Radnai Rudolf :  Lemez ismertetők/ Record reviews  2011/2          

 

2006   2007  2007/2  2008  2008/2  2009  2009/2  2010  2010/2  2011  2011/2  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019 

E-mail

 

 

 

A Kirkelig Kulturverksted kiadó lemezei

A kitűnő hangminőségű albumairól ismert norvég lemez kiadó két új kiadványa sem hoz szégyent a cégre.

 

Pust – Julero    CD

Ezt a lemezt talán nemcsak a külcsín, hanem a beltartalom miatt is érdemes volt Karácsony előtt bemutatni, de késő bánat…. A Pust hat énekese a szoprán, a mezzo-szoprán, az alt, a tenor, a bariton és a basszus szólamok lefedése által egy komplett kórust képes kiváltani, legalábbis az énektudás tekintetében, az együttes dalai a norvég karácsonyi rendezvények szinte állandó kísérői, legyen szó egy oslói karácsonyi vásárról vagy egy stavangeri iskolai ünnepségről. A lemezen hallható összes hang emberi torok terméke és a felvételek is direktbe történtek, nem volt utókorrekció. Ez elsőre esetleg furcsán hangzik, de a lemezt meghallgatva kiütközik, miért volt érdemes ezt kihangsúlyozni. Néhány dalnál az egykor méltán világhíres King’s Singers zenekar humorát idéző részek dobják fel és oldják a hangulatot, a szólók pedig lehetőséget adnak a zenészeknek, hogy egy-egy részlet erejéig a saját egyéniségüket és énekstílusukat is megmutathassák. A korong dalai egy templomban kerültek rögzítésre, ezáltal a templomok méltán híres akusztikája is érvényesülhetett a lemezen.

 

Beate S. Lech - Min song og hjarteskatt    CD

A norvég jazz banda, a Beady Belle vezető énekesnője, a gyönyörű Beate S. Lech úgy döntött, hogy készít egy szóló lemezt. És ha ez nem lett volna elég, úgy döntött, hogy hozzá a dalok megírásához csak női szerzőket fog felkérni, talált is mindjárt hármat. Reméljük ez az album nem egy nő-soviniszta akciócsoport első munkája. Annál is inkább, mivel a három vendégszerzőn kívül az anyai nagymamája is szerzett dalt a lemezre, mely szerencsére azért tartalomban nem buzdít a férfinép elleni cselekedetekre, sőt némely dalban kifejezetten pozitívan kerül egy-egy hímnemű személy megemlítésre. A jól kimunkált album összhatása vallásos-himnuszos-meditatív vonalat visz, enyhe jazzes beütéssel. Finom, szép lemez!

 

 

 

Basho Music  újdonság

 

Trish Clowes - Tangent   CD

A Basho Records gondozásában jelent meg a fiatal, mindössze 26 éves szaxofonos-zeneszerző Trish Clowes debütáló albuma a Tangent, mely teljesen szokatlan módon részben rögtön egy teljes nagyzenekarra íródott. A zenei fő vonalat egy szextett viszi és némely számnál remek vendégzenészek is beszállnak. Clowes zenéje több forrásból táplálkozik, az időtlen klasszikus komolyzenéből, a fiatal Stan Getz csodálatosan lágy tónusú tenor szaxofon játékából és jazz már-már kóros határmezsgye produkcióiból, meg persze ezer másból is, de a lényeg, hogy az összhatással Clowes rögtön betört az Egyesült Királyság legjelentősebb jazz tehetségei közé. A lemez producere Gwilym Simcock a szigetország vezető jazz zongoristáinak egyike, a Heritage Orchestra nagyzenekart pedig a brilliáns Jules Buckley dirigálja.

Diane Marino  lemezei

 

Just Groovin     CD

From The Heart     CD

Ha sikerül kombinálnod a kiváló énekest, a briliáns technikájú zongoristát és a tökéletes szervezőt akkor akár Diane Marino-nak is gondolhatod magad. Az M&M Records által jegyzett zenész olyan jazz legendákkal zenélt már közös színpadon, mint Houston Person, Joe Henderson, Wycliffe Gordon, Pete Escovedo, Tania Maria, Kirk Whalum és még számtalan kiváló zenész.

Olyan nagyhírű rendezvényeken lépett már fel, mint a Montreux Atlanta Festival, Town Point Jazz Festival, Music City Jazz & Heritage Festival, WorkPlay Theatre, BayFest, Jazz n’ June Huntsville, Minnetrista Cultural Center Jazz Series, Churchill Grounds Atlanta, Riverfest, Jazz In The Valley, Music Midtown, Bowling Green International Festival, The Jazz Factory, HarborFest, Main Street Jazz Festival, City Stages, Three Rivers Music Festival, Jazz Junction, Bele Chere Music Festival, Franklin Jazz, de a lista még sokáig tarthatna, ha nem untam volna bele a felsorolásba. Most az ő lemezeiről pár szó:

A “Just Groovin”-ban Diane összerendezte és keverte a jazz tradicionális és latin összetevőit a hatvanas évek pop slágereinek dallamaival. Az eredmény egy sikeresen újra értelmezett slágerkoktél, mely megfelel a mai ízlés-világ megváltozott elvárásainak és a lemez egy pillanatig sem érezteti a korábbi verziók utánzását.

A „From The Heart” egy úgymond „Best of” CD Diane korábbi, a kritikusok által nagyra tartott, három lemezéről. Egy eklektikus énekesi produkció, instrumentális jazz fővonal latin és brazil beütéssel. A lemezen vendégzenészként feltűnik egy-egy nóta erejéig a tenor szaxofonos Houston Person és a trombitás Wycliffe Gordon is.

 

 

 

 

 

Peter Erskine New Trio - Joy Luck    CD

Peter Erskine-t nem kell bemutatni, a zenerajongók pontosan el tudják helyezni a nagyszerű dobost a zenei hierarchiában. Ezen a lemezen a zongorista Vardan Ovsepian-al és a basszusgitáros Damian Erskine-nel, aki egyébként az unokaöccse, zenél együtt. Nos a zene nagyon amerikai, nagyon aktuális, de a legkevésbé sem kommersz. Talán a „Nagy Almát”, New York-ot idézi, pedig az igazat megvallva magam sosem jártam ott, de láttam sok úti-filmet, hallottam élménybeszámolókat, melyek nyomán kialakult bennem egy hangulat és úgy gondolom, ilyen lehet New York egy szombat kora este valahol a Broadway-hez közeli utcák egyik bárjában. A lemez hanganyaga kapható az Apple iTunes Store-webshop/honlapon keresztül is, ahol exkluzív fotók és PDF formátumú szövegek is járnak a letöltés mellé.

 

Peter Erskine - Alan Pasqua - Darek Oles - The Interlochen Concert   CD

Erskin és Alan Pasqua az Interlochen Arts Academy-n tanultak 1968 és 1971 között. Amikor befejezték tanulmányaikat 1971-ben adtak egy koncertet és most több mint 37 év után visszatértek az egykori Alma-Mater-be egy koncert erejéig. Alan Pasqua nagyon elismert zongorista, olyan nagyságokkal zenélt együtt, mint Bob Dylan, Santana, Joe Cocker, Aretha Franklin, Quincy Jones, hogy csak a legnagyobbakat említsük. A lengyel származású basszusgitáros Darek Oles (akinek eredeti vezeték neve, hasonlóan a legtöbb honfitársához egy angol nyelvhez szokott zenei világban szinte kiejthetetlen) a trió benjáminja, de ő is jól jegyzett név a jazz világában. Együtt szinte határtalan zenei potenciállal rendelkeznek, mind a hangszeres tudás, mint az ütemérzék, mind a hangkombinációs készség tekintetében és a rendezvényen megjelent számos barát és művésztárs jelenléte további pozitív energiákkal gazdagította játékukat.

A Fuzzy Music-nál, Erskin saját lemezkiadójánál megjelent lemezen a hanganyagot szerkesztés és ismétlések nélkül rögzítették. Erskin a lemezt egykori tanárainak és diáktársainak ajánlotta.

 

 

 

 

 

 

 

Mar Creation lemezek

 

A Mar Creation, Inc.-t 2003-ban alapították, ez egy széles spektrumú non-stop szolgáltató, mely a videó és audió hanghordozók megjelentetésén túl foglalkozik web grafikával, mindenfajta esemény szervezésével, PR-al és művészek menedzselésével is. Céljuk, még, az ifjú tehetségek felkarolásán kívül, hogy segítsék a világ aktuális problémáinak a felszámolását, mint az AIDS vagy a Japánt ért földrengés utáni helyreállítási munkák és elkötelezett harcosai a társadalmi egyenlőtlenségnek ellen folytatott küzdelemnek és a világ béke megteremtésének. Tevékenységükről bővebben a www.marcreation.com oldalon.

