2009

Radnai Rudolf :  Lemez ismertetők/ CD Reviews

2006   2007  2007/2  2008  2008/2  2009  2009/2  2010  2010/2  2011  2011/2  2012  2013  2014  2015  2016  2017  2018  2019

          

                     

Audiofil csodalemezek a 2L kiadótól

 

Morten Lindberg neve bizonyára bekerül majd az audiofil hangtechnika történelmébe. Lemezkiadója a 2L a felvételi-rögzítési technika, valamint a CD gyártástechnológia területén világvezetőnek számít. Lindberg, aki hangtechnikusként került kapcsolatba a lemezkiadással igen sokoldalú ember. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy az alábbi kitűnő lemez hangrögzítése mellett az igényes lemezborítók tervezése is a nevéhez fűződik.

 

Treble & Bass – Concertos Ståle Kleiberg    Hibrid  SACD

Ståle Kleiberg az 1958-ban született kortárs zeneszerző és a kiváló Trondheim szimfonikus zenekar  együttműködése hosszú évekre tekinthet vissza. Kleiberg szinte házi szerzője az együttesnek és 2003-ban több lemezükön játszották műveit.

Ezen a páratlan hangminőségű lemezen Kleiberg két concertóját játsszák Daniel Reuss vezényletével, két kitűnő szólista, Marienna Thorsen hegedűs és Göran Sjőlin bőgőművész közreműködésével. A lemez egyik érdekessége, hogy a felvétel egy helyszínen (Olarshallen, Trondheim) készültek, de két részben, egy év eltéréssel. A Concerto for Violin and Orchestra 2008-ban, a Concerto for Double Bass and Orchestra 2007-ben került felvételre. A zeneszerző kiválóan él a szóló hangszerek hangjának sajátosságaival a két szerzeményben, amelyek hangulata erősen különbözik egymástól. A hegedű koncert Kleiberg stílusának neo-romantikus kifejezés módját mutatja be az Északi Hangzáshoz, a természet elementáris erejű agilitásához. 

A kiváló zenei élmény mellett ez a lemez a természethű hangzás szerelmeseinek is minden igényét kielégíti.

 

Flute Mystery    SACD + Blue-Ray Disk

Az 1973-ban született Fred Jonny Berg norvég zeneszerző darabjai kiváló művészek előadásában szólalnak meg ezen a lemezen. A Filharmonikus zenekart a Sydney Symphonic Orchestra vezető karmestere, Vladimir Askenazy vezényli. A zongoristaként feltűnt karmester máig készít zongora lemezeket, amelyekkel több díjat nyert. A szólisták: Emily Beyon az amsterdami Royal Concertgebouw zenekar első fuvolása és Catherine Beyon a luxemburgi Filharmonia zenekar első hárfása. 5 zenemű hallható a lemezen, amelynek zenei anyaga 57 perces.

FLUTE MYSTERY

WARNING ZERO

PASTORALE

VICINO ALLA MONTAGNA FLUTE CONCERTO - I. MEMENTO

FLUTE CONCERTO - II. REMINISCENCE

FLUTE CONCERTO - III. OBITUARY

FLUTE CONCERTO - IV. AWAKENING

A technikai újításokban élenjáró 2L kiadónak ez az albuma 2 lemezt tartalmaz: egy hibrid SACD és egy Pure Audio Blue-ray lemezt. Az utóbbi kétféle képen használható, vagy TV képernyőn látható menüből vezérelve, vagy a Blue-ray lejátszó távirányítójával.

A lemez hangminőségéről csak a legfelső fokon lehet beszélni. Tökéletes zenei élményt és jelenlétérzést tapasztaltunk, pedig csak a „leggyengébb” minőségű normál CD üzemmódban hallgattuk le, igaz elég jó rendszeren.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Origin Records  újdonsága

 

Alison RubleThis Is a Bird CD

A kivételesen szép hangú Alison Ruble 2001-ben tűnt fel a gazdag jazz életéről híres Chicagóban. Azóta állandó fellépő olyan híres jazz klubokban, mint az Andy's Jazz Club, Green Mill Jazz Club, a Pete Miller's, vagy a Pops For Champagne. Számtalan TV fellépéssel és fesztivál sikerrel büszkélkedhet és ez az első lemeze is várhatóan növelni fogja hírnevét. A lemezen kiváló hangszeres zenészek kísérik. A hangszerelés az egyik leghíresebb chicagói jazz gitáros John McLean-t dicséri, aki mellesleg a lemez producere is, és több szólóban bizonyítja tehetségét.

11 szám hallható a lemezen, örökzöld jazz standard-ok és modern pop számok keveréke az összeállítás. Az énekesnő szép hangja foglalja keretbe ezt a változatosan hangszerelt és kiemelkedő hangminőségű lemezt. Ruble érzelmes és finom hangja a duettben előadott számokba érvényesül a legjobban, mint az It's Magic, amelyet Larry Kohut bőgőssel ad elő, vagy az utolsó szám a megkapóan szép This Nearly Was Mine, amelyben csak Jo Ann Daugherty kíséri. Ez az utolsó szám méltó befejezése ennek a szép lemeznek, A szép érzelmes hang élménye sokáig a fülünkben marad még akkor is, ha már vége a számnak.

Amerikai jazz szaklapok az egekbe dicsérték ezt a lemezt. Jó okuk volt rá! És még valami, a misztikusan szép borítóterv is Alison Ruble munkája.

 

 

 

 

 

 

 

 

A Whaling City Sound  kiadó lemezei

 

1999-ben alapította ezt a lemezkiadót Neal Weiss, aki napközben egy száloptikákkal foglalkozó sikeres vállalkozást vezet. Lemezkiadója változatos zenei programmal – befutott és még ismeretlen zenészek lemezeinek kiadásával úttörő szerepet vállal az amerikai jazz világában. Az alábbiakban két érdekes lemezüket mutatjuk be.

 

John Stein – Green Street  CD

John Stein-nek a kiváló gitárosnak több lemeze jelent meg a Whaling City Sound kiadónál. Ez a lemeze több szempontból is különlegességnek számít. Mindenekelőtt azt kell elmondani, hogy egy tíz éve megjelent lemez újrakiadásáról van szó. Az eredeti Challenge Records felvételeket készítő hangmérnök javított a lemez hangminőségén és felkerült még arra két új szám is, ez a két utolsó szám az újrakiadáson. Ez a két szám még az eredeti  Green Street felvételek előtt egy évvel készült egy, a Stein trióval készült rádio progmram részére, tehát jogosan volt illeszthető a zenei anyagba. A Green Street a lemezborító tanúsága szerint tisztelgés Grant Green (1935-1979) gitáros művészete előtt. A nagy gitáros előd gyakran játszott trió felállásban egy orgonistával és egy dobossal. Hasonló felállásban játszik ezen a lemezen a Stein trió. Az orgona trió jazz a 60-as évektől nagyon népszerű műfaj volt, összejövetelek, táncos rendezvények igényes zenéjeként. A műfaj népszerűsége ellenére ritkán emelkedtek ki ebből a műfajból olyan lemezek, amelyek jazz zenetörténészek említésre méltó alkotásai. A kevés kivétel közé tartozik a Green Street című lemez, amely több okból is kiemelkedő alkotása ennek a műfajnak. Azzá teszi mindenekelőtt az együttes páratlan gyakorlata és összeszokottsága. A Ken Clark orgonista és Dave Hurst dobos és John Stein gitáros alkotta trió évekig játszott együtt rendszeresen különböző klubokban, innét a páratlan begyakorlottság, a számok tökéletes ismerete.

Különleges vendég is játszik a lemezen, David „Fathead” Newman (1933 – 2009) szaxofon művész, a hard bop stílus egyik legkiválóbb képviselője. 38 lemeze jelent meg, az amerikai jazz valamennyi fontos alakjával játszott egy színpadon.  Newman játéka tenor és alt szaxofon, valamint fuvolán sajátos ízt és hangulatot ad a lemeznek. Kiemelkedő muzikalitása és hatalmas rutinja segítette ahhoz, hogy szinte gyakorlás nélkül is tökéletesen illeszkedjen játékával a trió zenéjéhez. 12 szám hallható ezen a kitűnő lemezen, amit bátran ajánlunk minden olvasónak.

 

Kantorski - Pope DuoBrahms : 21 Hungarian Dances  CD

Johannes Brahms (1833—1897) Hamburgban született, mint csodagyermek már igen korán feltűnt zongoraművészi képességeivel, majd Marxsen irányításával zeneszerzést is tanult.

Életében dönto változást jelentett a magyar hegeduvirtuóz, Reményi Ede, akinek 1853-ban zongorakísérője lett. Másik jótevője ugyancsak világhírű magyar hegedűművész volt, Joachim József, akinek révén Liszt-el és Schumann-nal került kapcsolatba.

Több ízben hangversenyezett Pesten, Reményi Edével közösen tett koncertkörutakat, sok magyar barátja volt. Brahms műveit nagymértékben áthatja a verbunkos muzsika dallam és formavilága. A magyaros műfajt egészen magáévá tette, mintegy anyanyelvi szinten művelte.

Legnépszerűbb művei közé tartozik a 21 Magyar tánc. Vajon mi lehet az oka ennek a népszerűségnek? Elsősorban talán az a könnyedség, ahogy a 11., 14. és 16. tánc kivételével a tradicionális magyar dallamok megtalálják a helyüket a német komponista tiszta és eleven zenei struktúráiban. A 21 Magyar tánc négykezes zongorára készült, első alkalommal maga Brahms és plátói szerelme Clara Schumann, a kor egyik legelismertebb zongoristája adták elő egy házi koncerten 1868-ban.

Kiváló zongoristák Valrie Kantorski és An Almond Pope adják elő a lemezen a magyar füleknek oly ismerősen csengő dallamokat. A duo háromszor volt első helyezett a Graves Duo Piano Competition rendezvényen. Kantorski a Toledo Symphonic Orchestra első zongoristája. Pope az ASCAP (American Society of Composers, Authors and Publishers) tagja, zongora duóra készült hangszerelései a Belwin/Warner Bros kiadó jóvoltából széles körben ismertek.

 

A Whaling City Sound kiadó további újdonságai

 

John Stein - Encounterpoint  CD

Joe Beck & John Abercrombie - Coincidence  CD

Mike Clinco  - Neon  CD

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nick Schneider & Some Friends – Pulling Strings  CD

Varázslatosan szép lemez Nick Schneider bőgőművész Pulling Strings  című albuma. Éppenséggel audiofil demo lemez is lehetne ez kivételesen jó hangú CD, de több annál, a régi nagy jazz zenekarok tökéletesen letisztult stílusát idéző, hibátlanul szép és szórakoztató alkotás. Nick Schneider csaknem 50 éve „tépi” a húrokat Chicagóban, abban a városban, amelyet a jazz egyik fővárosának tartanak. Olyan híres zenekarokban játszott évekig, mint a Buddy Rich Band és Teddy Wilson Band. A lemez zenei programja is lenyűgöző, óriási slágerek követik egymást: Agua de Berber, You Don't Know What Love Is, Daydream, Everything I Love… és még sorolhatnánk. Valamennyi szám interpretálása tökéletes, a „barátok” úgy játszanak a lemezen, mintha egész életükben együtt léptek volna fel. Pedig a borító tanúsága szerint csak erre a lemezre álltak össze. Nick Schneider mellett névrokona Eric Schneider fúvós játékát kell feltétlenül kiemelni, a tenor és alt szaxofon mellett klarinéton is briliáns technikával játszik.

A hangfelvétel Ron Holland munkáját dicséri, mellesleg ő írta a borítón olvasható kedves hangú ajánlást is.

 

 

 

 

 

note-music újdonságok

 

Blake Powel lemezkiadója az igazi angol blues és jazz otthona. Két új lemezük az angol blues legendás alakjait kevésbé ismert oldalukról mutatja be.

