Radnai Rudolf :  Lemez ismertetők/ Record reviews  2011.          

  2006   2007  2007/2  2008  2008/2  2009  2009/2  2010  2010/2  2011  2011/2  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019

E-mail

 

 

Stockfisch - Records  újdonság

 

Authentic Audio Check –  SACD 2011-07-14

Az AYA (Are you Authentic) egyesület és a Stokfisch lemezkiadó együtt jelentette meg ezt a teszt lemezt, amely alaposan próbára teszi az autó-hifi rendszereket. Olyan felvételeket válogattak a lemezre, amelyek csak akkor szólnak jól, ha a teljes lejátszó rendszer megfelelő színvonalú, nincsenek „hibás” elemek amelyek lerontják a hangot.

A lemez információban gazdag borítóján leírják, hogy az egyes számok lejátszásakor milyen jellemzőt (mélyhang átvitel, balansz, középhangok stb.) kell figyelnünk és értékelnünk. A számok között régi S. felvételek, új még lemezre nem került számok és speciálisan erre a CD-re készített felvételek is hallhatók. A 20 szám valóban gazdag érdekességekben és finom részletekben. Ez a teszt lemez, bár erről érthető módon nem esik szó a borítón, lakásban használt lejátszó rendszer tesztelésére is alkalmas. Aki többet akar megtudni az AYA tevékenységéről nézze meg honlapjukat: www.ayasound.org .

 

 

 

 

Stockfisch - Records  újdonság

 

Closer to the Music Vol.4    SACD

Ismét készült egy kiváló válogatás a Stockfisch lemezkiadó „boszorkány konyhájában”. Ami hasonlít az eddigi Closer to the Music kiadványokhoz az a kiváló hangminőség és a zenei igényesség. Ami különbözik a kezdeti gitár/ének számokat tartalmazó válogatásokból az, hogy ez az album tükrözi a kiadó egyre színesedő zenei palettájának jazz és német folk zenei érdeklődését is. Ennek jegyében szerepel a lemezen a Zebra Sommerwind trió Es saβ ein klein wild… című száma és Katja Werker előadásában az Über sieben Brücken musst du gehen című klasszikus német dal. Persze a jól ismert előadók sem hiányoznak erről a válogatásról: Allan Taylor, Mckinley Black, Paul O'Brien, vagy a sorok írójának személyes kedvence David Munyon. Ez utóbbi Hollywood Town című dala a lemez legmegragadóbb száma.

18 csodálatos zenei gyöngyszem, amit csak ámulattal és áhítattal lehet hallgatni, ez a véleményem röviden erről az albumról.

 

 

 

 

Braithwaite & Katz Communications  ajánlja

 

Capri Records újdonság

 

Ernie Krivda - Blues for Pekar     CD

Ernie Krivda (BIO) a kiváló tenor szaxofonos öt évtizedes előadói karrierje alatt végig Clevelandben élt. Ez azért különleges dolog, mert legtöbb sikeres jazz zenész kipróbálja magát Amerika valamelyik jazz világvárosában New Yorkban, Chicago-ban vagy Los Angeles-ben. Ezzel a lemezzel Harvey Pekar-nak, a neves jazz kritikusnak, képregény írónak és újságírónak állított emléket. A 2010-ben elhunyt Pekar rendszeresen publikált neves jazz folyóiratokban, többek között a Down Beat-ben, emellett ő volt a ma már kult klasszikusnak számító American Splendor szerzője.

Hét hosszú szám hallható a lemezen, Kvivdát a saját együttese, a három generációs bebop zenészeket felvonultató The Detroit Connection (Claude Black/piano, Marion Hayden/bass, Renell Gonsalves/drums) kíséri és két kitűnő vendég is gazdagítja a hangzást: Dominick Farinacci (trumpet) és Sean Jones (trumpet).

Jazz melódiák, többek közt Edward Reading, Dexter Gordon és Sonny Rollins egy-egy száma mellett Krivda saját szerzeményei is szerepelnek a programban. A One for Willie című szám Willie Smith szaxofonos emlékére született, míg a befejező szám, a címadó Blues for Pekar a kiváló kritikus igényes, kifinomult hangzást igénylő egyéniségének állít maradandó emléket.

 

 

 

 

Petra von Nuis és Andy Brown lemezei

A fiatal énekesnő/gitáros házaspár közismert szereplője Chicago eleven zenei életének. Gyakran szerepelnek duóként, elsősorban finom, lírai számokat előadva, de mindkettőjük fellép más jazz formációkban is, sok neves művésszel voltak közös fellépéseik.

 

Andy Brown - trio and solo     CD

Amint a 2007-ben megjelent lemez címe is mutatja, ezen az albumon Andy Brown jazz gitáros triójával és szólóban is hallható. Fiatal kora ellenére csaknem 20 éves zenei pálya áll a művész mögött (Bio). Ma már elismert előadó, kellemes, kifinomult gitárjátéka alapján a legendás kanadai gitáros Ed Bickert-hez, sőt a feledhetetlen Joe Pass-hoz szokták hasonlítani. Ezen a lemezen 8 számot ad elő trió formációban Jake Vinsel (bass) és Mike Slhlick (drums) társaságában. A szóló részben 7 szám hangzik el, többek között olyan nagy slágerek, mint George Gershwin Isn't It a Pity című szerzeménye, vagy a Love Letters című világsláger.

 

Petra von Nuis/Andy Brown - For Away Places    CD

2009-ben jelent meg ez a szép kiállítású, hangulatos lemez, amelyen Petra von Nuis (Bio) szép hangja zenei utazásra invitál bennünket: távoli és meghitt helyeket járhatunk be a két kiváló zenész vezetésével. A fiatal énekesnő érzelmes nyugodt hangja Astrud Gilberto-t idézi, Andy Brown játéka pedig nem csupán kíséret, hanem önmagában is megállná a helyét, olyan érdekes és változatos. Az eklektikus zenei anyagban olyan világslágerek mellett, mint a Caravan, vagy Cole Porter Let's Do It című szerzeménye, komolyabb elgondolkodtató számok is szerepelnek, mint a Born To Blow The Blues, Russel és Segal szerzeménye. Saját karosszékünkben ülve utazhatunk ezzel a szép lemezzel, két fiatal, de máris érett művész avatott előadását hallgatva.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zuill Bailey cselló művész lemezei

 

Zuill Bailey napjaink zenei világának egyik kiemelkedő cselló művésze. Híres szimfonikus zenekarokkal lépett fel koncert szólistaként, kiváló karmesterek egész sorával szerepelt egy pódiumon. Bailey nemcsak szólistaként szerepel. Novah Perlman zongoraművésszel és Giora Schmidt hegedűművésszel alkotják a híres Perlman-Schmidt-Bailey triót. Duo formációban gyakori partnerei Awadagin Pratt és Simone Dinnerstein zongoraművészek. A művész jelenleg egy 1693-ban készült Matteo Gofriller csellón játszik, amelyet előzőleg Mischa Schneider a Budapest String Quartet tagja használt.

 

Zuill Bailey kiváló hangminőségű lemezeit a TELARC lemezkiadó adja ki, az alábbi lemezeit ajánljuk olvasóink figyelmébe:

Zuill Bailey - BACH CELLO SUITES

Zuill Bailey/Simone Dinnerstein: Beethoven - Complete Works for Piano and Cello

Zuill Bailey - Russian Masterpieces

 

         

 

Zuill Bailey/Awadagin Pratt: Brahms Works For Cello and Piano

 

 

 

 

 

 

 

Dorothy Leigh és Alva Nelson lemezei

A szép és kitűnő hangú énekesnő Dorothy Leigh és a zeneszerző/ hangszerelő/ zongorista Alva Nelson zenei együttműködése hosszú évek óta tart. Gyakran lépnek fel együtt lírai számokkal duo-ként, igen nagy sikerrel.

 

Dorothy Leigh - A Second Chance   CD

A Second Chance (Második esély) című lemez Leigh első lemeze. 10 kitűnően megkomponált és hangszerelt számot tartalmaz a fiatal énekesnő szép és érzelemmel teli előadásában. A szerzők közül Alva Nelson mellett Juanita Fleming és Janice Robinson nevét kell megemlítenünk. A lemez igen gazdagon hangszerelt, csaknem 30 zenész és énekes működött közre a felvételeken. A zeneileg kiváló albumon a dalok szövegei is élményszámba mennek, a szokásostól eltérően igen elgondolkoztatók és inspirálóak.

 

Dorothy Leigh - Intimate Moments...  CD

Ezen az albumon Dorothy Leigh Alva Nelson zongora kíséretével énekel világslágereket. Olyan számok hangzanak fel a lemezen, mint a What A Difference A Day Made, a Someone To Watch Over Me vagy a Nature Boy. Leigh kiforrott, dinamikus éneke és Nelson finoman andalító zongorajátéka kivételes élményekkel ajándékozza meg a hallgatót, aki előtt új zenei köntösben jelennek meg a jól ismert szerzemények.

 

Alva Nelson - Soul Eyes   CD

Alva Nelson igen sokoldalú szereplő az amerikai kortárs jazz izgalmas világában. Nagysikerű zenei színházi rendezések, egész sora fűződik nevéhez és zongoristaként neves előadók egész sorával szerepelt egy színpadon. Kreativitására és kivételes zenei intelligenciájára mi sem jellemző jobban, mint az, hogy egyaránt otthonosan mozog a soul, a gospel és a smooth jazz világában. A Soul Eyes (Lelki szemek) című lemezén 7 saját szerzeménye mellett Leonard Berstein és Thelonius Monk egy-egy szerzeményét is megszólal. Négy kiváló zenész működik közre ezen a szép lemezen, amelyen szóló számok is hallhatók: Chris White (bass), Cecil Brooks III (drums), Larry Washington (percussions) and Harry Anderson (bass).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frank Portolese   lemezei

A kiváló gitáros 10 éves korában látta a Beatles együttest a TV-ben, ezt követően egy barátjától kapott gitáron kezdte el e a zenetanulást, ami igen könnyen ment jó zenei hallásának köszönhetően. Változatos fiatal évek, New York-i rock gitár álom után Joe Pass és George Benson játékát hallgatva érdeklődése a jazz gitározás felé fordult, Chicagóba költözött és Jack Cecchini gitár üzletében dolgozva kezdett el jazz gitár zenét tanulni. Nemsokára már tanítványai voltak, lassan bekerült a város pezsgő jazz életének sűrűjébe, meghívásokat kapott, egyre több fellépése lett, megindult a zenei pályája. Első lemeze Transparent címmel 1994-ben jelent meg, ezen trió formációban játszott Rusty Jones és Brian Sandstrom társaságában.