 

Daniel Baeder - Abranda Raiva   CD

Daniel Baeder egy nemzetközileg jegyzett dobos, zeneszerző, producer és koncertszervező, aki az elmúlt évtizedekben sok jelentős eseményben vett részt, fellépő művészként vagy szervezőként. Brazil származása, mely a művészetére erősen rányomja a bélyegét, szinte automatikusan vonta maga után, hogy a szamba ritmusait ötvözze a különféle zeneirányzatokkal, a jazz-el, a drum 'n'  bass-el, az instrumentális és elektronikus zene több ágával. A tanulmányai során olyan nagyságoktól tanulhatott, mint Vera Figueiredo and Tommy Campbell, de zenélt együtt jónevű zenészekkel is, mint Duda Neves, Zé Pedro, vagy Marcelo Migg. Baeder képességei lehetővé tették számára, hogy munkásságával bekapcsolódjon az Emmy-díj győztes Cirque Du Soleil tevékenységébe.

 

Válogatás album - Samba do Mar   CD

A Mar Creation's első válogatás albuma a "Samba do Mar" már a boltokban. A korongon található 10 felvételt más-más előadó játssza és főleg a jazz és a pop vonalat viszik brazil-latin hangsúllyal, sok nemzetbéli, így brazil, portugál, japán, argentín és amerikai előadokkal, akik mindegyike jegyzett név a nemzetközi zenei porondon. Néhány név a lemezről: Daniel Baeder, Dario Boente & Huge in Japan, Catarina dos Santos, George Petit, Mar Project, TANGA valamint Joseph Diamond, ERIKA, ShannonMarie és a Paul Carlon Octet.

 

Boris Gaquere & Renato Martins - Tempo Feliz   CD

Ez a korong egy újabb bizonyítéka annak, hogy napjaink rohanó és nyitott világa olyan embereket, olyan művészeket sodorhat egymáshoz közel, akiknek régebben biztosan nem jött volna össze egy ilyen szakmai randevú. Boris Gaquere ugyanis egy belga gitáros, Renato Martins pedig egy brazil pergődobos. A Belgiumban alapított duó zenéje a brazil dallamokra épül és Renato hangszeres virtualitása a cajon, a moringán és agyagedények minden fajtáján megnyilvánul, melyhez Boris klasszikus brazil gitár játéka jól passzol. Dél-Amerikai turnéjukon a duó zenéjét a saját földjén, Brazíliában is igen pozitív szaksajtó visszhang fogadta.

 

Yumi Kurosawa - Beginning of a Journey    CD

A Japánban született és felnőtt Yumi Kurosawa eredetileg 13 húros koto-n kezdett zenélni, de már 15 éves korára elérte azt a szintet, hogy átválthatott, továbbléphetett a 20 húros koto-ra. Ja, persze, a koto egy pengetős-húros hangszer, talán legjobban a mi citeránkhoz hasonlít. Fiatal korában nagy díjhalmozó volt, így begyűjtött több jelentős zenei díjat is hazájában, melyek, valljuk meg, a mi fülünknek nem hangzanak ismerősen, de többször fellépett televíziós produkciókban is. Yumi tanult számítógépes zenét is a Keio Egyetemen, turnézott Kanadában, Németországban, Malajziában, Oroszországban és az Egyesült Államokban. 2002-ben New York-ba költözött és együttműködve más zenészekkel, folyamatosan jelen van a hatalmas világváros, színes és mozgalmas zenei életében. A „Beginning of a Journey” ahogy a címe is utal rá, a fiatal művésznő első szóló lemeze, saját szerzeményekkel. Yumi Kurosawa-t vitathatatlanul korunk legkiválóbb koto művészei között említhetjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VOLENZA Publishing  lemezek és Vivian Buczek albuma

 

Artistry Jazz Group – TOO DARN HOT  Together with Cole Porter   CD

Cole Porter (1891-1964) a perui születésű zseni vitathatatlanul az amerikai zenekultúra egyik valaha élt legnagyobb hatású művésze volt. Pályája elején zongorista volt és már ekkor felfigyeltek kivételes zeneszerzői képességeire. Musical szerzői karrierjét az 1920-s években kezdte és a 30-as évekre már olyan nagy sikerű darabok álltak mögötte, mint a Gay Divorce, Anything Goes, Red Hot and Blue és a DuBarry Was a Lady és olyan filmek, mint a Rosalie és a Broadway Melody. Azokban az időkben az olyan slágereket, mint a Night and Day, Just one of those things, Begin the Beguine és az Easy to Love mindenki dúdolta az Államokban és ezek a dalok és a musical sikerek Porter nevét szinte egybeforrasztották a Broadway-féle zenei kultúrával. Legnagyobb sikere a Kiss Me, Kate lett, amit a Broadway-on 1948-ban mutattak be, majd 1953-ban film is készült a darabból. Ezt követően még több sikeres filmprodukcióban is részt vett. 1937-ben egy autóbalesetben súlyosan megsérült és ha életét és erősen roncsolódott lábait sikerült is megmenteni, a baleset következményekénti fájdalmak és rehabilitációs műtétekkel együtt járó tortúrák további életére és munkásságára rányomták a bélyegüket. Porter 1958-ban vonult vissza a zene készítéstől.

Ezen a lemezen Porter műveiből, zenei örökségéből állítottak össze egy izgalmas csokorra valót svéd jazz zenészek, a zongorista Jan Lundgren, a basszusgitáros Hans Backenroth, a gitáros Jacob Fischer, a dobos John Löfcrantz Ramsey, azaz az Artistry Jazz Group és a kiváló énekesnő Vivian Buczek. Az eredeti dalok a jelenkori jazz “normái” szerint lettek átdolgozva és aktualizálva, figyelembe véve, hogy az időtlenség a zenében csapdákat is rejt a technikai fejlődés sajátosságai miatt. A lemezhez egy kisebb könyvalbum is tartozik, melyben Cole Porter képei és a dalok története is szerepel. 

 

Artistry Jazz Group - We Like Previn  A jazz tribute to André Previn   CD

Andre Previn, a jazz zongorista-zeneszerző-zenetanár virtuóz 80. születésnapja alkalmából állították össze ezt az albumot, mellyel a svéd jazz elit, a Porter lemezen is közreműködő zenészek, Jan Lundgren, Hans Backenroth, Jacob Fischer, John Löfcrantz Ramsay és Vivian Buczek, kívánta felköszönteni Previn-t és egy művészeti főhajtással tisztelegni a mester munkássága előtt. Az album 14 felvételt tartalmaz Previn szerzeményeiből, dalaiból, musical és film produkcióiból. A lemezhez egy kisebb könyvalbum is tartozik.

 

Vivian Buczek - Dedication To My Giants   CD

A lemez címe alapján talán sejthető, hogy Vivian Buczek, a gyönyörű hangú énekesnő, ezt nem a svéd kosárlabda válogatott centereinek, hanem a jazz olyan hatalmasságainak ajánlotta fel, mint Frank Sinatra, Ray Charles, John Coltrane, Miles Davis és Clifford Brown, kiknek munkássága jelentős inspirációval hatott művészetére. Ez a művésznő harmadik lemeze és egy énekesi alapvetés, néhány szokatlan nótával, de összességében nagyon élvezhetően. Több ismert dal feldolgozása és átirata mellett saját szerzemények is helyett kaptak a nemzetközi jazz életben is jeleskedő művésznő ezen albumán, mely bár már 2009-ben megjelent, de eddig csak a svéd belpiacon volt elérhető. A lemezen a kiváló Claes Crona Trio kíséri a művésznőt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Most Afrikába utazunk, legalábbis két lemez erejéig. Két kiváló hangminőségű lemezeket készítő belga kiadó: a homerecords és az Agua music kiadványai kísérnek bennünket az utazás során.

 

homerecords  újdonság

 

Gansan – Elégie berbére    CD

A Nyugat-Afrikában található volt francia gyarmat, Marokkó, annak is a déli része a berberek hazája. A berberek az őshonos, törzsi viszonyokban élő helyi népcsoportok összefoglaló neve, közéjük tartoznak például a tuaregek is. Csak az legutóbbi idők kutatásai derítették ki, hogy szemben a korábban feltételezett primitív életmóddal, ezek a népcsoportok fejlett szintű közösségeket alkottak az európai hódítók megjelenése előtt, mind gazdaságilag, mind társadalmi és kulturális értelemben.

A lemezen megszólal a berberek tradicionális hangszere a ribab, amely úgy fest mint egy hegedűbe oltott dobféle, és a szoprán szaxofon mellett a gitár a nyugati világ hangszerei. Bouhssine Foulane és Ahmed Khaili játszanak az afrikai hangszereken, a kíséretben pedig Ludovic Jeanmart, Nicolas Dechêne, Luc Evens és Benoit Ruwet próbálják meg tartani ritmust.

A lemezen hallható zene pedig a sivatag, homok, szélvihar, a légió, Rejtő Jenő művei, az arab bazárok kavalkádja, az erős arab kávék illata, a horizonton tükröződő, izzó levegő sávokban megjelenő délibábok, de mindeközben sikeresen ötvözi a berberek szenvedélyét, a jazz szabadságát és a rock energiáját.

