. Ask Me Now, 6. I'll Be Seeing You

Ezt a lemezt a Szajna partján a Point Marie közelében lévő  Franc Pinot jazzklubban vették fel a Francia Rádió munkatársai. Erősítés nélkül játszott a zenekar és a lemez minimális szerkesztéssel készült, talán éppen ezért tökéletesen visszaadja a klubest hangulatát.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mike Mainieri  lemezei, NYC Records  CDk

Vibrafon művész, zeneszerző, lemez producer a NYC Records lemezkiadó elnöke - még felsorolni is sok mivel foglalkozik Mike Mainieri. A kiváló zenész régóta főszereplője a nemzetközi jazz életnek. Már az 50-es években olyan előadókkal lépett fel, mint Buddy Rich, Billie Holliday, Dizzy Gillespie, Coleman Hawkins és Wes Montgomery. Máig nagyon aktív, rengeteget turnézik és kiváló albumokat jelentet meg saját lemezkiadójában.

 

Mike Mainieri / Marnix Busstra Quartet - Trinary Motion / Live in Europe    2 CD-set

A lemezen az alábbi zenészek játszanak: Mike Mainieri/Vibraphone, Marnix Busstra/Guitar, Bouzouki, Electric Sitar, Eric van der Westen/Double Bass, Pieter Bast/Drums. A Mike Mainieri/Marnix Busstra Quartet legutóbbi nagysikerű lemeze (Twelve Pieces) tette lehetővé ennek az új dupla lemeznek a kiadását az együttes 2008-as europai túráján készített felvételekből. A lemezborítón olvasható nyilatkozatokból kiderül, hogy Mainieri és Busstra egyaránt sokat profitál zeneileg ebből a tartós együttműködésből, amely a szólistát és az együttest is stimulálja, folyamatosan új kihívások elé állítja. A lemez valóban varázslatos légkört áraszt, vibrálóan eleven album ez telistele csodálatos dallamokkal és érdekes zenei hangzással.

 

Mike Mainieri – Crescent    2 CD-set

Felállás: Mike Mainieri/Vibraphone, Charlie Mariano/Alto Saxophone, Dieter Ilg/Double Bass.

A Crescent címet viselő dupla album tisztelgés John Coltrane emlékének. A Crescent volt a veterán szaxofonos Charlie Mariano egyik utolsó felvétele 2009-ben bekövetkezett halála előtt.

A két lemezen nemcsak John Coltrane számai hangzanak el, hanem olyan jazz standard-ek, amelyeket Coltrane is játszott saját lemezein. Mainieri büszkén mondja el a lemezborítón, hogy minden számot első lejátszásban vettek fel a lemez készítése során. Csak így volt elképzelhető, hogy visszaadjanak valamit Coltrane egyéniségéből.

 

 

 

 

 

 

 

A  Jazz Promo Services  ajánlja

 

GPA Records újdonság

Chris Crocco Fluid Trio+    CD

Ez a CD a Christopher Crocco Fluid Trio második lemeze, az első 2007-ben jelent meg hasonló címmel, de + jel nélkül. Hangzatos koncepció nélkül készült a lemez, a Virginiai születésű, de jelenleg New Yorkban élő zeneszerző/gitáros Chris Crocco elmondása szerint egyetlen törekvése az volt, hogy elkerülje az improvizációs kliséket és így valóban önmagát, a belső zenei egyéniségét adja a számokban. A lemezen régi barátja és támogatója George Garzone tenor szaxofonos, a Kubából érkezett Francisco Mela dobos és a + művész, Peter Slavov basszusgitáros kíséretével játssza saját szerzeményeit.

10 szám hallható a lemezen, igen eklektikus zenei anyag ez, a bluestól, a hangulatos swing-en át a Coltrane inspirációjú improvizációs zeneszámig többféle stílus hallható benne. Az eredetiség mellett a lemez legnagyobb erénye, hogy a négy zenész ugyanazt a zenei nyelvet „beszéli”, és különleges hangulatot eredményező hangzással zenélnek. Érdekes szép lemez!

 

    

 

Greg Lewis - Organ Monk   CD

A Thelonins Monk rajongást apai ágon örökölhette Greg Lewis a New York-ban élő fiatal billentyűs, aki 11 éves korától zenélt és már teenagerként is profi zenekarokban játszott. A zenei "mélyvízbe" Gil Coggins dobta be, helyén kellett játszani egy Hammond B-3 orgonán. Az összetett hangszeren való játék nagy próbatételt jelentett, de Lewis elindult azon az úton, amely oda vezetett, hogy kiadhatta ezt a szép emléklemezt.

Az albumon Ron Jackson gitáros és Cindy Blackman dobos kíséri Lewist, az együttes újszerű stílusban játszik, eltérően a szokásos orgona-gitár-dob együttesek hangzásától. Lewis, aki a New York-i énekesek kedvelt kísérője, minden erényét felmutatja ezen az albumon. 14 Monk szerzemény változata hallható a lemezen, valamint egy Lewis szerzemény (Kohl's Here), amelyet Monk stílusában írt a billentyűs. A lemez zenei csúcspontja a Monk's Mood című ballada, amelyben kitűnően érvényesül Lewis lírai érzékenysége.

Érdekes bemutatkozó ez a lemez, amely egy különös zenész és az általa mélységesen tisztelt előd találkozása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

John Hinson - A Still moment, solo piano   CD

A zongora csodálatos hangszer! Szép dallamokkal és zongorajáték dinamikájával rendkívüli érzelmi hatások érhetők el. Pontosan ez jellemzi John Hinson lemezét, amelyen 12 saját szerzemény, szebbnél szebb számok hallhatók. A zongora hangot nem könnyű lemezen jól visszaadni, és ennek több oka is van. A hangszer hangjának széles frekvencia spektruma mellett a rezonáló test nagy mérete okoz problémát. Ez a lemez véletlenül nyert "ÉV lemeze" díjat 2008-ban, kiváló a zongorahang és Hinson játékáról is csak a legnagyobb elismeréssel beszélhetünk.

 

Braithwaite & Katz Communications  ajánlja

 

Lee Shaw lemezei, ARC (Artists Recording Collective) kiadványok

John Mediski & Lee Shaw - Togedher Again, Live at the Egg CD

The Lee Shaw Trio Live at Art Gallery Reutlingen CD

A 84 éves zongoraművész/zeneszerző Lee Shaw páratlanul gazdag és hosszú zenei karriert tudhat magáénak. Kiváló zenészek Al Gray, Dexter Gordon, Frank Wess és mások együtteseiben szerepelt a ritmus szekció tagjaként, majd saját triót alapított Rich Syracuse bőgőssel és Jeff Seigel dobossal. Emellett zongoraoktatóként is nagy sikereket ért el. Legismertebb tanítványával John Mediski billentyűssel készítette el Together Again című lemezét. A 8 számot tartalmazó lemezen Shaw és Medeski szerzeményeit játsszák.

A Live at Art Gallery Reutlingen című lemez felvételei 2009-ben a németországi Reutlingen városában készültek. A Lee Shaw Trio 2007 és 2008 nyarán több sikeres koncert sorozaton szerepelt Európában, ennek során jutottal el a Bodeni-tó partján fekvő kisvárosba. A lemezen két kiváló német szaxofonossal hallhatók: az első négy számon Michael Lutzeier, a 5., 6. és 8. számban Johannes Enders virtuóz szaxofon játéka hallható. Az 1966-ban született Lutzeier az egyik legkeresettebb bariton szaxofonos Németországban a jazz-bop stílus képviselője, mig az egy évvel fiatalabb tenor szaxofonos Enders aki a Dexter Gordon/John Coltrane/Stan Getz korszak zenéjén nevelkedett olyan kiválóságokkal játszott együtt, mint Milt Hinton, Donald Byrd és Lester Bowie.

Ez az izgalmas lemez számos meglepetéssel szolgál, Shaw kivételes felkészültsége és sok évtizedes előadói gyakorlata Berstein Lonely Town cimű balladájának előadásában érvényesül legjobban.

 

Palmetto Records   újdonság

 

Noah Preminger - Before the Rain CD

A fiatal tenor szaxofonos/zeneszerző Noah Preminger első albumot a 2008-ban megjelent Dry Bridge Road (Nowt Records) című lemezt egekbe dicsérték az amerikai jazz szaklapok, így nagy várakozás előzte meg ezt a második albumát. A Before the Rain lassú balladaszerű számokat tartalmaz és Preminger ezen az albumon is megmutatja töretlen kísérletező hajlamát, amely ezúttal több líraisággal, zeneszerzői alapossággal és fejlettebb kvartett összhanggal párosul. Az együttesben Preminger mellett Frank Kimborongh (piano), John Herbert (bass) és Matt Wilson (drums) játéka hallható. 9 szám szólal meg a lemezen, ebből 4 saját szerzemény. A tempó végig lassú, legfeljebb közepes néhány számban. Hallgatva a lemezt, biztosak lehetünk abban, hogy Preminger nevét még sokszor hallani fogjuk a közeli jövőben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Lew Woodall Quartet lemezei, Philology Jazz Records  CD-k

 

Simply Cooking   CD

Second Time Around   CD

Lew Woodall a kiváló gitáros rock és blues zenekarokban játszott fiatalon, majd megházasodván egy farmra költözött Virginia-ban és 12 évre felhagyott a zenéléssel. Néhány éve visszatért a zenéléshez és ez a két album bizonyítja, hogy kiválóan értenek a swing jazz-hez és a felhőtlen szórakoztatáshoz. Ezeket a lemezeket bárhol meghallgathatjuk, akár gépkocsiban vezetés közben, a kellemes fülbemászó dallamok elbűvölnek majd bennünket.

A Simple Cooking című lemez 10 számot tartalmaz, 3 Woodall szerzemény mellett olyan varázslatosan szép lassú számok, mint a Poinciana vagy a Moonlight in Vermont, vagy az I Can't Give You Anything But Love, utóbbi énekkel. Őszinte, letisztult örömzene hallható ezen a lemezen, amelyet egyetlen 5 órás session során vettek fel. Szinte folytatása ennek a CD-nek a Second Time Around, amelyen ugyanabban a felállásban játszik az együttes. Ez a lemez hatalmas világslágerek feldolgozásai tartalmazza, néhány ezek közül: Antum Leaves, What is This Thing Called Love, Solár, C Jam Blues. Ezen a lemezen Woodall szívet melengetően kellemes gitárjátéka viszi a prímet, de az együttes összmunkája is bámulatra méltóan tökéletes. Mindenkinek ajánljuk ezt a két szép lemezt, amelyen a következő művészek játszanak: Lew Woodall/gitár, Hod O'Brien/zongora, Tom Harbeck/basszus, Joel Lubliner/dobok.

 

 

 

Matthias Lupri  vibrafon művész lemezei

A Kansasban született Matthias Lupri 12 éves korában kezdett zenélni, dobolt a „Full Circle” rock zenekarban. Amikor megismerkedett a vibrafonnal, azonnal beleszeretett ebbe az érdekes hangszerbe és útja egyenesen a Berkley College of Music-ba vezetett, ahol a legendás Gary Burton tanítványa lett. 1994-ben diplomázott és szinte azonnal felfigyelt rá a nemzetközi jazz élet, kiváló zenészek egész sora játszott vele szívesen fellépéseken és lemezfelvételeken. Több lemeze jelent meg különböző felállásokban, jó pár a híres a Summit Records kiadásában:

Matthias Lupri Quartet – Window Up Window Down CD (1995)

Matthias Lupri – Shadow of the Vibe CD (1998)

Matthias Lupri Group - Same Time Twice CD (2002)

Matthias Lupri Group – Metalix CD (2006)

Matthias Lupri Group - Transitional Sonic CD (2004)

Matthias Lupri – After Hours CD (2010)

Legutóbb megjelent lemeze az After Hours egy balladaválogatás, az eddigi lemezein megjelent zenei anyagból, amely nemcsak Lupri művészi fejlődésére ad rálátást, hanem betekintést enged New York elmúlt évekbeli jazz életébe. Kurt Rosenwinkel, Mark Turnerl, Cuong Vu, Greg Hutchinson csak egy pár név azok hosszú listájáról, akik játszottak lemezein és így szerepelnek ezen a válogatás albumon. Csendes, éjféli zenehallgatás jut eszembe ezekről a nyugodt számokról, és az a zenei út, amit a zajos rock zenéből a vibráló jazzen át a méltóságteljes balladákig bejárt Matthias Lupri.