 

Last Call   CD

2000-ben jelent meg ez a lemeze, amelyen az alábbi zenészekkel hallható: Larry Luchowski, piano: David Marr, bass; and, Tim Davis, drums; and Brian Sandstrom, bass; Rusty Jones, drums. Bebop, hard bop számok, valamint balladák és blues számok hallhatók ezen a lemezen. Portolese egy 1965-ben készült Barker Archtop gitáron játszik, a 70-es évek óta ez a kedvenc hangszere. Öt saját szerzeménye mellett olyan feldolgozások szólalnak meg a lemezen, mint Wayne Shorter Virgo című szerzeménye vagy Joe Henderson Inner Urge című száma. Kétféle felállásban szólalnak meg a számok a lemezen, Portolese kifinomult játéka kiválóan érvényesül, végig uralja a lemez hangulatát.

 

Plectrum Jazz Quitar The Solos   CD

2010-ben, Portolese saját kiadásában jelent meg ez a lemez, 12 szám hallható rajta, ismert számok, mint az Over The Rainbow, az As Time Goes By vagy a Stardust. Ami különlegessé teszi ezt a lemezt, az Portolese bámulatos technikája mellett a kivételes stílusérzék. Ez utóbbinak köszönhetően ez a szép lemez kis túlzással akár egy gitár zene történeti mérföldkőnek is tekinthető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patrick Bradley  lemezei

 

Come Rain or Shine    CD

2006-ban jelent meg a kiváló fusion jazz zongoristának ez a lemeze, amelynek számait feleségéhez írta. 11 szép szám szólal meg az albumon, az alábbi zenészek játszanak a kíséretében: Eric Marienthal - SaxophonesTim Weisberg - FluteAllen Kaufman - Electric GuitarMike Maffe - TrumpetTom Fabre- SaxDarlene Koldenhoven - Vocals on Gabby's GrooveVictor Orlando - PercussionAaron Sterling - Drums.

Bradley saját szerzeményei kiváló hangszerelésben szólalnak meg a lemezen, igényes, és nagyon könnyen befogadható zene ez, nem véletlen, hogy ez a jazz stílus igen népszerű ma a tengerentúlon.

 

Under the Sun    CD

2011-ben jelent meg Bradley várhatóan hatalmas sikert arató új lemeze. Az amerikai fusion jazz egyik legkiválóbb billentyűse ezen az albumon zongora mellett orgonán és Moog szintetizátoron is játszik. Nagy nevű zenészek működnek közre a lemezen: sax Dave Koz and Eric Marienthal, flugelhorn and trumpeter Rick Braun, guitarists Dwight Sills and Michael Thompson, bassists Alex Al and Nate Phillips, drummers Tony Moore and Dave Weckl, horn section work from David Mann.

Egy ballada jellegű számon Irene Bradley kellemes énekét is hallhatjuk. 11 saját szerzemény hallható ezen a kitűnő hangminőségű albumon, többek között a The Empress

of Dalmatia című szám, amely egy csodálatos Dubrovnik-i nyaralás emlékét örökíti meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Origin/OA2 Records  újdonságok

 

Thomas Marriot - Human Spirit     CD

Aki sok új jazz lemezt hallgat meg hetente ritkán kapja fel a fejét, ha megszólalnak az első hangok egy CDn. Én is így vagyok vele, de ez a lemez, a csodálatosan finom trombita hanggal első hallásra felkeltette a figyelmet. Nem véletlen volt mind ez: Thomas Marriott a világ egyik legjobb trombitása, akinek kifinomult, precíz játéka elő hallásra elvarázsolt. Mariott Seattle-ben született és csodagyerekként kezdte pályáját. 1999-ben megnyerte az értékes Carmine Caruso Trumpet Competition- t, amelynek köszönhetően kilenc hónapot tölthetett Mayhard Ferguson szárnyai alatt. Ezt követően öt évig New Yorkban tanulta a "szakmát", elmondása szerint New York-ban kemény a jazz zenének élete, csak a legjobbak és azok is csak a legjobbat nyújtva tudnak fellépésekhez jutni!

2005-ben visszatért Seattle-be, megházasodott és belevetette magát a város New Yorknál kisebb, de élhetőbb zenei világába. Eddig hat lemeze jelent meg az Origin lemezkiadónál, ez a hetedik lemez a Human Spirit, amelyen alkalmi együttessel játszik csodálatos összhangban. A kivételes összhang persze nem véletlen, mert a kiváló zenészek: Gary Versace (B-3 orgona) , Mark Taylor (alt szexofon) és Matt Jorgensen (dobok) régi barátai Marriott-nak, számtalan alkalommal játszottak már együtt különböző formációkban. Ismert számok (You don't Know What Love Is It , Low Key Lightly, The Brown Hornet) mellett öt saját szerzemény szólal meg ezen a lemezen, amely az első hangtól az utolsóig különleges élményt nyújt a hallgatóknak.

 

Jessica Williams Trio- Freedom Trane   CD

John Coltrane tiszteletére született ez a lemez, a fiatalon meghalt szaxofonos zenéje adja Jessica Williams életének egyik fő vezérfonalát, az ő zsenialitása segíti az életében adódó nagy és nehéz kérdések megválaszolásában. Mindezt a szép lemezborítóról tudhatjuk meg amely méltó keretet ad ennek a nagyon jó hangú és izgalmas lemeznek. A trió (Jessica Williams/zongora, Dave Capten/bőgő és Mel Brown /dobok) nyolc számot ad elő: fele Coltrane szerzemény, a többit Jessica Williams írta erre az alkalomra.

Jessica Williams zongorajátékáról szuperlatívuszokban szokták írni az amerikai jazz folyóiratok. Aki meghallgatja ezt a lemezt megérti, hogy miért. A művésznő lemezei ITT kaphatók!

 

További újdonságok

 

Storms/Nocturnes -  VIA   CD

Tim Garland (tenor & soprano sax, bass clarinet), Joe Locke (vibes), Geoffrey Keezer (piano)

R|E|D|S  -  Sign of Four   CD

Ed Epstein (baritone sax), Bjarne Roupé (guitar), Göran Schelin (bass), Dennis Drud (drums)

John Stowell | Michael  -  Zilber Shot Through With Beauty   CD

John Stowell (electric, acoustic guitars), Michael Zilber (tenor, soprano sax), John Shifflett (bass), Jason Lewis (drums)

AsGuests  -  Universal Mind   CD

Miro Herák (vibraphone), Michal Vaňouček (piano)

Liam Sillery  -  Priorite    CD
LIAM SILLERY (trumpet), MATT BLOSTEIN (alto sax), JESSE STACKEN (piano), THOMAS MORGAN (bass), VINNIE SPERRAZZA (drums)

Mark O'Connor  -  Suspended Reality   CD

Mark O'Connor (Alt, Tenor Sax), Victor Garcia (Trumpet), Ben Lewis (Piano), Mark Maegdlin (Piano), Jonathan Paul (Bass),

Tom Hipskind (Drums)

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GOCOO - Tokyo Tribal Groove Orchestra

 lemezei

 

 

Ismét Budapestre készül a Gocoo, a hét nő és négy férfi alkotta ütős együttes, japán egyik legnépszerűbb taiko dobos zenekara. Az 1997-ben Tokyo-ban alakult együttes szinte az egész világot bejárta már, óriási sikerrel szerepelnek minden fellépésükön. 2007-ben a Sziget fesztiválon, 2009-ben a Millenárison, Esztergomban és Pécset is felléptek nagy sikerrel. Hangszereik a Taiko-dobok széles formájú, gyertyánszilből készült álló dob-szettek. Az együttes mintegy 40 dob segítségével varázsol minden képzeletet felülmúló hangzást a színpadra.  A tradicionális taiko-dobolás mellett különböző experimentális hangszereket is alkalmaznak. Zenéjüket nem csupán a keleti kultúra vagy a világzene rajongói kedvelik. Műsoruk ugyanúgy népszerű rockos, techno közegben is, hiszen a fiatal zenészekből álló csapat a tradicionális taiko hangzás mellett a ritmusok szabadságát hirdetve, a világ számos eltérő hangvételű zeneiségét magába szívva modern, és sokszínű produkcióval áll a közönség elé.

 

Gocoo & GoRo Vol. 1-Matsurhythm    CD

2007-ben jelent meg ez a lemez, 8 hosszú számot tartalmaz.

 

Gocoo Love Beat! -Live in TOKYO   CD

Ez a lemez is 2007-ben jelent meg. A lemezen. Dinamikus extázis zene. A dobok hangját GoRo, a didgeridoo művész játéka egészíti ki.

 

Roots of Joy    CD/DVD

2011-ben jelent meg ez a csodálatos hangminőségű album, 7 szám hangzik el rajta, valamennyi más és más hangulatot áraszt. A lemez felvételei a tokyoi Morph klubban készültek. A lemez úgy szól, mintha a színpad közepén a dobosok között ülve hallgatnánk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Darden Purcell - Easy Living    CD

A szép és igen kellemes hangú fiatal énekesnő első lemeze ragyogó indulás a pályán, ha az ő esetében egyáltalán szabad indulásról beszélni. Purcell ugyanis hosszú évek óta hatalmas sikerrel szerepel pódiumon, szűkebb hazájában közép Illinois-ban az egyik legkeresettebb jazz énekesnő. Purcell kiváló zenei képzésben részesült, és énekesi tehetsége hamar megmutatkozott. Ezt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy meghallgatás után szólistaként felvételt nyert az U.S. Air Force Band “High Flight" együttesébe, amellyel szinte az egész világot bejárta. A karrier csúcspontját az jelentette, amikor a légierő “The Airmen of Note” nevű elit jazz együttesével turnézott.

Ezt követően fejezte be zenei tanulmányait, jelenleg az éneklés mellett oktatással és együttes vezetéssel is foglalkozik. Az Easy Living lemezen ismert számok hangzanak el (What A Little Moonlight Can Do,Love for Sale, Get Happy, Will You Still Love Me Tomorrow) Purcell egyéni, nagyon újszerű interpretálásában.

Hatalmas rutinból fakadó biztonság érezhető az előadáson, semmi sem emlékeztet arra, hogy egy fiatal énekes első lemezét halljuk!

A lemez Stockton Helbing Armored Records kiadójánál jelent meg 2009-ben. Kiváló hangminőségű, szép, zeneileg érett album.

 

 

Cardas Audio teszt és bejárató lemeze (LP)

 

Cardas Freguency Sweep and Burn-In Record    LP

A sok digitális hanghordozó mellett most egy különlegességet, egy analóg teszt-  és bejárató lemezt mutatunk be. Ennek a frekvencia-sweep és kábel bejárató diagnosztikai, rendszer tesztelő lemeznek a tervezője George Cardas a Cardas Audio kábelgyár tulajdonosa.

A 180 gr-os különlegesen kemény bakelitből készített lemezt Stan Ricker az audiofil lemezgyártás elismert szakértője masterelte. Számtalan sáv, igen sok funkció található rajta: abszolút és relatív polaritás vizsgálat, lemágnesező sáv, tű-tisztító sáv, fordulatszám-ellenőrző jelek és sok más szolgáltatás található a lemezen. A sávok részletes leírása angolul a fenti linken megtalálható!