 

 

Az AGUA Music  lemeze

 

Kalaban Coura – Aigabani   CD

Ennek a zenekarnak, a Kalaban Coura-nak az egyik tagja szintén berber felmenőkkel dicsekedhet, a hegedűs-énekes Jalal El Allouli, de ebben az igazán multinacionális zenekarban mindegyik tag máshonnan érkezett és talált egymásra az élet furcsa, kiszámíthatatlan forgatagában. A gitáros-vokalista Kalil Sidy Haidara a rally kapcsán ismert Bamako-ból származik, Mali fővárosából, Quentin Dujardin pedig, aki az Agua music kulcs embere, mellesleg gitáros-vokalista Belgiumból. Maga a muzsika talán leginkább az afrikai nagyvárosok külső kerületeinek világát idézi, ahol a tapintható, európai ésszel szinte fel nem fogható szintű szegénység ellenére mindig jelen van valamiféle optimizmus, közvetlenség, vidámság és jókedv. Érdekesség, hogy lemeznek van egy külön stúdióban rögzített, élőben felvett része, a hangzásban pedig kivehető a két gitár eltérő húrozata /egyik acél, a másik szintetikus műanyag/. Nagyon izgalmas szép lemez!

 

 

Az  Origin Records   újdonságai

 

Lola Regenthal - With You   CD

A svédországi zenészcsaládban felnőtt, de jelenleg Svájcban élő Lola tízéves kora óta dobol és tizenöt-éves kora óta énekel. Ezen a lemezen négy régebbi, korábban sikeres dal és hat új szerzemény található, melyek a modern svéd életmód, így a szerelembe esés és kapcsolatteremtés nehézségeit, árnyoldalait próbálják ecsetelni, de nem hagyva figyelmen kívül a pozitív élményeket sem. A művésznőt egy svájci muzsikus duó, a gitáros Francis Colleta és a basszusgitáros-csellista Jonas Tauber kíséri, akik játéka remekül passzol Lola érzelmileg gazdag hangjához.

 

Wellstone Conspiracy - Humble Origins   CD

Folyamatos fejlődés figyelhető meg a zenekar szakmai teljesítményében, produkcióiban, mely párosul az állandó kísérletező kedvel, ami szerencsére nem a kémia szertárokban, hanem a hangok előcsalogatása és a dallamok életre keltése szintjén nyilvánul meg. Az új, harmadik lemez, mely megjelenése után rögtön helyezett lett a „Jazzweek” rádiós slágerlistán, kilenc felvételt tartalmaz és méltó folytatása az előző lemezeknek, azonban a zenekar által játszott muzsika nem feltétlenül a lazább, könnyedebb stílust képviseli és igazi erényei ismételt hallgatások után vállnak egyértelműen felismerhetővé.

 

Ira Sullivan & Stu Katz - A Family Affair - Live at Joe Segal's Jazz Showcase   CD

Egy igazi élő lemez a kiadó új albumai között, melynek előadói a multi-hangszeres Ira Sullivan és a zongorista-vibrofonos Stu Katz, akik 57 éve zenélnek együtt. Ezalatt a jó emberöltönyi idő alatt vélhetőleg volt idejük összecsiszolódni és biztosak lehetünk abban, hogy ezen a lemezen nem fogunk olyan hangszerkezelési hibákat felfedezni, melyek esetleg abból adódnának, hogy az előadók nem ismerik eléggé a másik fél játékát. A tökéletes páros ezekhez a hangszerekhez, méltó kísérő zenészekkel és az összhang félelmetes, akár egy megfelelően érlelt, koros, bordói vörösbor lecsengése.

 

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joel Forrester   lemezei

 

Joel Forrester/Phillip Johnston - Live At The Hillside Club  CD

People Like Us in Heaven  CD

Ever Wonder Why  CD

 

Joel Forrester nagyon sokoldalú művész: zongorista, komponista, szövegíró, szórakoztató művész, akinek több mint 1200 saját szerzeménye van. Az ő nevéhez fűződik, Terry Gross-al közös munkaként az amerikai nemzeti rádió „Fresh Air” szignálja, amit az elmúlt három évben több mint 200.000-szer adtak le, de filmzenéket is készít. Eredetileg főleg jazz dallamokkal foglalkozott, de otthonosan mozog a bebop, a boogie-woogie, a trance és a szalonzene világában is. Többször felkérték olyan különleges helyszíneken koncertek adására, mint a párizsi Louvre, a Musee d'Orsay, vagy a Forum des Images, de sokszor játszott rangos filmfesztiválokon is élőben, ami szintén az előadói profizmusát dicséri.

A három album koncepciója alapvetően különböző, de van ami közös bennük, mégpedig Forrester nagystílű és a tenger hullámai által mozgatott kavicsokhoz hasonlóan gördülő zongora játéka és a szenvedély, mely mindig is átjárja az igazán a zenéért élő művészek munkáit. Persze ők sosem a fényt vagy a nagy nyilvánosságot keresik és sosem vágynak arra, hogy egy-egy bulvárújság a címlapon közöljön fotókat róluk, vagy, hogy tinédzserek dobálják fel a ruhadarabjaikat a színpadra. Csak játszanak és dalt szereznek és minden olyan egyéb tevékenységet, mellyel a belső késztetésük kifejezésre akarja jutatni az érzéseiket, gondolataikat vagy bármilyen síkú mondanivalójukat. Forrester is ilyen ember, él és zenél, ahogy a zenei belsőhangja diktálja. A lemezeken amúgy a közreműködők is képzett muzsikusok, mint Phillip Johnston és Claire Daily szaxofonosok vagy a kiváló hangmérnök Bruce Koball.

Forrester és Johnston egyébként mindketten nagy tisztelői Thelonious Monk munkáinak, de ennek ellenére némely dalok hangulata engem inkább Charles Mingus egy-egy felvételére emlékeztet és hát még sok nagy zenei előd alakja felsejlik, mint például Ellington-é és talán ezek az utánérzések Forrester munkáinak egyetlen negatív érzetei, hogy a hatalmas előd-géniuszok munkái formálták/formálják művészi személyiségét, némely dalban rányomják a bélyeget a játékára.

És csak egy példa még, hogy mennyire nem egysíkúak a lemezek: a People Like Us in Heaven korong egyik dala például, melyben Forrester 34 barátja, köztük sok amúgy nem zenéléssel foglalkozó személy, hallható, a Szeptember 11-ei eseményeknek állít emléket  "Prayer for the Living" címmel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Braithwaite & Katz Communications  ajánlja

 

Shirley Crabbe – Home   CD

Ha valaki, hát Shirley Crabbe tudja, hogy mit jelent az újrakezdés. Az énekesnő hangszalagjain ugyanis 2006-ban egy súlyos műtétet kellett végrehajtani, baleseti okból és talán még ő maga sem gondolta volna, hogy 2010-ben beválasztják az öt legjobb közé a Jazz Mobile „Legjobb a legjobbak között” énekversenyén. Crabbe a híres-hírdedt New York-i városrészben, Bronx-ban született egy karibi családba, a zene és a tánc közé és ha egy hölgynek nem is illik elárulni az életkorát, annyit nyugodtan elmondhatunk, hogy az még Bronx kéteshírű „fénykora” volt, gengszterekkel, bandaháborúkkal, a szegénység és a társadalmi ellentétek minden arcával. Bronx amúgy a helyi folyóról kapta nevét, de azt talán kevesen tudják, hogy a folyó maga egy svéd tengerészkapitányról, Jonas Bronck-ról kapta, akinek 1641-ben volt itt egy kisebb földje. Na de vissza Crabbe-hez, akinek még gyermekkorában a családja a Manhattan-től mintegy félórányi autóútra, északra található Rockland County-ba költözött, ahol egy templom kórusában énekelt. A tinédzser egyszer élőben látta Ella Fitzgerald-ot és ez az élmény rányomta a bélyegét az egész karrierjére, pályájára. A művésznő új albuma a „Home” kilenc dalt tartalmaz és Leonard Bernstein egyik klasszikusának, a „Lucky To Be Me”-nak a feldolgozásával nyit és minden melódiája jól kimunkált, gondosan feljátszott, jól összeérett. A közreműködő zenészek névsorából egy szolidabb jazzfesztivál fellépő listája simán összeállítható lenne, csak néhány név ízelítőül: Jim West, Dave Glasser, Al McKibbon, John Burr, de sokféle hangszer sok mestere beszállt egy-egy nótába.