 

 

 

 

 

 

FIM lemezek (Golden String CDk)

2008 február 2. jelentős dátum volt Winston Ma életében. A kiváló akusztikai szakember és CD producer, a FIM lemezkiadó tulajdonosa ezen a napon vásárolta vissza első saját lemezkiadóját a Golden String Audiophile Repertory-t, amelyet 1994-ben adott el, amikor az USA-ba költözött. Mr. Ma azonnal tudta mit kell tennie visszavásárlás után: kiadja a legsikeresebb Golden String CD-ket DXD-re masterelt formában, a legújabb technológia felhasználásával.

 

Top 12 in Gold Plus     24K Gold DXD CD

Az első lemez, amely ily módon került kiadásra ez a válogatás, amely az alábbi számokat tartalmazza: Carmen Fantasy, Guajira Antigua, Variation from: Butterfly Violin Concerto, Can Can Offenbach, Summertime, Falling in Love with Love, Deep in the Night, Amazing Grace, Brahm's Lullaby, Edelweiss, My Grandfather's Clock, South Pacific Girl, Somewhere in Time.

 

Sweeeeet  Sounds!     59.9999% Silver DXD CD

Ezen a kellemes, relaxáló számokat tartalmazó audiofil lemezen Teresa Perez cselló művész az All Star Percussion Ensemble és a John Whitney jazz trio kiséretével hallható. A lemez zenei rendezője és hangszerelője Harold Farberman a világhírű karmester és zeneszerző. Az alábbi zeneművek szólalnak meg az albumon: Sweet Sounds, Hungarian-Latin Double Dance, Schubert Song, Up a Lazy River, Chinese Romance, Melody Transformed, Summertime, Georgia on My Mind, von Weber's Soundweb, Largacel - Augstin Lara, Swan, Farewell.

 

Blues for the Saxophone Club   59.9999% Silver DXD CD

Ez a lemez is egy újrakiadás, amelyet a Golden String legsikeresebb lemezei közül választott ki Mr. Ma. Jeremy Monteiro vagy ahogy rajongói nevezték "Singapore Jazz Királya" 1994-ben készítette ennek a lemeznek a zenei anyagát. Az album 1997-ben jelent meg HDCD formátumban. A FIM kiadó által a legjobb minőséget biztosító DSD mastereléssel készült lemezen igazi all-star együttes játszik: Ázsia legjobb zongoristája mellett Chicago két híres swing jazz zenésze Eldee Young bőgőn és Redd Holt dobokon hallható. 6 szám hallható a lemezen, többek között a What a Wonderful World vokál változata Eldee Young előadásában, amely kétség kívül a lemez zenei és érzelmi csúcspontja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      lemezei

Különlegesen jó hangminőségű lemezeket forgalmaz ez a kiadó. Jellemző a hangzás iránti figyelemre és felkészültségre, hogy a lemezeiken szerepel a felvételeknél használt hangtechnikai berendezések és kábelek neve és típusa is.

 

McIntosh reference vocal sound:  Jazzing - Mico    hibrid SACD

Ez a lemez a világ egyik legjobbnak tartott előerősítőjének a csöves McIntosh C2300-nak a a referencia lemeze. 14 világsláger jazz vokál változata hallható az albumon, Ázsia legjobb jazz énekesnőjének, Mieko Hirotának az előadásában. Mico, ahogy az énekesnőt hívják Japánban és Ázsia szerte, nemcsak felénekelte a számokat, de végig részt vett a hanganyag keverésének folyamatában. Néhány szám címe a lemezről: What A Difference A Day Makes, Caravan, Moonlight Serenade, Summertime, The Very Thought of You stb. A DSD formátumban masterelt SACD hangminősége kiemelkedő, valóban referencia lemez ez, a szó legjobb értelmében. Ára is ennek megfelelően igen magas: 4725 jen, jelenlegi árfolyamon 11 300 Ft.

 

Bonfiglio plays Love Songs of Sam Hui       hibrid SACD

Robert Bonfiglio szájharmónika művész világhírű zenekarok (Pittsburgh Symphony, Brooklyn Philharmonic, Minnesota Orchestra, Orchestre de la Suisse Romande, the Orchestra of the Teatro Colón in Buenos Aires, the Luxembourg Philharmonic, the Leipzig M D R-Radio Symphony, the Hong Kong Philharmonic, Orchestre stb.) ünnepelt szólistája ezen a lemezen 11 kínai szerzeményt ad elő, bebizonyítva ezzel, hogy nemcsak a nyugati zene világában mozog otthonosan. Az alábbi zenészek kisérik a kiváló hangminőségű és bámulatosan gazdagon hangszerelt lemezen: Steve Benson (acoustic and classical guitar), Clare Hoffman (flute), Joe Deninzon (violin), Tony Falanga (bass), Carlos De Oliveira (Brazilian percussion).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nobuki Takamen   lemezei

 

From Now On   CD

Live at tha Iridium   CD

A japán származású, jelenleg New Jerseyben élő gitáros és együttese a Nobuki Takamen Group állandó fellépője a New Yorki jazz klubboknak és az amerikai kanadai jazz fesztiváloknak. Akinek nincs lehetősée élőben hallgatni játékát, azoknak kiváló lemezeik nyújthatnak kárpótlást. 2008-ban jelent meg az együttes From New On című lemeze amelyen csak saját szerzeményeik szerepelnek. Kellemes megnyugtató, de mégis érdekes gitár-jazz hallható a lemezen. Takamen játéka uralja az egész lemezt, de azért rövid szólókban jól érvényesülnek a kísérő zenészek is.

A 2010 júliusában, a Summit Records gondozásában megjelent Live at the Iridium cimű élő lemez felvételei, mint a név is mutatja a New York-i Iridium jazz klubban készültek. 2009-ben. Ezen a lemezen 6 Takamen szerzemény szólal meg. A felvétel előtt két héttel tért vissza az együttes egy hosszabb kanadai turnéról, melynek során a Montreal Jazz Fesztiválon is felléptek nagy sikerrel. Ez a lemez kevésbé szól csengően, de ugyanazt a relaxált, melodikus hangulatot árasztja, mint a From Now On album.

 

 

 

Smooth jazz lemezújdonságok - Jack Prybylski  lemezei
 

Window Shopping    CD
Out Of The Box      CD

New York eleven pezsgő jazz életének fontos szereplője Jack Prybylski, aki Buffalo külvárosában született és az Earth, Wind and Fire zenéjén nőtt fel. Zenei tanulmányai után olyan mesterektől leste el a szakmai fogásokat, mint David Leibman, Tim Price és David Schaivone. A fiatal szaxofon művésznek ez a két lemeze nem sokban hasonlít egymásra. A 2006-ban megjelent Window Shopping (Kirakat nézegetés) című lemezén 9 szám szólal meg főleg akusztikus hangszereken, Ken Navarro a lemez producere csaknem minden számon játszik is, különböző hangszereken.

Az Out Of The Box című lemez, amely 2010-ben jelent meg valószínűleg fontos lépcső lesz Prybylski szépen ívelő pályafutásában. Kiváló hangminőség és olyan világslágerek jellemzik ezt a lemezt, mint Rod Stewart Do Ya Think I'm Sexy cimű száma

 

Charley Langer  lemeze az Udai Records kiadásában

 

Never The Same   CD

A smooth jazz lemezekre könnyen ragasztják rá a populáris, rutin szórakoztató zene jelzőt, de ez semmiképp sem igaz Charley Langer finoman intelligens saját szerzeményeit tartalmazó lemezére. Langer kifinomult stílusán érezhető a klasszikus zenei iskolázottság és olyan mesterek hatása, mint Vincent Gnojek, Dougles Masek és Laura Hunter. Érett művészként számtalan rádió és TV műsorban szerepelt és igen sok lemezfelvételt készített kísérő zenészként. Ez időre Hawaii-ba költözött és több slágerlistákat vezető helyi együttesben (Robby King Royal Combo, Willie Barton Orchestra) játszott, majd Annie Herring, Julie Meyer és más ismert előadók együttesében szerepelt. A Never The Same szóló lemezén kiváló társak segítik. A dobos Ron Wikso, a basszusgitáros Alphonso Johnson, a Billentyűs Wally Minko és az ütőshanszere Michito Sanchez kiváló kiséretet adnak Langer szaxofon játékához.

Annie Sellick lemezei (Chalice Records)

 

A Little Piece of Heaven CD

Street Of Dreams CD

A szép és igen kellemes hangú Annie Sellick első lemeze, a 2004-ben megjelent A Little Piece of Heaven egy nyers gyémánt, 2009-es lemeze a Street Of Dreams már egy csillogó brilliáns. Az első lemez élő felvételei a Santa Monica-ban lévő The Vic klubban készültek az énekesnőt a Gerald Clayton Trio és Bruce Forman gitáros kíséri. 13 szám hallható ezen az albumon. Az énekesnő kifejező és a dalok jellegéhez kiválóan alkalmazkodó hangját audiofil minőségben vették fel, a zenekar kissé háttérbe szorul.

A második lemez tökéletes minőségű, Sellick hangja és a kiváló kiséret szinte elvarázsolja a hallgatót. Olyan hatalmas világslágerek szólalnak meg ezen a lemezen, mint Gershwin Do It Again című szerzeménye vagy Cole Porter I love Paris című száma, vagy az igazi meglepetést jelentő könnyed Mambo-Italiano. Csodálatos hangú, egyéni stílusú énekesnő Annie Sellick, lemezei feltétel nélkül ajánlhatók a legkényesebb ízlésű hallgatónak is.

 

 

 

 

Fresh Sound Records   lemezei

A Fresh Sound lemezkiadót 1983-ban alapította Barcelonában Jordi Pujol az 1950-es évek amerikai jazz lemezeinek újrakiadására. Később az 1990-es évekre is kiterjesztették programjukat.

 

Herb Ellis - Nothing But The Blues   CD

1957-ben Hollywood-ban vették fel ezt a lemezt, amely eredetileg a Verve kiadónál jelent me LP formában. A lemezen hallható kvintett tagjai: Herb Ellis/gitár, Roy Eldridge/trombita, Stan Getz/tenorszaxofon, Ray Brown/bőgő és Stan Levery/dobok. Kiváló napot fogott ki az együttes minden tagja. Ellis és Getz egyenesen élete egyik legjobb játékát produkálta ezen a lemezen. Nyolc hangulatos szám hallható az albumon, Ellis virtuóz gitárjátéka szinte betölti a szobát a kiváló szólók mellett, emlékezetes háttérjátékával a zenekar többi tagját is segíti a saját szólóikban. Még az sem tűnik fel Ellis kiváló gitárjátékának köszönhetően, hogy nincs zongora az együttesben.

 

Mighty Mike Cuozzo   CD

Mindössze 30 éves volt 1956-ban Mike Cuozzo tenor szaxofonos, amikor egy év alatt két kiváló lemezt készített vele a fiatal tehetségek után kutató Savoy és a Jubile emezkiadó. Azt megelőzően 12 éves korától több együttesben, köztük nagyzenekarban, például az Elliot Lawrence bigbandben játszott sikerrel. Hosszú barátság fűzte Vinnie Burke bőgőshöz, aki bemutatta őt a Savoy kiadó egyik mendszerének, Ozzi Cadena-nak. Cadena kiváló együttes hozott össze a lemezfelvételekhez.