 

Roger Cotton  -  A Long Way Back  CD

Roger Cotton lemezproducer, zeneszerző és zenész, mellesleg a kitűnő Roundel lemezstúdió tulajdonosa több évtizede ismert alakja a brit hanglemeziparnak, de ez az első „szóló” lemeze. A lemezen hallható valamennyi számot ő szerezte és billentyűs hangszereken játszik a lemezen, néhány számot ő is énekel. A számok műfaját nehéz meghatározni, a blues, country mellett érzelmes pop hangulatú dalok is szerepelnek a 15 szám között. Parádés a Roger Cotton-t segítő session zenészek listája, csak néhány név a sok közül: Buddy Whittington, Marcus Malone, Alan Glen, Paul Cox, Pete Thompson, Tim Riggins és Pete Stroud. Nagyon hallgatható szép lemez ez, olyan mint egy válogatás, ami mindenkinek akar tetszeni.

 

Gordon Smith – The Essential Gordon Smith  CD

Gordon Smith  John Peel  zenepápa (1939-2004) szerint a világ egyik legjobb fehér blues gitárosa. Ez persze nagyon merész kijelentés, de mindenesetre igen igen jó gitáros Smith. Hosszú pályafutás áll mögötte. Első lemeze (Long Overdue) 1968-ban jelent meg, ezen a Fleetwood Mac zenészei, közöttük Peter Green is játszott. Ez a lemez igazi ritkaság „Collector's item”, többször megjelent újrakiadásban. A 70-es években a The Kevin Coyne Band-ben játszott, az olasz Appaloosa kiadónál jelentek meg lemezei, majd a 90-es években egy country-blues lemeze jelent meg Out of the Bottleneck címmel.

Ez a lemeze is ebbe a kategóriába sorolható, 15 szám hallható rajta, a legtöbb számon Gordon Smith énekel is, kitűnően. 3 saját szerzemény mellett nagy blues sikerszámok szerepelnek a számok között, mint a Kidman Blues, a One Dime, vagy Muddy Waters szerzeménye a She Moves Me. Parádés zenei kíséret hallható a lemezen, néhány név a közreműködők közül: Dino Coccia (Drums, Percussion), Alan Glen (Harmonica, Guitar), West Weston (Harmonica, Piano), Bob Haddrell (Piano, Organ), Bernie Pallo (Accordion), John O’Reilly (Guitar), Jim Mercer (Bass), Rod Demick (Bass), Jim Ydstie (Bass), Lakis Economou (Bass).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Mel Bay Records  gitár lemezei

 

Frank Vignola – Vignola Plays Gershwin  CD

Valószínűleg nincs olyan gitár rajongó, aki meglátva ennek a lemeznek a borítóját, otthagyná ezt a lemezboltban. Nagyon jól is tenné! A világ egyik legjobb akusztikus gitár virtuózát hallani Gershwin gyönyörű számaira improvizálni – ez bizony nem mindennapi élmény. A New Yorkban született Frank Vignola hatéves korában kezdett gitározni és tízévesen már professzionális szinten játszott. Pályája hamar felfelé ívelt, jól mutatja ezt, hogy fiatal emberként ez a 12. szóló lemeze. Vignola elegáns, virtuóz gitárjátékának legnagyobb erénye, hogy teljesen alárendeli magát a csaknem 80 éves számoknak, amelyek igazi remekművek.

14 Gershwin szám szerepel ezen a lemezen, kivétel nélkül a legismertebbek közül valók. Vignola kíséretét kiváló zenészek alkotják: Corey Christiansen (guitar), Tom Kennedy (bass) és Joe Ascione (drums). A borító tanúsága szerint mindössze négy óra alatt vették fel ezt a csodálatos lemezt. Csodálatos hangminőségű CD, nagyszerű számok briliáns feldolgozásaival.

 

John Pisano’s Guitar Nights  2 CD

John Pisanós gitáros az amerikai jazz kiemelkedő egyénisége. Több nagy zenész együttesében játszott sikerrel. Két évet töltött Chico Hamilton együttesében, majd Peggy Lee és Benny Goodman zenekarában játszott, és éveket töltött Herb Alpert Tijuana Brass együttesében. Ezt követően Los Angeles és Hollywood egyik legfoglalkoztatottabb stúdió zenésze lett. Mellékesen elindított egy Gitár Éjszakák elnevezésű fellépés sorozatot. Kedd esténként a Spazio klubban kiváló gitáros vendégekkel játszottak éveken át. Ezekből a különleges zenei csemegékből készült ez a kétlemezes, 16 számos válogatás, amelyen olyan gitárosok hallhatók, mint Herb Ellis, Frank Potenza, George Van Eps, Barry Zweig és Pat Kelley. A kiváló zenészek olyan ismert számokat játszanak, mint a Kozma/Prever szerzőpáros Hulló falevelek című világsikere. A felvételek nem egyidőben, és nem azonos technikával készültek, így a hangminőség változó. Azonban ezt bőven ellensúlyozza a briliáns játék és az egyedi hangulat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Two for the Show Media  ajánlja

 

David Binney – Third Occasion  CD

Ez a lemez David Binney saját lemezkiadójának a Mythology Recordsnak az újdonsága. A kiváló szaxofonos / zeneszerző gyerekkorától kezdve érdeklődött a jazz zene iránt. 19 éves korától tanult saxofonozni, New York-ban olyan híres mesterektől tanult, mint Phil Woods, Dave Liebman és George Coleman. Első lemeze 1989-ben jelent meg Point Game címmel a francia Owl Records kiadónál. Ettől kezdve pályája gyorsan felfelé ívelt, egyedi szaxofon játéka és érdekes semmihez sem hasonlítható szerzeményei gyakran hallhatók voltak a New-York-i pinceklubbokban épp úgy, mint a nagy európai fesztiválokon. Egyéni fellépései mellett alapító tagja a Lost Tribe és a Lan Xang formációknak.

Ez a lemez egy igazi „finom” alkotás. Kivételes zeneszerzői erények és az együttes igényes, precíz játéka jellemzik. A lemezen hallható zenészek: David Binney (alto saxofon), Scott Colley (acoustic bass), Brian Blade (drums), Craig Taborn (piano). Az all star fúvós szekció felállása: Ambrose Akinmusire (trumpet), Brad Mason (trumpet, flügelhorn), Corey King (trombone), Andy Hunter (trombone). Ezek a kiváló zenészeknek köszönhető a finom hangzás és a komplex formák közötti felszabadult improvizáció.

 

Nathan Eklund – Trip to Casbah  CD

A Trip to Casbah Nathan Eklund trombitás/zeneszerző harmadik lemeze, amely a Jazz Excursion Records kiadásában jelent meg és amelyet a zenész nagyszülei emlékére ajánlott. Ritkán hallható ilyen finom trombita illetve szárnykürt hang, szinte tökéletesnek mondható kísérettel. 10 szám hallható a lemezen, Eklund apró részletekig kidolgozott játéka keretbe foglalja a zenét, olyan mintha egy hosszú trombitaszólót hallanánk, kis megszakításokkal és üdítő stílusváltásokkal. Eklund jelenleg két jazz zenekart vezet, az egyik a Nathan Eklund Quintet, a másik a Nathan Eklund Group.

Ezen a lemezen az utóbbi formáció hallható, a zenekari tagok: Donny Mc Caslin (tenor saxofon), John Hart (guitar), Bill Moring (bass) és Tim Horner (drums). Nathan Eklund és együttese gyakori fellépő az olyan New York-i jazz kluboknak, mint a Birdland, a Blue Note Jazz Club, a La Lanterna és a Smoke. A lemez alapján sikerük teljesen érthető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Putumayo válogatás

 

Italia  CD

Olaszországról, az olasz zenéről a szép hangú énekesek jutnak az eszünkbe elsőként, és ha ezzel az elvárással közeledünk ehhez a válogatáshoz, nem fogunk csalódni. A Putumayo kiadó szerkesztői a kortárs olasz énekes/dalszerzők legjavát mutatják be ezen a lemezen. Arra törekednek, hogy egyaránt bemutassák a tradicionális olasz zenei stílus mai képviselőit, a modern irányzatokat és a zenei globalizáció hatására kialakuló, annak jegyeit magán viselő szerzeményeket. Érdekesség, hogy a lemezen szinte kizárólag férfi művészek hallhatók. Néhány név az előadók és együttesek közül: Giorgio Conte, Gianmaria Teste, Lino Stranling, Rocco De Rosa, Marco Calliari, Simone Lo Porto, Bandabardò.

Az ESP-DISK lemezei

 

Az ESP-DISK’ lemezkiadót Bernard Stollman ügyvéd alapította 1966-ban New Yorkban. Alig másfél év alatt 49 lemezt vettek fel és adtak ki szinte csak ismeretlen, improvizációs jazzt játszó zenészekkel. Két kivétel volt ezek közül Ornette Coleman és Paul Bley, akik már abban az időben is elismert művészek voltak. Egy sereg akkor ismeretlen, utána viszont világhírű művész első lemezét ők adták ki! A névsor igen meggyőző: Albert Ayler, Sun Ra, Gato Barbieri, Bob James, Marion Brown, Roswell Rudd, Burton Greene, Patty Waters, Henry Grimes, Charles Tyler, Sunny Murray, Milford Graves, Sonny Simmons, Ronnie Boykins and Frank Wright. Alig három év elteltével a kiadó nehéz helyzetbe került, lemezeik iránt nem volt érdeklődés Amerikában, a sikeres zenészeiket pedig a nagy kiadók elcsábították tőlük. 1974-ben, néhány hónappal a mentőövet jelentő bootleg ellenes törvény elfogadása előtt a kiadó megszünt. Hatalmas értéket képviselő master szalagjaik nem sokáig pihentek a páncélszekrényben európai kiadók (ZYX, CALIBRE, Abraxas) licensz szerződései nyomán az ESP-DISK kínálatában jelenleg ismét elérhetők ezek a páratlan jazz történeti lemezek.

A két alábbi lemez magán viseli az ESP CDk minden fontos vonását. Jazz történelmi jelentőségű anyagot tartalmazak, az előadók legtermékenyebb korszakából származnak a felvételek, és ma is ugyan olyan elevenen ható, aktuális a zene, mint a felvétel idején.

 

Sun Ra  Featuring Pharoah Sanders & Black Harold   CD 

Sun Ra, aki a XX. századi zene legkülönösebb figuráinak egyike volt, Herman Blount néven 1914. május 22-én született az Alabama állambeli Birminghamben, és 1993. május 30-án halt meg. Állítása szerint fiatal korában egy különleges földönkivüli utazásra vitték a Szaturnusz bolygóra, ami egész lényét és gondolkodását megváltoztatta.

Fiatalkori tevékenységei között - mint zongorista, hangszerelő és zeneszerző - meg kell említeni alkalmazását Fess Wheatley-nél és Oliver Bibbnél Chicago környékén a harmincas évek közepén, de életének ez a szakasza nagy részben dokumentálás nélkül maradt. 1946-ban a Chicagó-i Club DeLisa alkalmazásában az odalátogató olyan jazz és blues művészeket kísérte, mint Joe Williams és Lavern Baker, és hangszereléseket írt bálványa, Fletcher Henderson számára, aki 15 hónapig lépett fel a klubban. Ezután 1948-ban Eugene Wright bőgős Dukes Of Swing nevű együttesében dolgozott, és játszott Coleman Hawkins-al és Stuff Smith-el is.