Anita Skorgan – „Pa gyllen grunn” (On golden ground)   CD

Emanuel Vigeland, a múlt század jeles skandináv festője és templomdíszítője iránt érzett tisztelete jeléül a sok művészeti ágban maradandót alkotó művész Oslóban található mauzóleumában rögzítették ezt a lemezt. Anita Skorgan és együttese egy zenei eszközökkel megvalósított főhajtást hoztak össze, amelyen átitatódik a mauzóleum különleges belső terének és szellemiségének varázsa és atmoszférája. A dalokat a Kirkelig Kulturverksted producere és vezetője Erik Hillestad szerezte, Vigeland munkáinak inspirációja alapján, a régi, elfeledett norvég dalok stílusában. Az alkotás-szerelem-születés-halál négyesfogat húzza leginkább ezt a szekeret, mely szabadon vágtat a hallgatókkal a végtelen horizont felé és amely szimbolizálja Vigeland egyik alapvető hitvallását is, hogy minden amit Isten teremtett tiszta. Nagyon szép finom zene hallható ezen az albumon, amelynek vitathatatlanul egyik fő értéke Anita Skorgan gyönyörű hangja.

Lisa Reedy Promotions  ajánlja

 

Bappi Lahiri – Walking on Love Street    CD

A Calcutta-i születésű Bappi Lahiri szülőhazájában, Indiában nagyon népszerű, mivel ő volt aki megismertette a disco-t az országgal. Most egy innovatív jazz albumot alkotott, melyben megjelennek a blues és a világzene ritmusai is, és amely keletkezésének érdekessége, hogy a korongra a dob és fuvola alapot „Bollywood”- ban rögzítették, a befejezés és utómunkák viszont már „Hollywood”- ban történtek. A lemez vendégzenészei a Grammy díjra is jelölt jazz billentyűs Jeff Lorber és az amerikai énekes ikon Shaun Barrowes, de megemlítendő a toplistás dalszerző Diana Williamson is, mint közreműködő. Lahiri-nek, noha leginkább dance muzsikusként ismert, de kiváló érzéke van ahhoz is, hogy az egyes zenei irányzatok közötti határokat hogyan lehet átlépni anélkül, hogy elvesszenek a dallamok által hordozott értékek és mellesleg jegyzett filmzene szerző is, Indiában több mint 460 film dalai kötődnek a tevékenységéhez. A lemez a címadó dal remixét is tartalmazza.

ACOUSENCE  kiadó   lemez újdonságai

 

Grand Concerto 4 Tubas - John Stevens munkái   CD

A legtöbb szimfonikus zenekarban egyetlen tubás van, így nem kell nagy képzelőerő ahhoz, hogy elképzeljük a vezető német szimfonikus zenekarok tagjaiból 1987-ben összeállt Melton Tuba Quartett által keltett hanghatást. Ezen a lemezen az amerikai zeneszerző John Stevens munkáiból adnak elő, akit Aaron Copland, George Gershwin and Leonard Bernstein mellett a legnagyobb kortárs újvilági zeneszerzők közé számítanak. Sokszínű dallamok csendülnek fel, köztük olyan ismertek is, mint az „Adagio” vagy a Jubilare! A tubásokat a Duisburg-i Filharmonikusok kísérik a kivételes minőségű felvételen.

 

Susanna Yoko Henkel - Tchaikovsky’s Violin Concerto   CD

Susanna Yoko Henkel, aki „ECHO Klassik” díjjat nyert a saját kategóriájában 2011-ben és akit sokan a világ egyik legtehetségesebb hegedűművészének tartanak, Tchaikovsky és Ralph Vaughan Williams munkáiból adott koncertet, melyen a Duisburg Filharmonikusok kísérték Jonathan Darlington karmester irányításával. A korongon a régóta együtt dolgozó és jól összeszokott zenekar és karmester egyenlő szintű partnerévé vált a briliáns technikájú fiatal művésznő, akinek játéka ez alkalomból inkább a jól ismert művek könnyedebben emészthető interpretációját nyújtja, megspékelve akrobatikus vonókezelési mozdulatokkal, így az ezek által keltett hangok egy izgalmas, egyed de harmonikus világot teremtenek.

 

Gustav Mahler: Symphony No. 5   CD

Az 5. szimfóniáját Gustav Mahler 1901 és 1903 között komponálta, nagyrészt a nyári hónapok alatt Maiernigg-i birtokán és nem véletlenül Mahler egyik legtöbbet játszott műve. Még a komolyzene iránt szkepticizmussal viseltetőkre is komoly hatással van, olyan jól sikerült darab. A lemezen hallható felvételen a Duisburg-i Filharmonikusok játszanak, a zenekart Jonathan Darlington karmester vezényli. Az album hangzása, a kiváló hangmérnöki munka és az alkalmazott fejlett hangrögzítés- és gyártástechnológia következményeként, megfelelő audio rendszeren hallgatva szinte élő koncert-élményt nyújt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Costa Verde Production  újdonság

 

Margot Reisinger/Lama Tenzin Sangpo - Buddha Within Yourself   CD

Az utóbbi időben sorra jelennek meg olyan meditációs albumok, melyek készítői valószínűleg soha nem jutottak el, még csak a gondolatáig sem annak, hogy tényleges meditatív állapotba kerüljenek. Ennek oka, hogy a mindenféle ezeroterikus-fengsuis termékek piaca egyre nagyobb szeletet hasít ki a piacról és jól jövedelmező üzletággá vált.

A „Buddha Within Yourself” című lemez biztosan nem ezek közé tartozik, még ha valószínűleg üzleti céllal is dobta piacra a Costa Verde kiadó. A világzenei produkcióiról már nemzetközi szinten jól ismert multihangszeres Margot Reisinger ezúttal a jelenleg Ausztriában tanító, tibeti kolostorokban nevelkedett, Lama Tenzin Sangpo-val közös lemezt készített, melynek alapját a Tibeti Buddhizmus 8 választott mantrája adja, erre komponált zenét a művésznő. A vallási énekek és ismétlések a belső béke megtalálását hívatottak segíteni és ehhez a tradicionális tibeti hangszerek /kürtök, cimbalmok, dobok, csengők, szitárok/ által keltett hangok további támogatást nyújtanak. Az album hangmérnöke a Grammy díjas Tom Bates, akinek a szakmai múltja garancia a magas szintű produkcióra.

 

 

Basia - From Newport to London Greatest Hits Live & More   CD

Basia Trzetrzelewska a lengyel származású énekesnő-dalszerző-producer valószínűleg nem véletlenül hagyta el művészként a vezetéknevét, azzal ugyanis jó eséllyel pályázhatott volna a legkimondhatatlanabb nevű énekesnő kétes címére. A művésznő a karrierjét szülőhazájában kezdte az „Astry” nevű banda tagjaként még 1969-ben a rock hőskorában. Ezzel az együttessel felléptek a lengyel beat-avantgarde zenetörténelemben fontos szerepet játszó Kalisz-i fesztiválokon is. Emellett Basia a tagja volt, az akkoriban több országban megalakuló csak lányokból álló csapatnak a „Alibabki”- nak és egy másik lengyel rock zenekarnak a „Perfect”- nek is. 1979-ben azután nyugat felé vette az irányt, Chicago-ban, majd London-ban tevékenykedett és itt ismerkedett össze Mark Reilly-vel és a jazz gitáros Peter White testvérével Danny White-al, akivel egy hosszútávú és gyümölcsöző kapcsolatot kezdtek. Megalakították a „Bronze” nevű jazz-pop csapatot, de később nevet váltottak és a Matt Bianco névvel futottak vagy inkább rohantak a világhírnév felé. Az 1984-s debütáló albumuk a „Whose side are you on?” több mint 1,5 millió példányban kelt el, mely a mai internetes-letöltögetős világban már egy felfoghatatlanul nagy példányszám és két daluk is az Egyesült Királyság top 30-as nótái közé jutott. Ezt követően egy merész húzásként a rákövetkező évben Danny-vel megváltak a Matt Bianco-tól és Basia szóló karrierjének a felépítésébe kezdtek.