A CD 1.-6. számai a "Mighty Mike Cuozzo" (MG-12051) számú Savoy LP-ről, míg a lemez második része a "Mike Cuozzo With The Costa-Burke Trio" című Jubilee LP-ről kerültek a CDre (JLP-1027). Az első részbe hallható együttes: Mike Cuozzo (ts), Eddie Costa (vib), Ronnie Ball (p), Vinnie Burke (b) and Kenny Clarke (d). Míg a CD második részében az alábbi felállás hallható: Mike Cuozzo (ts), Eddie Costa (vib), Vinnie Burke (b) and Nick Stabulas (d).

Szomorú érdekessége a lemeznek, hogy a kiválótenor szaxofonos Cuozzo felismerve, hogy a jazz zenéből nem tud megélni, elhagyta a pályát és a későbbiekben polgári foglalkozást választott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nils Wogram – Listen to your Woman CD

Minden férfinek érdemes megfogadni a lemez címében szereplő tanácsot: Hallgass az asszonyodra! Annál is inkább, mert Nils Wogram a kiváló harsonás igen élvezetes formában fogalmazza meg zenei gondolatait. Az idén 10 éves a Root 70 Wogram zenekara és idén debütált saját lemezkiadója, az NWOG Records, épp ezzel a blues koncert lemezzel. A kvartett tagjai: Hayden Chisholm - alto sax and bass; Nils Wogram - trombone; Matt Penman - double bass; Jochen rückert - drums.

Az igen jó hangminőségű lemezen 11 saját szerzeményt adnak elő. Ezek közül a One for George című számot, George Russel emlékére írtak. A címadó Listen to your Woman című szám, amellyet Wogram a feleségének dedikált.

 

 

 

Sugar Blue lemezei - Beeble Music  CDk

 

Az idén 60 éves Sugar Blue a Grammy győztes kiváló blues harmonikás. A zenész jazz előadókat hallgatott fiatal korában, mindenek előtt Lester Young és Dexter Gordon voltak a kedvencei, majd Muddy Waters hatására a blues zene felé fordult érdeklődése. Precíz és gyors harmonika játékának köszönhetően már fiatalon olyan nagynevű zenészek fellépésein és stúdió felvételein játszhatott, mint Bob Dylan és Frank Zappa. Néhány évre Párizsba költözött, ahol felkérést kapott, hogy játsszon a Rolling Stones lemezein. Harmonika játéka olyan slágerein is hallható, mint a „Miss You”. Ezután visszatért Chicago-ba, amely szerinte a legjobb zenei egyetem, a gyökerei több száz évre nyúlnak vissza és határai az afrikai partoknál végződnek.

2007-ben jelent meg Code Blue c. lemeze, majd 2010-ben a Threshold. Az utóbbi 11 számos album Sugar Blue ötödik lemeze, amely a hagyományos életről, szerelemről, szegénységről szóló számok mellett egy háborúellenes számot is tartalmaz, a Vietnami veterán zenész keserű visszaemlékezéseivel.

 

Samuel Quinto Trio   lemezei

 

Latin Jazz Thrill   CD

Salsa’n Jazz    CD

Az 1973-ban született brazil jazz zongorista kifinomult játékát hallgatva alig hihető, hogy önmagát képezve, autodidakta módon tanult meg zongorázni. Gyerekkorában a Baptista templomban elhangzott szertartások során a zongorával kísért éneklések ébresztették fel benne a zenészt. A családi házban volt zongora, amelyen a fiatal fiú kedvére gyakorolhatott. 12 évesen már a templomban is játszhatott, és 25 évesen abbahagyva addigi mérnöki tanulmányait, végképp a zongorázás mellett kötelezte el magát. Bárban kezdett zongorázni és csakhamar felfedezte zenei ideálját Michel Camilo klasszikus és jazz zongoraművész és zeneszerző személyében.

Első lemeze a Latin Jazz Thrill 2007-ben jelent meg Portugáliában, majd 2008-ban több német és belga városban is. Második lemeze a Salsa’n Jazz 2009 júniusában jelent meg, ezen a lemezen Marcos Borges bőgőn és Manuel Santiesteban dobokon játszik, ők a trió tagjai. Samuel Quinto zenéjében a hagyományos jazz színes dél-amerikai ritmusokkal megspékelve hallhatók, kellemes, magával ragadó zenei élményt jelentve.

 

 

A norvég  Kirkelig  kiadó lemeze

 

SKRUK & Mahsa Vahdat – i vinens speil     CD

A Kirkelig lemezkiadó szilárdan folytatja a különböző egymástól igen eltérő kultúrák közötti párbeszédet szolgáló lemezek kiadását. Ezen a szép lemezen, Mahsa Vahdat iráni énekesnő és a norvég SKRUK kórus közösen adja elő Hafez és Rumi perzsa költők megzenésített verseit a Bor tükrében címmel. A perzsa változat, az adaptálás és előadás Mahsa Vahdat nevéhez fűződik, a norvég változatot Vahdat és Erik Hillestad írták, a zenét Tord Gustavsen szerezte. A SKRUK kórust Per Oddvar Hildre vezényli.

 

A Time To Cry - A Lament Over Jerusalem     CD

Ez a lemez a borító tanúsága szerint a Jeruzsálemben élő palesztin lakosok szomorú helyzetére kívánja felhívni a figyelmet. Négy palesztin énekes: Rim Bana, Nai Barghouti, Wissam Murad és Jawaher Shofani ad elő népdalokat, és saját szerzeményeket, amelyek könyörgéseket tartalmaznak a Jeruzsálemben élő palesztinok sorsáért és bemutatják szomorú életüket. A lemez mondanivalóját nagyban hangsúlyozza, hogy a felvételek egy palesztin család félig kisajátított lakóházában készültek, így az énekesek, sőt a kíséretet adó norvég zenészek is érezték a helyzet igazi feszültségét és a szent városban uralkodó viszonyokat. 12 szám hallható ezen a különleges és jelentős lemezen, amely a nemzetközi szolidaritás szép bizonyítéka. Megrázóan szép szomorú dalok zenei kísérettel, esetenként anélkül.

 

 

 

 

 

Origin/OA2 Records  újdonságok

 

Alison Ruble -Ashland         CD/Origin

Ismert szerzeményeket énekel új lemezén Alison Ruble. Az énekesnő hangját a Jazz Times magazin szakírója a fiatal Joni Mitchell hangjához  hasonlította. Valóban kristálytiszta szép hangon szólalnak meg Cole Porter, Michael Legrand, a King Crimson és Emmy Lou Harris szerzeményei a lemezen, összeségében 10 szám. A változatos zenei anyag egységes egésszé áll össze Ruble előadásában. Ebben nyilvánvalóan fontos szerepe van a kísérő zenekarnak, amelyben kiváló Chicago-i zenészek, mint a gitáros/társproducer John McLean és a szaxofonos Jim Gailloreto játszanak.

 

Geof Bradfield - African Flowers       CD/Origin

A Chicago-ban élő Geof Bradfield szaxofonos 2008-ban egy hónapos Afrikai turnén vett részt. Az ott szerzett élményei inspirálták ezt a lemezt, amelyen 12 szám idézi Ruanda, Kongó, Uganda és Zimbabwe városaiban és tájain szerzett benyomásokat. A turné a Rhythm Road: American Music Abroad program keretébe tartozott, amelynek során, a hidegháború korszakához hasonlóan kiváló amerikai zenészek látogattak utazó nagykövetként külföldre. Bradfield aki az egyik legsokoldalúbb jazz fúvós Chicagóban a fellépéseken kívül a fekete kontinens gazdag zenei világát is tanulmányozta és kiváló együttest verbuválva állította össze ezt a lemezt. Az alábbi zenészek hallhatók a lemezen: Geof Bradfield- tenor and soprano saxophones, bass clarinet, flute; Victor Garcia- trumpet, fugelhorn, congas and percussion; Jeff Parker- guitar; Ryan Cohan- piano; Clark Sommers- bass; George Fludas- drums and percussion.

 

The Kora Band - Cascades       CD/OA2

Az U.S.State Depertment Rhythm Road programja elvitte az amerikai jazz zenészeket  Afrikába és ennek a turnénak eredménye ez a lemez is, amelyen a 21 húros afrikai hangszer a kora hangjára alapozva tradicionális és modern afrikai számok hallhatók jazzre hangszerelve. A hangszerelés jórészt Andrew Oliver zongorista munkája, a kora játék és ének a Gambiában több évet eltöltő Kane Mathis nevéhez fűződik. Igazi kultúrák közötti kapcsolatteremtést képvisel ez a lemez, amelynek elkészítése az amerikai jazz zenészek számára is maradandó élményt jelentett.

 

Wil Swindler Elevenet - Universe B     CD/OA2

Wil Swindler a Colorado State University jazz tanulmányokért felelős igazgatója, nem mellékesen kiváló szaxofonos művész és zeneszerző, számtalan együttesben játszó előadó. Saját, Elevenet nevű  együttesével készített Universe B című lemeze élményt jelenthet a szokatlan hangzást kedvelő jazz rajongók számára. A 11 tagú együttes tagjai a tradicionális jazz hangszerek (alt és tenor szaxofon, trombita, pozan) mellett más hangszereken is játszanak (basszus klarinét, alt fuvola, szárnykürt). A lemezen hallható zene a big band, a klasszikus kamarazene és a jazz kvartett zenei stílusok sajátos ötvözete, érdekes üdítő zenei élmény.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Braithwaite & Katz Communications  ajánlja

 

Tyler Blanton - Botanic  CD

A 29 éves, Brooklyn-ban élő Tyler Blanton első lemeze igen kellemes élmény főleg a marimba kedvelők számára. A fiatal ütős dobról váltott marimbára, mert dallamot szeretett volna játszani. Alkalmi együttesével mindent megtesz azért, hogy bemutassa ennek a szokatlan hangszernek a gazdag képességeit. Változó hangulatú saját szerzeményei kifinomult, modern alkotások, amelyek egyaránt mutatják a klasszikus harmóniára való törekvés és a Blanton szólóiban megmutatkozó egyéni útkeresés jegyeit. Ha ki kell emelni valakit a kiváló kíséretből akkor Joel Fram szaxofonos nevét kell megemlíteni, aki Jane Monheit énekesnővel való közös munkájával szerzett hírnevet magának már a 90-es évektől New York pezsgő jazz világában. Blanton első lemeze kiváló debütálás, méltán pályázhat az év egyik legjobb első lemeze címre. A marimba finom hangjait tökéletesen vették fel, igazi élmény ez a hangzás.

 

 

 

A Two for the Show Media  ajánlja

Planet Arts Recordings   újdonság

 

Luis Bonilla - Twilight CD

Ez a lemez Luis Bonilla ötödik albuma, amelyen a kiváló pozanos/zeneszerző zenekarvezetőként szerepel. Bonilla 2009-es albuma az I Talking Now nagy sikert aratott a jazz és a latin zene kedvelőinek körében. Az új album Bonilla együttesének többéves közös játékából született. A lemez a Twilight (Szürkület) című címadó dallal kezdődik, amely Bonilla szerzeménye. A finoman sejtelmes zene szinte altatódalként is beillene. Az ébredéstől a következő négy szám gondoskodik, amelyek az együttes tagjainak szerzeményei. Ezek egymást múlják felül komplexitásban és a hangulat fokozásában. Az 5. szám a Let It Be Said Bonilla szerzemény ismét egy relaxált hangulatba vezeti a hallgatót. A Visions című szám, majd a befejező Cork Grease szerzemény tökéletes keretbe foglalása, lezárása ennek a szép albumnak. A kiváló összhangban zenélő együttes tagjai megérdemlik, hogy név szerint is megemlékezzünk róluk: Luis Bonilla, trombone, Ivan Renta, saxophone, Bruce Barth, piano, Andy McKee, bass, John Riley, drums. A lemez kiemelkedő hangmínőségű!