A lemezt egyik oldalán 45-ös a másikat 33-as fordulattal kell lejátszani. Saját rendszeremen tesztelve a lemezt tanúsíthatom, hogy rendkívül hatásos: jól érezhetően tisztább és dinamikusabb lett a lejátszás.

 

 

    lemez újdonság

 

Silke Aichorn - The Sound of Harp. Music from Heaven  UQCD

Csaknem 60 perc csodálatos hárfazene hallható a Top Music audiofil lemezkiadó újdonságán. Az előadó Silke Aichorn korunk egyik legkeresettebb és zeneileg leguniverzálisabb hárfa művésze. Azon kevés hárfa művészek közé tartozik, akik a hárfát a szóló hangszerek rangjára emelték. A szóló fellépések mellett a Trio Arpa Cantabile és az Austrian Ensemble for New Music együttesek állandó tagja.

A lemezen 18 szép szám hangzik el, igen változatos a program amelyben Bach, Brahms, Debussy, Pachebel szerzeményei mellett ír népdal feldolgozása is szerepel.

A lemez a Top Music UQCD (Ultra Quality Mastering CD) technológiájával készült, kivételesen jó a hangminősége. Békés délutáni kikapcsolódáshoz elképzelni sem lehet jobb lemezt ennél a gyönyörű albumnál.

 

Note Music  újdonságok

 

The Barcodes – With Friends like these...         CD

The Barcodes – Live! In Session for the BBC    CD

Nem tehetek róla a vonalkód nekem már nemcsak egy műszaki/informatikai fogalom többé! Inkább egy kitűnő angol jazz/blues trió a The Barcodes, amelynek lemezeit Blake Powell Note Records kiadója adja ki. A trió tagjait már bemutattuk a Be Cool című lemezük ismertetésénél (ld. alább).

A With Friends like these... lemezük 2006-ban jelent meg. 13 szám hallható ezen a hangulatos albumon jórészt a trió tagjainak szerzeményei, de szerepel rajta Taj Mahal, Mose Allison, Little Walter Jacobs és Peter Green egy-egy száma. A The Barcodes cseppet sem unalmas játékát ezen a lemezen vendég művészek egész sora gazdagítja. Néhány név a vendégek listájáról: Roger Cotton, Papa George, Alan Barnes és Val Cowel. Hangulatos, igényes zene, kiváló hangszerszólókkal és igen jó vokállal.

The Barcodes 2007-ben megjelent Live! In Session for the BBC című lemeze igazi audiofil csemege, tökéletesen élőnek ható hangminőséggel, és nagyon eleven ritmussal. Ebből a lemezből lehet megérezni igazán, hogy a The Barcodes sok élő fellépést adó zenekar, az ebből eredő profizmussal és szakmai biztonsággal. 15 számot játszanak a lemezen blues és jazz szerzeményeket, a saját, nagyon szerethető egyéni stílusukban.

 

 

 

 

Egy chicagói szaxofonos lemezei

 

Ray Bailey – Making Tracks CD

Ray Bailey and Friends – Tracking the Sly Fox CD

Alig van jazz zenész Chicago-ban, a jazz és a blues fővárosában, akivel nem játszott volna Ray Bailey. A kiváló szaxofonos 10 éves kora óta él a városban, de ismertségét nem ennek köszönheti, hanem annak, hogy 19 éven át (1980-1999) játszott együttesével minden nyáron a Garden Café of the Art Institute of Chicago színpadán, szinte naponta más vendégművésszel. Ez a hatalmas előadói rutin tökéletesen érződik Bailey lemezein.

A Making Tracks című lemez felvételein Earma Thompson (piano), Penny Pendleton (string bass) és Chante Hamilton (drums) kísérettel játszik Bailey. Élményszámba megy a kiváló zongorajáték ezen a lemezen, Két kivétellel feldolgozásokat játszanak, olyan ismert számokat, mint a My Shining Hour és a Georgia On My Mind. Kevésbé összeszokott tagokból álló zenekar játszik a Tracking the Sly Fox című lemezen. Ezen az albumon 10 szám szólal meg, többek között a What a Wonderful World című világsláger hangszeres változata. Igényes, hallgatható lemezek, szaxofon rajongóknak sok örömük lesz, ha meghallgatják!

 

 

 

Homerecords  újdonság

 

Osvaldo Hernandez Napoles - Tierra    CD

Több mint 20 éve él Belgiumban Osvaldo Hernandez mexikói származású zenész. 19 éves korában egy Latin-amerikai körutazás során számtalan hagyományos hangszert gyűjtött és egyéni tehetsége révén könnyen megtanult ezeken játszani. Ebből a hangszer gyűjteményből szólalnak meg lemezen a következők: Ronroco, rabeca, cuatro venezolano, cháchas, pandeiro, maracas, birimbao, triangle, caxixis, conques, trutruka.

A hangszeres játék mellett Napoles énekel is a lemezen. A 12 saját szerzeménynek a fele vokális szám, ezek szövegét is Napoles irta.

Igazi világzene szólal meg az albumon, a Latin-amerikai alaphang mellett arab, andalúzia és örmény nép zenei hatások érezhetők. Ez a kiváló kísérő zenészeknek köszönhető: Patricia Van Cauwenberge (different percussion instruments: bombo, cajón, pandeiro, maracas), Karim Baggili (oud, acoustic guitar and vocals), Vardan Hovanissian (doudouk, Armenian flutes).

 

Andrea Piccioni  lemezei

A dob az egyik legősibb hangszer, amely csaknem valamennyi nép hagyományos zenéjének fontos része. A modern zenekarok ritmus szekciójának is alapvető hangszere a dob. Az olasz jazz ismert alakja Andrea Piccioni ütőhangszeres művész a "frame drumm" egyik legismertebb művésze és oktatója. Fő hangszere a tamburello, amelyről könyvet is irt és közreműködött új tamburello hangszertípusok készítésében is, az Anklang Musikwelt és a Cooperman hangszergyárakkal együttműködésben, amelyek több róla elnevezett dobot gyártanak. Különleges tehetségének köszönhetően könnyen sajátította el a legkülönbözőbb zenei kultúrákban használt dob- technikákat és stílusokat. Emellett számtalan ütőhangszeres fesztivál szervezésében vett és vesz részt. Meghatározó alakja a frame drumming zenének.

 

Andrea Piccioni - My Roots   CD

2008-ban jelent meg ez a lemez a helikonia hanglemez kiadónál. A kissé szűkszavú borító annyit árul el a lemezről, hogy Piccioni 15 fajta dobon, címlapon, dorombon játszik, ezen kívül énekel. Négy vendégművész is gazdagítja a lemez hangzását, ezek egy-egy számon segítenek be, főleg húros hangszerekkel. Aki meghallgatja a lemezt az megérti miért nem irt sokat Piccioni a borítóra: ez a zene magáért "beszél". Izgalmas, áradó, lüktető hangtengerbe merít minket, szinte elvarázsolja a lelket. Elképesztően virtuóz ütős produkciót hallunk a lemezen.

 

Yar Ensemble -Iran, Iralia, India   CD

Ez az album 2009-ben jelent meg. Ezen a lemezen Piccioni egy iráni és egy indiai származású zenésszel játszik. A Yar perzsa szó, de több távol keleti nyelvben is használják. Jelentése: barát. A Yar együttes 2008-ban Rómában alakult, a zenészek akik különböző kultúrák képviselői barátokká váltak a közös munka során.10 szám hangzik el a lemezen, az együttes tagjainak szerzeményei. Andrea Piccioni, Pejman Tadagon (Irán) és Sansag Kansa Banik (India) mellett vedégként két olasz művész Luigi Polsini (vonóshangszerek) és Martina Pelosi (ének) szerepel a lemezen. Az albumon hallható zene a távol kelet pezsgő eleven világát hozza el számunkra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bliss- My World Your World   CD

1986-ban alapította a Bliss együtteset Rachel Morrison és Paul Ralphes az angliai Coventry-ben.1988-ban vették fel első nagy lemezüket ( Love Player). Különbötő tag-kiválások után Morrison és Tom E. Morrison néven zenélő férje saját elektronikus zenei projektbe kezdett Meeker néven. 2000 és 2001 között több kislemezük jelent meg, zenéjük gyakran volt hallható filmek kísérő zenéjeként. 2006-ban alakult meg újra a Bliss, 2008-ban jelent meg a Simply Celtic Moods című dupla lemezük.2009-ben jelent meg a My World Your World című lemezük. Ha valaki nem ismeri még az együttest biztosan megszereti zenéjüket ezen lemez alapján. A lemez a szerelemről szól, a borító és a 80-as éveket idéző szép számok visszavisznek az elektro-pop fénykorába. Rachel Morrison szép hangja uralja a számokat, az énekesnő tökéletesen alkalmazkodik az egyes számok igen eltérő hangulatához, a Bliss zenéje az énekhez jól illeszkedő igényes kísérettel nagyon hatásos, szinte a bűvkörébe vonja a hallgatót. Egy kellemes házibulira nem lehet ennél jobb zenét elképzelni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Note Music  újdonság

A Note Music egy idehaza kevéssé ismert, de annál figyelemre méltóbb lemezkiadó az angliai Tadworth-ban. Lemezeiken kiváló szórakoztató, de igényes jazz hallható, ami igen becsülendő napjainkban.

 

The Barcodes - Be Cool! The Very Best of The Barcodes   CD

Az előítéletek károsak az élet minden területén. A zene sem kivétel ez alól. Őszintén szólva nem nagy várakozással vettem kézbe ezt a lemezt: amely a Vonalkódok együttes legeslegjobb számait tartalmazza. Ismeretlen angol jazz trió, ráadásul válogatáslemez – nem sok jót vártam tőle. Pedig nagyot tévedtem egy kivételesen jó, könnyed jazz és blues zenét játszó együttes lemeze, hihetetlenül jó férfi énekkel.

Aztán kicsit utána olvasva az együttesnek rájöttem, hogy nem véletlenül tetszik a zenéjük. Az együttes három tagja: kiváló, elismert zenész, 12 éve zenélnek együtt és eddig négy nagysikerű lemezük jelent meg a Note Music lemezkiadónál.

Erre az albumra az együttes tagjai válogatták a számokat, 10 saját szerzeményt és 7 feldolgozást. Kiváló vendég muzsikusok is hallhatók a lemezen, de a prímet az együttes tagjai viszik: Bob Haddrell – vocals/organ/piano; Alan Glen - vocals/ guitar/harmonica; Dino Coccia - drums.