Az első szólólemez az 1987-s „Time and Tide” igen sikeres volt, összesen majd két millió, csak az Egyesült Államokban több mint egy millió eladott példánnyal. Ezenfelül az album több dala is felkerült jegyzett, rangos listákra, mint a Billboard hot 100. Basia második lemeze a "London Warsaw New York"  elképesztő módon sikerességét tekintve hozta az első lemez szintjét, ugyan úgy több mint két millió eladott példány, slágerlistás helyezések és a tengerentúli sikerek után ekkora már Ázsiában is kezdett egyre ismertebb lenni, főleg Japán-ban és a Fülöp-szigeteken, valamint a jó öreg Európában is, helyileg Franciaországban. A harmadik stúdió album, az 1994-s „Sweet Illusion” már kicsit visszafogottabb fogadtatásra talált, de az összesen több mint egy millió eladott példánnyal azért nem kellett szégyenkeznie, különösen ha figyelembe vesszük, hogy az album egyik dala a „Drunk on love” elsőhelyes dal lett a Billboard Hot Dance Club Play listán, mely szakmailag az egyik legnagyobb siker egy könnyűzenei előadóművésznek. Basia következő lemeze egy élőben rögzített album volt, melyet a Simon & Garfunkel-ből ismert Neil Simon-nak a New York-i Brodway-n álló színházában rögzítettek. Ezt követően az énekesnő több albumon is feltűnt mint vokalista vagy háttérénekesnő és kiadott egy Best of albumot is „Clear Horizon” néven, melyen néhány kiadatlan felvétel is hallható volt. A népes rajongótábornak és a már kitaposott siker ösvényeknek ezután néhány hozzá közelálló személy - köztük édesanyja - halála miatt hátat fordított. 2004-ben azután a régi barátok unszolására hozzájárult, hogy újra alakítsák a Matt Bianco-t és kiadtak egy új lemezt a „Matt’s Mood”-t is. Csaknem tizenöt év szólókarrier mentes év után 2009-ben megjelent Basia negyedik stúdió albuma, az európai piacon a „The Gift” az amerikain „Blame It on the Summer” címmel, melyet mind a kritika, mind a rajongók kedvezően fogadtak és mellyel Basia visszatért a siker színpadára. A 2011-s új élő korong, a „From Newport to London Greatest Hits Live & More” a művésznő nagy slágereit éppen úgy tartalmazza, akárcsak zenei meglepetéseket, mint az egyik James Bond filmből elcsent dal vagy más zenei ikonok dalainak átiratai, de új felvételek is hallhatók rajta. Ami Basia művészetéből semmit sem változott az elmúlt évek alatt az az egyedi hangvétel, mellyel szülőföldjének, Lengyelországnak a zenei örökségét egy csipet pop-al fűszerezve elegyíti a brazil jazz-el, mely így kimondva ha furcsán is hat, de hallgatva, higgyék el nagyon kellemes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lily Neil – Without words   CD

Lily Neil – The habit of a foreign sky  CD

 

A tradicionális ír hárfa, melyhez hasonló hangszert a híres wales-i bárdok is használtak, korunkban nem egy túl elterjedt hangszer. A különbség a világon elterjedt hárfához képest, hogy keret hárfa, mivel össze van kötve a hárfa nyaka és a teste. Ilyen hangszer látható az ír címeren is és eredete valamikorra a kelta időkre nyúlik vissza, a legrégebbi fennmaradt példányok a XV. században készültek. Van azonban egy szűk, az ír hagyományokat és a szokásokat tisztelő réteg, mely igényli, hogy a nemzeti örökség részét is képező hangszerek és a megszólaltatásuk által létrehozott muzsika továbbra is fennmaradjon.

Lily Neil ír hárfán ad elő és az, hogy a fiatal hölgy igen megbecsült zenész, nemcsak abban nyilvánul meg, hogy zenélt már olyan híres embereknek, mint az USA volt elnöke Bill Clinton vagy az ír elnök-asszony Mary McAleese, de fellépett már sok nagyvárosban, jelentős zenei fesztiválokon és díjazott volt már sok hárfa versenyen is. 2006-ban jelölt volt az „év új női előadója” díjra a LiveIreland.com-on. A művésznő első önálló albuma, a „Without Words” 2004-ben jelent meg és rögtön kedvező fogadtatásra talált nemcsak hazájában, de a jelentős ír közösségnek hazát nyújtó Amerikai Egyesült Államokban is. Az albumon keverednek a tradicionális ír és skót dallamok az előadó saját szerzeményeivel. Köszönhetően a multi-hangszeres háttérnek, melyben megszólal a japán Koto és a Jushichigen (ezek talán leginkább a magyar citerához hasonló, pengetős, húros hangszerek, az utóbbi a basszus változat), az elektromos gitár és basszusgitár és az ír Bodhrán (ez egyfajta kézben tartott, kisebb dob) is, egyáltalán nem egysíkú, unalmas, hanem kifejezetten életteli, friss, sokrétű muzsika hallható rajta. Az idén megjelent „The habit of a foreign sky” a fiatal művész második albuma, amelyen érződik az elmúlt évek turné állomásain őt érő zenei hatások formáló ereje, mely által egy abszolút multi-kultúrális zenei egyveleggé állt össze az album. A zenésztársak finn származását is érezni lehet ezen az erős, tömény, de kidolgozott zenei színkombinációkat nyújtó albumon.

 

 

 

E.S.P. Jazz Quartet – Reach    CD

Az már a nevükből is kiderül, hogy az E.S.P. egy jazz négyes, de az viszont nem, hogy 2010-ben a „Time’s up” című lemezük elnyerte a SAMMY díjat az év jazz lemezeként és világszerte több mint 120 rádióadó játsza a számaikat. A 2011-ben kiadott korongjuk a „Reach”, melynek producere a Grammy díjas basszusgitáros Jimmy Haslip és melyben három szám erejéig a legendás billentyűs Jeff Lorber is részt vállalt, újabb bizonyítéka annak, hogy a zenekar tagjai nem véletlenül tűnnek fel sok nagy múltú jazzfesztivál fellépői listáján is. Az improvizatív jazz muzsikát játszó csapat sokszor ad élő koncertet klubokban is, tehát biztosan nem az a fajta zenészek alkotják akik csak a stúdiókban tudnak maradandót alkotni vagy esetleg megijednek a kihívásoktól. Zenéjük egyebek között bebop, groove, swing és world music elemeket is magába rejt. A hanghordozó a Jazzpromotion kiadó gondozásában jelent meg.

 

 

Mary Lousie Knutson – In the Bubble    CD

A kiváló minneapolisi jazz zongorista hölgy legújabb albuma az „In the Bubble”, mely a Meridian Jazz impresszárió által került kiadásra, tíz dalt tartalmaz és nagyjából az előadóművész első albumának a „Call me when you get there” megjelenésének a tizedik évfordulójára jelent meg. A debütáló lemez amúgy megjelenésekor rögtön a JazzWeek Top 50 listáján nyitott és nyolc egymást követő héten ott is ragadt. Az új korong hangvétele hívogatóan meleg, egy téli estéken a pislákoló kandalló és a forralt bor csábítását nyújtó, érzelmileg feltöltött, meghitt környezetet idéz. A dalok fele a méltán elismert basszusgitáros Gordon Johnson és a dobos Phil Hey közreműködésével került rögzítésre, de a fennmaradó dalok hozzák a nagynevű zenészekkel készített felvételek szintjét. Knutson egyébként 2005-ben döntős volt a Mary Lou Williams női jazz zongoraversenyen és rendszerint élőben a Mary Lousie Knutson Trio nevű, általa vezetett zenekarral lép fel. A művésznő szakmai kvalitását jól jelzi, hogy olyan zenei ikonokkal szerepelt már egy színpadon mint Dizzy Gillespie, Bobby McFerrin vagy Peter Erskin.

 

 

John Stein – Hi Fly     CD

A zenei hangok kaleidoszkópjaként jellemezte maga az előadó ezt a lemezt. Az album, amely a kiváló gitáros John Stein harmadik lemeze a szokott partnerekkel a basszusgitáros John Lockwood-al és a dobos Zé Eduardo Nazario-val. A névsor ez alkalommal kiegészült Jake Sherman billentyűssel.

A lemezzel valóban nagyon sokoldalú, sokfelé forgatható, színes képeket és zenei ábrándokat megjelenítő kaleidoszkópot tettek le az asztalra. A zenei stílusok széles spektruma szólal meg, jazzes alapokon, de nem korlátozva a zenészek elképzeléseit a hangszerek által kifejezhető szortimentek egyetlen válfajára. A közös munka során mindenki vetett fel gondolatokat, melyeket így vagy úgy kiviteleztek és hozzátettek az egyes számokhoz és ez a fajta önzetlen kreatív inspiráció légköre lengi körül az albumot. Stein játéka is úgy emelkedik ki, lép elő a többi zenész játéka mögül esetenként, mint azé a személyé aki nem maga lép ki a rivalda fénybe, hanem a többiek tolják ki azt maguk közül a hallgatóság színe elé. A lemez a Mixed Media kiadó gondozásában jelent meg.

 

 

Erik Wollo – Silent Currents     2 CD

Igazából nem jól írtam le a kiváló norvég zeneszerző Erik Wøllo nevét, mivel az első o betűnek rézsút áthúzva kellene lennie, de hát egy ilyen Ø furcsán nézne ki a címben. A kísérletező elektronikus zene igazi atyja a szememben a Cabaret Voltaire volt, akik még valamikor a 70-s évek elején alakultak és egy a nagy általánosságban nem egykönnyen emészthető, de a szakértő és a zenei kísérleteket meghallani igyekvő személyek által elismert elektronikus kavalkáddal öntötték hangokba az elképzeléseiket és arattak kisebb-nagyobb sikereket. Persze a kísérletező zenéket, legyenek azok akármilyen stílusból is, sose keressük a szupermarketek polcain vagy a rádióadókban. Az USA-ban, Philadelphiában viszont létezik egy rádióadó, mely, talán legrégebben a világon, 1976 óta sugároz ilyen zenéket, „Star's End” program néven, hétköznap esténként, mégpedig úgy, hogy azokat a stúdióban élőben adják elő. Erik Wollo Silent Currents című dupla lemeze is két ilyen meghívásos élő zenélés alkalmával került rögzítésre és kiadásra a Projekt lemezkiadó által. Zenéje számomra akaratlanul is a korai Cabaret Voltaire felvételekkel mutat hasonlóságot, de természetesen nem hagyva figyelmen kívül, hogy azóta eltelt majd negyven év és az elektronikus zene és a hangszerpark is óriásit fejlődött. A hasonlóság nem a hangszínek vagy a dallamok szintjén jelentkezik, hanem az a fajta nyugtalan keresgélő, kutató, produktív forradalmiasságban, amely nélkül nem lenne haladás a zene világában.