 

 

 

 

 

 

 

Monjune Records   újdonság

A Moonjune lemezkiadó a híres Soft Machine dobos Robert Wyatt 1970-ben írt “The Moon in June" száma után kapta nevét.

 

Soft Machine Legacy - Live Adventures   CD

Az 1980-as évek legendás pszichadelikus rock zenekara a Soft Machine folyamatos megújuláson ment át, új tagok jöttek és mentek, mindegyik tag rajt hagyta zenei "lenyomatát" az együttes stílusán. 2009-ben a kiváló basszus gitáros/zeneszerző Hugh Hopper halálával elveszett az utolsó kapcsolat az eredeti együttes szelleméhez.

Leonardo Pavkovic, a Monjune lemezkiadó tulajdonosa kezdeményezésére jött létre 2002-ben a Soft Machine Legacy együttes (JOHN ETHERIDGE electric guitar; THEO TRAVIS tenor & soprano sax, flute; ROY BABBINGTON bass guitar; JOHN MARSHALL drums), azzal a célkitűzéssel, hogy nem a Soft Machine számait adják elő, hanem a legendás együttes szellemében, annak zenei örökségét felvállalva zenéljenek. Ez a lemezük élő felvételeket tartalmaz, amelyek az együttes 2009 októberi európai turnéján készültek Németországban és Ausztriában. Kilenc szám hallható a lemezen, a számok egy része a Soft Machine számainak újraértelmezett és újrahangszerelt változata, (Gesolrent, Facelift, Song of Aeolus) míg a többi az együttes tagjainak szerzeménye.

 

 

Charles "Big Daddy" Stallings   lemezei

 

Blues Evolution CD

Blues Party CD

Egy olyan fekete zenésznek, aki tízgyerekes vidéki családba született és farmon nevelkedett nem kell elmagyarázni a blues lényegét. Ők élték a bluest mindennapjaik során. Ez mondható el a Charles "Big Daddy" Stallings-ról is, aki Jimmy Reed Big Boss Man című számát tanulta meg gitáron. Már fiatalon blues zenekarokban tökéletesítette gitár játékát, és hamarosan elérte gyerekkori vágyát, hogy egy saját blues projekt-je legyen.

Első saját lemeze a One Night Lover azonnal nagy siker lett nemcsak az USA-ban, de az Egyesült Királyságban és Franciaországban is. Második lemeze a Blues Evolution 2007-ben jelent meg, és kiváló kritikát kapott a Living Blues, a Blues Review és a Downbeat magazinok hasábjain. 15 szám hallható ezen a kitűnő albumon, valamennyi saját szerzemény. Kiváló zenészek játszanak a kisérő zenekarban: Ronald Bland (bass), Kelvin O'Neal (trumpet), E Flat (sax), Steve Levine (harmonica), Ronnie Jenkins és Russell Hayward II (drums), Wayne Jones (guitar). Igen érdekes a lemez stílusa, amely a harmonikás blues és a klasszikus West Coast Big Band hangzás keveréke.

2009-ben jelent meg a fergeteges Blues Party című album, amelyen 19 szám hallható, olyan kiváló ritmusos blues és boogie számok, amelyeket szinte nem lehet ülve hallgatni. Mindkét lemezt egy pár perces Intro vezeti be, amelyben Stallings a hallgatóknak üzen, jó szórakozást kívánva a zenéhez, ez is kedves és hangulatos vonása az albumoknak.

 

 

 

 

Stockfisch - Records  újdonságok

 

Beoga - Live at Stockfisch Studio    SACD
A csodálatos hangminőségű lemezeiről híres Stockfisch kiadó ezúttal egy fiatal, de máris nagyon népszerű ír együttessel készített lemezt. A Beoga 2002-ben alakult az All-Ireland Fleadh fesztivál utáni jam alkalmából. A kiváló zenészek összeállásából egy igazi "super group" született, amely nem a szigorúan vett hagyományos ír népzenét, hanem annak világzenévé színesített változatát játssza. Izgalmas zene amit játszanak, erre utal az együttes neve is, a Beoga szó az ír nyelvben az "eleven" fogalmat jelöli. Az együttes szűkebb hazája az Észak-Írországi Antrim, de fellépéseik nem korlátozódnak erre a területre, gyakran turnéznak és szerepelnek fesztiválokon Skóciától Észak-Texasig. 2004-ben jelent meg első lemezük, majd 2007-ben és 2009-ben adtak ki új lemezt.
A Stockfisch albumon 13 számot játszik a babonásnak nem nevezhető együttes, amely az alábbi felállásban szerepel:
Niamh Dunne (Vocals, Fiddle), Seán Óg Graham (Button Accordion, Guitar), Liam Bradley ( Piano, Keyboards), Damian McKee (Button Accordion), és Eamon Murray (Bodhrán). Eleven, igazi élő lemez ez, és a Stockfisch hangmérnökei ismét bizonyították, hogy nagyon értik a szakmájukat!

 

Allan Taylor - Songs for the Road   enhanced SACD

Ez a lemez a borító tanúsága szerint egy véletlen találkozásnak köszönhető. Allan Taylor és Günter Pauler (a Stochfisch tulajdonosa) sétájukon a müncheni HIGHEND kiállításon meghallották Allan “The Beat Hotel” című számát (a Hotels and Dreamers CDről) a Burmester Hi-Fi gyártó cég kiállító helyén, ahol ezzen a számmal demonstráltak. Ebből indult egy kapcsolatfelvétel, majd a beszélgetések során kiderült, hogy a Burmester cég épp most fejezett be egy új berendezést a Porsche Panamera számára. Mivel Allan is kötődik ehhez az autó márkához elhatározták, hogy közös kiadásban (Stockfisch, Burmester és a Porsche autógyár Christophorus magazinja) készítenek egy lemezt az autózás élményéről, amelyen szerepel Allan egy átírt száma a

“A Promise and a Porsche”  és extraként, Dieter Burmester a Burmester Hi-Fi gyártó cégtulajdonosa játsza a basszust a felvételeken.

A kiváló zeneszámok mellett van a korongon egy 10 perces részlet a „The Endless Highway“ című Stockfisch Blu-ray Disc/DVD-Video-ból, amely Allan Taylor zenei karrierjének dokumentuma.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  Jazz Promo Services  ajánlja

 

Black Gold Records  lemeze

 

Roy Gaines and his Orchestra - Tuxedo Blues CD

A legendás gitáros/énekes/zeneszerző Roy Gaind új lemeze a régi szép Big Band időket hozza vissza. Nem kevesebb, mint 30 zenész játszik ezen a lemezen, többek között olyan nagyságok, mint Wilson Felder, Joe Sample, Jackie Kelso, George Pandis és Onaje Murray.

Gaines az 50-es évektől sokat foglalkoztatott session zenész volt, olyan nagyságok kisérőjeként játszott, mint Billie Holliday, Big Mama Thornton, Coleman Hawkins és Jimmy Rushing. Jazz és blues zenekarokban egyaránt otthonosan szerepelt. Ez az új lemeze is jazzes swinging blues album, igen gazdag hangszereléssel. A lemezen, amelynek egyik fő értéke Roy Gaines kiváló éneke 12 szám hallható, a hangszerelést a legtöbb számnál Leslie Drayton neve fémjelzi. A lemez első száma a "Send For Me", az a szerzemény, amelyet Gaines egykori példaképe a feledhetetlen Nat King Cole tett népszerűvé. Hat Gaines szerzemény mellett olyan nagy slágerek szólalnak meg a lemezen, mint a Route 66 (Robby Troup szerzeménye) vagy a Nat King Cole "Calíypso Blues" számból született "Reggae Woman".

Egyszerre klasszikus és kortárs alkotás ez a lemez, mert a legszebb hagyományokra építve használ sok új modern zenei elemet.

 

Lisa Reedy Promotions  ajánlja

 

Leah and the Moonlighters   CD

Az Austin Cronicle "Best Folk Band of 2009" címével kitüntetett együttes ezen a lemezen a folk- és a jazz zene különleges keverékét játsza és énekli. A zenekar mindössze egy éves múltra tekinthet vissza, előtte a tagok az University of Texas (UT) jazz programjában vettek részt, onnét ismerték egymást.

A hattagú együttes zenei karakterét nagy mértékben az énekes/hegedűs Leah Zeger határozza meg. A fiatal hölgy mellesleg komolyzenészként sem akárki, az Austin Symphony Orchestra első hegedű szekciójában játszik. Az együttes számait is ő írja a társszerző a gitáros Aaron Goldfarb, aki jelenleg jogot tanul az UT-n. Az együttes többi tagjai: Marcus Wilcher (tenor sax), Simon Wiskowski (sax, flute), Pat Harris (bass) és Dr. Graeme Francis (percussion) az UT jazz fakultásán tanulnak illetve tanítanak. Nagyon érdekes eklektikus a zenéjük, valószínűleg senkinek sem fog minden számuk tetszeni, de, hogy mindenki figyelmét felkeltik az érdekes hangzással, az biztos. Sokat ígérő első lemez!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Bebab Records  lemezei

Barbara Dennerlein Hammond orgonaművész albumai

 

Barbara Dennerlein a mai német jazz zenész generáció egyik legtehetségesebb és legsikeresebb képviselője. Azt is mondhatnánk, hogy ő a német jazz első számú utazó nagykövete. Játszott már a világ leghíresebb jazz klubjaiban (Blue Note, Sweet Basil, Ronnie Scott's), a legnagyobb európai fesztiválokon. Hazánkban is járt, nagy sikerrel szerepelt 2008-ban a Művészetek Palotájában. Dennerlein egy legendás hangszeren a Hammond B3 orgonán játszik. Érdemes megemlékeznünk a hangszer család feltalálójáról: az amerikai Laurens Hammond 1934-ben szabadalmaztatta első orgonáját, amelynek későbbi változatait azóta a legkülönbözőbb zenei stílusokban használnak sikerrel.

 

Bebabaloo    CD

Ez a 2009-ben megjelent lemez Barbara Dennerlein 25. albuma, egyuttal a művésznő orgonista pályájának 35. évfordulójára készült alkotás. Kisérőzenészek: Lehel Péter (szaxofon) és Marcel Gustke (dobok). Kilenc szám hallható a lemezen, valamennyi Dennerlein szerzeménye. Az albumon jól érvényesül a művésznő kivételes és egyedi pedáltechnikája, amellyel olyan ritmikai struktúrát hoz létre, amely még bőgővel sem lenne elérhető.

 

It's Magic    CD

Ez a lemez is jubileumra készült a Dennerlein Duo tízéves fennállására. A művésznő a briliáns technikájú Daniel Messina dobossal való hosszú együttműködését ünnepelte ezzel az élő felvétellel.

 

In A Silent Mood    CD

A lemezen rögzített zenei utazás lényegében egy önfelfedezési folyamat lenyomata. A művésznő relaxált környezetet biztosító saját stúdiójában vette fel ezt a szép lemezt, amely megmutatja a speciálisan az ő igényeihez módosított Hammond B3 orgona hangjának teljes spektrumát. A tökéletességig kidolgozott szerzemények találóan visszaadják a belső nyugalom elérésének fázisait, valamint az azzal együtt járó hangulat változásokat.

 

 

 

Hammond B3

 

 

 

 

Skip Records  újdonságai

 

Tony Lakatos/Frankfurt Radio Bigband - Porgy & Bess  2 CD

Georg Gerswin Porgy & Bess című operája már eddig is kiváló jazz zenészek egész sorát ihlette saját verzió készítésére, előadására. Gil Evans és Miles Davis, Ray Charles és Cleo Clane, valamint Louis Armstrong és Ella Fitzgerald készített feledhetetlen, ma már klasszikusnak számító feldolgozásokat ebből a szép operából.