Összefoglalva: nagyon hallgatható kellemes és igényes szórakozást nyújt ez a lemez, őszintén ajánlom mindenkinek. A lemez hangminősége is kiváló.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jazz Guitar Records újdonság

 

Lou Volpe – Hear and Now   CD

Zenésztársai által kivételesen jó gitárosnak tartott, mégis kevéssé ismert zenész Lou Volpe, aki olyan hírességekkel játszott együtt, mint . Eredeti stílusát, még olyan kiváló gitárosok is megcsodálták, mint George Benson és Pat Martino. A virtuóz gitáros új lemezén 9 saját szerzemény és egy feldolgozás (Softhy as in a Morning Sunrise) hangzik el. Igen jó zenésztársak, régi barátok kísérik Volpe-t a lemezen: Onaje Allan Gumbs - piano; Bob Cranshaw - bass; Buddy Williams - drums. Különösen a zongorista Onaje Allen Gumbs játéka érdemel említést, kiváló együttműködése és zenei együtt gondolkodása a Volpe-vel, a legendás Wes Montgomery – Wynton Kelly dialógusokat idézi.

 

 

 

 

Lisa Reedy Promotions  ajánlja

 

Marcie Brown -Reflections Over Brandy   CD

Marcie Brown csellóművész új lemeze tradicionális és modern zene ízlésesen összeállítás keveréke, egy igazi meglepetéssel a kiváló zenész 5 balladaszerű számon énekel is. Valamennyi szám saját szerzemény, sőt az érdekes énekhangját bemutató balladák szövegét is ő írta. Előző lemeze a Butterfly Girl a cirkusz világába vitte a hallgatót, ami nem csoda, a kiváló csellóművész ugyanis hosszú évekig a Cirque du Soleil "O" csellistája volt, több mint 600 előadáson csodálhatták a nézők kiváló játékát.

Fantasztikus zenészek kísérik a művésznőt a lemezen (Jon Evans/bass, Tori Amos és Alah Hall/dobok, Steven LaPorta/űtőshangszerek és Steven Albini/tangóharmonika). A felsorolás alapján is látszik, hogy igen gazdagon hangszerelt a lemez, ehhez egy külön ajándék a kiváló hangminőség.

 

Braithwaite & Katz Communications  ajánlja

A Roark Records új lemeze

 

Ezra Weiss - The Shirley  Horn Suite     CD

A fiatal New York-i zongorista Ezra Weiss lemeze tisztelgés a kiváló előd Shirley Horn zongorista emléke előtt. Shirley Horn munkásságát mindenekelőtt az a 11 lemez mutatja be, amely a világhírű Verve kiadónál jelent meg, 1980 és 1990 között. Weiss Horn 2005-ben bekövetkezett halála óta készült erre az albumra, bemutatta  a zenei anyagot olyan zenészeknek, mint: Billy Hart dobos, aki Shirley Horn triójának dobosa volt és játéka a legjobb Horn lemezeken is hallható. 9 szám hangzik el a lemezen, a ballada jellegű számokon ( I Wish I'd Met You, Shirley Horn's Sound Of Love, May The Most You Wish) egy kiváló énekesnő Shirley Nanette idézi Horn énekét. Az alábbi zenének játszanak a szép albumok: Ezra Weiss - composer, piano; Shirley Nanette - vocals; Corcoran Holt - bass; Steve Williams - drums.

 

Claire Ritter – The Stream of Pearls Project   CD

Ez a csodaszép és igen jó hangú lemez a kiváló zongoraművésznő tizedik albuma. A lemez alapötletét, egy vízesést ábrázoló festmény adta, ezt követően Ritter végigjárta Kanada és az USA legszebb vízeséseit és az ott szerzett élményei inspirálták a lemezen hallható 18 szám írására. A szerzeményekben, és Ritter briliáns játékában valóban megelevenedik a természet ezen csodáinak egyedülálló hangulata. Rittert Boston és keleti part legjelentősebb és legnagyobb hatású zeneszerzőjének tartják. Ezt a lemezét saját lemezkiadója a Zoning Records adta ki. Szóló zongora számok mellett különböző összeállításban, az alábbi művészek is játszanak egyes számokban: Ashima Scripp (cello), Richie Stearns (banjo), Toni Naples & Rick Hansen (accordion), Jon Metzger (vibraphone), Takaaki Masuko (percussion/drums).

 

 

 

 

 

 

 

A norvég  Kirkelig  lemezkiadó (KKV)  új lemezei

 

Kunt Reiersrud and Mighty Sam McClain - One Drop is plenty   CD

A kiváló hangminőségű és zeneileg kiemelkedő albumokat kiadó KKV új lemezén Kunt Reiersrud a kiváló gitáros és egy autentikus amerikai énekes, a blues hazájából Louisiana-ból érkezett énekes Mighty Sam McClain varázsolja el a blues rajongóit. Jól illeszkedik a KKV multikultúrális projekjeinek sorába ez a lemez. 11 szám hangzik el az albumon, angol nyelvű énekkel és gazdag zenei kísérettel. A számok többségét Kunt Reiersrud és Mighty Sam McClain szerezték, a kiváló kísérőzenészek megérdemlik, hogy megemlítsük neveiket: Andreas Bye, Bjørnholm, David Wallumrød, Nikolai Hængsle Eilertsen.

 

Karuzela  CD

Varázslatosan szép és érdekes lemez ez, amely egy hangulatos utazás a lengyel Karuzela együttessel, valamint Joanna Lewandowska-Zbudniewek, Jørn Simen Øverli és Tora Angestad énekesekkel.

A különlegesen szép lengyel költeményeket és a norvég fordítást kevesen fogják érteni, de a dalokat tolmácsoló énekesek hangja valószínűleg minden hallgató fülébe belopja magát. Kiváló lengyel és norvég zenészek játszanak a lemezen, a finom lírai hangvételű számokban élményszerű hangszerszólók szólalnak meg.

Kiemelkedő szerepet játszott a lemez megálmodásában a norvég Jørn Simen Øverli aki Tora Angestad énekessel 2009-ben Lengyelországba ment lengyel dalokért és Joanna Lewandowska-Zbudniewek lengyel énekesnő segítségével találkozhattak Grzech Piotrowski szaxofonossal és Sebastian Wypych bőgőssel. Ez a találkozás jelentette a Karuzela megalakulását és ennek a szép lengyel számokból álló lemeznek a létrejöttét.

 

Våkenatt for Hardanger (Ébresztő Hardanger-ért)  CD
11 ismert norvég művész fogott össze Erik Hillestad, a KKV producerének vezetésével, hogy ezzel a szép lemezzel tiltakozzanak a csodálatos szépségű Hardangerbe

tervezett 92 km-es nagyfeszültségű távvezeték megépítése ellen. Természetes megoldásnak kínálkodott, hogy a felvételeket is a terület fővárosában, Granvin öreg

templomában készítsék. A terület lakossága már 5 éve küzd a természet károsító terv megvalósítása ellen, a művészek azt remélik hogy sajátos módon a művészet erejével, hatékonyan fogják támogatni ezt a küzdelmet! 12  gyönyörű és erre az alkalomra írt szám hangzik el a lemezen, többségük énekkel,  de vannak instrumentális számok, ezeknél a hangulat fejezi ki a csodálatos tájjal való szolidaritást.

Kellemes énekhangok és nagyszerű hangszeres kíséret jellemzi ezt a lemezt, amelynek talán legfőbb ereje Nils Petter Molvær finom trombita játéka. Az alábbi művészek hallhatók ezen a szép albumon: Ole Paus, William Hut, Herborg Kråkevik, Åsne Valland Nordli, Herborg Kråkevik and Anne Grete Preus, Nils Petter Molvær, Bjarne Brøndbo, Ove Thue, Einar Mjølsnes, Sondre Bratland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  Jazz Promo Services  ajánlja:  PureMusic Records újdonság

 

The Sheryl Bailey 4 – For All Those Living   CD

Sheryl Bailey saját szerzeményeit játssza a kiváló gitáros új együttese ezen a lemezen. Annak, aki szereti a gitár hangot, vagy kedveli a gitár jazzt feltétel nélkül ajánlható ez az album. Bailey 1995-ben tűnt fel, harmadik lett a Thelonious Monk International Guitar Competition-on, ez megnyitotta számára az utat az ismertség felé. Bailey a szó szoros értelmében univerzális gitáros. Számtalan formációban játszott sikerrel. Szerepelt sokat Richard Bona-val jazz-es Afro-pop zenét játszva, David Krakauer-el annak innovatív klezmer együttesében, vagy Irene Cara pop énekessel. Nyolc hangszeres szám hangzik el ezen a lemezen, amelyek Bailey borítón található vallomása szerint az élet számára fontos eseményeiről szólnak: barátságról, és inspirációról olyan zenésztársak tiszteletére, mint Masa Sasaki vagy Hank Mobley

 

 

Stunt Records  lemezek

 

Hanne Boel – The Shining of Things  CD

Kiváló énekesnő Hanne Boel, ez a lemez fényesen bizonyítja, amely Jacob Karlzon triójával készített. Hosszú pályafutás számtalan lemez és hosszú koncert körutak tapasztalatai összegződnek ebben az albumban, amelyen kiváló szerzők gondosan válogatott szerzeményei szerepelnek. Egy Leonard Cohen szerzeménnyel (A Thousand Kisses Deep) induló lemez, amelynek csúcspontja a második számít, amelyet az új olasz énekes sztárral Mario Biondi-val adnak elő.

 

Jens Haack –Smokers Lounge   CD

Kivételesen jó hangminőségben, nyugodt relaxáló zene hallható ezen a gyönyörű borítójú lemezen. Jens Haack 13 éves kora óta szaxofonozik, fiatal éveiben példaképe Jesper Thilo volt és miután Koppenhágába költözött a 80-as évek elején az egyik leguniverzálisabb stúdió zenészként vált ismerté. Játszott a népszerű Moonjam együttesben. Ezen a minden szempontból professzionális színvonalú lemezen klasszikus balladákat játszik az American Songbook-ból, valamint két saját szerzeményt, amelyet a nagy bossa nova szerző Antonio Carlos Jobin munkái ihlettek.

 

 

 

 

TCB  lemezkiadó  újdonsága

 

Peter Schärli Trio featuring Ithamara Koorax – O Grande Amor CD

A Montreaux-ben működő TCB lemezkiadó kiváló zenei és akusztikai minőségű lemezeket ad ki. Nem kivétel ez alól ez a megejtően szép lemez, amelyen egy svájci jazz trió, Peter Schärli együttese játszik egy kiváló brazil énekesnő Ithamara Koorax közreműködésével. Ez a lemez a kiadó besorolása szerint „crossover” projekt, jazz és folklór keveréke. Finom instrumentális jazz és érzelmes, tökéletesen kimunkált ének jellemzi ezt a lemezt, amelyen 8 szám hallható, különböző szerzők, többek közt az együttes tagjainak szerzeményei. Az alábbi zenészek játszanak a lemezen: Peter Schärli (trumpet), Hans-Peter Pfamatter (piano), Thomas Dürst (bass).