 

 

Note Music  újdonság

 

Paul Cox – Charlie Fabert: That's What We Were Born For    CD

Már megszokott dolog, hogy kiváló lemezek születnek Blake Powell keze alatt a Note Music kiadónál. Ez az album sem kivétel. A veterán blues man, a kiváló énekes Paul Cox és a fiatal, de igen tehetséges francia gitáros Charlie Fabert zenei egymásra találását dokumentáló lemezen 10 szám hallható. Ezek közül négy szám közös szerzeményük, a többi a Note Music zenészeinek szerzeményei. A lemezen Roger Cotton játszik billentyűs hangszereken, Pete Stroud dobol és Nigel Hardy bőgőzik. Két számon megcsodálhatjuk Alan Glen fantasztikus harmonika játékát is. a lemez letölthető a Note Music honlapról, ennek díja: $14.55.

 

A Dennis Angel Band lemezei

 

Az Egyesült Államok legjobban zenélő ügyvédje címet minden bizonnyal megérdemli Dennis Angel a New York állambeli Scarsdele-ben élő neves ügyvéd. Mr. Dennis több mint 50 éve játszik trombitán, a lemezek tanúsága szerint nem is akármilyen színvonalon.

Az „I Need Smooth Jazz” című lemezen négy felvétel hallható, Dennis Angel mellett Gottfried Stoger szaxofonon és fuvolán, David Shaich bőgőn, Joel Mofsenson zongorán játszik, Mike Campenni dobol és DeForest Raphael énekel, igen érdekes stílusban, ami különleges hangulatot ad a lemeznek.

Az idén jelent meg ez az album saját kiadásban, éppen úgy, mint a "Daddy, Can I Drive Your Car” című egy számos kislemez, amelyen ugyanaz az együttes játszik, de a lemez címéhez illően Mr. Dennis lánya Rebecca Angel énekel.

 

 

 A Linn Records SACD lemeze

 

J.S. Bach - Easter & Ascension Oratorios, Retrospect Ensemble  SACD

A Húsvéti oratórium (BWV 249, D-Dúr) Johann Sebastian Bach tíz tételből álló műve, amely 1725. áprilisában készült el. A szöveget valószínűleg Picander írta. A történet az ismert jelenet: az asszonyok üresen harmadnapon találják Jézus sírját. A művet a magasztos dicsőítés atmoszférája hatja át. Készült belőle paródia is; a szász-weißenfelsi udvar részére, Krisztián herceg születésnapja alkalmából  „Entfliehet, verschwindet, entweichet ihr Sorgen” (BWV 249a), újraírt szöveggel és recitativokkal. BWV 249b szám pedig a flemmingi grófnak készített paródiát jelöli. A Mennybemeneteli oratórium (BWV 11) 1735-ben keletkezett, Bach akkor volt alkotó ereje teljében.

A Linn felvételén a kórus, a szólisták és a zenekar tökéletes összhangban, hibátlan arányérzékkel szólaltatják meg a varázslatos harmóniákat.

A fiatal Matthew Halls karmester által alapított Retrospect Ensemble 2009 május 1-én lépett fel elsőként Handel Jephtha című zeneművével. A kiváló együttesnek ez a második lemeze a Linn lemezkiadónál, az első a Purcell Trio Sonatas (CKD 332) volt, amely kiváló kritikákat kapott vezető zenei szaklapok kritikusaitól. Kiváló énekesek: Caroly Sampson, Jestyn Davies, James Gilchrist és Peter Harvey hangja teszi különösen értékessé ezt a felvételt, amely a londoni St. Inde's templomban készült és a Linn hagyományainak megfelelően kiváló hangminőségű.

 

 

 

 

 

Kraja – Under himmelens faste   CD

Kraja – Brusand Haw   CD

A svéd popzene igen erős és erős a heavy-metal, kemény rock-s vonal is, elég ha az előbbinél a Roxette-t az utóbbinál a Hammerfall-t említeni és akkor még csak el se kezdtük a felsorolást csak egy-egy nagyágyút neveztünk meg a jelenkor-közelmúltból. A Kraja nevű lányformáció a tagjai az együttes új, harmadik lemezének a „Brusand Haw”-nak a borítója alapján egy lánykollégium növendékei is lehetnének, akik a hosszú, téli skandináv estéken és tavaszi szünet unalmasabb napjain összedobtak egy lemezt, azonban ennél már jóval korábbról indultak, 2001-től létezik a zenekar. A Svédországban igen jól fogadott nyitóalbumuk, a 2005-ben megjelent „Vackert vader” hatására kezdtek turnézni hazájukban és Európa szerte, melyen a svéd korál, tánczenei ritmusok és szerelmes dalok szerepeltek a repertoárban. A második albumukkal a 2008-ban megjelent „Under himmelens faste”-val egy másik irányt vettek a svéd népzene jól ismert dalaival. A Brusand Haw”-val megint egy kicsit mást próbáltak létrehozni a saját zenei szerzeményeikkel és három vendégmuzsikus felkérésével. Természetesen nem eltávolodva a svéd gyökereiktől, a skandináv vallási dalok és hangulatok világától. A lányok énektudásának magas szintje, mely nem is említhető egy napon a nemzetközi slágerlistánkon szereplő, inkább „külsőleg” megcsinált sztárcsapatok produkcióival, néhány dalban szinte meghatóan szép és fenntartás nélkül elhisszük, hogy ártatlan pásztorlányok énekelnek nekünk. És ha végig hallgatja az ember a korongot megérti miért ez az időtlen, kislányos stílus a borítón, és arra gondol, ha lehetséges mi sem szeretnénk megöregedni, ehhez pedig a dalokból áradó optimizmus és tisztaság lendületet és új energiákat ad.

 

 

 

 

 

 

Laurie Dameron   lemezei

 

Utah Dream CD

Looking through the blue CD

I can’t wait see you again CD

Viszonylag számos képzett jazz vokalista és gitáros van jelen a nemzetközi porondon, de olyan akiről mindkettő elmondható, már sokkal kevesebb, főleg a női előadók között. A denveri Laurie Dameron, aki a Denver’s Jazz Oasis rádióadó egyik kedvenc zenésze, viszont amellett, hogy remek énekes, kivételesen képzett gitáros is. Dameron maga volt az első két lemezének, „Utah dream”-nek és a „Looking through the blue”-nak a zeneszerzője, a szövegírója és a producere is egyben. Aki egy kicsit is járatos a zene világában tudhatja, hogy ez igen elismerésre méltó teljesítménynek számít. A most megjelent harmadik album, szintén önálló munka, tartalmazza az előadóművész két előző albumáról a legsikeresebb dalokat és egy új felvételt is, a lemez címadó dalát, az I can’t wait see you again-t, amely akár slágerré is válhat.

A Dameron zenéjéről elmondható, hogy tartalmaz a jazz-n kívül klasszikus folk, blues elemeket is némi rockos behatás is észrevehető. Az énekesnő a jövőben egy nemzetközi turnét is tervez az új lemez megjelenése alkalmából.

 

 

asphalt tango production újdonság

 

Balkan Brass Battle - Boban & Marko Marković Orchestra vs. Fanfare Ciocarlia    CD

A csaták és ütközetek kimenetele mindig kétséges, amennyiben az egymásnak feszülő ellenfelek hozzávetőlegesen egy súlycsoportban vannak. A Kusturica filmek zenéjét jegyző, a világ sok táján elismert és zenei ikonnak tartott Boban Marković zenekara ezen hanghordozón kiegészül az ifjú, de a trombitások között új nagyágyúnak tartott Marko Marković-cal és csap össze a romániai cigány-rocker bandával a Fanfare Ciocarlia-val akiket sokan a világ legrobbanékonyabb és legátütőbb élő zenekarának tartanak.

z ütközet a híres Guca-i Rézfúvós Fesztiválok és a New Orleans-i utcák szabályai szerint zajlik, azaz minden bevetésre kerül, mellyel a zenészek a vájt fülű közönségből verbuválandó bírákat igyekeznek meggyőzni. A két kiváló csapat szakmai tudása és a zene iránti szenvedélye garancia arra, hogy akármelyik fél is kerül majd ki győztesen a csatából a végén azt mondhassuk, ez egy férfias, kemény, de fair és kivételesen színvonalas mérkőzés volt, amelynek igazi győztese a hallgató.