Az ötvenes évek elején kezdte saját kisegyütteseit vezetni, amelyben hamarosan szólista lett Pat Patrick, valamint John Gilmore, és az évtized közepére összehozott egy 10 tagú zenekart, amely Sun Ra Arkestra néven a Sun Song című lemezalbummal mutatkozott be 1956-ban. Az Arkestra, mely eredetileg sajátságos, különc bebopot játszott, olyan hangszerelésekben, amelyek Duke Ellington és Tadd Dameron hatását mutatták, a hatvanas évek elejére a korszak lehető legprogresszívabb és legkísérletezőbb együttesévé fejlődött. Sun Ra az egyik első zenekarvezető volt, aki két bőgőt használt, elektromos bőgőt alkalmazott, elektronikus billentyűs hangszereken játszott, kiterjesztette az ütősök használatát, bővítve a poliritmia előnyeivel. Úttörője volt a szabad improvizációnak, mind szólóban, mind az együttes munkájában.

A felvételek 1964-ben készültek, az avantgarde jazz zenészek által szervezett October Revolution in Jazz rendezvényen a New York-i Cellar Café-ban. Ezen a fellépésen a turnén lévő megszokott tenor saxofonos John Gilmore helyett Pharoah Sanders játszott az együttesben. A további felállás Sun Ra (piano, celeste), Black Harold (flute), Al Evans (trumpet), Teddy Nance (trombone), Marshall Allen (alt sax), Pat Patrick (baritone sax), Alan Silva és Ronnie Boykins (bass), Cliff Jarvis és Jimmhi Johnson (drums), Art Jenkins (space voice).

11 szám hallható a lemezen, az 1-5 számok sztereo, eddig kiadatlan anyagok, a 6-11 számok mono felvételek, ezek Sun Ra El Saturn kiadójának JHNY-165 jelű lemezén már megjelentek. Nem sokat érdemes beszélni a zenéről, ezt a semmihez sem hasonlítható csodát hallani kell, garantáltan maradandó élményre számíthat a szerencsés hallgató.

 

Don Cherry – Live At Cafe Monmartre Vol. I-III CDk

Don Cherry 1936-ban született Oklahoma City-ban. A modern jazz egyik legidioszinkratikusabb egyénisége Ornette Coleman együttesében töltötte tanulóéveit. Gyakorlatilag Coleman valamennyi Atlantic albumán hallható játéka. A zsebtrombitán játszó Cherry ezt követően olyan óriási egyéniségekkel próbálta ki magát, mint John Coltrane, Sonny Rollins és Albert Ayler. A 60-as évek elején szervezte meg saját együttesét. A lemezeken hallható felvételek a Cherry kvintet 1966-os Stockholmi vendégszereplése idején készültek a város Cafe Monmartre kávéházában. Az együttesben ekkor Gato Barbieri (tenor sax), Karl Berger (vibraphone), Bo Stief (bass) és Aldo Romano (drums) játszott. Az elhangzó számok, Cherry szavai szerint „koktélok”, amelyek egy-egy Don Cherry szerzeményből indulva ismert melódiák belekeverésével születtek. Coleman, Ayler és Abdullah Ibrahim számai bukkannak fel az improvizációkban, de előfordulnak bossa nova és bebop dallamok is. Ezek a koktélok mai füllel hallgatva már előrevetítették Cherry későbbi növekvő érdeklődését a világzenék iránt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Putumayo újdonság

 

Salsa!  CD

Az ellenállhatatlan ritmusú afro-latin zenéket tartalmazó CDk a Putumayo kiadó legsikeresebb kiadványai. A legújabb Salsa-válogatás is ezek közé tartozik. A Salsa spanyol szó, és ha ételekre vonatkoztatva használják, akkor valami nagyon fűszereset jelöl. Az 1960-as évek óta a salsa gyűjtőfogalom, amely latin, mindenekelőtt az afro-kubai zenei stílusokat fedi le. Érdekes módon nem dél-amerikából, hanem New York bevándorló lakta negyedeiből indult világhódító útjára ez a zenei és tánc stílus.

A már megszokott és jól bevált módszert követve ennek a Putumayo lemeznek a kiadását és alapos válogató munka előzte meg. A szerkesztők a különböző országok legjobb salsa zenekarainak felvételeiből válogattak. Néhány együttes és előadó neve a válogatásról: Grupo Galé, Poncho Sanches, Chico Alvarez, Eddie Palmieri, Son Boricua és Jose Conde y Ola Fresca.

Jaro Medien lemezújdonságok

 

Warsaw Village Band – Infinity  CD

A Warsaw Village Band (WVB) negyedik stúdió albuma az előzőktől eltérően nem tradicionális zenét tartalmaz, hanem Wojtek Krzak és Maja Kleszcz szerzeményei hangzanak fel rajta. A WVB energikus szórakoztató zenét játszik, láthatóan minden különösebb magasabb filozófia nélkül – igaz is mi lehet fontosabb az önfeledt szórakozásnál? Zenéjük erőssége a női énekhang és a szokatlan, de valahonnan mégis ismerős melódia világ. Az 1997-ben képzőművészek baráti társaságából alakult együttes nemzetközi karrierje 2002-ben kezdődött, ekkor adta ki a Jaro kiadó a People's Spring című lemezüket, amelynek osztatlan sikere még kiadó tulajdonosát is meglepte. 2004-ben elnyerték a jelentős BBC Radio 3 díjat a World Music Best Newcomer kategóriában. Következő lemezük, a 2004-ben megjelent Uprooting a legjobb lengyel folk album lett és ami még ennél is nagyobb elismerés bekerült a World Music kategóriában az év 10 legjobb lemeze közé a Grammy-díj szavazáson. Kiváló hangminőségű, érdekes CD.

 

Sarband & Fadia El_Hage, Modern String Quartet –

The Arabian Passion according to J.S.Bach  CD

Bach Passio-ja az emberi szenvedés egyik legmélyebb érzelmeket ébresztő kifejezése. A mai, modern világban sem ismeretlen fogalom a szenvedés, ennek a gondolatnak hirdetője ez a lemez, amely arab (iraki) és európai zenészek közös műve. A 14 részből álló alkotás tulajdonképpen Bach passiójának átültetése, átértelmezése a Közel-keleti zenei hagyományok szerint, kiegészítve az improvizációs jazz elemeivel. A mű ötletadója, zenei hangszerelője és az egész projekt koordinátora Vladimir Ivanoff kiváló munkát végzett. A remek hangszeres játék mellett élményszerű az egyik legkiválóbb arab énekesnő, a libanoni származású Fadia El-Hage éneke. A lemez jelentőséges abban van, hogy megmutatja, nyilvánvalóvá teszi a szoros kapcsolatot az Arab világ és a Nyugat problémái és megoldandó kérdései között. Segíthet a különböző kultúrák vonzásában élő emberek közös gondolkodásának kialakításában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tierney Sutton Telarc  lemezei

Több oldalon keresztül sorolhatnánk Tierney Sutton eddigi pályájának zenei díjait és egyéb sikereit. A szép és egyedi hangú énekesnő 12 éve került a reflektorfénybe, azóta 7 lemeze jelent meg a Telarc Jazz kiadónál. Sikerének a szép, érzelmes énekhang mellett fontos része a kiváló együttese is, amellyel tökéletes harmóniában zenélnek.

 

The Tierney Sutton Band

  • On The Other Side   CD

  • Desire   CD

A 2000-ben megjelent első Telarc lemez óta Tierney Sutton valamennyi lemeze koncert-lemez, valamilyen fontos fogalomhoz kapcsolódó számok, általában ismert jazz standard-ok szerepelnek rajtunk. A 2007-es On The Other Side című lemez fő gondolata a boldogság keresése 13 szám szerepel ezen a lemezen, amelyen a megszokott zenekari tagok mellett vendégként Jack Sheldon trombitál és énekel. Lassú finom számok szerepelnek ezen a lemezen, amelynek szinte ellentéte a 2009-ben megjelent Desire című lemez, amely magával ragadó ritmusával és lendületével bilincseli le a hallgatót.

A Desire című lemez alapgondolata a napjainkban tapasztalható pénz és hírnév utáni vágy helyett a belső emberi értékekre való figyelés fontossága. A lemez egyik legjobb száma a jól ismert Fever című szám, John Davenport szerzeménye. Mindkét lemez DSD felvételi technológiával készült, amely igényes rendszeren lejátszva a lemezeket, különleges hangzásbeli élményt jelent.

 

 

 

 

 

 

 

 

Delmark Records  újdonságok

 

Shirley Johnson – Blues Attack CD

Templomi énekléssel kezdte zenei pályafutását ez a kiváló énekesnő. Shirley Johnson nem Chicago, a Windy City szülöttje, csak 1983-ban költözött a Chicago-ba, és talán az egyetlen blues énekesnő a városban, akinek állandó fellépő helye van. Hetente több alkalommal hallható a híres Blue Chicago Club - ban, ahol több mint 17 éve rendszeres előadó. Ha hiányzik a klubból, akkor külföldön énekel, eddig 19 országban lépett fel. Pályája nem indult könnyen, az első nagy sikere a 2002-ben megjelent Killer Diller CD, amely máig a Delmark kiadó egyik legkeresettebb lemeze. A most megjelent Blues Attack lemez sikeres folytatásnak ígérkezik. Ha lehet még erőteljesebb szóló énekhang jó vokál háttérrel kiváló összeszokott hangszeres együttes és jó számok  - ennél több nem is igen kell a biztos sikerhez. Ezen a lemezen is Maurice John Vaughn a legtöbb szám szerzője, de a 14 szám között olyan nagy slágerek feldolgozása is hallható, mint a Unchain My Heart és a 634-5789.

 

Red Holloway – Go Red Go  CD

Az 1927-ben született jazz/blues tenor szaxofonos Red Holloway-nek ez az első lemeze a Delmark kiadónál. Páratlanul gazdag pálya áll mögötte. Fiatalon Ben Webster és Sonny Stitt hatottak igazán játékára. Tehetsége hamar kibontakozott, és alkalma nyílott olyan kiváló nagyságokkal fellépni, mint Muddy Waters, Eddie 'Cleanhead' Wilson és Roosevelt Sykes. Játéka a hosszú évtizedek alatt egyre kifinomultabb és érettebb lett. 60-as éveiben olyan partnerekkel „fújta ki a lelkét” mint Brother Jack McDuff és George Benson. Ez a lemez, mintha egy válogatás lenne Red különböző zenei énjeiből. Szertelen, szabad csapongás a stílusok és hangulatok között kiváló társakkal, mint Henry Johnson és Georg Freeman (gitár), Greg Rockingham (dob) és Chris Foreman (orgona). Utóbbi játéka a Hammond B3 orgonán az egész lemeznek egy kellemes alaphangulatot ad. Red egy számon énekel is – ez tényleg egy „ezt tudom” demo album!

 

Garvin Bushell & Friends – One Steady Roll  CD

1982.május 3-án vették fel ennek a lemeznek az anyagát. Az akkor 81 éves Garvin Bushell hangszeren is (clarinet, bassoon) játszott, korát meghazudtoló erővel és energiával. Bushell valóban a kezdetektől ott volt az amerikai jazz születésénél. Olyan zenészekkel készített felvételeket, mint Jelly Roll Morton, Fats Waller és James P. Johnson. Játszott Fletcher Henderson, Cab Calloway és Chick Web különböző zenekaraiban. Hosszú életpályájának fontos eseményeit az 1988-ban megjelent Jazz From the Beginning című művében adta közzé. Ez a lemez a swing korszak legszebb napjait idézi olyan szerzők számaival, mint Grappelli, Ellington és Sidney Bechet. A lemez producere és a zenekar vezetője Richard Hadlock (maga is Bushell tanítvány) énekesnőt is szerződtetett a felvételhez, Barbara Lashley három számon énekel.