 

 

 

Gene Ludwig lemezei

2010 nyarán 72 éves korában távozott el az élők sorából amerika jazz-orgona királya, Gene Ludwig. Hirtelen halála egy páratlanul gazdag és sikerekben bővelkedő zenei pályafutásnak vetett véget. A kiváló Hammond orgona művész 1937-ben született. Édesanyja zongoraművészt szeretett volna belőle faragni, de ő már fiatalon felismerte, hogy a Rhythm & Blues az ő igazi világa. 1957-ben találkozott Jimmy Smith-el és hallotta őt Hammond orgonán játszani, ez maghatározta további sorsát. Húsz éves korától kezdve ha tehette csak Hammond-orgonán játszott, de a zongora-játék sem állt távol tőle. Hosszú pályája során olyan hírességekkel játszott mint Sonny Stitt, akinek együttesében 15 évig játszott a legendás orgonista Don Patterson helyén, és akivel 1969-ben lemezt készített. Számtalan saját zenekara is volt, sok lemezt készített és rengeteg élő fellépése volt. Zenei igényessége legendás volt, csak olyan zenészekkel lépett fel és készített lemezt, akiknek a munkáját feltétel nélkül el tudta fogadni.

 

Gene Ludwig - Live in Las Vegas   CD

2005-ben jelent meg ez a kitűnő lemez, amelyen Joe Lano (guitar), Tommy Check (drums) és Emedin (percussions) felállásban játszik az együttes. Soul-jazz a lemez stílusa, de én inkább csak jó jazznek nevezném a zenét, amely a tapsokból ítélve az élő felvételen, a Las Vegas-i Blue Note klubban a jelenlévőket is elbűvölte. Nagy slágerek (Love For Sale, Just friends, Flamingo) hangzanak fel ezen a szép albumon, amely Ludwig ötödik lemeze volt a Blues Leaf kiadónál, és amelyen Gene Ludwig Hammond B-3 orgonán játszott.

 

Gene Ludwig - Love Notes of Cole Porter   CD

2011-ben Ludwig halála után jelent meg ez a kitűnő lemez, felesége Pattye Ludwig szervezésében. A lemezen hallható felvételek 2008 októberében készültek. 10 Cole Porter szerzemény hallható az albumon, többek között olyan ismert számok, mint a Night And Day, a Rosalie vagy az I Love You. Ludwig Hammond C-3 orgonán játszik rajta, az alábbi kísérettel: Mark Strickland: guitar; Lou Stellute: tenor saxophone (1-3, 5, 8); Thomas Wendt: drums (1, 3, 5, 7, 9); Billy Kuhn: drums (2, 4, 6, 8, 10).

 

 

 

 

 

 

 

 

A Neuklang lemezkiadó újdonsága

 

Anne Czichowsky Quintett - Play On Words CD

A Bauer Studio Neuklang lemezkiadója azon aurópai jazz kiadók egyike, amelyek audiofil minőségű lemezeket adnak ki. Ráadásul kiváló zenék hallhatók a lemezeiken. Nem kivétel ezek közül Anne Czichowsky és együttesének új albuma. A fiatal énekenőnek egész gyűjteménye van már zenei díjakból. Magával ragadó egyénisége erről a lemezről is elevenen hat annak ellenére, hogy nem igazán ének-orientált az album. A lemezen játszó együttes tagjai (Thilo Wagner - Piano; Lorenzo Petrocca - Gitarre; Axel Kühn - Bass; Matthias Daneck - Schlagzeug ) önmaguk is jónevű jazz zenészek, de érezhetően tudnak és akarnak is együtt muzsikálni ebben az alkalmi összeállításban. Élénk, stimuláló lemez ez, a számok zeneszerzői között olyan nevek szerepelnek, mint Herbie Hancock, George Benson és Michael Legrand. A szövegek egy részét maga az énekesnő írta ezekre a nagy slágerekre, ezért igen találó a lemez címe: Játék a szavakkal.

 

 

 

 

 

 

 

A Moonjune Records  újdonsága

 

Boris Savoldelli – Biocosmopolitan  CD

Ha valaki belehallgat ebbe a lemezbe azt hiheti, hogy egy vokál együttes és számos tagot számláló hangszeres kíséret varázsolja elő ezeket az izgalmas és szép számokat. Pedig egyetlen énekes az olasz Boris Savoldelli hallható, ő adja elő egy személyben ezeket a szokatlan és érdekes számokat. Az pontosabban két vendég is játszik a lemezen: Jimmy Haslip basszusgitáros a 2. számon, Paolo Fresu a kiváló olasz trombitás a 2. és az 5. számon szólaltatja meg hangszerét.

A 16 szám egy kivételével Savoldelli saját szerzeménye, a dalok szövegei olasz, angol és nem-verbális keverékek. Savoldelli-ben két lélek lakozhat: egy csodás pop énekes és egy javíthatatlan anarchikus improvizáló művész. Közös megnyilatkozásuk egy páratlanul izgalmas zenei világba vezet el, ahol sorban érnek bennünket a kellemesnél kellemesebb meglepetések.

 

 

 

 

 

 

 

A 2L kiadó  újdonságai

 

Schola Solensis - Psallat Ecclesia     hibrid SACD

A gregorián énekek nagyon régiek. A fennmaradt dallamok többsége már a 13. század előtt keletkezett. Ez a páratlan zenei örökség a nyelv és a dallamok csodálatos összhangja annak köszönhető, hogy az évszázadok szűrőjén csak a legszebbek maradtak fent, azok éltek tovább. Az Isteni részvétel érezhető ezekben a dallamokban, gyakran érezzük, hogy ember nem képes ilyen tökéleteset alkotni.

A Schola Solensis együttest 1995 őszén alapították a Sola Ruin Church felszentelésekor. A templom kántora Halvor J. Østtveit, aki a kórus művészeti vezetője az élő gregorián művészeti közösség fő hajtó ereje. A Sola Ruin Church tökéletes színhelye a gregorián éneklésnek mai modern korunkban. Építésekor a középkori hagyományokra támaszkodva keresték a modern megoldásokat. 2009 októberében készültek ennek a szép lemeznek a felvételei. 14 ének szólal meg a lemezen az együttes tagjai: Elin Fabrin, Hilde Garlid, Åsa Dahlin Hauken, Bente Larsen, Eva Margrethe Olsen, Åslaug Ommundsen, Hanne Tobiassen and Asbjørg Skretting Vaaland, és a szólista (Raguhild Hadland) kiváló interpretálásában. A hangminőség és a felvétel akusztikája olyan kiváló, hogy meg kell említenünk a hangmérnök nevét: Hans Peter L'Orange.

 

Sigmund Groven & Iver Kleive – Harm Organ   hybrid SACD és Pure Audio Blu-ray CD

Aki nem hallotta még a legnagyobb és legkisebb hangszer, az orgona és a szájharmonikát együtt szólni, annak figyelmébe ajánljuk ezt a páratlanul érdekes lemezt. Iver Kleive orgonaművész/zeneszerző és Sigmund Groven harmonika művész csaknem 40 éve ismeri egymást, 1979-ben adták első közös koncertjüket, számtalan lemezen játszottak már együtt, de ez az első duó lemezük. 2010 szeptemberében vették fel ennek az egyedülállóan érdekes lemeznek a zenei anyagát a kiváló akusztikájú Uramienborg Church-ben.

A 2L kiadó alapítója és tulajdonosa Morten Lindberg nevéhez fűződnek a hangfelvételek. Tökéletesen sikerült visszaadni az elhangzott zene térbeli, háromdimenziós megszólalását, mintha a helyszínen, a szép templomban hallanánk a zenét. 23 szám szólal meg a lemezen, amely kétféle CD formátumban van a kiadványban: hybrid SACD és Blu-ray diszk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Opus3 lemezkiadó újdonságai

 

Sticks & Stones     hybrid SACD

A Sticks & Stones együttes 2004/2005-ben a Swedish University-n találkoztak. Valamennyien Észak-Svédországból származtak és közös vonásuk volt az akusztikus zene iránti érdeklődésük. Különböző együttesekben játszottak egyetemi tanulmányaik alatt, majd befejezve tanulmányaikat egymástól függetlenül Stocholm-ba költöztek, hogy ott folytassák életpályájukat. Néhány év múlva Rebecka Sjöberg énekesnő és Jonas Lindberg bőgős véletlenül találkoztak és elhatározták, hogy folytatják az együttes zenélést. Így alakult meg a Sticks & Stones együttes bluegrass zene előadására. Az együttes gyorsan hírnevet szerzett és sikereikre felfigyelt Jan-Eric Persson az Opus3 lemezkiadó tulajdonosa. Ennek következménye ez a különleges gondossággal felvett lemez, amelyen az együttes 12 saját szerzeményét játsza. Bár a bluegrass igazi amerikai root zenestílus, a fiatal svéd zenészek kitűnően adaptáltak stíluselemeket és kiegészítették azokat saját ötleteikkel. Így gazdagodik a zene világa, így újulnak meg és maradnak életképesek a tradicionális zenei stílusok.

 

A Selection from Tomas Örnberg's BLUE FIVE & The Swedish Jazz Kings  hybrid SACD

Az Opus3 kiadónak három albuma jelent meg a 70-es években Tomas Örnberg BLUE FIVE zenekarával és másik három a The Swedish Jazz Kings együttessel. Ezekből az albumokból válogatotta ennek a lemeznek az anyagát. A felvételeket a lemodernebb és legkorszerűbb technikával "re-masterelték" a kiváló állapotban lévő eredeti Agfa szalagokról. 19 szám hangzik el a lemezen, az 1920-1930-as évek amerikai jazz zenéjének nagy slágerei, Clarens Williams, Armstong, Sidney Bechet, Duke Ellington és mások szerzeményei. A lemezen Bent Persson és Tomas Örnberg kiváló játékát csodálhatjuk,  hozzájuk egy-egy felvételen nagynevű vendégek is csatlakoznak: Kenny Davern (cl), Roy Williams (tb) & Bob Barnard (crnt/tp). A lemezkiadó a borító külön felhívja a figyelmünket arra, hogy a tehetséges zenészek kiváló játéka és a felvételek tökéletes minősége csak jó minőségű (audiofil) SACD játszón visszahallgatva érvényesülnek igazán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eclecto Groove Records  újdonság

 

Kirk Fletcher - My Turn  CD

Egy fiatal, de igen elismert gitáros második lemeze a My Turn. 2004-ben jelent meg Kirk Fletcher első lemeze (Shades of Blue) a Delta Groove kiadónál. Ezt követően három évet turnézott Charlie Musselwhite zenekarával és ez saját elmondása szerint alapvetően megváltoztatta önmagáról és a zenéről alkotott véleményét. Ez a réggvárt második lemez valóban Fletcher zenei kibontakozásáról szól. Fender gitár hangzás új területeit kutatja ezen a kiváló, izgalmas lemezen, változatos számokkal, kiváló kisérő zenészekkel: én

10 szám szerepel az albumon, többek között három saját szerzemény és egy tradicionális feldolgozás (Congo Square). Hatásos és igen hallgatható zenét játszik Fletcher, nagyon szerethető ez az "igazi arca".