Most a magyar származású, idehaza iskolázott, de Németországban letelepedett Tony Lakatos tenor szaxofonos és a Frankfurt Radio Bigband (korábban HR Bigband) változata jelent meg a Skip kiadónál. A lemez ötlete a kiváló szaxofon művész Michael Brecker fejében fogalmazódott meg. Ő készítette el a hangszerelést, de váratlan halála miatt a lemez elkészítésében már nem vehetett részt. Az igényes kiállítású dupla CD-n elhangzanak a darab nagy slágerei: a Summertime, valamint a kevésbé ismert számok például: "It Ain't Necessarily So", "I Loves You Porgy",  "Jasbo Brown Blues" vagy "It Take A Long Pull To Get There" is.

A kiváló zene mellett a lemezborítón élményszámba menő háttér információ is gazdagítja a lemezt, ezt Bill Millkowski-nak a híres New York-ik zenekritikusnak köszönhetjük.

A lemez megkapta a német lemezkritikusok díját.

 

Simphiwe Dana - Kulture Noir   CD

2006-ban jelent meg Dél-Afrikában Simphiwe Dana első lemeze a Zanisile, amely megnyert szinte minden elképzelhető díjat az országban és Európában is népszerű lett. Hasonló sikert aratott az énekesnő második lemeze és várhatóan ugyanaz lesz a sorsa a Skip kiadónál 2010 -ben megjelent Kulture Noir (Fekete kultúra) című lemezek is. 12 vibrálóan érdekes, egyéni hangulatot árasztó szám hallható a lemezen, amelyen a szép énekesnő, partnerei Thapelo Khomo, a nigériai "Afro-Juju" és gitár virtuóz Kunle Ayo és Moreira Chonguica. A lemez zenei alapját jelentő gosped dalok és az énekesnő soul és jazz inspirációjának érdekes keveréke ez az album.

 

Tingvall Trio - Vattensaga   CD

Két lemezzel a háta mögött a Tingvall Trio még kezdőnek lenne nevezhető az európai jazz világában, ám az eddigi lemezek sikere miatt igen elismert együttesnek nevezhetjük őket. Első lemezüket a Skagerrak-ot kivételesen egységes stílusú és zenei minőségű lemeznek értékelték a kritikusok, a második, Norr című lemez pedig több német rádiónál is a Hét jazz lemeze lett. Ezen harmadik albumuk a Wattensaga (Vízi történetek) már érett zenei alkotás a kiváló zongoristát / zeneszerzőt Marting Tingvallt dicséri.

A svéd művész hazája melankolikus, nyugodt jellegét vitte bele a számokba. A trió további tagjai : a kubai Omar Rodriguez Calvo bőgős és a német Jürgen Spiegel dobos tökéletes partnerei Tingvall-nak. A lemez kivételesen jó hangminőségű az olasz Stefano Amerio hangmérnököt dicséri, aki a ECM kiadó transzparens hangú lemezeit is készítette.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stereoscout Records  lemezei
 

Christine Collister - Love   CD

A Q Magazine - az Egyesült Királyság legnagyobb zenei magazinja - a világ egyik legszebb hangú fehér énekesnőjének nevezte Christine Collistert, aki mögött fiatal kora ellenére csaknem húszéves zenei pályafutás áll. Ennek a gazdag pályafutásnak fontos állomása a Love című lemeze, amely egy audiofil varázslat. Nem véletlenül, mivel a lemez ötlete, felvételei a világhírű Rega Research Ltd. nevéhez fűződik. Nem mellékesen az audiofil készülékeket gyártó cég ezt az albumot használja demonstrációs célokra. Az igényes lemezen a finoman érzelmes hangú énekesnő Leonard Cohen, Kate Bush, Nick Drake, és Cole Porter szerzeményei mellett saját dalokat is énekel.

A borító tanúsága szerint a különlegesen jó felvételi körülmények, amelyek a Rega részvételének voltak köszönhetők nagymértékben inspirálták Collistert  a dalok feléneklése során.

 

Anna Goldsmith - Let It Rain   CD

A Let It Rain Anna Goldsmith első lemeze, és mint ilyen, rendkívül ígéretes bemutatkozás. Goldsmith kisgyerek korától kezdve klasszikus zenei képzést kapott: énekelni és zongorázni tanult. Öt éves korában már színpadon szerepelt. Számtalan zenei műfaj hatott rá, a hagyományos klasszikus zenétől a kortárs szerzeményekig és előadókig. Ez a lemezén, amelynek zenei stílusát nehéz lenne egyfajta skatulyába helyezni kiválóan érvényesül gazdag, bársonyos hangja, amelyet csak hangsúlyoz a finoman hangszerelt kíséret.

Az énekesnő tehetségére már felfigyelt a szakmai is, ennek köszönhetően volt sikeres fellépése a 72 tagú London Metropolitan Orchestra zenekarral.

 

 

 

 

 

 

 

Andreas Aase   lemezei

 

Maus     CD

Unu       CD

Az 1967-ben született Andreas Aase az egyik legismertebb norvég gitáros. Az északi országban fontos szerepe van a zenének és kiváló minőségű lemezeket készítenek, érdekes és különleges zenei anyagokkal. Nem kivétel ez alól ez a két lemez sem. Aase 2003-ban megjelent Maus című albuma tradicionális norvég számokat tartalmaz, modern feldolgozásban, kísérő zenészekkel. A 2006-ban megjelent Unu cimű lemez szóló CD és Aase saját számait játssza, különböző gitárokon. Ezeket a szerzeményeket is a skandináv zenei hagyományok ihlették és mivel éjszaka írta őket Aase, az éjszakai hangulatot tükröző nyugodt kellemes zenék. Ez a lemez, amely ha lehet még jobb minőségű mint a Maus, 13 számot tartalmaz, ami ékes bizonyítéka annak, hogy a kiváló gitáros nem babonás ember.

 

 

A Two for the Show Media ajánlja

 

A Zoho  lemezkiadó újdonsága

 

David Bixler & Arturo O'Farrill - The Auction Project   CD

Egy iskolai pénzgyűjtő akció támogatására összeállt alkalmi jazz zenekari szereplésből jött létre ez a páratlanul érdekes lemez. Mielőtt valaki azt hinné, hogy amatőr zenészek játszanak a lemezen, elmondanám, hogy David Bixler szaxofonos/zeneszerző jazz tanszéket vezető professzor, akinek saját együttese a David Bixler Quintet. A másik kiválóság Arturo O'Farrill lemeze aZoho kiadónál megjelent Song for Chico 2009-ben Grammy-díjat nyert a Latin Jazz kategóriában.

A lemezen hallható zene Afro-Kelta fuziós jazz, amelynek alaphangulatát az ír tradicionális dalok feldolgozásai és Heather Martin Bixler finom kelta hegedűjátéka adja. 10 szám hallható a lemezen, fele Bixler szerzemény, a többi olyan híres tradicionális számok mint például a Banish Misfortune. A lemez kiváló példája annak, hogy egy olyan multi-kulturális országban, mint az USA, milyen magától érthetődően beszélik egymás zenei nyelvét a különböző kulturkörből érkezett zenészek. Az érdekes és változatos zenét játszó alkalmi szextet az alábbi zenészekből áll: DAVID BIXLER (alto sax), ARTURO’FARRILL (piano), HEATHER MARTIN BIXLER (violin), CARLO DEROSA (bass), VINCE CHERICO (drums), ROLAND GUERRERO (percussion).

 

 

 

 

 

Lisa Reedy Promotions  ajánlja

 

A Concinnity Recordings  lemeze

 

Heavy Tin - Fused Jazz CD

Ez egy érdekes lemez, igen jó zenével és titokzatos előadókkal. A szűkszavú borítón csak a számok címei olvashatók, a lemezzel érkezett tájékoztatóból sem sok derül ki. Ami biztos: nagyon hallgatható zongora improvizációkat hallunk bőgő kísérettel.

A két zenész: BR. Pearson zongorista és Izzie Reel bőgős képzett zenészek, utóbbi a Juilliard és a Berklee világhírű zeneiskolákban szerzett diplomát. BR. Pearson pedig a nem kevésbé híres Curtis Institute of Music tanulója volt. 12 szám hallható a lemezen, amely igazán kellemes, üdítő zenei élményt nyújt. A bop stílusú, progresszív jazz zenének a bőgő hangja adja meg az alapját. Ezen táncol, könnyed levegős stílusban a finoman szertelen zongora játék.

 

 

 

 

 

 

 

Manfred Junker   lemezei

 

Eternally – Music byCharlie Chaplin   CD

Departure  CD

Az 1969-ben született kiváló német gitárosnak 9 lemeze jelent meg eddig. A zenei tanulmányait St. Gallenben, majd a híres Berklee College-ben végző fiatal művész jelenleg gitároktatással is foglalkozik, amellett saját zenekarával (Manfred Junker's Journey Within) koncertezik rendszeresen.

Az Eternally című lemezen (2008) German Klaiber bőgőssel játszanak Chaplin szerzeményeket. A némafilm legkreatívabb egyénisége zenét is szerzett filmjeihez, ezekből játszanak el 11 számot ezen a lemezen. Néhány szám címe: Smile, Sing a Song, Mandoline serenade, Eternally stb.

 A 2010-ben megjelent Departure című lemezen Arne Huber (bőgő) és Matthias Daneck (dobok) kíséretével saját szerzeményeket és világslágereket játszanak. 

Mindkét lemez a factoryoutlet records kiadásában jelent meg!

 

 

 

 

 

 

A Bobtale Records   lemezei

 

Swing 2010   CD

BOLERO BERLIN Live   CD

Helmuth Nieberle az egyik legismertebb német gitáros személye teremt kapcsolatot a két kitűnő lemez között. Nieberle igen ritka 7-húros Sonntag Archtop gitáron játszik. A művész a bostoni Berklee College-ban végzett tanulmányai után, olyan kiváló gitárosok kurzusain tanult, mint Herb Ellis, Joe Pass és Zoller Attila.

A Swing 2010 lemezen Cordes & Sauvages nevű együttesével játszik kifinomult Gipsy Swing számokat. 13 szerzemény hallható a lemezen, részint Nieberle saját számai, valamint Django Reinhardt és más szerzők darabjai.

A BOLERO Berlin Live lemezen a Berlini Filharmonikusok és néhány kiemelkedő jazz zenész játszik világhírű dél-amerikai zeneszámokat. A Besame Mucho, a Perfídia, a Cararan és még 5 sláger élő felvétel formájában hallható a lemezen. A kiváló projektet több koncerten mutatták be különböző német városokban.

 

 

 

ètendue Records  (エタンデュ)  lemezei

 

Wakana Ichihashi : The Universe of ondes Martenot Vol. I. & II. hybrid SACDk

Az ondes Martenot (Martenot Hullámok) elnevezésű hangszert 1928-ban találta fel Maurice Martenot (1898-1980) francia csello művész és elektromérnök. Az ondes Martenot monodikus hangszer, ha két billentyűt egyszerre ütünk le, a mélyebb szólal meg. A billentyűk jobbra-balra enyhén elmozdulnak, így a játékos képes vibratót, sőt negyedhangos csúszást is produkálni. Az előadó jobb kézzel a klaviatúrán játszik, a bal toló gombok segítségével állítja a hangerőt és a hangszínt. A hagyományos hangfalak mellett készítettek az ondes Martenot-hoz ún. pálma-hangfalat is, melynek különlegessége, hogy a hangnyílás előtt mindkét oldalán 12 rezgő húr van kifeszítve. Ezek a hang teltebbé tételére és árnyalására szolgálnak.

Az ondes Martenot volt a legsikeresebb elektromos hangszer a szintetizátorok előtt. Az elmúlt évtizedekben többszáz film zenéjében szerepelt és nagyhírű párizsi színházak is gyakran használták ezt a különleges hangszert. Több kortárs francia zeneszerző írt a hangszerre kisebb-nagyobb művet, többek között André Jolivet, Darius Milhaud és Arthur Honegger. A japán zeneszerzők közül Hitomi Shimizu nevét kell megemlítenünk. Az ő Siren című szerzeményéhez tökéletesen illik a hangszer misztikus, sejtelmes hangzása.  A feltaláló halála után már nem készültek példányok ebből a különleges hangszerből.