 

John Burnett Swing Orchestra – West of State Street/East of Harlem  CD

John Burnett Swing Orchestra a 40-es évek zenéjét játszó 20 tagú swing zenekar. Koncertjeik a nagy előadók Glenn Miller, Tommy Dorsey, Benny Goodman, Count Basie feledhetetlen hangulatát idézik. A zenekar vezetője John Burnett, a zenekarban 5 szaxofon, 5 trombita, 4 trombon, zongora, gitár, bőgő, dobok szerepelnek, állandó énekesük Frieda Lee. Ezen a lemezen egy brilliáns trombita szólista Randy Sandke játéka gazdagítja a hangzást. 17 szám hallható ezen a szép albumon, közöttük olyan nagy slágerek, mint a Sweet Georgia Brown és a Love For Sale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Opus 3 kiadó  lemezei

 

Global Percussion Network – Rauk  SACD 

Global Percussion Network (GPN) egy nemrégiben, 2000-ben alakult ütőhangszeres együttes, amelynek stílusa eltér attól, amit megszoktunk más ütős együtteseknél. Játékuk alapja a melódia, marimbán és vibrafonon szólal meg improvizatív zenéjük, amely jazz és kamarazene keveréke. A zenekar vezetője Anders Åstrand az elismert zeneszerző és avant-garde vibrafon szólista. Az együttes saját szerzeményeit játssza, ezeknek fontos kiegészítő eleme a kollektív improvizáció, ez adja a GPN egyéni hangját, koncertjeik semmihez sem hasonlítható hangulatát.

 

Rauk című lemezükön 5 koncert darab hallható, valamennyi Anders Åstrand szerzeménye. Vendégművészek is játszanak a lemezen: Bengt Ernryd fúvós, Lennart Simonsson billentyűs és Cameron Britt ütős.

 

The Best of… Audiophile Classics  - SACD

Nem a hagyományos komolyzenei válogatások mintájára készült ez a kitűnő lemez. A szerkesztők célja inkább az volt, hogy bemutassák azt, hogy mire képes a helyes felvételi technika egymástól teljesen eltérő zenei jellegű és hangszerelésű darabok rögzítésekor. 10 szám található a válogatáson, olyan kitűnő előadóktól, mint Mattias Wagner aki orgonán Bach Toccata & Fufue in D minor darabját játssza, vagy az Okko Kamu vezette Stocholm sinfonietta együttes, amely Beethoven 2. szimfóniájának egyik tételét adja elő. De szerepelnek a válogatáson szokatlan zenedarabok is, például Frank Zappa Inca Roads című szerzeménye az Omnibus Wind Ensemble előadásában, vagy a XX. Század egyik legjelentősebb svéd zeneszerzőjének Lars-Erik Larsson-nak a Koncert bőgőre és vonószenekarra Op.45, No 11. szerzeménye, Thorvald Fredin avatott előadásában.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frank Macchia lemezei

Sokoldalú művész Frank Macchia: kiváló szaxofonos, emellett zenét szerez és hangszerel, mindezt a legfelső fokon. Számtalan ismert film és TV sorozat zenéjét szerezte és olyan művészekkel szerepelt egy színpadon, mint Ella Fitzgerald, Brian Wilson vagy Clare Fisher. Új lemezei pontos képet adnak tehetségéről és sokoldalúságáról.

 

Frank Macchia

A 2008-ban kiadott Saxolollapalooza című lemez alapgondolata 1990-ben fogalmazódott meg Frank fejében: szeretett volna egy olyan lemezt készíteni, amelyen 6 szaxofonos és egy ütős játszik. 18 év alatt csiszolódott az ötlet és közben kiváló hangszerelések születtek Mark tollából, olyan jól ismert számokra, mint Down By the Riverside, a Caravan vagy a Creol Love Song. Ezután nem kellett más, mint 6 kiváló szaxofonos (Los Angeles legjobbjai) és egy kiváló ütős (Peter Erskine), és kezdődhettek a lemez felvételei. A lemez fényes bizonyítéka az ötlet kiválóságának, a különleges felállás inspirálta a zenészeket is, akik egymást túljátszva adták legjobb tudásukat ezen az érdekes lemezen.

 

A Landscapes című lemez egy másik különleges alkotás, ezen a Prague Orchestra kíséretével folk számokra improvizál Frank Macchia. Az Adam Klemens által vezényelt együttes és Frank Macchia együttműködése 2006-ban kezdődött, akkor vették fel hasonló felállásban az Emotions című lemezt, amely elnyerte a Blue Chip Award-ot. A Landscapes különleges, szép szaxofonszólókat tartalmazó megejtő komolyzenei alkotás, kiváló hangminőségű felvételekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

homerecords.be   újdonsága

 

Kivételesen képzett zenészek, sajátos zenei koncepciójú lemezeit adja ki ez a kis belga kiadó.

 

Tom Theuns – Songs from the river   CD 

Hajón töltött hónapok eredménye ez a lemez. Tom Theuns gitáros és Aurélie Dorzée hegedűs a tulajdonosai az M.S. Aurelia Feria hajónak, amelyen egy kis koncert terem is van. A hajóval Belgium és Franciaország csatornáit járják és előre kiadott koncert naptár szerint megállnak egy-egy városkában és koncertet adnak. A fiatal gitáros mögött tekintélyes zenei múlt van, jazz konzervatóriumot végzett kiváló eredménnyel, majd angol tanulmányút, indiai tapasztalatszerzés Batuk Nash Mishra szitárművésznél, közreműködés olyan művészek és együttesek lemezein, mint az Olla Vogala, Think of One, Soethin Collier, Urban Trad és a Laïs. Szóló fellépései mellett az Ambrozijn és az Aurelia együttesek tagja, sokat szerepel velük koncerteken. Ezen lemezén szabadon lépked a folk, blues, jazz és afrikai zene területein, gitár játékát és énekét kiváló társak segítik: Serigne C.M. Gueye - afrikai ütőshangszerek és Stephan Poughin -dobok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bergland Productions  lemez

 

Gunnar Andreas BergMusic read in teeth and claws  CD

Ez az egyik legjobb lemez, amit életemben hallottam. Visszagondolva arra, hogy évente leírom ezt a mondatot kicsit elszégyelem magam, mert nem illene ilyen könnyen dobálódzni a dicséretekkel. De ez tényleg egy különlegesen jó lemez. Az alapötlet: egy norvég gitáros elmegy Kubába, kibérel egy stúdiót és egy rumba zenekart egyetlen napra, és ezen az egy napon felvesznek 9 számot. Mindez a gyakorlatban valószínűleg nem volt ennyire egyszerű, az eredmény viszont igazolja a merész próbálkozást. Berg 4. lemeze nem hasonlítható semmihez, amit életemben hallottam, egyszerre furcsa és megkapó, idegen és fülbemászó. A Yoruba Andabo kubai együttes alkotta ritmus szekció és a norvég jazz gitáros improvizációi csodálatos elegyet alkotnak ezen a lemezen, amelyet őszintén ajánlok minden kedves olvasó figyelmébe. 

Challenge Jazz lemezek

 

 

Eric Vloeimans - Gatecrashin'  CD

                             - Hyper  CD

Az 1963-ban született Eric Vloeimans holland trombitás két lemezét érdekes kapcsolat fűzi össze. Bár egy teljes év telt el a két lemez kiadása között, mindkettőn egy előadás, a 2006.december 2-án a rotterdami Lantaren/Venster színházban tartott koncert felvételei hallhatók. A kiválóan sikerült koncerten a Gatecrash az alábbi felállásban szerepelt: Eric Vloeimans (trombita, effektek), Jeroen van Vliet (Fender Rhodes, billentyűs hangszerek), Gulli Gudmundsson (bőgő,effektek), Jasper van Hulten (dobok).

Igen kellemes élmény vár azokra, akik végig hallgatják ezt a két lemezt finom, nyugodt, szép zenét hallhatnak és megértik, hogy miért írta egy zenekritikus Vloeimans-ról, hogy "mer szépen játszani". Valóban ritkán hallani ilyen könnyen befogadható, igényes jazzt, ilyen tökéletes felvételi minőségben. A Gatecrashin' lemezen egy szép énekes szám is hallható, az Images of Washington számot a megkapóan szép hangú Fay Lovsky énekli.

 

 

A Lisa Reedy Promotions ajánlatai

 

Mary Jenson  -  Close Your Eyes  CD

Nem könnyű manapság a jazz énekesek dolga. A hangfelvételi technika oly mértékben javult az elmúlt években, hagy igazi kihívást jelent a szép hangszer hangokkal versenyezni. Szerencsére vannak azért énekesek, akik sikerrel oldják meg ezt a nehéz feladatot. Ezek közé tartozik a szép és fiatal Mary Jenson, akinek lemezét hallgatva könnyű a címnek szótfogadni és behunyni szemünket. Kiváló hangszerelés és profi zenészek segítenek a kivételesen széphangú énekesnőnek. Na és hát a 10. szám a Besame Mucho egyenesen csodálatos.

 

Ryan Meagher  -  Atroefy  CD

New Yorkban élő fiatal gitáros ígéretes első lemeze kiváló saját szerzeményekkel, meghitt, őszinte előadásban. A lemezen játszó zenészek a fiatal New-Yorki-i zenészgeneráció ígéretes tagjai: Loren Stillman – alt szaxofon, Matt Renzi – tenor szaxofon, klarinét, Vinnie Sperrazza – dobok, Geoff Kraly – basszus. Ezek a fiatal művészek egyúttal barátok is, valamennyiüknek a Fresh Sound New Talent, FSNT kiadónál jelentek meg lemezeik. Meagher (ejtsd: Marr) szerzeményei egy határozott koncepció alapján épülnek fel, az album egységes zenei egész, az elejétől az utolsó hangig. Érdekes, elgondolkoztató zene, amelynek célja legkevésbé sem a puszta gyönyörködtetés.

 

 

 

 

 

Gabrielle Roth & The Mirrors -  Jhoom  CD

Gabrielle Roth az elmúlt 25 évben emberek tízezreinek figyelmét fordította a modern élet hiábavaló törekvései felől a belső béke keresése felé. Fizikai és spirituális útmutatásának fontos része a tánc és a zene. The Mirrors nevű együttesével számtalan sikeres fellépést tartanak évente és sok lemezük is megjelent már. A Jhoom című 17. lemezük a trance és a drum & bass zene elemeire épül, hipnotizáló női énekkel hatásos alapja lehet a The Wave meditációs programnak, amely az univerzum alapvető ritmusait használja a relaxált, belső békéhez vezető állapotok eléréshez.

A lemezen 11 zenész és énekes összehangolt munkája szolgálja Gabrielle Roth filozófiájának és életvezetésének terjesztését. Szép, érdekes album.

Ilk Records  újdonságok

 

Aki nem ismeri az Ilk lemezkiadó CD-it, annak csak hézagos ismeretei lehetnek a modern dán jazzről. Ez a kiválóan menedzselt lemezkiadó az improvizatív jazzt játszó dán művészek és más országbeli partnereik izgalmas találkozó helye, szakmai műhelye.

 

Steven Bernstein, Marcus Rojas, Kresten Osgood - Tattoos and Mushrooms  CD

Ez a 2009-ben megjelent lemez a három zenész páratlanul sikeres 2007-es európai turnéja után készült. Az „all star” trió egyik tagját sem kell bemutatni a jazz zene kedvelőinek, valamennyien sikeres művészek, több kiváló lemezzel a hátuk mögött. Ami viszont feltétlenül szót érdemel az a különleges hangszerezés- trombita, tuba és dob igen ritkán hallható trió formációban, ez az oka annak, hogy a lemezt hallgatva egy nagyon különleges hangzás vonzásába kerülünk, amit csak erősít a három zenész nyilvánvaló nyitottsága egymás zenei világa iránt. A lemezen három Osgood szerzemény és Charles Mingus, Thelonius Monk, Charles Brackeen, valamint Hank Williams egy-egy szerzeménye hallható.