 

 

A norvég  Kirkelig  kiadó lemeze

 

Susanne Lundeng - Mot   CD

Susanne Lundeng Mot (Bátorság) című lemeze a kiváló hegedű művésznő folyamatos útkeresésének része. 20 évvel ezelőtt jelent meg első lemeze (Havela) norvég folk dallamokkal, és a művésznő azóta és minden lemezén játszik folk, ezen belül is norvég "pols" dallamú számokat és folyamatosan törekszik a norvég folk zenei hagyományok kifejezésére a kortárs zene keretei között. Ez a lemez nem szóló album, kiváló zenészek (Rolf Wallin, Hávard Lund és Bugge Wesseltoft) és együttesek (Bodø Sinfonietta és MIN) kisérik Lundeng játékát. Összesen 7 szám, közöttük hat saját szerzemény hangzik el a lemezen. A leghosszabb szám a 21 perces Imella, Rolf Wallin szerzeménye a 14 tagú Bodø Sinfonietta együttes kíséretében szólal meg, ez a lemez leghatásosabb száma. Ezen és a többi számon is érezhető a hegedű maghatározó szerepe a zenében és a művésznő Susanne Lunden szuggesztív előadásmódja.

 

Susanne Lundeng - Forunderling ferd ( Furcsa utazás)    CD

Susanne Lundeng a KKV egyik vezető művésze, Norvégia egyik zenei ikonja, aki egyéni művészi világában csodálatosan ötvözi a tradicionális norvég népzene és a kortárs zenei világ elemeit. Hegedű játéka mellett énekel is. Ezen a lemezén, amely 2004-ben jelent meg, az alábbi zenészekkel hallható: ARNFINN BERGRABB, BJØRN ANDOR DRAGE, HÅVARD BENDIKSEN, KNUT ERIK SUNDQUIST. A számok fele részben Susanne Lundeng szerzeményei, illetve tradicionális számok feldolgozásai. A kiváló hangszerelés a billentyűs BJØRN ANDOR DRAGE-t dicséri.

 

Susanne Lundeng - NATTEVÅK     CD

2006-ban jelent meg ez a lemez, amely hangminőségét, zenei anyagát és a borító külalakját tekintve egyaránt kiemelkedő minőségű. A lemez felvételei Vaeroy-ban, egy Nordland-i városkában készültek. A Nordland régió Norvégia középső részén fekszik, páratlanul szép és természetes állapotú vidék. Susanne Lundeng akkor döntött a helyszín mellett, amikor koncertet adott itt és megragadta a táj szépsége. Ezen lemezen 10 szám hangzik el, két szám kivételével az összes Susanne Lundeng szerzeményei. Ezúttal más zenének kísérik a kiváló hegedűművésznőt: ARNFINN BERGRABB, HÅVARD BENDIKSEN és TROND-VIGGO SOLÅS.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisa Reedy Promotions  ajánlja

 

Renée Manning - All Grown Up   CD

Cipőnket lerugva egy jó üveg bor társaságában érdemes meghallgatni ezt az albumot. A relaxált hangulathoz kitűnően illik Renée Manning szép hangja és rendkívül kellemes énekstilusa. Az énekesnő pályája kezdetén a Mel Lewis Orchestra együttesben énekelt 1983-1989 között, majd az alábbi együttesekkel lépett fel hosszabb-rövidebb ideig: Mingus Big Band, Chico O’Farrill Afro Cuban Orchestra, The George Gruntz Concert Jazz Band, Dukes’ Men. Robosztus énekhangja lehetővé teszi, hogy big band formációkkal lépjen fel, ezen a lemezen azonban más oldaláról mutatkozik be, ezen az albumon trió és kvartett felállásban csodálhatjuk meg szép hangját. 14 kellemes szám hallható ezen a szép lemezen.

Az alábbi művészek hallhatók a lemezen: Renée Manning-Vocals, Earl McIntyre- Trombone, Vinnie Johnson-Drums, Ron Jackson- Guitar, Alex Blake-Bass, Victor See Yuen-Percussion.

 

 

Piranha Musik újdonságok

 

Watcha Clan - radio Babel    Enhanced CD

A Marseille-ből származó francia együttes német kiadónál megjelent lemezének bevallott célja a zenei határok lerombolása. Az együttes a 2008-as Diaspora Hi-Fi, majd a következő Diaspora Remixed című lemezekkel vált ismerté. A zenekar karizmatikus énekese Sista K. mondja a lemezéről: Azt szeretnénk, ha mindenki értene bennünket, nemcsak a zenénket, de a számok szövegét is, ezért éneklünk angolul, mert ez a nemzetközi nyelv.

Kiváló hangszeres szólisták alkotják az együttest, a billentyűs Suprem Clem, a basszusgitáros Mat Labesse és az énekes/gitáros Nassim Konti, de az elektronikus hatások is meghatározóak a gazdag hangzás kialakításában. 14 dinamikus szám hallható a lemezen, ezenkívül egy videó klip is gazdagítja az albumot, amelyen az együttes a We Are The World számot adja elő.

 

Berlin Global 2010/11   CD

Ezt a válogatást a multicult.fm berlini rádióállomás készítette. A 18 számos válogatás számait az együttesek ajándékozták a rádiónak, köszönettel a nyilvánosságért, amelyet a médium biztosít számukra. A színes válogatás, amely jól mutatja Berlin klub életének nemzetközi jellegét, az alábbi programot kínálja a hallgatóknak:

1 Ohrbooten - Gyp Hop

2 Los Bomberos de Monte Cruz - Ivan

3 The Bahama Soul Club feat. Pat Appleton - Bossa Bop

4 Mellow Mark & Pyro Merz - Tag wie jeder andere

5 Polkaholix - VIPs

6 Orientation - Bir Dinle

7 Fernando Miceli - Cachafai Cando

8 Frank Dellé - Under My Spell

9 Chefket - I don´t know

10 Lord Mouse & the Kalyso Kats - In the Jungle

11 Dalindeo feat. Bajka - Willpower

12 Irie Revoltés - Zeit ist Geld

13 Dota feat. Fanfara Kalashnikov - Im Glashaus

14 Sudaca Power - Berlin Blues

15 Sister Fa - Milyamba

16 Susius feat. Freaky Floe & P.R. Kantate - Urlaub auf´m Balkon

17 Dissidenten - Fata Morgana

18 Aly Keita - Hommage

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1993-ban alakult a Cornerstone lemezkiadó a 80-as évek végén feltűnt kanadai fiatal jazz generáció lemezeinek kiadására. Első lemezeik a Barry Elmes Kvintett, az Al Henderson kvartett és Mike Murley albumai voltak. Az eltelt években a kiadó megalapozta hírnevét, ma már az egyik legjelentősebb jazz kiadó Kanadában, lemezeik számtalan Juno Award és National Jazz Award díjat gyűjtöttek be.

 

The Mike Murley Szeptett – Still Rollin'   CD

Mike Murley az egyik legismertebb kanadai jazz zenész. Lemezei több alkalommal nyerték el a Juno Award-ot, amely a legértékesebb kanadai zenei díj, és nyolc alkalommal lett az év szaxofonosa Kanadában. Új együttese a 2005-ben alakult Mike Murley Szeptett ezzel a lemezzel mutatkozik be. Az alábbi felállásban játszanak az albumon: Mike Murley - tenor saxophone, Tara Davidson - soprano and alto saxophone, Kevin Turcotte - trumpet, Terry Promane - trombone, David Braid - piano, Jim Vivian - bass, Ted Warren - drums.

A számok részint az új zenekarra írt szerzemények, másrészt Murley előző lemezeiről való számok átdolgozott és áthangszerelt változatai. Érdekessége a lemeznek, hogy az elhangzó 9 számot egyetlen napon rögzítették. Ez a tény jól mutatja az együttes tagjainak kiváló muzikalitását és zenei elkötelezettségét.

 

Alex Dean Quintet featuring Lorne Lofsky – At this Point   CD

Kivételesen gazdag zenei karrier áll Alex Dean mögött. A kiváló szaxofonos világhírű zenészek egész sorával játszott eddig: Gil Evans, Kenny Wheeler, Mel Tormé, Aretha Franklin, Natalie Cole, Harry Connick Jr., Ray Charles, Pat Labarbera és Phil Nimmons csak néhány név a gazdag listáról

7 saját szerzemény hallható ezen a szép lemezen, Dean a borítón szinte agyondicséri a ritmus szekciót, de az igazság az, hogy az ő szaxofon játéka az igazi érték, amiért feltétlenül érdemes ezt a lemezt meghallgatni. Persze nem lehet nem megemlíteni Lorne Lofsky gitáros játékát, amelynek fontos szerepe van a lemez kiváló hangulatának kialakításában. Az abábbi zenészek játszanak a lemezen: Alex Dean - saxophone, Lorne Lofsky - guitar, Brian Dickinson - piano, Kieran Overs - bass, Ted Warren - drums, Bill McBirnie - Flute

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stockfisch - Records  újdonságok

 

McKinley Black - Beggars, Fools and Thieves    hybrid SACD

Portugál ősöktől származó, jelenleg Berlinben élő, amerikai énekesnő a Stockfisch lemezkiadó legújabb csodalemezének énekese. Az első hangok után kiderül, hogy szerencsés találkozás ez a lemez: a tökéletes minőségű lemezeiről híres kiadó ezúttal is egy páratlanul szép hangú és jól gitározó előadó albumát jelentette meg.

11 számot énekel és játszik McKinley Black a lemezen, valamennyi saját szerzeménye. A szép és érzelmes énekhang mellett a gazdag zenei kíséret is említést érdemel, 16 zenész és énekes szólal meg a háttérben, az élmény szerű hangszerelés Ian Melrose-t dicséri. Nem mellesleg Melrose ajánlotta a fiatal énekesnőt Günter Pauler figyelmébe, aki megnézte egy koncertjét és azonnal döntött a lemezkiadásról. Ez a lemez a fiatal énekesnő hatodik lemeze, de az első, amely a világhírű Stockfisch kiadónál jelent meg. Szép lassú és élettel teli dinamikus számok váltogatják egymást a lemezen, az érdekes szövegek egy fiatal kora ellenére sokfelé élt, sokat látott művész őszinte vallomásai.