Érdekesség, hogy a két rivális több helyszínen is összecsap ez év őszének folyamán, a Hazánkhoz legközelebb eső lehetőségek a három német nagyvárosban adódnak, hogy élőben is ott legyünk, ezek helyszínei és időpontjai: 2011. október 24. Bréma, november 01. Köln és november 02. Halle.

 

 

 

Ruf Records újdonság

 

Lightnin’ Malcolm - Renegade    CD

A renegát olyan személy, aki elutasítja a törvényes és megszokott viselkedési formákat. Ez a viselkedésmód jól jellemzi az utazó, állandóan turnézó zenészek életét. Így él és zenél Lightnin’ Malcolm, a dél-kelet Missouri-ban született blues gitáros. Élete a zenéről szól, pontosabban a „hill country blues” zenei műfajról, amelyet Fred McDowell, R. L. Burnside, Junior Kimbrough és Jessie Mae Hemphill tettek világszerte ismertté.

13 szám hangzik el a lemezen, amely alapjában véve gitár-dob duó lemez, Cameron Kimbrough játszik dobokon. Néhány számon háromtagú fúvós szekció gazdagítja a hangzást, egy számon (Precious Jewel) pedig Nadirah Shankoor szép hangját is megcsodálhatjuk.

Nagyon hatásos dinamikus lemez ez, csak olyan zenész tud ilyet készíteni, aki nem játssza, hanem éli a zenét. Lightnin’ Malcolm ilyen zenész!

 

 

Braithwaite & Katz Communications  ajánlja

 

Satoko Fujii   új lemezei

Három új lemezzel jelentkezett az improvizációs zene műfajának egyik nemzetközileg is legelismertebb alakja Satoko Fujii zeneszerző/zongoraművész. Az új albumokon a folyamatos kísérletezéseiről ismert japán művésznő tehetségét három igen eltérő stílust képviselő formációban csodálhatjuk meg. A Satoko Fujii Orchestra New York big band az egyik legrégebben működő formá-ciója Fujii-nak 1997-ben jelent meg első lemezük. Az Eto című új lemez (Libra kiadás) a művésznő férjének és egyik állandó zenei partnerének Natsuki Tamurának 60. születésnapjára készül. Az Eto a 12 éves japán zodiákus neve, melyben minden évet egy állat jelöl. Fujii rövid darabokat írt mind a 12 állatjegy karakterének megfelelő hangulattal és valamennyi egy-egy hangszeres szóló formájában hallható a lemezen. A zenekar az alábbi felállásban szerepel a lemezen: Oscar Noriega, Briggan Krauss/alto sax, Tony Malaby, Ellery Eskelin/ tenor sax, Andy Laster/ baritone sax, Herb Robertson, Steven Bernstein, Dave Ballou, Natsuki Tamura/ trumpet, Joey Sellers, Curtis Hasselbring, Joe Fiedler/ trombone, Satoko Fujii/ piano, Stomu Takeishi/ bass, Aaron Alexander/ drums.

A Watershed (Libra) lemezen Fujii leglíraibb zenekara a Min-Yoh hallható. A Min-Yoh szó japánul folkzenét jelent. Ezt a kvartettet Fujii és Tamura mellett két new yorki zenész Curtis Hasselbring trombon művész és Andrea Parkins harmonika művész alkotja. A lemezen hallható zenét a japán népzene ihlette. Fujii értelmezésében ez a zene nem tradicionális zeneként hat, de érvényesül benne a népzene eredendő és igen hatásos egyszerűsége és kollektivizáló ereje.

A harmadik lemez Fujii és Tamura új együttesének debütáló albuma. A Kaze kvartettben Peter Orins francia dobos és Christian Pruvost trombitás szerepel rajtuk kívül. A Kaze tagjai közös fesztivál fellépések alatt ismerték meg egymás zenei világát és valamennyien úgy találták, hogy érdemes a közös zenélést elkezdeniük. Bemutatkozó albumuk, a Rafale címet viseli, ezen Fujii és Orins szerzeményeit játszák, felvillanyozóan ható zenei kollaborációval, élményszámba menő melodikus improvizációval.

 

 

 

 

 

 

 

 

Raw Bar Collective - Millhouse Measures   CD

Egy fiatal háromtagú ír együttes első lemeze ez az album, amely az ír kocsmazene kedvelőinek minden bizonnyal megnyeri majd a tetszését. Egy kis vidéki pub-ban készültek a felvételek, a The Millhouse pub, amelyről a lemez címe is szól ideális, intim, de nagyon élő hátteret biztosít a zenének. Kevéssé ismert tradicionális számokat játszik az együttes, amelynek tagjai (Conal Ó Gráda /flute, Benny McCarthy /accordion és Dave Sheridan /fiddle) elismert zenészek Írországban. Kiváló vendégek is szerepelnek az albumon Nell Ní Chróinín tradicionális énekkel és Colm Murphy virtuóz bodhrán játékkal.

Az egyes hangszereket közeli mikrofonozással vették fel, és egy külön mikrofon rögzítette az élő környezet hangját, hangulatát. Nyers gyémánt ez a lemez, nyilvánvalóan sokat lehet még csiszolni a hangszeres játékon, de a zene összhatása, elevensége lenyűgöző!

 

 

ARC Music Productions újdonság

 

Hossam Ramzy - Rock The Tabla    CD

Hossam Ramzy az 1975 óta Angliában élő kiváló egyiptomi ütőhangszeres művész hosszú évek óta tervezte egy olyan lemez kiadását, amelyen az általa legjobban csodált zenészekkel játszhat együtt. A terv most vált valóra ezzel az érdekes lemezzel. Az egyiptomi etno tánc és hastánc koncertjeivel évek óta világszerte turnézó, Ricky Martin és Shakira koncertjein is fellépő Ramzy olyan világhírességeket nyert meg erre a lemezre, mint Billy Cobham, A.R. Rahman, Omar Faruk Tekbilek, Manu Katché, Joji Hirota, Phil Thornton, Chaz Kkoshi, John Themis és Jimmy Waldo.

A nagyszerű zenészek közül is kiemelkedik a kiváló ütőhangszeres Billy Cobham, aki Ramzy zenei ideálja. Amikor először hallotta játékát a Mahavishnu OrchestraBirds of Fire” című lemezén, azt érezte, hogy ez az a zene, amit ő is játszani akar. Azóta is nagy tisztelője Cobham-nak és ő volt, akit elsőként hívott meg a lemezére vendégzenésznek.

11 szám szólal meg a lemezen, valamennyi ritmusos, pörgős, és zenészek játékára csak egy szó illik: elbűvölő.

 

 

Elam McKnight, Bob Bogdal - Zombie Nation   CD

Sodró erejű gitár, briliáns harmonika – kell egyéb egy jó blues lemezhez? Talán még egy jó dobos, akit Tom Hambridge személyesít meg ezen a lemezen. Valódi, hamisítatlan delta-blues számok szólalnak meg, kicsit nyers, de annál eredetibb zene ez. 10 szám szólal meg a CD-n, saját szerzemények, köztük néhány akusztikus szám.

Ondine Records  ujdonság

 

Kronos Quartet • Kimmo Pohjonen • Samuli Kosminen -  Uniko    CD

Lenyűgöző és magával ragadó album ez, amely sorra kapja az ötcsillagos értékeléseket a zenei szaklapoktól. Ez a lemez az azonos című, 2004-ben született audió/vizuális projekt zenei anyaga. Az Uniko Kimmo Pohjonen a kiváló finn tangóharmonika művész és állandó zenei partnere Samuli Kosminen digitális effekt zeneszerző közös szerzeménye, amelynek előadá-sára megnyerték a világhírű amerikai vonós kvartettet. A Kronos kvartett vezetője David Harrington 2002-ben ismerkedett meg a finn zenészek munkájával és azonnal felmerül benne a közös munka gondolata. A kapcsolatfelvételt követően megkezdődött az Uniko-projekt, a mű világpremierje Helsinkiben volt 2004. szeptember 4-én a Helsinki Fesztivál alkalmából. Azóta több helyen adták elő az Uniko-t és 2011-ben jelent meg ez a lemez. Monumentális zenei alkotás szólal meg ezen az albumon, amely a kortárs zene kiemelkedő zeneműve.

 

 

Vigüela - Entre Ronadas    CD

Élő, sodró erejű spanyol népzene a Toledo környéki Carpio de Tajo városkából. A Vigüela zenéje az autonom Castilla - La Mancha közösség tradícióiból táplálkozik, de felfedezhető benne más spanyolországi régiók (Andaluzia, Levante, Aragon és Madrid) népzenéinek hatása is. Az együttes tagjai (3 férfi és 3 nő) népi hangszereken játszanak, és valamennyien énekelnek is.