 

Lotte Anker, Craig Taborn, Gerald Cleaver - Live at the Loft  CD

Három szám hallható ezen a lemezen, amely a 2005. június 22-én a Kölni Loft jazz-menyországban elhangzott koncert élő, kétsávos, minimális szerkesztéssel készült felvétele. A trió ( Lotte Anker - alt és tenor saxofon, Craig Taborn - zongora, Gerald Cleaver – dobok) első lemeze, a nagysikerű Triptych 2005-ben jelent meg a Leo Records kiadónál. Sokat szerepelnek európai és tengerentúli jazz fesztiválokon, egyaránt játszanak szerzeményeket és szabad improvizációs számokat. Ez a lemez az utóbbi kategóriába tartozik. Hatalmas zenészi teljesítmény jellemzi ezt a lemezt, mindenek előtt a 26 perces bevezető számot, amely a saxofonos Lotte Anker páratlan intenzitású szólója. A lemez elképesztően jó hang minősége jelentősen hozzájárul a zenei élményhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Putumayo újdonság

 

India - CD

Nehéz feladatot vállalt magára a Putumayo lemezkiadó az India című zenei összeállítás kiadásával. India, hatalmas, földrésznyi ország, 28 államában 23 fő nyelvet és 1600 dialektust beszélnek. Az indiai zenéről általában a szitár hangja és Ravi Shankar neve jut az ember eszébe, ez a kiváló összeállítás segíthet ahhoz, hogy valósabb képünk legyen a hatalmas ország változatos, páratlanul gazdag zenei kultúrájáról. A Putumayo új lemezén a tradicionális indiai zene legszebb számai az indiai filmváros Bollywood pop slágerei egyaránt hallhatók. Néhány név az előadók listájáról: Bombay Jayashri, Niraj Chag, San jay Divecha, Uma Mohan, Satish Vyas és Susheela Raman.

 

 

Kirkelig kiadó új lemezei

 

A Kirkelig audiofil lemezkiadó programja bővelkedik különleges lemezekben. Ennek egyik oka, hogy Erik Hillestad vezetésével
fontosnak tartják az örök emberi értékeket, mint a tolerancia, a békére való törekvés, az istentisztelet, és érdekes lemezekkel szolgálják ezek megőrzését.

 

Various Artists: Sorgen Og Gleden  CD

A Sorgen Og Gleden   lemez norvég himnuszok gyűjteménye. Mielőtt ez bárkinek elvenné a kedvét a lemeztől, annak elmondanám, hogy ez az egyik legszebb lemez, amit életemben hallottam. A szép dalokat 12 norvég énekes/énekesnő előadásában hallhatjuk, kiváló zenei kísérettel. Talán mondanunk sem kell, hogy a hangminőség kiváló.

A lemez anyagát Mette-Marit H.R.H. Korona Hercegnő (A H.R.H. rövidítés az ő királyi fensége megszólítást takarja) válogatta és végig megtisztelte jelenlétével a lemez számainak felvételét. A kiváló énekesek közül Kari Bremnest és Sondre Bratlandot aligha kell bemutatnunk, de valamennyi előadó megérdemelné a felsorolást. Feltétlenül említést érdemel a kísérő zenekar, amelynek játéka tökéletes keretbe foglalja a szép énekeket.

 

Kari Bremnes- LY (Shelter)  HDCD

Ezen az új lemezén ismét egy új oldalát mutatja be a Kirkelig kiadó sztárénekese. Az előző live album nagyon hatásosra sikeredett, ezen a lemezen a gitárokat cselló, trombita és hegedű váltotta fel. A romantika uralja ezt a szép lemezt, amelynek minden számát az énekesnő írta. Azokról az örök emberi témákról szólnak a számok, amelyek mindannyiunkat foglalkoztatnak. Mi véd meg bennünket az élet veszélye között, hogyan találhatunk védőernyőt a nehéz pillanatokban. Erre utal a lemez címe is.

Kari Bremnes saját életrajzában ír arról fiatalon, hogy többször kereste meg a Kirkelig kiadó vezetőjét, lemezszerződést kérve, de elutasították. Jó pár év telt el azóta és Kari Bremnes a kiadó legismertebb művésze lett, lemezeit világszerte elkapkodják. Az LY is nagy siker lesz, ezt nem nehéz megjósolni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Jazz Belgiumból

 

Ben Sluijs Quartet

                Flying Circles CD

                True Nature CD

 

Elcsépelt közhelyként hangzik, hogy egy zenész, mint például Ben Sluijs ismert alakja az ország jazz zenei életének. Sluijs esetében azonban ez kézzelfogható, alig van belga jazz zenekar, amellyel ez a kitűnő szaxofonos ne játszott volna, vagy ne készített volna közös CD-t.

Ben képzett, kitűnő zenész, jelentős Big Band múlttal a háta mögött, számtalan díjat nyert odahaza és fontos zenei fesztiválokon. A két lemez közös vonása, hogy Sluijs szerzeményei hallhatók rajtuk, amelyek Ornette Coleman, John Coltrave, Chris Joris és John Ruocco zenei inspirációja alapján születtek.

A Flying Circles a The Finest in Belgian Jazz sorozat 6. tagjaként került kiadásra. Ezen a lemezen egy évek óta összeszokott kitűnő együttes felszabadult játékát élvezhetjük, kivételesen jó akusztikai minőségben.

A True Nature lemezen más zenészekkel, érdekes felállásban két saxofonossal játszik a kvartett, zongorista nélkül. Ezen a lemezen a kísérletező művész oldalát ismerhetjük meg Ben Sluijsnak. A két saxofon egymás hangjába fonódó izgalmas improvizációi és az ütős hangok előtérbe hozatala egy egész más zenei koncepciót tükröz. Kiváló lemezek!

 

 

A fagott (bassoon) kalandja - Daniel Smith lemezei a Zah Zah kiadónál

A Zah Zah arab szó, jelentése fényesen ragyogó!

 

The Swinging' Bassoon  CD

Bebop Bassoon  CD

 

Daniel Smith - ez nem kis dolog - a világ legismertebb és legtöbb lemezen hallható fagott művésze. Se szeri, se száma az értékes díjaknak, amelyeket komolyzenei lemezeivel nyert. Díjai közül történelmi jelentőségűnek mondható a 37 Vivaldi fagott koncert felvételekre kapott „Best Concerto Recording Of The Year MIA díj. A Music Industries Association díjai a legnagyobb elismerésnek számítanak a zene világában!

Daniel Smith azonban nemcsak fagott virtuóz, hanem állandóan az újat kereső, kísérletező művész. Ezt jelzi ez a két lemez, amelyen jazz trióval improvizál ezen, a jazz zenében teljesen ismeretlen hangszeren. Smith saját bevallása szerint is igen nehéz fagotton jazzt improvizálni. Hiába a hatalmas komolyzenei gyakorlat és a briliáns technika a jazz zenei frázisok nagyon nehéz feladat elé állítják a fúvóst.

A két lemezen a kiváló trióval (Martin Bejerano-piano, John Sullivan-bass, Ludwig Afonso-drums) Smith a legismertebb jazz standard-eket játssza, olyanokat, mint a Mood Indigo, az In A Sentimental Mood vagy a Blue Monk. A fagott lágy hangja szokatlan, de nagyon kellemes hangulatot kölcsönöz ezeknek a jólismert számoknak. Nem véletlen, hogy mindkét lemez igen sikeres recenziókat kapott világszerte. Ha megengedhető egy kritikai megjegyzés: a hangfelvételeken a fagott hangot kicsit „hátra keverték” még a szólók során is kissé bágyadtnak érezzük.

 

 

 

 

 

 

 

A Lisa Reedy Promotions ajánlata

 

Dan Adler – All Things Familiar  CD

Dan Adler egy fiatal jazz gitáros New Yorkból, akinek első bemutatkozó lemeze az All Things Familiar. Jó a címválasztás, az első hangok után, mintha egy régóta ismert jazz zenész lemezét hallgatnánk. Pedig néhány kivételtől eltekintve Adler saját szerzeményeit hallhatjuk a lemezen. Mitől akkor ez az ismerős hangzás? Valószínűleg szerepe van ebben a kitűnő partnereknek! Jó mondhatná bárki New Yorkban nem nehéz jó session zenészeket találni. De ennél itt többről van szó. Grant Stewart az egyik legjobb (ha nem a legjobb) tenor saxofonos New Yorkban és Richard Samuels-nél is kevesen zongoráznak szebben a jazz világában.

Nagy hiba lenne viszont, ha nem szólnánk Adler játékáról. Sok jó gitár-jazz lemezt hallottam, de az ő játéka egyszerűen lenyűgöző. Hol szerényen előbújik, fülünkbe lopódzik a kellemes gitár játék. A lemezborító tanúsága szerint Adler a legtöbbet Joe Pass-tól, a legendás gitáros korai felvételeiből tanult. Az eredményt hallgatva a tanitványnak jár az ötös osztályzat!

CCR – Crosscut Records blues újdonságok

 

A brémai Crosscut lemez kiadó az európai blues lemezkiadás egyik fellegvára. Németországban igen népszerű a blues zene, vannak jó német blues zenekarok is és sok külföldi együttes is turnézik az országban. A CCR kiadó lemezei nagyon szép kiadványok, kellemes fogású papírborító és igényes grafikai tervezés jellemző rájuk.

 

B.B. & The Blues Shacks – Unique Taste CD

B.B. & The Blues Shacks egy kitűnő német blues zenekar, sokan egész európa legjobb tradicionális blues zenekarának tartják. A 90-es évek közepétől kezdve az 1940-es és 1950-es évek zenéjét játszották, most váltottak, ezen a lemezen az 1960-as éveket idéző számok hallhatók. Az együttes magját alkotó testvérpár Andreas és Michaelt Arlt számai hallhatók a lemezen, már az első hangok után is szembetűnő, hogy óriási rutinnal játszanak a zenészek. Ez nem meglepő, mert az elmúlt évtizedben csaknem az egész világot bejárták fellépéseik során Los Angeles-től Moszkváig. Ne keressük ezen a lemezen a fekete blues önpusztitó bánatát, inkább élvezzük a csiszolt hangzást. Különleges értéke a zenekarnak Michael Arlt éneke és harmonika játéka és a vendég zenészek közül pedig Raphael Wressnig Hammond orgona játéka.

 

JW- Jones - Bluelisted  CD

A Bluelisted  JW-Jones 5. lemeze a CCR kiadónál, amelyen a gitáros/énekes kiváló zenészekkel hallható. Kiemelkedő a ritmus-szekció is (Richard Innes-dobok, és Larry Taylor bőgő), de a lemez igazi értéke a gitár-parádé, amelyről JW-Jones mellett neves vendégek Junior Watson és Little Charlie Baty gondoskodnak. Utóbbi a lemez 11.számában (Out Of Service Blues) nagyszerű szájharmonika szólót is játszik. Ez a lemez egy licenc kiadvány a kanadai Northern Blues kiadó lemeze, a felvételek, amelyek Kanadában készültek kiváló hangminőségűek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Borbély Műhely új lemeze

 

Borbély Mihály Quartet – Hommage Á Kodály  CD

Kodály Zoltán magyar népzenében gyökeredző csodálatos művészetének állít maradandó emléket ez a szép lemez. A kiváló fúvós/zeneszerző Borbély Mihály és Kántor Balázs csellóművésszel kiegészült együttese érdekes zenei szerkezetben idézi fel Kodály műveit.

Egy trió rögtönzés vezeti be a lemezt, ezt követi a Marosszék című Borbély szerzemény, a folytatásban pedig egy-egy Kodály kamara művet egy arra rímelő, annak zenei világát idéző jazz szerzemény követ áttételes zenei utalásokkal és improvizációkkal. A lemez kiváló hangminősége valamint a szép és informatív  borító bizonyára hozzájárul a sikerhez.