 

Michael Schlierf – Clouds and Silver Linings   hybrid SACD

Michael Schlierf öt éves kora óta zongorázik. Ezen a gazdagon hangszerelt lemezen egy FAZIOLI F228 grand piano-n játszik. Briliáns technikájú játékát tökéletes hangminőségben rögzítették a Stockfisch kiadó szakemberei. 14 szép szám hallható a lemezen, valamennyi Michael Schlierf szerzeménye. A szép számokat hallgatva arra gondolok, hogy a zene az a nyelv, amelyet mindenhol értenek a világon, és amit nem kell senkinek megtanulnia. Nyugalom és kiegyensúlyozottság árad Michael Schlierf zenéjéből, ennek hátterét minden bizonnyal a művész kiegyensúlyozott családi élete és erős keresztény hite alkotja. A csodás hangzásért a Stockfisch kiadó hangmérnökei mellett az alábbi közreműködők dicsérhetők: Klaus Graf/ soprano sax, clarinet, flute, alto flute, Viorel Bindila/ oboe, cor anglais, Wojtek Bolimowski/ violin, Madalina Bobocel/ violin, Oksana Labach/ viola, Lucile Chaubard/ violoncello, Natalja Girunjan/ concert harp, Michael Koschorrek/ guitars, dobro, Ralf Gustke/ drums, percussion, Decebal Badila/ double bass, fretless bass.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Braithwaite & Katz Communications  ajánlja

 

Immersion Records   kiadvány

 

Plunge - Tin Fish Tango    CD

A Tin Fish Tango a Plunge együttes harmadik albuma, és a második, amelyen dob nélküli trió formátumban hallhatók. A New Orleans-i együttes vezetője a zeneszerző/trombonos Mark McGrain, további tagjai: Tim Green szaxofonos és James Singleton bőgős.

Még két kiváló zenész hallható a lemezen: Kirk Joseph és Tom Fitzpatrick fúvosok. A zenei anyagot 10 új szerzemény és 3 trió improvizáció alkotja. A zenekritikusok bátor és sikeres kísérletnek tartják a lemezt, amely komoly feladatok elé állította a szokásosnak egyáltalán nem mondható felállásban játszó kamara jazz együttes tagjait. A dob nélküli hangzás nagyfokú flexibilitást ad az együttes játékának, a terjedelmes fúvós részek egész elképesztő dinamikát hoznak a lemezre.

 

 

 

 

 

A Blue Serge Records lemezei

Ezt a lemezkiadót 2003-ban alapította  Sergio Cossu producer/zongorista/zeneszerző azzal a céllal, hogy olyan jazz zenészeknek a lemezeit adja ki, akik feszegetik a megszokott zenei határvonalakat és igazi művészi szabadságra vágynak. Lemezeik a jazz, az acid, a Nujazz kategóriákkal jellemezhetők, de sok lemezen folk és etno hatás is érvényesül. Bár ez utóbbi vonás tulajdonképpen az olasz jazz egész világára elmondható.

 

Maurizio Camardi & Mauro Palmas - Mare Chiuso  CD

A lemez címe „zárt tenger”, ez a Földközi tenger ősi elnevezése. Az andalítóan szép albumot hallgatva valóban a szeles tengeren érezzük magunkat, és a tengert környező különböző zenei kultúrájú országok hatását érezzük.

Két kiváló jazz zenész játszik különleges hangszereken ezen a lemezen. A Padua-ból származó Maurizio Camardi fúvós különböző országokból származó népi hangszeren játszik (duduk, benas, shanai és ciramella), míg a Szardíniából származó Mauro Palmas szokatlan hangú húros hangszereken játszik (liuto cantabile és mandoloncello). A két zenész jól ismeri egymást több projekt keretében játszottak már együtt, például Blue Serge kiadó a „Cristiani di Allah” című CD-jén.

 

Angelo Comissio – Sturm und Drang  CD

Angelo Comissio az egyik legkiválóbb európai jazz zongorista. Ez a lemeze szóló és trió felvételeket tartalmaz, sajátos, különleges, de lebilincselő stílusban, amely a klasszikus és kortárs zene, a jazz és az improvizáció keveréke. Eleven, képzeletet kalandozásra indító zene ez, amely valóban a lemez címét adó szellemi áramlat hangulatát juttatja eszünkbe (Sturm und Drang). A trió formációjú számokban Simone Serafini bőgős és Luca Colussi dobos játszik. A lemezt a JAZZIT magazin 2010-ben a 100 legjobb jazz lemez közé sorolta.

 

Manomanouche + Trio Debussy - Complicity  CD

A legjobb olasz gypsy jazz banda és egy klasszikus zenét játszó trió közös lemeze jó példája annak, hogy milyen könnyű a közös zenei nyelv kialakítása, még ilyen szélsőségesen eltérő stílusok között is. A lemez ötlete egyközös fellépés során merült fel. A 2001-ben alakult négytagú jazz együttes és a komoly nemzetközi sikerekkel rendelkező Trio Debussy kamara trió a Manomanouche gitárosának,  Nanzio Barbieri-nek a számait játssza a lemezen.

 

Signorelli Tavolazzi Barbieri  -  3    CD

Az érdekes felállásban játszó trió lemezének címe onnan ered, hogy ez az album a klasszikus gitáron játszó Ermanno Signorelli harmadik lemeze a Blue Serge kiadónál. A további zenészek: Ares Tavolazzi (bőgő) és Lele Barbieri (dobok). Kilenc szám hallható a lemezen, két Tavolazzi szerzemény és Signorelli számai. A felvételek 2006-ban Trieszt-ban készültek, a lemez jó bizonyítéka annak, hogy az olasz jazz élet szereplői bátran keresik az új utakat a kortárs európai zene világában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dina Ugorskaja   lemezei            Coaching: Avi-Service for Music

 

A fiatal zongoraművésznő, aki 1973-ban született Leningrádban 7 éves korában adta első koncertjét. Zenész családból származik, első zenei leckéit édesapjától kapta, majd 1980 és 1990 között speciális zenei képzést kapott zongorajáték és zeneszerzés területeken a leningrádi Rimszkij-Korszakov Konzervatóriumban. Folyamatosan szerepelt koncert pódiumon is, első saját szerzeményét, egy vonós kvartettet 15 éves korában mutatták be. 1990-ben családjával Berlinbe költözött és ott folytatta zenei tanulmányait. 2001-ben szerzett diplomát. Azóta zenei fesztiválok, és szóló fellépések során bizonyította kivételes tehetségét. Kamarazenei partnerei Hans-Dietrich Klaus (klarinét), Elisabeth Kufferath (hegedű), Anna Lewis (viola), az Auryn Quartet és édesapja Anatol Ugorski aki maga is ismert előadó művész..

  

Suites For Piano – George Frideric Händel   CD

Händel a zenetörténet legnagyobb oratórikus mestere szvit szerzőként is jelentőset alkotott. A szvit (suite) barokk zenei műfaj, tánctételek párokba állított sorozatából áll. Szuggesztív erő, dinamika, tökéletes tempó és artikuláció ezek jellemzik Dina Ugorskaja izgalmas Händel interpretációját.

 

Dina Ugorskaja -  Schumann  CD

Dina Ugorskaja Schumann lemeze abból a szempontból különleges, hogy viszonylag késői szerzeményei kerültek be a válogatásba, olyan darabok, amelyek még a Schumann év gazdag programjában is ritkaságnak számítanak. A kiváló előadásnak köszönhetően az albumot az ICMA (International Classical Music Awards) 2011-es díjára jelölték.

Az alábbi művek hangzanak el a szép lemezen:

Gesänge der Frühe, op. 133

7 Fughetten, op. 126

Kreisleriana, op.16

Geistervariationen, WoO 24

 

Mindkét lemez a BR (Bayerischen Rundfunks) és a CAvi-Music kooprodukciójában került kiadásra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A norvég  Kirkelig  kiadó lemezei

 

Kari Bremnes - Fantastisk allerde   2CD

A kiváló norvég énekesnő pályafutásának 30. évfordulóját teszi emlékezetessé ez a dupla válogatás album. Eddig 13 szóló lemeze jelent meg Kari Bremnes-nek, ezek közül az utolsó LY album aranylemez lett Norvégiában és a rádió állomások szavazásán az év legjobb lemeze címet is elnyerte.

Ez a dupla album egy ünnepi koncert körút előtt került kiadásra, az énekesnőt az oslói operaházban köszöntötték fel és itt adták át neki az Edvar Award-ot. A díj odaítéléséről döntő zsűri kimagaslónak ítélte Kari Bremnes dalszerzői tevékenységét is. Az egész Európában sokat turnézó énekesnő a dalok szövegét is fontosnak tartja: kevés szóval kell a zenéhez pontosan illeszkedő szöveget írni!

A dupla lemezen az első, 1987-ben megjelent Kari Bremnes albumtól (My Wild Heart) kezdve az egyes albumok legsikeresebb számai találhatók, a szokásoshoz híven, kiváló hangminőségben.

 

Suzanna Owiyo - My Roots    CD

Kenya leghíresebb énekesnője, sok afrikai művésztől eltérően nem költözött Párizsba vagy Londonba, hanem hazájában folytatja pályáját. Olyan jelentős fellépések állnak mögötte, mint a New Yorkban tartott Nelson Mandela koncert, vagy a Nobel Béke Díj átadási ceremónia Oslóban.

A My Roots (Gyökereim) című album Owiyo harmadik lemeze, amelyen az ének mellett tradicionális hangszeren, a nyatiti-n is játszik. Ezt a húros hangszert, csak kivételes alkalmakkor használták Kenyában és csak férfiak játszhattak rajta, nők meg sem érinthették. Természetesen más hangszerek is megszólalnak a lemezen, a legjobb Nairobi zenészek játszanak a kíséretben: Tobi Imani, Eric Desire Buchumi, Freddie Bryant, Rocky Bile, Tobby Koech, Dave "Mob" Otieno and Kombo Chokwe, Eric Mwangi, Chagala Wycliffe, Eric Mwangi és még sokan mások.

A gazdag kíséret ellenére ez a lemez nem tartozik a tipikus Word Music albumok közé, inkább autentikusan afrikai etno lemez. A lemez felvételei Kenyában készültek, az album a Kirkelig kiadó "Imagine Africa" sorozatában jelent meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Phillips Agency ajánlja

 

Akua Allrich - A Peace of Mine   CD

Nina Simone és Miriam Makeba nyomdokaiba szeretne lépni a szép, fiatal énekesnő Akua Allrich. Saját kiadásában megjelent első lemeze alapján egy dologban valóban hasonlít, a nagynevű elődökhöz, zenei stílusát nem lehet egyetlen kategóriába skatulyázni. A jazz, a neo-soul a funk, a hip-hop és a rap elemei egyaránt megtalálhatók ezen a lemezen, igen kellemes összhangban, hallható és könnyen megszerethető formában.

14 szám szólal meg az albumon, ezek többsége saját szerzemény, a társszerző, aki egyúttal producer is A. Jermaine Mobley. Három jól ismert jazz standard is megszólal a lemezen, ezek közül a Fekete Orfeusz téma dal a Manha de Carneval sikerült legjobban. Energikus szép lemez.

 

 

 

A Two for the Show Media  ajánlja

 

Jonathan Kreisberg – Shadowless    CD

Egy sokat turnézó együttes, Jonathan Kreisberg gitáros és zenekara játszik ezen a most megjelent lemezen. A lemezkiadó az új életre kelt NEW FOR NOW MUSIC, Kreisberg saját, kiadója, amelyet 2002-ben a TRIOING című lemezének kiadására hozott létre. Időközben a kiváló gitárosnak 5 lemeze jelent meg a Criss Cross Jazz és a Mel Bay kiadóknál, többek között a kiváló kritikákat kapott SOUTH OF EVERY WHERE CD.