Az ètendue kiadó Jeanne Loriod  (1928-2001), az ondes Martenot hangszer egyik legismertebb előadó művésze emlékére ajánlott lemezén japán művészek: Wakana Ichihashi és Mahoko Nakano játéka hallható ondes Martenot-on, illetve zongorán.

Nagyon kevés előadó tanult meg művészi szinten játszani a különleges hangszeren. A zenei program igen változatos okinawai népdalok, ismert japán dallamok mellett Debussy, Honegger valamint más kortárs szerző művei szólalnak meg.

Az ètendue SACdk felvételekor különleges mikrofon elrendezést dolgoztak ki, amely az elektronikus hang valódi térbeli képét adja vissza lejátszáskor. A lemezeket az elektronikus és a kortárs zene kedvelőinek ajánljuk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NEUKLANG  újdonságok

A német jazz zene világában egyre fontosabb szerepet játszik a Bauer Studios keretében működő NEUKLANG lemezkiadó, amely igen színes zenei programmal, kísérletező, talán néha provokáló, de mindenképp innovatív együttesek lemezeit adja ki.

 

Olivia Trummer Trio - Nobody knows     CD

Olivia Trummer vitán felül a német jazz egyik legnagyobb tehetségű előadója. A fiatal zongoraművésznő ezen a lemezen az érett zongorajáték mellett énekével is lenyűgözi a hallgatót. Az együttes játékát a könnyed természetes előadásmód, és kifinomult muzikalitás jellemzi. Klisétől mentes számaik első hallásra is elbűvölők.

A trio tagjai: Bodek Janke (dob) és Antonio Miguel (bőgő) mellett vendégként Matthias Schrieefl trombitán és szárnykürtőn játszik a lemezen. Ez az album Olivia Trummer harmadik lemeze a NEUKLANG kiadónál, az előző két lemez a Westmind és a Nach Norden kimagasló kritikákat kapott a német zenei szaklapok kritikusaitól. Ezt az albumot hallgatva - nem véletlenül!

 

Michael Kiedaisch Trieau - Siebensachen    CD

1996-ban alakult meg ez a különös formáció: Michael Kiedaisch (marimba, vibraphone, percussion, and composition), Mike Svoboda (trombone, tuba), Eberhard Hahn (szaxofon, fuvola, klarinét). Zenéjüket, amely nem nélkülözi a humort sem, egy kritikus a jazz és a post-impresszionista kamara zene keverékéként jellemezte. Lemezeiken, mint ezen a legújabb albumon is Michael Kiedaisch szerzeményeire inprovizálnak. 12 különleges hangulatú szám található a Siebensachen (Holmi) című lemezen, amelyet elsősorban a nyitott ízlésű, szokatlan hangokat, hangfelvételeket kedvelő jazz rajongok számára ajánlhatjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TopMusic   újdonságok

Kezdek egyre nagyobb tisztelettel tekinteni a TopMusic lemezeire. A TopMusic kiadó 32 bit/192 kHz felbontással felvett High Quality Master Recording Ultra Disc lemezei úgy szólnak, mintha a zenészek és az énekesek a szobában adnák elő a számokat.

Ez a távol keleti lemezforgalmazó és kiadó nemcsak lemezeinek kiváló hangminőségével tűnik ki, hanem azzal is, hogy csak a legjobb előadók szerepelnek programjukban. A legjobb előadók, amint az alábbi példák is mutatják lehetnek kevésbé ismertek, és külön dicséret illeti a TopMusic szerkesztőit, hogy felfigyeltek rájuk!

 

Jacqui Dankworth - Back to You      hybrid SACD

Kiváló színésznő és csodálatos hangú és stílusú jazz énekes - röviden így jellemezhetnénk Jacqui Dankworth-ot. A legendás jazz zenész és zeneszerző Sir John Dankworth és a nemzetközi énekes sztár Cleo Laine gyermekének szinte más választása sem lehetett, minthogy énekesnő lesz. Hamar felfigyeltek szinészi képességeire is, olyan kult filmekben szerepelt, mint a “Kiss Kiss Bang Bang” és a "Shoreditch". Énekesként is hatalmas siker kísérte egészen fiatal korától a pályáján. 1994-ben jelent meg első lemeze már feltűnést keltett, majd a 2000-ben megjelent For All We Know” című lemeze után a Sunday Times kategóriától függetlenül napjaink legkiválóbb énekesei közé sorolta.
A Back To You című lemezén a saját szerzemények mellett James Taylor, Randy Newman és Sting számára kedves számaiból is énekel a művésznő, akinek a hangja a legkülönbözőbb zenei stílusokhoz is könnyen tud alkalmazkodni. Kiválóak a minimális kisérettel felvett számok. Ez a szép lemez az Audacious Records kiadónál jelent meg. Aki teheti hallgasson bele, meg fogja szeretni!

 

Amina Claudine Myers - Salutes to Bessie Smith   hybrid SACD

Bessie Smith (1894-1937) a „blues császárnője" a szenvedélyes életű és tagikus sorsú énekesnő a blues- és dzsesszmuzsikusok legjobbjaival dolgozott: Louis Armstronggal, King Oliverrel lemezt készített, Jack Teagardennel és Benny Goodmannel koncertezett. A húszas évek végére Amerika kiemelkedő színes bőrű énekesnője lett és nagyrészben az ő lemezeinek, a vele készített 160 felvétel sikereinek köszönhette a Columbia Records, hogy megmenekült a csődtől a világválság idején.

Ezen a csodálatos lemezen Amina Claudine Myers, az avantgard zongora és orgona felvételeiről híres fekete művésznő, az AACM (Association for the Advancement of Creative Musicians) tagja játszik és énekel, valami egészen különlegesen egyedi stílusban. Szégyen ide, szégyen oda én még nem hallottam eredeti Bessie Smith felvételt, de a lemezen hallható számai alapján őt is a szívembe zártam. 6 hosszú szám hallható ezen a csodalemezen, amelyen Myers vagy szólóban vagy Cecil McBee bőgőssel és Jimmy Lovelace dobossal játszik. Négy Bessie Smith szerzemény mellett 2 Myers szerzemény is elhangzik, ez utóbbiak közé tartozik a lemez legdöbbenetesebb száma az African Blues című szám, amelyen Myers szöveg nélkül improvizálva énekel.

Ez az 1980-ban felvett lemez eredetileg a Leo Records kiadásában jelent meg, ennek hangtechnikailag tökéletessé tett változata a TopMusic SACD-je.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stockfisch - Records  újdonságok

 

Carl Cleves & Parissa Bouas - Out of Australia   hybrid SACD

Az elbűvölő jelző szinte közhelynek számít, ha Stockfisch lemezekről beszélünk. De ez az album még az eddigi lemezeknél is jobban illik erre a lemezre. A fő oka ennek Parissa Bouas csodálatos énekhangja. Carl Cleves és Parissa Bouas a két énekes/zenész/zeneszerző Ausztráliából érkezett, de életútjuk igazi kalandregény, amelyről valószínűleg sokat tudnának mesélni. Braziliában is jelentek meg lemezeik, Cleves Ausztráliában díjat nyert szövegíróként, könyve jelent meg kalandos utazásairól, szóval élték az életet.

12 szám hallható ezen a különleges albumon, amelynek hangulata a legszebb kelta zenei és ének stílust idézi. A számok a két előadó szerzeményei, a hangszerelésről nem sok információ olvasható a lemezen, viszont annál jobbnak mondható.

Aki hallani szeretné egy görög tengerész Braziliában született és felnőtt leányát angol nyelven, tökéletes ír stílusban énekelni, az gyorsan vegye meg ezt a lemezt. Nem fog benne csalódni!

 

 

 

A Reference Recordings  kiadó válogatás-lemezei
 

1976 óta a Reference Recordings név egyet jelent a legmagasabb színvonalú lemezkiadással. Meggyőző adatok mutatják munkájuk színvonalát: 12 Grammy jelölés, 3 első helyezés és számtalan más kitüntetés. A kiadó technikai igazgatója, "Prof." Keith O. Johnson az audio technika legendás alakja, a HDCD rendszer társfeltalálója . A Reference Recordings lemezeinek minden szempontból kiváló hangminősége az általa kialakított kábelekkel szinte egyedileg "kézzel" gyártott vagy modifikált mikrofonokkal és készülékkel történik, minden esetben a zene és a hangszerek jellege szabja meg az alkalmazott felvételi technikát a mikrofonok elhelyezését.

 

30th Anniversary Sampler  24-bit HDCD

Ez a 2006-ban kiadott jubileumi válogatás tökéletes példája a fentieknek. 13 igen eltérő jellegű komolyzenei felvétel mutatja be, hogyan lehet megdöbbentő hanghűséggel felvenni egy templomi orgona, egy szóló zongora vagy egy nagyzenekar hangját. Magyar vonatkozású érdekessége a kimagasló színvonalú válogatásnak, hogy két Liszt szerzemény is hallható rajta: a Prelude és Rigoletto parafrázis.

A teljes program: 1-Susato: The Dansyere—La Morisque (Jerry Junkin/University of Texas Wind Ensemble) 2-Enescu: Romanian Rhapsody #1 (Eiji Oue/Minnesota Orchestra)—FIRST RELEASE 3-Satie: Gymnopedie #1 (Eiji Oue/Minnesota Orchestra) 4-Gabriela Lena Frank: Mestizo Waltz (Keith Lockhart/Utah Symphony) 5-John Tavener: Ikon of Eros—excerpt (Paul Goodwin/Minnesota Orchestra & Chorale) 6-Liszt: Prelude on B-A-C-H (Felix Hell, organ) 7-Dominick Argento: For the Angel Israfel (Eiji Oue/Minnesota Orchestra) 8-Liszt: Paraphrase on Verdi’s Rigoletto (Joel Fan, piano) 9-Danielpour: An American Requiem—Dies Irae (Carl St.Clair/Pacific Symphony Orchestra & Chorus) 10-Rachmaninoff: Symphonic Dance #3 (Eiji Oue/Minnesota Orchestra) 11-Skrowaczewski: Concerto Nicolò—finale (Gary Graffman/Skrowaczewski/Minnesota Orchestra) 12-J. S. Bach: Prelude in D (Virgil Fox, organ) 13-Respighi: The Pines of Rome—finale (Eiji Oue/Minnesota Orchestra) Romanian Rhapsody #1

 

Jazz Kaleidoscope    24-bit HDCD

Ez az idén megjelent válogatás a Reference Recordings gazdag jazz lemez választékába enged betekintést. A lemezen megszólaló előadók és együttesek felsorolása már önmagában is sokat mondó: Red Norvo Quintet; Dick Hyman; Blazing Redheads; Mike Garson Quartet; Clark Terry/DePaul U. Big Band; Hyman Swing All-Stars; Jim Brock Ensemble; Hot Club of San Francisco; Brock/Manakas Ensemble.

Hát még ha ehhez hozzászámítjuk a nagynevű és kiváló vendégzenészek népes seregét is: Brian Bromberg bőgős, Bucky Pizzarelli gitáros vagy David Grisman mandolin művész neve egy lemezborítón már önmagában is nagy dolognak számít. Nagyszerűen összeállított válogatás, hihetetlenül jó hangminőségű felvételekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blue Coast Records   újdonságai

 

Audiofil lemezek kiadására alakult ez a vállalkozás, amelynek motorja Cookie Marenco aki csaknem 20 éve foglalkozik audiofil lemezkiadással és azzal kapcsolatos projektekkel.

Jelentős időt töltött a legendás Windham Hill lemezkiadónál és a Liquid Audio team tagjaként elsők között kezdett foglalkozni az Internet Audio témakörrel.