A kiváló  együttes tagjai megérdemlik, hogy név szerint is megemlékezzünk róluk: 

Borbély Mihály – klarinét, tárogató, szopránszaxofon, tilinkó

Szabó Dániel – zongora

Horváth Balázs – nagybőgő

Baló István – dob

vendég:

Kántor Balázs – cselló

 

Stockfish  lemezek

 

The Bassface Swing Trio - Tribute to Cole Porter  Direct Cut SACD

Egy éve jelent meg a The Bassface Swing Trio Direct-to-disc-Cut lemeze  a Tribute To Gershwin őszinte elismerést aratva az  audiofil lemezek kedvelői táborában. Most megérkezett a folytatás a Stockfish hangmérnökei ismét maradandót alkottak ezzel a lemezzel. A Cole Porter emléklemezen a The Bassface Swing Trio (Thilo Wagner-piano, Jean-Philipe Wadle-bass, Florian Hermann-drums) Barbara Bürkle énekesnővel hallható. Nyolc Cole Porter szám szerepel a lemezen, többek között olyan híres számok, mint a Dream Dancing, az Easy To love, a Love For Sale, vagy az I Love Paris. A kitűnő előadás mellett a lemez hangminősége is élményszerű. A borító tanúsága szerint 7 mikrofonnal vették fel a programot és minden digitális szerkesztés és trükközés nélkül vitték lemezre. Valószínűleg ennek köszönhető a tökéletes jelenlét-érzés a lemez hallgatásakor.

 

Sara K. - Hell or High Water  SACD

               - Made in the Shade    SACD 

Sara K. aligha szorul bemutatásra, nevét jól ismerik a hifirajongók, akik a Stockfish kiadónál megjelent lemezeit a legszebb és legjobb hangú CD-k között tartják számon. Sajnos Sara K. nemrégen úgy döntött, hogy nem folytatja nagysikerű művészi pályáját. Ő maga így ír erről:

"A note to my friends and fans: I'm putting the pen to paper one last time to say thank you for all your support over these many years. After many years on the road and writing music, I've decided to stop touring and recording. It's hard to explain why but I hope you will understand. I had a good run but I think it's over. It's just too much for too little these days. 'Made in the Shade' explains it as best as I know how. Please except my love and gratitude for all the years you have given me yours. Many, many thanks to Gunter Pauler at Stockfisch Records.

All my best wishes for you and yours,

Sara"
 

A Hell or High Water c.lemez 2006-ban jelent meg, ez volt az utolsó Sara K. album, amelyen játszott még Chris Jones a kiváló gitáros. Ezen a nagysikerű lemezen éppen úgy, mint az utolsó 2009-ben megjelent Made in the Shade lemezen stúdió zenészek kísérik. Sara K. énekét és gitár játékát. A kiséretként használt exotikus hangszerek különösen nehéz feladat elé állították a Stockfish hangmérnökeit. Becsületükre legyen mondva a legmagasabb szinten végezték munkájukat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Patrick Rydman – I Will Do It  CD

Patrick Rydman ritka jelenség a svéd zenei életben: fiatal férfi jazz énekes, aki ráadásul saját szerzeményeit adja elő. Ha ehhez hozzátesszük, hogy rádió és színházi műsorokat is készít, valamint fontos szereplője az Amanda vokál-együttesnek, akkor képet alkothatunk színes egyéniségéről. Az I Will Do It Rydman első szóló lemeze, amelyen kiváló svéd hangszeres zenészek működnek közre. A lemezen, amely stílusára nézve a jazz, és a pop keveréke csak saját számai szerepelnek, könnyű szórakoztató számok. Énekén nagy előadói gyakorlat érződik, ha egy kis kritikai megjegyzés megengedhető, kevés átélés, érzelem érezhető énekében, inkább a magabiztos professzionalizmus sugárzik belőle.

Richard Whiteman Trio – Live in Vancouver  CD

A CORNERSTONE lemezkiadó évről évre egy sor kitűnő lemezzel örvendezteti meg a jazz szerelmeseit. Ez a lemez sem kivétel, amelyen Richard Whiteman együttesét a híres Cellar jazz klubban készült élő felvételen hallhatjuk. Az együttes nemcsak a lemezborítón elegáns, nagyon professzionális és hibátlanul elegáns a zenéjük is. Whiteman, akiről azt tartják, hogy a játéka „körbeveszi és rabul ejti” a hallgatót tényleg ellenállhatatlan ezen a lemezen. Kiváló segítői: Brandi Disterheft bőgős és Sly Juhas dobos a fiatal kanadai jazz zenész generáció legtehetségesebb képviselői közé tartoznak. A zene a virtuóz zongorajátékra épül Whiteman olyan természetességgel, improvizál a híres jazz standard-ekre, mint a You Don’t Know What Love Is, mintha ő írta volna azokat. Persze saját szerzemény is van a lemezen, a 3. szám Blues for Jervis, Richard Whiteman szerzeménye.

CORNERSTONE  CD

 

Putumayo újdonság

 

African Reggae  CD

A Putumayo kiadó válogatáslemeze tisztelgés Bob Marley 64.-ik születésnapjára. A jamaikai zene, a reggae aranykora 1960 és 1970 között volt és elválaszthatatlanul kapcsolódik a tragikusan fiatalon elhunyt Marley legendás személyiségéhez.

Ez a lemez is azt jelzi, hogy milyen hatalmas befolyása volt Marley afrikai egységet és szabadságot hirdető dalainak a fekete földrészre. A lemezen hallható kiváló afrikai zenészek nem egyszerű követői, hanem továbbfejlesztői ennek a zenének és a hozzá kapcsolódó ideológiának.

A reggae, ha Jamaikában született is afrikai zene, a mi zenénk - vallják. Néhány név a 9 számot tartalmazó lemezről: Ismael Isaac, Bingui Jaa Jammy, Zoro, Nino Galissa, Kwame Bediako.

 

Az Acoustic Music Records új lemezei

 

Duo Vibração  - A Jazzy Note  CD

Ritka az olyan duó lemez, amelyen hárman játszanak, ez a CD a Duo (Trio) Vibração lemeze mindenesetre egy ilyen érdekesség. Eredetileg az akusztikus gitáron játszó Oliver Waitze és mandolin művész Jesper RübnerPetersen játszott volna ezen a lemezen, de a felvételek megkezdése előtt csatlakozott hozzájuk Max Schaaf bőgős. Mindhárom zenész mögött tapasztalatokban és sikerekben egyaránt gazdag zenei karrier áll, ezek egybeolvadása az a bámulatos zenei amalgán ami a lemezen hallható. A cím jazz jellegű zenére utal, de ez a vibráló trió akusztikus zenei stílusok egész kavalkádját mutatja be a brazil choro-tól, a bluegrass-on át a Django féle gypsy-swing zenéig. A tökéletes zenei harmóniát, ami a lemezt jellemzi bravúros szólók szinesítik, amelyből még a bőgő is kiveszi részét.

 

Masa Sumide – Born to Groove  CD

Masa Sumide egy kiváló japán gitáros, aki ünnepelt sztár a Felkelő Nap Országában, kultikus figurája a japán zenei életnek szólistaként is és Signal nevű zenekarával is. Sohasem járt zeneiskolába önmagát képezte, ez a magyarázata egyedi stílusának, amelynek köszönhetően kiérdemelte az „egyszemélyes zenekar” címet. Kreatív energiája szinte kifogyhatatlan, ezt jelzi, hogy 1999-es debütálása óta évente adott ki egy-egy új lemezt, saját szerzeményű számokkal. Ez a 10. lemeze, amelynek felvételei Japánban készültek kitűnő hangminőségű, maradandó zenei élményt nyújtó alkotás. 14 szám hallható az albumon, többségük dinamikus sodró energiájú, de vannak szép meditatív számok is, mint a One Day In Paris, vagy a Winter's Tale. A Born To Groove sikeres európai bemutatkozása egy különleges tehetségű művésznek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niels Lyhne Løkkegaard  & Light Airborne  CD

Niels Lyhne  Løkkegaard és együttese a Light Airborne  ezzel a lemezével nagy port kavarva robbant be a dán jazz életbe. Kizárólag Niels Lyhne  Løkkegaard szerzeményei hallhatók ezen a lemezen, amely megkapó dallamaival, és melankolikus hangulatával azonnal leköti a hallgató figyelmét. A 28 éves saxofonos/zeneszerző „2008 új felfedezettje” díjat kapott a dán Grammy szavazásán, ami önmagában is nagy elismerés, de ezen kívül még több más versenyen is első helyezést nyert szerzeményeivel. A jazz, a filmzene, és szórakoztató zene határán mozognak a lemezen hallható számok. Úgy tűnik Løkkegaard nemcsak a lemezborítón nézi fordítva a világot, ugyanis a számokban a mai világból lassan kivesző szépség és nyugalom árad. Nagyon szép lemez!

KIMBER KABLE  Teszt lemezek

 

Ray Kimber az audio kábelgyártásban élenjáró KIMBER KABLE cég alapítója az elmúlt években nagy figyelmet fordított olyan speciális hangfelvételi technika kidolgozására, amellyel elkerülhető az egyes mikrofonokra ható hangrezgések interferenciája. A technika lényege, hogy különleges tojás, illetve szív alakú elválasztó elemeket használnak. Így tökéletesebben képezhető le a „hangtár”, természetszerűbb lesz a lejátszott zene térhatása. Különleges CD-ket is készítettek, amelyekkel bemutatják a felvételi módszer jellemzőit. A felvételek dinamika korlátozás nélkül kerültek a lemezekre, erre külön figyelmeztető felirat utal a borítókon.

 

ISOMike  Tests  2007B - SACD

ISOMike Tests  2008A - SACD

A különleges lemezek professzionális célra, hangtechnikus szakemberek számára készültek. Mindkét lemez zenei anyagában döntő szerepet kapott a Blue Knights elit parádézenekar, a zenéjükben meglévő különleges hanghatások tisztázása és a különleges mikrofon technika tér-leképző hatása valóban a „szobába varázsolja” az együttest.

A 2007B lemezen 23 „szám” hallható, ezek közül vannak igen rövid hangminták, de a befejező szám a Sonolumina Ensemble csodálatos felvétele 18 perces. Az egyes számokhoz részletes magyarázat tartozik, amely a terjedelmes borítóban olvasható. A 2008A lemezen 21 szám van, valamennyi nagy dinamikájú zenekarok, illetve hangszerek hangját demonstrálja, dob, cselló, piano forte szerepel a hangszerek listáján.

Mindkét lemezen CD, SACD sztereo és SACD Surround formátumban is hallható valamennyi szám.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linn Records  újdonság

 

Claire Martin The Early years anthology  4 CD

Egy kiváló jazz énekesnő gazdag pályájának első korszakát mutatja be ez a 4 lemezből álló, igen szép kiadvány. Hosszú kapcsolat fűzi az énekesnőt a skót lemezkiadóhoz. A Linn Records 1991-ben kötött szerződést az énekesnővel lemezei kiadására, ez a kapcsolat azóta 12 lemez kiadását eredményezte, ezek közül 5 British/BBC Jazz Award díjat kapott. Jelen anthologia 4 megjelent lemezt tartalmaz:

 

The Waiting Game (1992)

Devil May Care (1993)

Old Boyfriends (1994)

Make This City Ours (1997)

 

A lemezeket hallgatva megértjük miért olyan szoros a kapcsolat az audiofil lemezkiadó és Claire Martin között. A szép énekesnő páratlan muzikalitása, lágy hangjának hangulatteremtő ereje a legjobbak közé emeli őt a mai jazz énekesek között. Sokak szerint Peggy Lee-hez hasonlítható éneke, ennél nagyobb dicséretet aligha kaphat jazz énekesnő. Az öt évet felölelő anthológiát hallgatva felfigyelhetünk arra is, hogy milyen nagymértékben fejlődött ez idő alatt a Linn stúdió felvételi technikája.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Froy Aagre OffbeaT  - Katalyze  CD

Froy Aagre   -  Countryside  CD

Froy Aagre a legismertebb és legjobbnak tartott norvég saxofon művésznő, zenéje magán viseli a skandináv jazz minden fontos vonását, melodikus, lírikus jazz, amelyben a megkapó melódiákat meglepő ritmusváltások színesítik. Aagre 12 éves korában kezdett játszani saxofonon, zenei tanulmányait Angliában kezdte, majd zeneszerzést tanult a Norvég Zeneakadémián, 2001-ben pedig David Liebman világhírű amerikai szaxofon művésznél folytatott tanulmányokat. Első lemeze a Katalyze 2004-ben jelent meg, ezen 8 saját szerzemény szerepel.