Az új album alap koncepciója a fény dicsérete, azé a fényé, amely felébreszti az alvó emberek erővel, és optimizmussal tölti be napjainkat. Kiváló zenészek szerepelnek az igen összeszokott együttesben, amelynek játéka a tradicionális jazz mély tiszteletére épül, de másrészről a kompozíciók bátran feszegetik az akusztikus jazz lehetőségeit azzal a nyilvánvaló céllal, hogy felvillanyozzák a turnék közönségét. Kiváló zenészek játszanak a lemezen: Will Vinson: Sax, Mark Ferber: Drums, Hans Glawischnig: Bass. Aki szereti a jazz gitár lemezeket, ne hagyja ki ezt az albumot!

 

Greenleaf Music  album

 

Donny McCaslin – Perpetual Motion    CD

Tíz szám hallható a kiváló tenor szaxofonos, a New Yorkban élő Donny McCaslin új lemezén. Dinamikus nyitószám indítja a lemezt, ebben a ritmus szekció bemutatja miféle örökmozgó energia hatja át a további számokat, amelyet igen hosszúak, például a címadó Perpetual Motion, McCaslin szerzeménye 12 perces. New Yorkban nem nehéz jó szession zenészeket találni lemezfelvételhez, így nem csoda, hogy ezen az albumon is parádés a kíséret. Adam Benjamin és Uri Caine játszanak billentyűs hangszereken, Tim Le febvre basszus gitáron, a lemez producere David Binney alt szaxofonon játszik és kezeli az elektronikát, Antonio Sanchez és Mark Giuliana pedig váltják egymást a doboknál.

Ez az album alapvető stílusváltást jelent McCaslin 2008-as Recommended Tools című lemezéhez képest és logikus folytatása annak az útnak, amelyet a 2009-es nagysikerű Declaration című lemeze jelölt ki.

McCaslin szép, sikerekben bővelkedő pályát tudhat magáénak: 2008-ban volt Rising Star Poll győztes a Downbeat magazin szavazásán, Grammy-jelölt szólistája a Maria Schneider Orchestra-nak, játszott a Dave Douglas Quintet-ben. Emellett kiváló számokat szerez, és fáradhatatlanul turnézik. Ez a lemeze sok örömet fog okozni a szaxofon kedvelők népes családjának. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marta Raviglia  lemezei     Monk Records

Egy csodálatos hangú énekesnő különleges lemezei. Talán ezt a címet adhatnánk ennek az ismertetőnek. Kevesen fogják igazán szeretni Marta Raviglia lemezeit, de azok a kevesek nagyon fogják szeretni. Kevesen szeretik ugyanis a megszokottól eltérő dolgokat, az olyan élményeket, amelyek semmi eddigihez nem hasonlítanak, amelyek zavarba hoznak és mélyen elgondolkoztatnak. Marta Raviglia lemezei pedig ilyenek. Nyitott lélekkel kell meghallgatnunk ezeket, megszabadulva minden előítélettől és elvárástól.

A fiatal művésznő eddigi pályáját sikerek egész sora gazdagítja. 1980-ban született Rómában, sikerrel elvégzett zenei tanulmányait nehéz lenne itt felsorolni hasonlóképpen a zenei versenyeken elért kiváló eredményeit, és sikeres fesztivál fellépéséit. A zenélés mellett esszéket ír, fest, fotózással is foglalkozik, szóval meglehetősen sokoldalú művész. Mindezekről itt olvashat angol nyelven részleteket a kedves olvasó BIO . Fiatal kora ellenére igen gazdag a diszkográfiája. 2006-ban jelent meg első lemeze az Insectet, 2008-ban a Don't Fence Me In, majd az alábbi lemezek következtek:

 

Manuel Attanasio / Marta Raviglia  -   Morfeo    CD

Nem egy hagyományos értelemben vett vokál duó hallható ezen a lemezen, hanem két kísérletező művész egymást segítő törekvése az emberi hang lehetőségeinek végletes kihasználására. Hogyan lehet az emberi hang és hangszerek közötti űrt betölteni? Valami ehhez hasonló kérdés körül járhatott a két kísérletező énekes. Furcsa hangok sohasem ismétlődő áradata vesz körül bennünket, amikor ezt a lemezt hallgatjuk. Első gondolatunk: ez zene? A lemez meghallgatása után pedig: mi az ami zene ezen kívül?

 

Tony Cottano / Marta Raviglia - Vocione   CD

Összetett és kifinomult zenei nyelvet beszél Marta Raviglia énekes és Tony Cottano harsonás. Az emberi hanghoz leginkább hasonló hangú hangszer a harsona és a megszokott énekhanghoz lekevésbé hasonlító ének elbűvölő dialógus szólal meg ezen az albumon. Az első szám a Sometimes I Feel Llike a Motherless Child, majd az ezt követő Bartók szám tökéletes felvezetése annak, ami utána hallható, a rafinált elektronikával színezett, de mégis páratlanul természetesnek ható zenei utazásnak, ami ismeretlen tájakra visz, de amelynek során mégis mindig otthon érezzük magunkat.

 

Pierluigi Balducci / Maurizio Brunod / Marta Raviglia - Cherry Dance   CD

Ének, gitár, basszus, ilyen furcsa trió talán nincs még egy. A három hang történeteket mesél el nekünk, megtörtént vagy meg nem történt dolgokról, létező és nem létező helyzetekről, többek között olyanokról, amelyeket elképzelni sem tudnánk, de a valóság tükrében szembesülünk velük. És közben azon jár az eszünk, hogy de jó hogy vannak ilyen lemezek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aynur Doğan   lemezei  Kalan Müzik kiadó

 

Nûpel     CD

Rewend  CD

Az 1975-ben született Aynur Doğan az egyik legnépszerűbb, ha nem a legnépszerűbb, kurd énekes/dalszerző. A Törökország dél-keleti részén lévő hegyi városkában Çemisgezek-ben született, és a török-kurd konfliktus idején 1992-ben családjával Isztanbulba költözött. Ott végezte zenei tanulmányait az ASM Music School-ban, ének tanárai Begüm Erdem and Aşkın Metiner voltak. 2002-ben jelent meg Sayir című első lemeze. 2005-ben egyike volt a 20 isztanbuli muzsikusnak, akik szerepeltek Fatih Akin Crossing the Bridge: The Sound of Istanbul című filmjében (2005).

Nûpel című lemeze 2005-ben, Rewend című albuma 2010-ben jelent meg. A Kalan Müzik kiadónál megjelent Nûpel (Új oldal) című lemeze egy energikus énekest mutat be, a számok jórészt saját szerzemények, de vannak tradicionális feldolgozások is. A másik lemez a Sony kiadónál megjelent Rewend (Nomád) című lemez csodálatos hangminőségű zenei kirándulás a kelet exotikus világába. A dalszövegek a lemezborítón angolul is megtalálhatók.

A fiatal, igen szép hangú énekesnő kulturális missziónak tartja azt, hogy szűkebb hazája nyelvén, kurd nyelven énekel. A török, görög ás kurd muzsikusok saját szerzeményeikben is építkeznek a zenei tradíciókra, úgy a dallamok, mint a hangszerelés területén. Aynur lemezein is kézzelfogható mindez a hagyományos népi fúvós hangszerek, mint a zurna és a különböző ütős hangszerek mellett a nyugati hangszerek is megszólalnak.

 

 

 

 

 

 

 

Braithwaite & Katz Communications  ajánlja

 

Capri Records újdonság

 

Jake Fryer/Bud Shank Quintet - In Good Company  CD

Kiváló zenészek játszanak ezen a lemezen, amelyhez egy szomorú esemény is kapcsolódik. Egy nappal a lemez felvétele után elhunyt Bud Shank a kiváló szaxofonos Jake Fryer egyik példaképe. A fiatal angol szaxofonos régi álma volt, hogy egy lemezen játszhasson azzal a zenésszel aki a legnagyobb hatást gyakorolta rá. Shank a lemezfelvételhez összehozta az A-Team ritmus szekciót (Mike Wofford - piano; Bob Magnusson - bass; Joe La Barbera - drums) és a megszokott bandával, minden számot elsőre sikerült felvenni, úgy játszottak mintha csak egy fellépésen lettek volna.

A lemez a Duke Ellington híres Caravan című számával kezdődik és már ebben a számban érezni, hogy Bud Shank játéka semmit sem vesztett értékéből, páratlan zenei koncepciót és elevenség jellemzi. Fryer méltó társa a neves partnereknek, szólóin tisztán érződik Shank és Phil Woods hatása.

Jake Fryer neve ismert az angol jazz világában, saját zenekara (The London BeBop Collective) sikeres fesztivál fellépéseken és a Sky Televisions "Just Jazz" rovatában tette ismertté nevét.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nicola Conte   lemezei   Schema Records

 

Rituals  CD

The Modern Sound of Nicola Conte 2 CD

Other Directions  2 CD

Nicola Conte gitáros, zeneszerző, zenekarvezető, DJ és lemezproducer nevét 2000-ben ismerte meg a világ, ekkor jelent meg a Jet Sounds of 2000 című albuma, amelyen a Bossa Per Due című szám egy hatalmas underground sláger lett. Conte egyéni stílusú acid jazz zenéje egyesíti a bossa nova témákat, a 60-as évek filmzenéivel és indián etno zenével. Évek multával érdeklődése a latin jazz felé fordult, Az olaszországi Bariból származó zenész a kilencvenes évek legeleje óta tekinti hivatásának a dzsessz népszerűsítését és a táncparkettre vitelét.

Other Direction című dupla lemeze (2008, Schema) és számtalan remix kisérlete bátran feszegeti a műfaji határokat.

A 2009-ben megjelent The Modern Sound of Nicola Conte dupla album jazz-dob változatokat tartalmaz kiváló hangminőségben. Ez utóbbi lemezen Conte szerzeményei mellett többek között Sergo Mendes, Duke Ellington és Henry Manchini szerzeményei is hallhatók, izgalmas, dinamikus remix változatban.

Conte, aki klasszikus zenét tanult, a modern jazz kiemelkedő újítónak számít. Tagja a "The Fez Collective" közösségnek, amely Bari városában működik szoros kapcsolatban az Edizioni Ishtar / Schema lemezkiadókkal. A Fez egy spontán szerveződő összművészeti mozgalom volt, semmint egy tudatosan működő csoport. A kollektívához a legkülönbözőbb emberek csatlakoztak: zenészek, lemezlovasok, partiszervezők, grafikusok, dizájnerek, és egyszerű lemezgyűjtők.

Nicola Conte többször szerepelt Magyarországon a Nicola Conte Jazz Combóval, az A38-as hajón és Szegeden is fellépett utóbbi helyen a koncertjén Harcsa Veronika is énekelt.