 

Blue Coast Collection   hybrid SACD

Blue Coast Collection Collector`s Edition Gold   24 karátos CD

Ez egy csodálatos válogatás a West Coast legkiválóbb akusztikus, gitáros-énekes előadóival: Keith Greeninger, Dayan Kai, Jane Selkye és másokkal. 12 szám hallható a lemezen, amelynek felvételei tisztán analóg, minimalista módszerrel készültek, minden digitális effekt nélkül. A lemez felvételeit végző, nagy gyakorlattal rendelkező csapat: a lemezgyárat megalapító Cookie Marenco és Jean Claude Reynaud társproducer vezetésével kidolgozott egy szabadalmaztatott E.S.E. (Extended Sound Environment) elnevezésű mikrofon elhelyezési technológiát, amellyel a sztereo és surround felvételek különlegesen jó térhatásúak lesznek.

Ezt a válogatást két formában gyártották le. Ha a hybrid SACD lemezre igaz az, hogy csodálatosan szól, akkor a 24 karátos Gold CD változatra már szinte szavakat sem lehet találni. Ez utóbbi változatnál a páratlanul nagy dinamikájú felvételek amplitúdóját lecsökkentették, így nem jön létre semmiféle torzítás a csúcsoknál (ld. az alsó az ábrán).
 

 


A kiadó javasolja a Gold CD lejátszásakor a hangerő megnövelését, és ekkor páratlan dinamikával és hangzási tisztasággal szinte élőnek halljuk a kiváló zenészek játékát és énekét.

 

Art Lande - While She Sleeps   hybrid SACD

A kiváló zongorista Art Lande mögött 35 éves sikeres zenei pálya áll. Olyan világhírű művészekkel szerepelt az ECM és a Windham Hill kiadók lemezein, mint Charlie Haden, Woody Shaw, Jan Garbarek és Joe Henderson. Ezen a szép lemezen nagy slágereket játszik, sajátos, kissé melankolikus improvizáló stílusában. Néhány szám címe a lemezről: Tenderly, Smoke Gets in Your Eyes, Ol' Man River, In A Sentimental Mood.
 

Ez a szóló zongora SACD lemez is E.S.E. mikrofonozással készült, ennek megfelelően úgy szól az 1885-ben gyártott Steinway zongora a lemezen, mintha a szobánkban játszana a művész. Sokat elárul a lemez minőségéről az a tény, hogy elnyerte 2008-ban az Audiophile Audition "Az év legjobb lemeze" díját.

 

A Blue Coast Records audiofil lemezei nagy sikerrel szerepelnek a Hi-Fi és Audio Show-kon, vásárokon, sok készülék gyártó cég ezekkel mutatja be új termékeit. A kiadó többféle formátumban (CD Quality és Hi-Res 24bit/96kHz) letölthetően is kínálja a lemezeket!

A kiadó honlapján ingyen letölthető számok is vannak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SACD

 

 

 

Gold CD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  és     lemezek

 

Evan Parker - Whitstable Solo  CD

Evan Parker  2008-ban egy film készítés alkalmával adott koncertet a Whitstable-ben (Kent, England) lévő kitűnő akusztikájú St. Peters kápolnában. A lemez 8 szóló szoprán szaxofon improvizációt tartalmaz.

 

Nate Wooley & Paul Lytton - Creak Above 33   CD

Négy hosszú szám hallható ezen a lemezen, Nate Wooley (trumpet, and amplifier) és Paul Lytton (percussion and live electronics) folyamatos kísérletezéseiből. 2009 áprilisában rögzítették a lemez anyagát, amely a zene "sikerességével" egyáltalán nem foglalkozó művészek meghitt zenei beszélgetése.

 

Akai Takase - A week went by   CD

Aki Takase a kiváló japán zongorista mindent tud, amit egy improvizáló művésztől elvárhatunk, egy igazi "complete player". A lemezen 9 szám hangzik el, szóló, duó és trió felállásban. A partnerek John Tchicai (alt sax) duó és John Edwards (double bass), valamint Tony Levin (drum) trió felállásban.

 

RIVIÈRE COMPOSERS’ POOL "Summer Works 2009"   3 CD

Az impovizációs jazz négy vezető alakja: KENT CARTER (double bass), THEO JÖRGENSMANN (clarinet), ALBRECHT MAURER (violin, viola), ETIENNE ROLIN (clarinet, basset horn, alto flute) különböző formációkban már játszottak egymással, de ez a 2009 nyarán szervezett többnapos session, volt az első igazi alkalom arra, hogy a közös improvizáció nagy kihívást jelentő feladatát kipróbálják és sikerre vigyék. A 3 lemezből az elsőn Carter, Jörgensmann és Maurer első próbálkozását stúdió session formában rögzítették. A trió formációban történő zenélés rendkívüli élményt jelentett a három gyakorlott művésznek. A következő napon már kvartett formációban léptek fel egy nagysikerű koncerten. Ennek anyaga a 3. CD-n hallható. A 2. lemezen Carter és Rolin duó stúdió sessionjének felvétele szólal meg.

 

Ross Bolleter - Night Kitchen an hour of ruined piano  CD

Ross Bolleter legalább négy romokban heverő zongorát tart a konyhájában, hogy bármikor játszhasson rajtuk. 13 improvizációját rögzítették ezen a lemezen. Az improvizációt Goya Black Painting-jei, közép-ausztrália sivatagai és Vivienne Robertson fotói adták.

 

 

 

 

Paula Atherton   lemezei

 

Let Me Inside Your Love  CD

Groove With Me   CD

Sokoldalú művész Paula Atherton. A szép szőke hölgy énekes, zeneszerző, fuvolás és szaxofonos, ráadásul mindezeket igen kimagasló színvonalon műveli. Kilenc éves korában kezdett énekelni és fuvolázni, ezt követte az altszaxofon tanulás. Zenei tanulmányai befejezésével azonnal koncert lehetőségeket keresett, sokfelé játszott a nagyvilágban Európában és Amerika-szerte.

2004 fontos évszáma volt pályájának, ekkor lépett fel a híres new york-i Blue Note jazz klubban, Hank Jones jazz zongoristával és ebben az évben jelent meg első lemeze a Let Me Inside Your Love CD, amely azonnal felkerült a Contemporary Jazz Chart-re. Egy kivételével saját szerzemények hallhatók ezen a 12 számos albumon, amelyen az Athertont az Interplay nevű együttese kíséri. A lemezen rendkívül jó a szaxofon játék és Paula hangja is kiváló.

2009-ben jelent meg a művésznő második lemeze a Groove With Me, amely zeneileg kevésbé egységes, de annál változatosabb és izgalmasabb alkotás. A melodikus Groove jazz számok mellett funky sőt ultra-funky számok is vannak a lemezen, ilyen például a JB című szám, amely tisztelgés James Brown emléke előtt.

Négy évig készült ez a lemez és számtalan kiváló zenész és énekes szerepel a közreműködők listáján. Ha ki kell emelni valakit a közreműködők közül, akkor ez a mindkét lemezen játszó producer, gitáros, hangmérnök Lou Gimenez, akinek a lemezek fantasztikus hangminősége is köszönhető.

 

 

 

A Salaam együttes lemezei

 

Salaam CD

Ya Salaam  CD

A Salaam arab szó,  jelentése: béke. A Bloomington-i (USA, Indiana) Salaam együttes zenéje a Közel-kelet és Észak-Afrika népzenéiből álló színes mozaik. A fiatal zenészek nem álltak meg a hagyományos stilusoknál és tradicionális dallamoknál, változatos hangszereléssel és improvizációval színesítik programukat. Az 1953-ban alakult együttes valamennyi tagja több hangszeren játszik keleti és nyugati hangszereken egyaránt. A világzene olyan jelentős együtteseivel szerepeltek már együtt mint a The Master Musicians of Jajouka, a Grammy Award győztes Youssou N’Dour, a marokkói Gnawa muzsikus, Hassan Hakmoun, az iraki Maqam mester, Hamid El-Saadi, a török Emin S. Sagbaş és az ismert Azeri Kemanche player, Munis Sharifov.

 

Az együttesnek eddig 7 CD-je jelent meg. A 2009-ben megjelent Salaam című lemez  Marokkótól Bagdadig viszi zenei utazásra a hallgatót. Az együttest alapító iraki/amerikai hölgy Dena El Saffer hegedűs, aki klasszikus zenén nevelkedett, egy bagdadi látogatás után kezdett foglalkozni Közép - Keleti zenéléssel, mindenekelőtt a maqam zenei kultúrával. 12 szám hallható ezen az érdekes és izgalmas lemezen.

2005-ben jelent meg az együttes Ya Salaam című lemeze, amelyen a hangszeres zene mellett Hakan Toker és Amír El Saffer előadásában énekes számok is hallhatók. Ez a lemez 15 számot tartalmaz és az együttes honlapján bárki belehallgathat az egyes számokba.

 

 

 

 

 

Sylvia Bennett   lemezei

 

Smile   CD

It`s Chrismas Time with Sylvia Bennett   CD

Songs From The Heart   CD

Lionel Hampton – There Will Never Be Another You   CD

Featuring Sylvia Bennett

Az USA-ban ezerszámra találni énekesnőket. Viszont nagyon kevés az igazán jó énekesnő. Sylvia Bennett közéjük tartozik. Rendkívül népszerű művész, se szeri se száma fellépéseinek, állandó programjainak. Az USA-ban különleges megtiszteltetés, ha valaki felléphet, az elnök számára rendezett fogadáson. Sylvia pályája során többször részesült ebben a megtiszteltetésben.

Az Olaszországban született, de az USA-ban nevelkedett szép énekesnő igen kedveli az ismert standard-eket. Legújabb lemeze a Smile is, amely hangulatában a feledhetetlen Sergio Mendez lemezeinek hangulatát idézi. Óriási slágerek szólalnak meg a lemezen, többek között a Shadow of Your Smile, a Night and Day, a What a Difference a Day Makes és hasonlók. Pergő ütős hangszerek, és gitárok hangja kíséri a lemezen az éneket. Bennett és a lemez producere Hal Batt, akivel 25 éve dolgozik együtt leporolták, és modern formába öltöztették a régi számokat.

2008-ban jelent meg Sylvia Bennett karácsonyi albuma, ez a lemez a vidámság jegyében készült, saját számokkal, de hallhatók ezen is ismert számok, mint a Silent Night és a Santa Claus is Coming to Town.

2008-ban még egy lemeze jelent meg Sylvia Bennett-nek, a Songs From The Heart. Ez a lemez a Három tenor alcímet viseli, mivel három kitűnő tenor szaxofonos (Boots Randolph, Ed Calle és Kirk Whalum) szólói gazdagítják a hangzást. Ezen a lemezen is nagy slágerek hallhatók: My Funny Valentine, I Still Love You, As Time Goes By.

Sylvia Bennett káprázatos karrierjének fontos évszáma volt az 1980-as esztendő. Lionel Hampton a világhírű vibrafon művész ekkor vette szárnyai alá a fiatal énekesnőt, aki ma is azt vallja Hampton mellett tanulta meg, hogy mit jelent énekesnek lenni. Csaknem 10 évig dolgoztak együtt és 2 közös lemezük jelent meg: a Grammy díjra jelölt Sentimental Journey 1987-ben és a There Will Never Be Another You 2007-ben. Ez utóbbi lemez egy DVD albumot is tartalmaz, amelyen Hampton és Bennett idézi fel az együtt töltött éveket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Texas Gypsies  lemezei

 

The Texas Gypsies  CD

Cafè du Swing   CD

Arra már régóta rájöttem, hogy Texas-ban nem csinálnak rossz lemezt. Valami lehet ott az életben, valami eleven erő, ami feltölti az embereket dinamizmussal, életkedvvel. A Texas Gypsies gitáros swing zenét játszik. A jazz zenének ez a kellemes, hallgatható változata Párizsból indult az 1930-as években, és egy roma származású jazz gitáros Django Reinhardt nevéhez fűződik. A Texas Gypsies első lemezének előlapján tehát nem véletlenül látszik az Eiffel-torony, bár ez a vagány muzsikusokból álló igazi buli zenét játszó zenekar ezen a lemezen mindenféle zenét játszik. Képzeljük el az alábbi számokat egy lemezen: I Will Survive, Ring of Fire és When I`m Sixty-Four. Ezeket a nagy slágereket Steve Curry vezetésével gyúrták kellemes fogyasztható programmá a zenészek.