Az igazi sikert a 2007-ben megjelent második lemeze a Countryside hozta meg számára. Az albumot Norvégiában az év legjobb 10 jazz lemeze közé választották. A hazai és nemzetközi elismerés jó lehetőséget teremtett Aagre és együttese (Andres Ulvo-piano, Audun Ellingsen-bass, Freddy Wike-drum) számára külföldi fellépésekhez.

 

Randi Tytingvåg    

- Heavenly Attack CD

- Let Go  CD

Norvégia igen gazdag kiváló énekesnőkben és ez jól bizonyítja az 1978-ban született Randi Tytingvåg két lemeze is. A fiatal énekesnő és zeneszerző esetében a tehetség és az iskolázottság szerencsés találkozása tűnik fel a hallgatónak. Ritkán hallunk ilyen finoman érzelmes és ugyanakkor jól hallhatóan képzett hangú énekest. A 2004-ben megjelent Heavenly Attack és a 2006-ban megjelent  Let Go lemezek angol nyelvű számai az élet keserű és édes oldalával foglalkoznak, egy érzelmes „lelkiző” ember gondolatait ismerhetjük meg bennük magányról, szerelemről, felelősségről.

Randi hangja igen alkalmas érzelmek kifejezésére és érezhető mindkét lemezen a kiváló zenei kíséret inspiráló hatása is. 2009-ben jelenik meg az énekesnő következő lemeze, amely az előzőek alapján feltétlenül figyelmet érdemel.

 

 

Porter Records

Heikki Sarmanto – Moonflower CD

 

Heikki Sarmanto a finn jazz nemzetközileg legismertebb alakja. A kiváló zeneszerző/zongorista volt az első finn jazz zenész, aki tanulmányokat végzett a híres bostoni Berklee College of Music-ban, alapító tagja és művészi igazgatója volt az UMO Jazz Orchestra-nak. Sarmanto kedvenc zenei műfaja a jazz improvizáció. Ezen a csodálatos hangú lemezen Juhani Aaltonen (tenor szaxofon), Pekka Sarmanto (bőgő) és Craig Herndon (dobok) társaságában játszik 11 számot.

A zenei utazás a címadó Hold-virág című számmal kezdődik. A szép és magányos Hold-Virág, amely a Hold utolsó élő lakója természetesen a fantázia szüleménye, de vele indul el a misztikus zenei utazás, amely 65 percig elvarázsolja a hallgatót. Tökéletes összhangban játszik a négy zenész, a zongora és a tenor szaxofon egymást váltva vezetik a dallamot, az egyes számok szinte észrevétlenül kezdődnek és érnek véget. Szép, elgondolkodtató zene, az első hangtól az utolsóig.

 

 

Sonic Mirage Media

 

Joe Davidian Trio – Silent Fire  CD

A zongora-trió jellegű jazz kedvelőinek szívből ajánljuk ezt a hangulatos, gyönyörű lemezt. Joe Davidian a briliáns technikájú zongoraművész és együttese (Jamie Ousley bőgő, Austin McMahon dobok) jórészt saját szerzeményeket játszik, de befejezésként egy igazi világsláger – John Lennon Imagine című száma is elhangzik ráadásul élő felvételként rögzítve. A lemez végén felhangzó tapshoz szívem szerint és is csatlakoznék, mert ritkán hallani ilyen ötletesen, természetesen és szépen zongorázó jazz zenészt, mint Davidian. A kíséret is tökéletes. Remek lemez!

 

 

Delmark blues újdonság

 

Sleepy John Estes – on 80 HIGHWAY  CD

Ez a lemez 1974-es eddig kiadatlan stúdió felvétel, 17 számot tartalmaz, a country/blues két felejthetetlen, sajnos ma már nem élő művésze hallható rajta. Az 1977-ben elhunyt vak művész Sleepy John Estes „The Tenessee Blues Poet” a blues zene egyik legvarázslatosabb énekhangjával rendelkezett. 50 éven át állandó turné partnere, az 1984-ben elhunyt Hammie Nixon, akinél szebben kevesen harmonikáztak a blues hazájában. Hammie értelmezésében a szájharmonika nem szóló hangszer, hanem a zenekar ritmus szekciójának alapja. Ezen a lemezen harmonika mellett kazoo-n is játszik és énekel is több számon. A felvételek közvetlenül a duó Japán koncert körútja előtt készültek. Ez a vendégszereplés olyan jól sikerült, hogy egyik felvételük felkerült az akkori japán „Top 100” listára, az itt keresett részből tudott venni John Estes egy új lakást Brownsville-ben.

A lemezen 17 szám hallható, ezek többsége tradicionális dallam, a lemez hangminősége hagy kívánnivalót maga után, de ezt bőven kiegyenlíti a kivételes művészi értékű zene.

 DIVOX jubileum

 

Megalakulásának 25 éves jubileumát ünnepli a svájci DIVOX lemezkiadó, amely a jövőben színesíteni kívánja programját. Eddig elsősorban kamarazenei felvételeket adtak ki, a jövőben is ez marad a fő irány, de más zenei területekről (World Music) is lesznek kiadványaik. A DIVOX nagy hangsúlyt helyez lemezeinek tökéletes hangminőségére, sok lemezük DVD-A és SACD változatban is megjelenik. A hangrögzítés területén elkötelezett hívei a 2+2+2 rendszernek, amely tökéletes térbeli (3 dimenziós) hangképet ad megfelelő hangszóró elrendezés (6 hangszóró) esetén.

 

Néhány kiemelkedő lemez a DIVOX újdonságaiból:

 

DIVOX ANTIQUA sorozat (zene korabeli hangszereken)

 

- I Virtuosi delle Muse Vivaldi sinfonie d ' opera  SACD

- Viaggio A Venezia  CD

Stefano Molardi Cremonában 2004-ben alapította ezt a kiváló zenekart 17. és 18. századi olasz és német vokális és hangszeres zenedarabok előadására. Az együttes valamennyi tagja korabeli hangszereken játszó elismert művész, nagy kamarazenei gyakorlattal. 2005 óta csak a DIVOX kiadónál jelennek meg lemezeik.

 

DIVOX Excellence sorozat

 

Ensemble Il Trittico  – Swiss Piano Quintets  CD

Ezen a lemezen az 1800-as évek közepén alkotott Joseph Joachim Raff és Hermann Goetz műveit adja elő a kiváló szólistákkal kiegészített Ensemble Il Trittico (Jonathan Allen, Daniel Pezotti, Jan Schultsz)

 

DIVOX Rainbow sorozat

 

Amati Quartett - Haydn String Quartets op.77  CD

1987 és 1993 között készült felvételek 24/96 formátumban remaster-elt anyagát tartalmazza ez a lemez. A Haydn zenemű mellett Hermann Haller és Wladimir Vogel egy-egy szerzeménye is szerepel programban.

 

Andreas Trio - Chocolate-Lounge/The Unforgettables CD

Az 1900-as évek elején népszerű kávéházi zenekarok stílusában hangzanak fel felejthetetlen számok az 1975-ben alakult Andreas trió előadásában.

 

 

 

 

Ruf Records újdonságok

 

Joanne Shaw Taylor White Sugar CD

Joanne Shaw Taylor angol blues gitárost és énekesnőt 16 éves korában fedezte fel Dave Stewart, akit szinte lenyűgözött a fiatal lány tehetsége. Az Eurythmics frontembere azonnal szerződtette szuperegyüttesével léphetett fel több európai országban. Ennek ellenére hét évet kellett várni első saját lemezének megjelenésére. A White Sugar című lemez felvételei az Egyesült Államokbeli Memphisben készültek, abban a studióban amelyben, igazi blues „legendák” lemezei készültek.

 

Ezek közül elég Albert Collins és Stevie Ray Vanghan nevét említenünk. Taylor és két kísérője David Smith (basszus gitár) és Steve Potts (dobok) 10 számot játszik a lemezen, valamennyi szám Joanne Shaw Taylor szerzeménye. Ígéretes bemutatkozás ez a lemez, fogunk még hallani erről a tehetséges fiatal előadóról.

 

Válogatás Rich Man's War. New Blues & Roots Songs of Peace and Protest CD

Tudtuk eddig is, hogy az Egyesült Államokban sokan ellenzik az iraki háborút. Most viszont már van egy kitűnő blues lemez is, ami erről szól. Kenneth Bays összeállításában 12 kiváló előadó mondja el a zene nyelvén, hogy tiltakozik a háború ellen, ami nem a demokráciáról, hanem a hatalomról és a pénzről szól. Az új éra, a 21. század dalai ezek. Az előadók egy része viszont már régi ismerősünk. Néhány előadó név az igényes lemezről: Bob Brozman, Guitar Shorty, David Evans, Norman and Nancy Blake, Doug MacLeod. A blues zene sztárjai mellett más műfajból ismert zenészeket, énekeseket is hallhatunk a lemezen, mint Charlie Wood bluegrass zenész, vagy Roy Zimmerman, aki politikai szatírái révén lett híres előadó.

 

 

 

 

 

 

Delta Groove Music újdonságok

 

Bobby Jones - Comin' Back Hard CD

Az amerikai blues sztáregyüttese a Mannish Boys kíséri ezen s lemezen a nagy „visszatérőt”. Bobby Jones és 50-es és 60-as években szerény mellékszereplője volt a vibráló chicagói blues életnek, készítettek vele néhány kislemezt, de ezek nem hoztak számára átütő sikert. Ezt követően a soul műfajban próbálkozott, némiképp nagyobb sikerrel, de igazán itt sem került az élvonalba.

A nagy sikert egy véletlen hozta meg számára, barátját Leon Blue zongoristát kísérte el a Mannish Boy lemezfelvételére, ahol felismerte őt a zenekarral vendégként játszó Jody Williams megkérte, hogy énekeljen egy számot az együttessel. A próba kitűnően sikerült és azóta Bobby Jones a Mannish Boy koncertek állandó vendég fellépője, és az együttes legutóbbi Londown Feeling című lemezén hét számot énekelt.

Ez a lemez fényes bizonyítéka annak, hogy Jones a ma élő legjobb blues énekesek egyike. Sokan Howlin' Wolf-hoz hasonlítják. Ennél nagyobb elismerést blues énekes nem kaphat.