19 szám szerepel a lemezen, érdekes és hatásos hangszerelésben szólalnak meg. A lemezen megszólaló különös hangú hangszerek megérdemlik a név szerinti felsorolást: almireces, caldero de hierro, yerros, campanillas y galdarros para aparejos de caballerías, botella de anis, sarten con cuchara y dedal, caña toledana, rapador con tenedor, zambombas, cántaro, panderetas, pandera, castañeta. A hangszerek egy része a hétköznapi életben használt eszköz.

A vérpezsdítő spanyol népi táncok régi korokba repítenek vissza bennünket, szinte magunk elé képzelhetjük a színes ruhába öltözött táncosok forgatagát.

 

 

Challenge Records   újdonság

 

Tineke Postma - The Dawn of Light    CD

A kiváló fiatal szaxofon művész Tineke Postma ezen az ötödik albumán új együttessel játszik, az új felállás egyúttal új, a free jazz irányába mutató változást hozott zenei stílusába. Az együttes tagjai 2006-ban egy hollandiai koncerten találkoztak először és már az első percekben kialakult közöttük a zenei harmónia, ami nem a stílusok egyezéséből, hanem inkább azok egymás kiegészítő voltából alakult ki. Marc von Roon zongorista, Frans von der Hoeven bőgős és Martyn Vink dobos azonnal megtalálta a közös zenei nyelvet Postma-val, ennek fényes bizonyítéka ez a kiváló album. 10 szám hallható a lemezen, ezek közül hat Postma szerzemény, valamint egy Villa Lobos és Thelonius Monk szerzemény mellett a billentyűs Mara von Roon két azáma. A lemez 4. számán a kiváló Esperanza Spalding éneke is gazdagítja az albumot. Kiemelkedően jó hangminőségű lemez!

 

Melba Recordings  újdonság

 

Leslie Howard - Rachmaninov    Digipak CD

Sok szempontból is különleges lemez ez! Az előadó Leslie Howard ausztrál születésű, de Angliában élő zongora művész a lemeztörténet legtöbb szóló lemezt készítő művésze: 130 szóló lemeze jelent meg eddig. 14 év alatt játszotta lemezre Liszt teljes zongoraműveit tartalmazó sorozatot, 97 lemezt. Emellett több mint 300 világpremier felvételt készített, ami példa nélkül áll a zeneirodalomban.

Ezen a lemezen Szergej Rachmaninov (1873-1943) zongoraműveiből játszik egyedülálló programot. Rachmaninov három szonátát komponált, egyet csellóra és zongorára, kettőt szóló zongorára (Op.28 és 36). Az utóbbi művet a Rachmaninov korában fellépő zongoristák lejátszhatatlannak minősítették. A zeneszerző a premier után radikálisan leegyszerűsítette a művet. Ezen a lemezen az eredeti változat hangzik el. A lemez tartalmaz emellett 4 ritkán hallható zenei miniatűrt, amit Rachmaninov a saját szórakoztatására komponált.

Az igényes kiadású lemez gazdag borítóján angol, német és francia nyelven is olvasható a zeneszerző életének és az elhangzó műveknek az ismertetése.

 

Homerecords  újdonság

 

Accordion Samurai    CD

A közismert magyar mondás szerint két dudás nem fér meg egy csárdában. Hát van valami igazság a dologban! Mégis a homerecords lemezújdonságán ennél több öt tangóharmonikás játszik. Kiváló összhangban és a lemezborítón látható képek tanulsága szerint igen jó hangulatban játszik az öt művész:

 

Didier Laloy : accordéon diatonique

Bruno Le Tron : accordéon diatonique

Markku Lepistö : kaksirivinen haitari

David Munnelly : diatonic accordion

Riccardo Tesi : organetto diatonico

 

a lemezen. 10 szám szerepel a kiváló hangminőségű albumon, jórészt az előadók saját szerzeményei. A zenei stílus erősek eklektikus, a folktól a jazzen át a kortárs zenéig sok minden szerepel a lemezen.

Régebben is  elgondolkoztam már azon, hogy miért szűkszavúak a homerecords lemezeinek borítói? Hallgatva ezt a lemezt, az a válasz fogalmazódik meg a fejemben, hogy úgy érzik a kiadónál, hogy ezek a zenék magukért beszélnek, a homerecords albumait nem kell megmagyarázni. Szó se róla, valami van a dologban: tényleg eladják magukat ezek a zenék!

 

 

Lisa Reedy Promotions  ajánlja

 

Reynold D. Philipsek - Tales from the North Woods        CD

Reynold D. Philipsek (VIKI) a kiváló gitáros 1952-ben született Észak-Minnesotában, itt töltötte gyermekkorát és az ott szerzett tapasztalatok egész eddigi életére nagy hatással voltak. A lemez címe a Tales from the North Woods  (Történetek az északi erdőkből) is a gyermekkorára utal. Philipsek igen termékeny művész és zeneszerző. Eddig 34 (!) lemeze jelent meg saját szerzeményeivel. Emellett se szeri, se száma szóló és együttes fellépéseinek sem. Számtalan szakmai elismerésben volt része, lemezei kiváló kritikákat kaptak a Guitar Player, az Acoustic Guitar, a Billboard és a Downbeat zenei szaklapokban. Gitár oktatással is foglalkozik, 25 éves oktatói pályafutása alatt több mint 2700 tanítványa volt.

Zenei stílusára Joe Pass (akinek tanítvány is volt), Mike Elliott és Django Reinhard tették a legnagyobb hatást. 2005-től elsősorban jazz és gypsy jazz zenei stílusokban játszik. A Tales from the North Woods című lemezén viszont a gypsy jazz mellett bebob, szláv és latin folk stílusú számok is vannak. Kilenc szám hallható a lemezen, valamennyi saját szerzemény. A gyerekkori élményekre utalnak egyes számok a lemezen, például az All the Things You Are, amely a művész lengyel származását idézi. A lemez kiváló hangminőségű.

 

Ha van legendás lemezkiadó az audiofil világban, akkor az a Mobile Fidelity Sound Lab (MoFi), amely alapítása (1977) óta élenjár a tökéletes hangú LPk és CDk kiadásában. A kiadó nevéhez számtalan technikai újítás fűződik: half-speed mastered Original Master Recording™ bakelit lemezek, az Original Master Recording™ CDk, és a 24-karat gold plated Ultradisc™ CDk, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

 

Art Pepper   ...The Way It Was!      Ultradisc UHR SACD

1972- ben készült ez a fenomenális, zeneileg és hangminőségileg egyaránt kiemelkedő válogatás 1956 és 1960 közötti felvételekből. Kiváló partnerekkel játszik a felvételeken Art Pepper, mindenekelőtt Warne Marsh tenor szaxofonos zenét kell megemlítenünk. Az SACD a Contemporary Records lemezkiadó eredeti mesterszalagjainak felhasználásával készült, a Mobil Fidelity speciális fejlesztésű GAIN 2 rendszerén Ultradisc UHR technikával.

Ez a kivételes, mini LP borítóban megjelent album 2500 számozott pédányban készült. Kilenc szám hallható rajta, többek között a megejtő szépségű Autumn Leaves örökzöld sláger, amelyen Pepper elmondása szerint az ő igazi zenei énjét hallhatjuk. Az 1982-ben elhunyt altszaxofonos valóban páratlanul szépen játssza a jólismert számot.

 

Marvin Gaye - What's Going on       Ultradisc UHR SACD

A soul egyik legnagyobb géniusza, Marvin Gaye 1961-ben került a legendás detroiti Motown lemezkiadóhoz, melynek néhány éven belül a legnagyobb sztárja lett. Művészete csúcsára a korszak szociális problémáira reflektáló What`s Going On lemezével jutott.

Ezt az eredetileg 1971-ben megjelent és a soul zene történetében mérföldkőnek számító lemezt a Rolling Stones magazin a zenetörténet 6. legjobb lemezének választotta.  2004-ben a Rolling Stone magazin 172 zenész, kritikus és zeneipari személyiség szavazata alapján állította össze a listát. A lemez címadó dala a 4. lett a dalok között, ebben az exkluzív megmérettetésben. A MoFi lemezén kiválóan érvényesül Gaye csodálatos énekhangja.

 

Prokofiev - Ivan The Terrible      Ultradisc UHR™ Multichannel SACD

1940-ben komponálta ezt a zeneművét Sergei Prokofiev (1891-1953), Eisenstein azonos című filmjének zenéjét. A művét 1960-ban Abram Stassevich hangszerelte át oratórium formába. A lemezen hallható felvételeket 1979-ben a VOX lemezkiadó készítette. A VOX felvételen Leonard Slatkin vezényli a Saint Louis szimfonikus zenekart, kiváló énekkar és parádés szólisták hallhatók ezen az igen jó hangminőségű, zene történeti jelentőségű lemezen.