Az együttes második lemeze, a 2007-ben megjelent Cafè du Swing már egységesebb zenei anyagot tartalmaz, ami annak köszönhető, hogy néhány nagy sláger, pl. Bèsame Mucho mellett 8 Curry szerzemény is van a lemezen.

Jó hangú, igen szórakoztató zenét játszanak a Texas-i fiúk!

 

 

 

 

Le Q Records  lemezek

 

Le QuecumBar Patrons - Stars of Gypsy Swing   CD

Django Reinhardt (1910-1953) emléke és hatása máig él. A roma származású dzsessz-gitáros, az európai dzsessz kiemelkedő alakja, műfajteremtő újítója. Stephané Grappelli hegedűssel az 1930-as években hozták létre a máig népszerű gypsy swing, manus swing vagy Hot Club-style zenei stílust.

Egy évbe tellett, amíg összeállították ezt az egyedülálló gitár válogatást a Le QuecumBar fellépőinek, patrónusainak műsorából. 13 csodálatos szám halható a lemezen, az alábbi előadóktól: Angelo DeBarre (French Gypsy), Dave Kelbie (UK) with Fapy Lafertin and The George Washingmachine Quartet(Australia), John Jorgenson (USA), Hank Marvin (UK), Ritary Gaguenetti (French Gypsy), Gary Potter (UK), John Etheridge (UK), Moreno(French Gypsy), Stephane Wrembel (France), Biel Ballester(Spain), Andreas Oberg (Sweden), Robin Nolan (UK) and Lollo Meier(Dutch Gypsy).

Valamennyi előadó egy-egy önálló egyéniség, néhányan Django zenéjén nőttek fel, néhányukat a már felnőtt kori élmények vezettek a swing irányába. Az előadók, azért patrónusai a Le QuecumBar-nak, mert ingyen ajándékozták felvételeket , lemondva a jogdíjakról.

 

The Aurore Quartet - Le QuecumBar Live in London with The Aurore Quartet   CD

A Le QuecumBar London első számú swing zenés szórakozóhelye. Itt vették fel élőben ennek a lemeznek a zenei anyagát 2009. február 1.-án. A párizsi Aurore Quartet from Paris, Aurore Violque vezetésével (violin and vocals), az alábbi felállásban játszott: Siegfried Mandacé és Darko Andelkovic (guitars) és Pierre Frasque (double bass), speciális vendég Ritary Gaguenetti (guitar). Az együttes eklektikus zenéje, amely tele van vidámsággal és örömmel – kitűnő anti-depresszáns a mai vérzivataros világban. 13 viszonylag hosszú szám hallható a lemezen, a mely a fenti lemezzel együtt a Linn Records kiadóval kötött megállapodásnak köszönhetően többféle formátumban is letölthető a Linn  honlapjáról!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Braithwaite & Katz Communications  ajánlja

 

Innova Records    újdonság

 

Jamie Begian Big Band - Big Fat Grin   CD

Nagy, kövér vigyor - valahogy így fordíthatnánk ennek a lemeznek a címét. A Jamie Begian Big Band  zenéje valóban vidámságra deríti lelkünket, nemcsak a dallamok vidámak, hanem a hangszerelés is, sok a lemezen a harsona szóló, ez a hangszer szinte kínálja a lehetőségét a vidámkodásnak. Jamie Begian zenekarvezető gitáros/zeneszerző tudja jól a szabályt, hogy a vidám dolgokat kell igazán komolyan csinálni. A lemezen megszólaló szerzemények (9 viszonylag hosszú szám) mindegyike kifinomult remekmű, váratlan zenei ötletekkel, fordulatokkal. Számtalan zenei hatás érezhető Begian műveiben a Count Basie Orchestra-tól, Jimi Hendrix-en át Gil Evans-ig. Az örmény gyökereit sem felejtő Begian az 1990-es évek elején kezdett zeneszerzéssel foglalkozni. 1998-ban alakult meg a Big Band és 2003-ban jelent meg első lemezük Trance címmel.

 

A 17 tagú zenekar kiváló összhangban szólal meg ezen a kedves lemezen, a zenészek megérdemlik, hogy felsoroljuk őket: John O'Gallagher: alto saxophone, soprano saxophone; Marc McDonald: alto saxophone, clarinet; Ben Kono: tenor saxophone, oboe, clarinet, soprano saxophone; Dimitri Moderbacher: tenor saxophone, flute, clarinet, soprano saxophone; Dan Goble: baritone saxophone, bass clarinet; Tom Goehring: trumpet, flugelhorn; Dave Scott: trumpet, flugelhorn; Marty Bound: trumpet, flugelhorn; Jason Colby: trumpet, flugelhorn; Jeff Bush: trombone; Deborah Weisz: trombone; Paul Olenick: trombone; Max Seigel: bass trombone; Dave Ambrosio: bass; Bruce Arnold: guitar; Peter Retzlaff: drums; Jamie Begian: guitar. 

 

 

 

 

 

Stockfisch - Records  újdonságok

 

Dennis Kolen - Northeim l Goldmine   hybrid SACD

Nyugodtan számíthat tökéletes zenei élményre az aki a Stockfisch lemezkiadó valamelyik kiadványát beteszi a CD lejátszóba. Ez az album sem kivétel, ismét egy kiváló énekes/gitáros, csodálatosan hangszerelt kíséret és kellemes, igen hallgatható számok csendülnek fel a lemezen. Az előadó, Dennis Kolen egy fiatal, Rotterdamban élő holland zenész és együttese: Ferry Lagendijk (piano, fender rhodes, hammond b3, mellotron), Wietse Zeedijk (electric bass, harmony vocals) és Jimmy van den Nieuwenhuizen (drums, percussion) 11 számot ad elő a lemezen, amelynek stilusa talán az akusztikus rock jelzővel írható le a legjobban.

A Stockfisch kiadó egy családi vállalkozás és lemezeik sikerének titka a tökéletes hangminőség, amely annak köszönhető, hogy a hanglemez gyártás valamennyi fázisában, a hangfelvételektől a lemez legyártásáig különleges gondossággal történik. A kiadó audiofil körökben jól ismert szlogenje a Closer To The Music - szinte utal a speciális mikrofon elhelyezésére, ennyire dinamikus és transzparens felvételeket csak közeli mikrofonozással lehet létrehozni. Mindenesetre az eredmény meggyőző, ez a lemez bármelyik vájt fülű Hi-Fi rajongó gyűjteményének díszpéldánya lehet.

 

Sebastian Sternal Trio - Paris    hybrid SACD

Ez a lemez zenei anyagát tekintve eltér attól, amit a Stockfisch kiadótól megszoktunk. Ezen egy zongora trió játszik édeskésnek vagy fülbemászónak egyáltalán nem nevezhető számokat, amelyek egy részén vokál is van. A lemez témája Párizs a világ egyik legizgalmasabb és legmegragadóbb városa, amely gyerekkorától vonzotta a fiatal zongorista Sebastian Sternal képzeletét és amely 2007-ben egy évig otthont is adott a fiatal művésznek. A Sternal Trio 8 éve játszik együtt is ezen a lemezükön egy kitünő francia énekesnő, Anne-Marie Jean is hallható, az ő éneke nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Párizsba képzeljük magunkat ezen kitűnő lemez hallgatása közben. Szót kell ejtenünk a trió másik két tagjáról: Sebastian Klose bőgős és Axel Pape ütőhangszeres művész bámulatos összhangban játszik egymással, Sternal vezetésével az egymást követő számokban új és új zenei szerkezeteket hoznak létre, ámulatba ejtve a hallgatót.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisa Reedy Promotions  ajánlja

 

Rita Edmond - A Glance at Destiny   CD

Rita Edmond fiatal kora óta énekel. 15 éves korában az ismert énektanár Evangeline Stewart képezte hangját, ezt a négy oktávot átfogó különleges ajándékot. A főiskola elvégzése után a gyönyörű hanggal megáldott Rita Las Vegas, Nice, Cannes, Monte Carlo és Párizs klubjaiban és színpadain énekelt, a legmélyebb érzelmeket is kifejező hangja mindenütt hatalmas sikert aratott. Ezt követően a hanglemezgyártás felé fordult érdeklődése, zeneszerzéssel és más előadók lemezeinek kiadásával foglalkozott. Ebben az időszakban nem foglalkozott énekléssel. Két évvel ezelőtt, 2008-ban kezdett ismét énekelni, Dél-Kaliforniai jazz klubjaiban kezdett rendszeresen fellépni nagy sikerrel. Elkészítette első saját lemezét. A Sketches Of A Dream lemez hangszerelésében is részt vállalt, olyan nagy slágerek szerepeltek a lemezen, mint a My Romance és a Misty.

A sikeres első lemezt 2010-ben követte az A Glance at Destiny, amelybe az énekesnő saját elmondása szerint "a szivét is beletette". Kiváló zenészek egész sora játszik kiséretében: Llew Mathews, Joel Scott (piano), James Leary, Edwin Livingston (bass), Greg Poree, Jacques Lasure (guitar), Tootie Heath (drums), Ricky Woodard (sax), Nolan Shaheed (trumpet), Z. Sean Johnson (flute). 14 szám hallható a lemezen, két saját szerzemény a többi híres jazz standardok feldolgozása, közöttük olyan világslágerek, mint a Sunny, a S Wonderful vagy a You Don't Know What Love Is. Kiváló hangszeres kiséret, egy csodálatos hangú igazi profi énekesnő és jó számok. Más nem is kell a sikerhez!

 

 

 

A Two for the Show Media ajánlja

 

George Brooks Summit - Spirit and Spice  CD

Ha George Brooks a kiváló amerikai szaxofonos/zeneszerző betéved a konyhába biztosan valami csípős "fusion" ételt készít a vendégeknek. Szerencsére zenélésre is jut ideje, ennek bizonyítéka ez a kiváló, abszolút audiofil hangminőségű lemez is, amelyen a jazz és az indiai klasszikus zene megejtő keveréke . A lemez Brooks saját Earth Brother Music nevű kiadójánál jelent meg.Brooks hosszú ideje foglalkozik a jazz és az indiai zene közötti kapcsolat kereséssel. Több együttest is alapított ebben a szellemben: Summit, Bombay jazz, és Kirwani Quartet.

Brooks sokat szerepel indiai zenei fesztiválokon, játszik indiai lemezeken és számos indiai film kísérőzenéjében is hallhatjuk igényes szaxofonjátékát. Mi sem jellemzőbb zenei sokoldalúságára, hogy hosszú ideje szoros zenei kapcsolat fűzi Terry Riley-hez a minimalista jazz egyik vezető művészéhez.

Ezen a szép lemezén a George Brooks Summit: George Brooks (saxophone), Fareed Haque (guitar), Kai Eckhardt (bass), Steve Smith (drums, konnakol) az alábbi vendégzenészekkel hallható: Zakir Hussain (tabla), Swapan Chaudhuri (tabla), Frank Martin (piano), Niladri Kumar (sitar), Ronu Majumdar (bansuri), Kala Ramnath (violin), Hamsika Iyer (vocal), Sridhar Parthasarathy (mrdingam, moorsingh, ghatam, kanjira, konnakol), Celso Alberti (percussion). A lemez nyolc hosszú számot tartalmaz, valamennyi Brooks saját szerzeménye.