 

Black John The Soul of John Black CD

A Delta Groove Music testvérkiadója az Eclecto Groove Records adta ki ezt az érdekes lemezt, amelyen a blues, a soul, a gospel, a funk és a hip-hop zenei stílusok jegyei keverednek. Az izgalmas és hangulatos zenei koktél mixere John „JB” Bringham, aki fiatal kora ellenére tekintélyes zenei múlttal rendelkezik. Számokat írt például Miles Davisnek, játszott zenekarában és szerepelt a trombitás „Live in Paris” című DVD lemezén is. „JB” inspirációját legendás blues zenészek, Leadbelly, John Lee Hooker, és Muddy Waters zenéje jelentette, sikerének titka, hogy a klasszikus blues stílust egyéni hangzássá formálja a modern városi zenei stílus-elemek felhasználásával. A 12 számot tartalmazó lemezen saját szerzeményeit adja elő kilenc kiváló session zenész közreműködésével.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stunt/Sundance Records

 

Jan Harbeck – In The Still of the Night  CD

Ennél szebb jazz lemezt elképzelni sem tudok. A dán Stunt kiadó újdonságán Jan Harbeck (tenor saxofon és basszus klarinét) három zenész társával fülbemászó jazz standard-eket játszik. Olyan híres számokat játszanak a lemezen, amelyekhez szinte nem lehet már semmit sem „hozzátenni”. Nekik mégis sikerült ez, talán a különleges mikrofon-technikának köszönhetően páratlanul élő felvételeket hallunk egymás után a lemezen. Az If I Should Lose You, a La Rosita, a Someday You’ll Be Sorry, majd a címadó In The Still of the Night, valamint a többi szám csodálatos intim, bárhangulatban hangzik el a lemezen.

A 8-9 perces számok lehetőséget adnak arra, hogy a saxofon és klarinétszóló mellett a többi hangszer is bemutatkozzon. Ezért érdemes bemutatni a többi zenészt is: Henrik Gunde zongora, Eske Nørrelykke bőgő és Kersten Osgood dobok.

 

Christina Dahl

Heartbeats CD

-   Free Your Mind live CD

Christina Dahl egy fiatal, tehetséges dán saxofon–művésznő, aki 2003-ban megjelent Heartbeats című lemezével szép sikert aratott Dániában. Ezt követően a lemezen hallható zenészekkel Christina Dahl Heartbeats néven váltak ismert együttessé. Állandó fellépői voltak a koppenhágai zenei kluboknak, mint a Copenhagen Jazz House, és a mindig forró hangulatú koncertet adtak. Ezeknek a koncerteknek a felvételéből készült „live” válogatás szerepel a következő Free Your Mind lemezükön. Ez a táncra invitáló izgalmas zene nemcsak a klubokban „működik”, tökéletes jelenlét–érzéssel hallgatható CD-ről is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blackout Music

 

Kasper Tranberg - Terracotta CD

Real People          - Real People  CD

Kasper Tranberg az 1971-ben született kiváló trombitás/zeneszerző legújabb, Terracotta című albuma 2008 novemberében jelent meg. A Berklee College of Music-ban végzett zenész fiatal kora ellenére olyan világhírű jazz zenészekkel játszott együtt, mint David Liebman, Charli Haden és James Moody. Tranbergnek több kiadónál jelentek meg lemezei, ez a legújabb a Terracotta a dán Blackout Music kiadónál jelent meg. Kasper Tranberg ezen a lemezen a modern impro jazz egyik kiemelkedő fiatal tehetségével Jacob Anderskov zongoristával játszik szép, lassú improvizált számokat, amelyekben az egyes hangszerek teljes hangzásvilága kibontakozik. A trió harmadik tagja Jacob Høyer dobokon játszik, kiválóan.

A Blackout Music másik új lemezén Tranberg és Anderskov kvintett formációban csillogtatja páratlan tehetségét. Ez a lemez az elmélyülés helyett a lendületről szól, a gazdagabb hangzás minden előnyét kihasználva zenélnek a Valódi Emberek (Real People). Ezen lemezen 10 szám hallható, valamennyi az együttes tagjainak szerzeménye. Anderskov és Tranberg mellett Anders Mogensen (dob), Rudesh Mahanthappa (alt saxofon) és Carlo DeRosa (bőgő) játszik a lemezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fixcel Records

 

Ditzner - Lömsch Duo

 - Klingeltöne  CDEP

 - Schwoine CD

A két kiváló, briliáns technikájú jazz zenész Erwin Ditzner és Lömsch Lehmann két lemezét csak nyitott ízlésű, jó humorérzékű és erős idegzetű hallgatóknak javasoljuk. Neki viszont nagyon ajánljuk! A Klingeltöne CD kislemez 20 perc időtartamú, és 87 csengőhangot tartalmaz. A mobiltelefon mániákus rajongói valószínűleg nem örülnének bármelyiknek, de jó hangrendszeren hallgatva az elképesztő minőségű effekteket bizony beléjük lehet szeretni. A kislemezt a fixcel kiadó vezetője Frank Schindelbeck csak előjátéknak szánta ezért is viseli a lemez a 000 sorszámot.

A Schwoine (Disznók) című lemez viszont már igazi free jazz gyöngyszem. Szinte hihetetlen, hogy milyen tökéletesen röfög, csámcsog, dübörög a saxofonos és az ütőhangszeres virtuóz az egyes számok elején. Két tökéletes összhangban zenélő, bohóckodó művészt ihletett alkotása ez a lemez, amely igazi kellemes és önfeledt kikapcsolódást nyújthat a jazz zene rajongóinak.

 

 

 

Athana

 

  - Corridor  CD

  - Remixed  CD

Az Athana formáció két norvég zenész Alf Terje Hana gitáros és Arne Horda billentyűs, producer agyszüleménye.

Hivatásuknak tartják, hogy érdekes és meghökkentő hanghatásokkal, vad elektronikus effektekkel tarkított gitárzenével sokkolják a vállalkozó szellemű hallgatókat. Talán a rhythm & groove elnevezés illik legjobban erre a zenei stílusra. A gitár játék a rock, a funk, a fusion és a jazz elemét ötvözi. Érdekes hatásos zenék ezek, amelyek valószínűleg elbizonytalanítják azokat, akik kategóriákban gondolkodnak zenehallgatás közben.

 

 

Jasna Jovićević – Invented Reality  CD

Jasna Jovićević első lemeze ígéretes bemutatkozás. A Szerbiában született, közelebbről szabadkai fiatal szaxofon művésznő már fellépett Magyarországon, például nagy sikerrel szerepelt együttesével a 2005. június 24-július 29. között megrendezett Zsámbék Jazz Open rendezvényen. Jovićević a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte diplomáját, majd zeneszerzést tanult Torontóban és zenei továbbképzése során számos kiváló és ismert művésszel volt alkalma együtt játszani. Értékes díjakat nyert több európai zenei és zeneszerzői versenyen. Kanadában vették fel ezt az első lemezét, amelyen a szerb népzene hangzásvilágára épülő szép, modern kortárs jazz hallható.  Jovićević kiválóan játszik alt és szoprán saxofonon, valamint fuvolán, sőt énekel is néhány számon. A kísérő zenekar részben erre a projektre állt össze, külön említést érdemel a tökéletesnek mondható együttműködésük, amely a zenészek (Rich Brown, Robi Botos, Antony Michelli, Mike Downes, Alaksandar Gajic, Parmela Attariwala, Amy Laing, Yvette Tollar és Catherine Thompson) érdeme. Számomra a lemez legszebb része a Moja című utolsó szám, amely szerb népdalokat idéző szerzemény, ez volt Jasna Jovićević első szerzeménye.

 

 

 

 

homerecords.be újdonság

 

Aurélie Dorzèe  -  Horror vacui CD

Tökéletesen illeszkedik a homerecords.be csodálatos hangú, misztikus lemezeinek sorába. Aurélie Dorzèe hegedűs/énekes/zeneszerző új albuma. A Horror vacui – az irtózás az űrtől a képzőművészeti törekvés a rendelkezésre álló tér, például képfelület teljes kitöltése. A filozófiában ez a fogalom kiindulópont, amely szerint a természet nem kedveli az ürességet, minden teret kitölt valami. Ezen a lemezen is beigazolódik a fenti tény, az Aurélie Dorzèe szép hangján megszólaló sanzonok és a vonós hangszerek tökéletesen felvett dinamikus hanghatásai betöltik a szobát. 11 szám hallható ezen a szép és érdekes lemezen, amelyen minden megszólaló hang egyetlen művésztől származik. Talán mondanunk sem kell, hogy a zenét is ő szerezte.

 

 

 

A 2L kiadó újdonságai

 

A 2L lemezkiadó páratlan sikerei lényegében egyetlen különleges képességű szakember, Morten Lindberg nevéhez fűződnek. Ő a hangmérnöke és lemez producere ennek a kiadónak. Érdekes gondolatait a Blue-ray kép és hang formátumról a http://morten.lindberg.no oldalon olvashatjuk.

 

Trondheim Solistene Divertimenti  Blue-ray Disc + SACD

A divertimento komolyzenei műfaj, amely fénykorát a bécsi klasszikusok (Mozart és Haydn) korában élte, de írtak divertimentókat már a barokk korszakban, pl. Telemann. A műfaj elnevezése az olasz szórakozás szóból származik. A lemezeivel sikert sikerre halmozó 2L kiadónak is kiemelkedő CD-je már eddig is számtalan díjat kapott vezető szaklapokban, jelenleg 3 kategóriában jelölték az 51.-ik Grammy Award-ra. A lemezen a Trondheimi szólisták Benjamir Britten, Grazyna Bacevicz, Terje Bjørklund és Bartók Béla egy-egy művét játsszák kiválóan. Ez a lemez a 2L kiadó első terméke, amely Blue-ray formátumban is megjelent.

 

 Ellen Sejersted Bødtker SONaR  Blu-ray disc + CD

Ezen a csodálatos hangminőségben felvett lemezen Magnar Åm norvég zeneszerző eredetileg kínai hárfára és vonós sextet-re írt műve hallható. A zeneszerző a lemez borítóján így ír a darabról: A sonar olyan készülék, amellyel impulzusokat, jeleket küldünk ki a környező világba és várjuk azok visszatérését.  Valójában így az egész emberi élet folyamán is ez történik, impulzusokat küldünk szét és le „tapogatjuk” környezetünket. Erről szól ez a mű. A szerző a lemez kedvéért európai hárfára írta át a művet, Ellen Sejersted Bødtker akusztikus és elektronikus hárfát egyaránt használt a zene által megkívánt hangzáshoz, ez utóbbi esetében új játékstílust is el kellett sajátítania. A lemez zenei anyagának felvételei Oslo egyik legszebb román-stílusú templomában a Ris Church-ben készültek. A kiváló akusztika nagyban hozzájárul a kivételes hangminőséghez.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Now Orchestra Records

 

The Bruce Freedman African Groove Band – Live at the Cellar CD

Aligha szükséges bizonygatni, hogy a kanadai jazz a világ élvonalába tartozik. Olyan kiváló jazz klubok adnak fellépési lehetőséget a zenekaroknak, mint a Vancouveri Cellar Klub, amelyet a Downbeat magazin többször Észak- Amerika legjobb jazz klubjaként ismert el. A Cellar Live kiadó eddig több mint 40 CD-t adott ki, közöttük páratlan gyöngyszemeket, csodálatos előadások maradandó emlékét. Ezek sorába tartozik a Bruce Freedman African Groove Band lemeze is, amelyet a Now Orchestra Records-al együtt adtak ki. A Vancouver-ben élő Bruce Freedmant aligha kell bemutatni az igazi jazzrajongóknak, a kitűnő szaxofonos már hosszú ideje, 1973 óta a szabad improvizációra épülő jazz egyik prominens alakja. Az egyik jazz formáció, amelyben gyakran játszik a Bruce Freedman African Groove Band, amely nevével ellentétben nem fekete muzsikusokból áll, zenéjükben is csupán a Russell Shumsky által megszólaltatott afrikai dobok idézik a fekete földrészt. A zene páratlanul szép, letisztult improvizációk sorozata tökéletes átmenetekkel az egyes hangszerszólók között. Szinte hihetetlen, hogy ezt hibátlan összhangot élő előadásban tudták felvenni. A lemez mindössze négy számot tartalmaz, de a meghallgatása után semmi hiányérzetet nem fog érezni a szerencsés hallgató.